Vracanje starog BIOSa

Djox010

Zainteresovan član
Poruka
277
E ovako na laptopu Lenovo B50-30 sam iz sebi nepoznatog razloga instalirao novi Bios tj novu verziju ne znam zasto ali eto mislio sam novije pa bolje. Eh ali sad je problem sto na tom novom biosu ne mogu da instaliram Windows 7 dok 8 I 10 moze. Problem je nesto oko UEFIja ja mislim ali nema to veze probao sam sa million programa pa I rucno da nastelujem usb flash da bude uefi I opet isto, ocita fajlove za instalaciju I izbaci bsod nesto vezano za ACPI I kaze da instaliram noviju verziju biosa a ovo je najnova sa sajta proizvodjaca skinuo. Uglavnom probao I Windows 7 sa diska da instaliram nista, u biosu takodje probao da podesim umesto uefi legacy support I opet nista, iskljucio secure boot opet nista takodje taj bios bas malo podesavanja ima. Nego meni zapravo treba pomoc kako da nadjem ja sad onaj bios sto mi je bio kad sam kupio laptop na njemu je sve radilo, ali ne mogu da nadjem nigde na Lenovo sajtu imaju samo tu poslednju verziju mislim da 2015. bese a ovde sa strane nema nista... Ako neko ima neki predlog hvala unapred :dash:

E ovako na laptopu Lenovo B50-30 sam iz sebi nepoznatog razloga instalirao novi Bios tj novu verziju ne znam zasto ali eto mislio sam novije pa bolje. Eh ali sad je problem sto na tom novom biosu ne mogu da instaliram Windows 7 dok 8 I 10 moze. Problem je nesto oko UEFIja ja mislim ali nema to veze probao sam sa million programa pa I rucno da nastelujem usb flash da bude uefi I opet isto, ocita fajlove za instalaciju I izbaci bsod nesto vezano za ACPI I kaze da instaliram noviju verziju biosa a ovo je najnova sa sajta proizvodjaca skinuo. Uglavnom probao I Windows 7 sa diska da instaliram nista, u biosu takodje probao da podesim umesto uefi legacy support I opet nista, iskljucio secure boot opet nista takodje taj bios bas malo podesavanja ima. Nego meni zapravo treba pomoc kako da nadjem ja sad onaj bios sto mi je bio kad sam kupio laptop na njemu je sve radilo, ali ne mogu da nadjem nigde na Lenovo sajtu imaju samo tu poslednju verziju mislim da 2015. bese a ovde sa strane nema nista... Ako neko ima neki predlog hvala unapred :dash:

Ima i za sedmicu

http://support.lenovo.com/us/en/downloads/ds101243

Ako smes otvori lap i izvadi CMOS bateriju i resetovace ti BIOS.Da bi bio siguran da ce se to izvrsiti uzmi mali srafciger i kad izvadis bateriju spoj + i - evo i jedan klip na You Tube:
.Ako nisi siguran sam nadji nekog ko je to vec radio.Jednostavno je za onog ko je to vec iskusio,a ako nije ne bi trebao sam to raditi.

Imaš lepo opisano kako da vratiš na predhodnu verziju bios, ovaj podatak o0bjy24usa.exe (nemora da znači da ti ovaj paše)
skini sa lenovo stranice, obavezno potraži sa serijski broj od leptopa koji ti bios paše.
Koristim sam lenovo godinama, što se tih apdeta tiče uvek ista priča, apdet treba samo praviti kada nešto neradi.

--CONTENTS--
1 - Installation Instructions
2 - Flash under Operating System
3 - Flashing Back to an Older Level of BIOS

1. Installation Instructions

Please print out these instructions or write them down before starting this flash update utility. This flash under operating system (32-bit/64-bit) utility provides the ability to update the system flash from a Windows application.

The utility may be downloaded from the internet and unpacked into the default path: "C:\SWTOOLS\FLASH\O0BJYxxUSA", where "xx" represents the two digit flash level. After unpacking the utility, run "afuwingui.exe" from the default path to launch the Windows based flash application to update your system.

2. Flash Under Operating System

2.1. You can run the program from a DOS command box (with Administrator privilege) by running "flash.cmd".

2.2. Update may take up to 2 minutes. Do not power off or restart the system during this procedure! After update, Please reboot the system.

3. Flashing Back to an Older Level of BIOS

In order to flash back to an older level of BIOS, the following steps should be used to insure the latest flash utility is used.

