Vracanje odece

Natasa, aj procitaj sta je tema...dakle, on bi da kupi u petak i vrati u ponedeljak posto mu ne treba kosulja osim za svadbu...to nema veze sa saobraznoscu robe tj. kvalitetom iste

I šta sad trebamo ovde da palamudimo što će neki tamo to da uradi i ti onda predlažeš da se taj zakon ne poštuje i ne primenjuje? To je tema, je li. eto ima neki zakon, ali može tamo neko da ga zloupotrebi i zato nismo u obavezi da ga poštujemo? To je poenta?... Naravno da ima zloupotreba, naravno da to neko može da uradi, ali na svetu je mnogo više onih koji to ne rade.

Ako o tome ne brine recimo HM (kod nas očigledno ne, jer igra po našim pravilima) i ako misli da je to zanemrljivo, šta ti kao potrošač imaš potrebu da brineš njihovu brigu?

Tebi ili meni sad briga što će tamo neki da vrati neku košulju firmi koja u jedan minut svog poslovanja napravi obrt para koliko i ti i ja i sva naša bliža rodbina zaradimo za pet ili 10 -godina ( ako ne i ceo život)?

I šta sad trebamo ovde da palamudimo što će neki tamo to da uradi i ti onda predlažeš da se taj zakon ne poštuje i ne primenjuje? To je tema, je li. eto ima neki zakon, ali može tamo neko da ga zloupotrebi i zato nismo u obavezi da ga poštujemo? To je poenta?... Naravno da ima zloupotreba, naravno da to neko može da uradi, ali na svetu je mnogo više onih koji to ne rade.

Ako o tome ne brine recimo HM (kod nas očigledno ne, jer igra po našim pravilima) i ako misli da je to zanemrljivo, šta ti kao potrošač imaš potrebu da brineš njihovu brigu?

Tebi ili meni sad briga što će tamo neki da vrati neku košulju firmi koja u jedan minut svog poslovanja napravi obrt para koliko i ti i ja i sva naša bliža rodbina zaradimo za pet ili 10 -godina ( ako ne i ceo život)?

ako ti palamudis, mi ostali to ne radimo vec se drzimo teme...i po zakonu prodavac nije duzan da ti vrati novac ako je roba ispravna kupljena u radnji, procitaj zakon malo bolje

i ne znaci da nema onih koji vracaju novac, ali to je njihova dobra volja da izadju kupcima u susret ne bi li ponovo dosli i kupili nesto sto nece vratiti

ako ti palamudis, mi ostali to ne radimo vec se drzimo teme...i po zakonu prodavac nije duzan da ti vrati novac ako je roba ispravna kupljena u radnji, procitaj zakon malo bolje

i ne znaci da nema onih koji vracaju novac, ali to je njihova dobra volja da izadju kupcima u susret ne bi li ponovo dosli i kupili nesto sto nece vratiti

Subjektivna je procena da li je roba u ispravnom stanju.

Evo da se držim teme - ti kupiš pantalone u petak, u nedelju odeš na svadbu, ponesete te pesma, ti skočiš i hop puknu ti pantalone na stražnjiici na šavu, loš konac?
Da li si kupio robu u ispravnom stanju- jesi?
Da li si kad si kupovao tu robu imao i očekivanje da će ti pući pantalone i izblamirati te te u ponedeljak osvanuti na youtube- nisi ?

Da li ćeš u ponedeljak otići u radnju tražiti novac nazad? - da

A onda dodješ i prodavačica kaže- znate imamo zloupotreba, vama jesu pukle pantalone, ali ne možemo da vratimo novac, vi ste to kupili u ispravnom stanju, probali ste i nisu bile puknute, nego idi i plati krojaču da ti ih ušije, pa se onda svaki put brini da li će ti pući.

Ja ne znam sto ste doveli temu do ovde, ja nisam sugav i da vratim kosulju znojavu prljavu i sugavu.. Ovo sam pitao informacije radi, verovatno to ne bih ni uradio i da ste rekli da moze. Otici cu do sh shopa.

Послато са E2003 уз помоћ Тапатока

Ako si prevario onih 98% dostojanstvenih koji ti nece vratiti, sta ti je problem da platis onih 2%?

- - - - - - - - - -

Sta mislite, zasto velike kompanije povuku celu proizvodnju jednog proizvoda iz prodaje?
Zato sto je stepen rellamacije presao odredjeni nivo za taj proizvod.

Da sacuvaju poverenje kupaca.

Ili nakon dokazane štetnosti (kancerogena hrana, dečje igračke) ili fabrička greška u autoindustriji !
Tada se sve povlači prontno iz prodaje !

Što nije slučaj ako štep na duksu kreće malo u levo.
Ko primeti i reklemira, tome vraćaju....

Оно што би купци најпре требало да знају јесте да, уколико одећа нема недостатак, већ се тек после куповине испостави да је мала, велика, да се боја не свиђа или се из неког другог разлога купцу не допада, продавац није дужан да му изађе у сусрет.

– Уколико роба није продата оштећена, нема видљив недостатак, односно све је са њом у реду, а купцу се не свиди тек када дође кући или после неколико дана, важно је да зна да у том случају замена зависи само од добре воље трговаца. Али истина је да има озбиљних, великих трговаца који излазе у сусрет и пристају да замене неку робу иако на то нису обавезни – каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

У сваком другом случају, додаје он, односно уколико се на одећи уочи недостатак – поцепа се, испостави се да није за ону намену коју је трговац обећао или нешто треће, потрошач има право да рекламира робу код трговца.

