Vraćanje kilometraže - velika prevara

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
24.136
Sigurno je da nee postoji sistem kojim bi se sa sigurnošću moglo utvrditi koliko je na automobilu vraćena kilometraža (kako ja znam), ali postoji mnogo načina da provjerimo da je lažna. Normalno je da svi mi koji želimo kupiti polovan auto, prvo gledamo koliko je auto prešao, tj njegovu kilometražu. Mislim, da je to i najveći problem pri kupovini, jer to prvenstveno i prije svega utiče na samu cijenu i vrijednost auta.

Kako da znamo da li je nešto radjeno oko kilometraže? Prva stvar koja nas upućuje na to da posumnjamo je sam enterijer auta.. ako primjetimo da je volan oguljen, da su dugmići na kontrlonoj tabli izlizani, da su papučice gasa, kočnice i kvačila izlizane i da su sjedišta pohabana i dotrajala, onda je to jasan znak da je automobil koji gledamo prešao dosta kilometara i da mu je kilometraža korigovana.

Ali vješti prodavci će se oko nekog vrijednijeg auta potruditi da i to koriguju, tj promijene. Kupujemo auto a ono tip-top ništa mu ne fali, nigdje recke, ogrebotine, prljavštine.. znači da se prodavac baš potrudio i zamijenio dijelove enterijera koji se najviše habaju.
Postoji mnogo načina i alata (softwera) za vraaćanje kilometraže i to ne predstavlja nikakav problem da se uradi.. a da li je to pošteno i fer prema kupcima, ko te pita.
Niti je fer a još manje pošteno, to je čista prevara.. zbog svega toga, EU je usvojila zakon da je vraćanje kilometraže krivično djelo.

Prosječan dizelaš u EU, godišnje pređe 35,000 – 40,000 km..broj godišta automobila pomnožimo sa 40,000 km, na taj način možemo dobiti neku približnu vrijednost.. pomnožimo sa godinom starosti i to je neka približna kilometraža, mada treba uzeti u obzir u koje svrhe je već korišteno auto.
Jedan iskusni automahaničar kaže da auto koji ima manje od 160 000 kilometara na satu a stariji od 3 godine je sigurno korigovan. Sve u svemu, nije lako to saznati ali recimo da po broju šasije ovlašteni servis može saznati da li auto redovno servisiran ali može i po uvidu o njegovim bitnim komponentama zaključiti njegovu vjerodostojnost.

Recimo, kupimo neki auto, na instrument tabli kilometraža 100 000km.. kako najlakše provjeriti tačnost kilometraže? jer auto sa tom kilometražom nije još pohabano.
Šta mislite koliko nas vozi svoje auto u ubjedjenju da nije baš mnogo prešlo? Znam, da je velika većina nas zadovoljna novijim autom pa nam to baš i ne predstavlja neki prroblem.

ja gledam stanje auta , kilometraza mi nije najbitnija

osoba sa 130kg , koja stalno vozi troje slicnih , vozi stalno po gradu , kratke ture

ce vise unistiti auto za 100 hilj , nego osoba od 80 kg koja svakodnevno putuje medjugradske ture

i ciji je auto presao 300 hilj

auto do 150 hilj pazljive osobe , izgleda kao nov

do 250 hilj ima male znakove habanja

nakon toga je vec kocka .

Ako gledamo enterijer,onda hoće, mada je enterijer tu mnogo jeftinija stavka. Ima grubih vozača, koji prosto unište motor svojom nasilničkom i bahatom vožnjom tako da nekad i predjene kilometraža ne znači da je auto u dobrom stanju.
Ali ako je mercedes ili audi u pitanju, i to skuplji model, tesko moze da se vidi po unutrasnjosti koliko je presao..

Problem je i ovde jer je prvi tehnički posle 4g a za 4godine ako nije siervisiran u verifikovanim servisima tragova nema, može preći dosta.. Tako da su ta auta jeftinija .. Tesko je provaliti 150 ili 250 jer ima ih stvarno očuvanih i tu treba biti jako iskusan.. Ja ne kupujem bez servis knjige tj ne plaćam puno, preduslov za dobru prodaju je knjiga

Problem je i ovde jer je prvi tehnički posle 4g a za 4godine ako nije siervisiran u verifikovanim servisima tragova nema, može preći dosta.. Tako da su ta auta jeftinija .. Tesko je provaliti 150 ili 250 jer ima ih stvarno očuvanih i tu treba biti jako iskusan.. Ja ne kupujem bez servis knjige tj ne plaćam puno, preduslov za dobru prodaju je knjiga
Dobro je dok je 250 iljada. Ja znam ljude sa autima od preko milionceta na satu. A licno mi je jedan takav rekao, ma sta vraticu sat pa cu uvaliti nekoj budali