NOTE:Due to major upgrade from BIOS 20A to 21A for supporting new i3-4170/G3260 CPU, please don't flash back BIOS version lower than 21A. Or any unexpected will be caused

3.1. Obtain the older level and latest level BIOS update programs from the Lenovo website.

3.2. Copy imagexx.rom from the older BIOS update program folder, paste it and replace the same file in the latest level BIOS update program folder.

3. Follow steps in section 2 to flash back to an older level BIOS.

Да би 7-цу инсталирао, мораш скинути 7-цу која је "одрађена" за нове системе, која прави системску партицују 350 мб, која садржи БУТ Лоадер за нове системе...

Untitled.jpg

Биос недирај, ако ради, невраћај на претходну верзију. :)

Poslednja izmena:
Sa sistemskom particijom nisi upravu, neke imaju 1,46GB
Да, зависи од много тога, али оргинална 7-ца се неможе инсталирати на новије хардвере/системе...

Мора имати бутлоадер 8-10-ке...

И говорим о оргиналном бутлоадеру, а не системској партицији коју је направио произвођач лаптопа, са ДОС-ом...

7-ца оргинал прави системску партицују 100 мб, док бутлоадер за 7-цу новије технологије прави 350 мб, а за 10-ку 500 мб.

Poslednja izmena:
Privremena sistemska particija služi samo u toku instalacije, XP koristi 8MB a sedmica 100 ili 350. To svakako nema veze sa BIOS-om.
Ако нема везе, обриши ту партицију, па чеш да видиш колико "нема везу!" И дали је привремена.:hahaha:

Где је уписан бут сектор? :)

Шта покреће рачунар из основе? :)

Poslednja izmena:
Ја препоручујем свим власницима лаптопова новије генерације да обришу комплет ХАРД диск, ДОС запис који је направио произвођач.

Ако мислите да вам ради сваки систем како треба који инсталирате, поготово да би могли инсталирати неки ОС... :)

- - - - - - - - - -

Tako je, a privremena sistemska particija posle instalacije, ne služi ničemu . ;)
Па, рекох ти, пробај, обриши ту партицију. :lol:

Ја препоручујем свим власницима лаптопова новије генерације да обришу комплет ХАРД диск, ДОС запис који је направио произвођач.

Ако мислите да вам ради сваки систем како треба који инсталирате, поготово да би могли инсталирати неки ОС... :)

- - - - - - - - - -

Па, рекох ти, пробај, обриши ту партицију. :lol:

To radim sebi uvek, ali nepreporučujem nikome zbog garancije, ode se na forum kod proizvodžača tamo ti kažu šta možeš izbrisati,
naravno kada kupiš od nekoga ko ima servis oni su za to majstori i snose odgovornost.

To radim sebi uvek, ali nepreporučujem nikome zbog garancije, ode se na forum kod proizvodžača tamo ti kažu šta možeš izbrisati,
naravno kada kupiš od nekoga ko ima servis oni su za to majstori i snose odgovornost.
Софтвер нема гаранцију, па према томе то је небулоза од стране трговаца.

Свака конфигурација има гаранцију на хардвер, та прича о обавезном наметнутом софтверу је превара трговаца, и неподлеже гаранцији. :)

Произвођач софтвера ОС-а недаје гаранцију, у овом случају Мицрософт ни за један ос, поготово не за ДОС, како може неко ко склапа конфигурацију да обавезује гаранцијом туђи производ, софтвер? :hahaha:

Једино БИОС подлеже гаранцији, зато што је у склопу хардвера.

Poslednja izmena:
Софтвер нема гаранцију, па према томе то је небулоза од стране трговаца.

Свака конфигурација има гаранцију на хардвер, та прича о обавезном наметнутом софтверу је превара трговаца, и неподлеже гаранцији. :)

Произвођач софтвера ОС-а недаје гаранцију, у овом случају Мицрософт ни за један ос, поготово не за ДОС, како може неко ко склапа конфигурацију да обавезује гаранцијом туђи производ, софтвер? :hahaha:

Lenovo ima svoj softwer i te kako (ne samo lenovo), o tome pričam, prave apdet od hardware, bios, ne sistem jbn.
Ti neki klinac od 13 godina?

Lenovo ima svoj softwer i te kako (ne samo lenovo), o tome pričam, prave apdet od hardware, bios, ne sistem jbn.
Ti neki klinac od 13 godina?
Знам шта Леново ради, и то ради веома добро. Али треба разумети да ни они недају гаранцију на софтвер. :)

И ја нисам спомињао брисање БИОСА, шта ти читаш јбт?

Нећемо да се препуцавамо, спектар је ситуација.... :)

Пре бих ја тебе питао колико ти је година, поготово због оног снимка са јутјуба... :lol:

Poslednja izmena:

Back