– У Закону о заштити потрошача јасно стоји одредба о доказивању саобразности, односно исправности робе. У првих шест месеци од куповине тај терет је на трговцу. То практично значи да они морају да докажу да је неки комад гардеробе у складу са његовом наменом, односно да они докажу како, где и чиме је потрошач узроковао оштећење. Потрошач само рекламира недостатак – објашњава Паповић.

Ovo je iz jednog clanka koji je nedavno izasao kod nas.
Izvini ali koja ce ozbiljna firma nosenu (polovnu) stvar posle toga ponovo da izlozi i proda?
Ovde nije rec o reklamaciji ili vracanju robe koja je jos nekoriscena.Ovde je poenta da neko hoce da iznajmi kosulju i da je vrati posle jednog nosenja.KOSULJU!!!!
Mi ovde diskutujemo o zakonima koji su jasni i precizni u tome,a niko nije pomenuo samu cinjenicu da neko na takav nacin hoce da ustedi sitne pare,i da se blamira i ovde i u radnji.

Podržavam i slažem se u potpunosti sa tvojim stavovima na temi.

Kakva se roba prodaje i ko je prodaje nema teoretske sanse da ne nadjes falinku,
a kome ce on da je proda njegova stvar.

U jednoj ekskluzivnoj radnji covek kupio cipele za 150E tri puta ih obuo za neke proslave
i otpadne mu djon.
Morao sam da ga pitam da nije pogresio radnju, pa usao u prodavnicu pogrebne opreme.

Kaze nije, ali nemam pojma sta je uradio sa takvim cipelama, verovatno kupio druge.

Kakva se roba prodaje i ko je prodaje nema teoretske sanse da ne nadjes falinku,

U jednoj ekskluzivnoj radnji covek kupio cipele za 150E tri puta ih obuo za neke proslave
i otpadne mu djon.
Morao sam da ga pitam da nije pogresio radnju, pa usao u prodavnicu pogrebne opreme.

Kaze nije, ali nemam pojma sta je uradio sa takvim cipelama, verovatno kupio druge.

*
Ma u pravu si
Ovde u Srbiji se situacija otela kontroli sa cenama i nekvalitetom. Još jedna dimenzija je i to što je aktuelna moda za turbo folkere pa više ništa svedeno jednobojno i pristojno ne može da se kupi po buticima....

i otpadne mu djon.

Zato po zakonu imas 6 meseci za reklamaciju.
Mada se tu uvoznici (ne trgovci) dovijaju pa lepe debilne deklaracije...Tipa gumene cizme se vode kao obuca za suvo vreme.
Jos jedam problem je sto trgovac ne resava reklamaciju nego neki tamo institut koji ima licencu,pa dobijes samo papir da li je prihvacena ili ne.
Da ima skarta svuda ima.Ali ja licno znam nekoliko uvoznika sportske opreme koji su cele modele povlacili iz prodaje zato sto od 100 prodatih u maloprodaji,posle nedelju dana vrate 10.
A neko proba da te ubedi da si ti kriv sto ti se raspalo nesto,samo sto te ne optuze da si ulazio u kavez sa medvedima...

Sve te nepravilnosti i malverzacije trgovaca,desavaju se iskljucivo zbog korupcije. Da nije toga,inspekcija koja treba da kontrolise trgovacke prodavnice,brzo bi uvela red,u ovoj oblasti.Kada god se
povede rec o Inspektorima,da ne rade svoj posao,iz njihove Direkcije stigne,uvek isti odgovor:"Imamo mali broj inspektora". Medjutim,to nije tacno.Poznato je,da prodavnica sa luksuznijom robom
dakle,onih koji prodaju uvoznu obucu,garderobu i drugu odevnu robu,postoje uglavnom,na potezu Trg Slavija,pa preko Terazija,do Kalemegdana.Prema tome,dovoljno je da dva inspektora,zadju samo
dva tri dana,i da obidju sve prodavnice na tom potezu.Lako bi utvrdili,da su skupe i preskupe,"italijanske" cipele npr.vrlo vesti falsifikati,napravljeni u Kini.Utvrdili bi veoma lako,da su farmerke,koje se
prodaju po paprenim cenama,kao proivod svetskih cuvenih firmi,takodje,vesti kineski falsifikati.Sve to nasi dragi Inspektori znaju.Ali nema nista draze od..."Cika MIte".

Sve te nepravilnosti i malverzacije trgovaca,desavaju se iskljucivo zbog korupcije. Da nije toga,inspekcija koja treba da kontrolise trgovacke prodavnice,brzo bi uvela red,u ovoj oblasti.Kada god se
povede rec o Inspektorima,da ne rade svoj posao,iz njihove Direkcije stigne,uvek isti odgovor:"Imamo mali broj inspektora". Medjutim,to nije tacno.Poznato je,da prodavnica sa luksuznijom robom
dakle,onih koji prodaju uvoznu obucu,garderobu i drugu odevnu robu,postoje uglavnom,na potezu Trg Slavija,pa preko Terazija,do Kalemegdana.Prema tome,dovoljno je da dva inspektora,zadju samo
dva tri dana,i da obidju sve prodavnice na tom potezu.Lako bi utvrdili,da su skupe i preskupe,"italijanske" cipele npr.vrlo vesti falsifikati,napravljeni u Kini.Utvrdili bi veoma lako,da su farmerke,koje se
prodaju po paprenim cenama,kao proivod svetskih cuvenih firmi,takodje,vesti kineski falsifikati.
Sve to nasi dragi Inspektori znaju.Ali nema nista draze od..."Cika MIte".

Зато се гардеоба не купује у с.т.р. код Мите него у радњама са именом и презименом.

Poslednja izmena od moderatora:

Back