Ja se za 2-3000€ sigurno necu tripovati koliko je presao,taj auto sa nekom manom bude 1500€ sto mogu uzeti opusteno za delove ,vec za 5-6 i vise hiljada € za nase uslove vec je kocka,sad je burazeru otisla lamela na glupom smartu kaze 350€,e to je zali boze ulagati u takvu plasticnu konzervu

Vid cuda kako kod mene u ergeli sve sama kola sa pravim kilometrima tj kupac da dobije prave informacije o kilometrazi i imam dva koja imaju 300k a ostali su oko 200k.
Naravno na satu je manja kilometraza koju ja nisam dorao nego uvoznik jer podrazumeva se prilikom uvoza da se spusti ali s obzirom da ja znam na 90% svojih kola km ja prijavim koliko imaju.
I jel svaki prevara?
Da jeste za ovih 11-12 godina i x prodatih automobila na forumima bi neko napisao nesto lose tj da sam ga prevario za km jel tako?
Ali toga nema jer eto ja igram posteno koliko god je to moguce.

98% prodavaca ozbiljno vracaju kilometraze i uglancaju auto da ti zamazu oci.Svaki polovan auto je teska kocka kada se kupuje.Tesko je proveriti vracenu kilometrazu i bolje je odrzaavati svoj auto do smrti i krajnjih granica a ne kupovati ponovo polovan jer je svaki prevara.
Nije svaki.. Naravno da je privlačno kupiti jeftino neki dobro očuvan auto sa većim km i spustiti mu km tj dici mu vrednost na taj način.. Ne radi se to samo Srbiiji to se radi jako puno i u Nemačkoj.. Moze se osetiti auta koji je pesao ispod 100k,.. To se oseti i u voznji a i u izgledu ko zna da gleda..

Poslednja izmena:
Vid cuda kako kod mene u ergeli sve sama kola sa pravim kilometrima tj kupac da dobije prave informacije o kilometrazi i imam dva koja imaju 300k a ostali su oko 200k.
Naravno na satu je manja kilometraza koju ja nisam dorao nego uvoznik jer podrazumeva se prilikom uvoza da se spusti ali s obzirom da ja znam na 90% svojih kola km ja prijavim koliko imaju.
I jel svaki prevara?
Da jeste za ovih 11-12 godina i x prodatih automobila na forumima bi neko napisao nesto lose tj da sam ga prevario za km jel tako?
Ali toga nema jer eto ja igram posteno koliko god je to moguce.
Dule ja imam takva iskustva nisam mislio na tebe izvini...gde god sam otisao kupiti auto je bilo-150.000 km na satu

Nije svaki.. Naravno da je privlačno kupiti jeftino neki dobro očuvan auto sa većim km i spustiti mu km tj dici mu vrednost na taj način.. Ne radi se to samo Srbiiji to se radi jako puno i u Nemačkoj.. Moze se osetiti auta koji je pesao ispod 100k,.. To se oseti i u voznji a i u izgledu ko zna da gleda..
Veruj mi drug ne oseti se...ja sam sebi kupio pasata tdi jeste da je stari b5.5 fantasticno ide i sve ali pije vodu ko smuk i verovatno nisam provalo na licu mesta..od sada cu nositi manometar kada kupujem auto da merim izduvne gasove jel ih ima u vodi nemma druge...da ti neko otvara glavu moze biti opsta havarija...bio sam kod mehanicara..kaze moze biti od 400/1000 eur ako ima nesto da se radi i oko dizna i svasta nesto...pre ce biti da se to ne isplati cackat

Ja recimo ne znam gde da gledam, i dvaput sam se zajebao sa polovnim, prvi put sitno,
a drugi put teska prevara , to zadnje je bilo 2005.

Od tada i nova Dacia al polovno ne hvala.
Jednom godisnje mali servis i to je to od ulaganja prvih 7-10 godina sa mojom kilometrazom.

Nemam nista protiv polovnih automobila, ali u Srbiji 99% tih automobila je teska prevara.
Havarisani krsevi sa 500.000km nasminkani za prodaju.
Bar je tako bilo ranije , mada 10 godina nisam pogledao polovno trziste a i nenameravam.

Ko radi sa automobilima ili je mehanicar i sl, verujem da moze da probere za sebe ok polovnjaka.

Poslednja izmena:
Ja recimo ne znam gde da gledam, i dvaput sam se zajebao sa polovnim, prvi put sitno,
a drugi put teska prevara , to zadnje je bilo 2005.

Od tada i nova Dacia al polovno ne hvala.
Jednom godisnje mali servis i to je to od ulaganja prvih 7-10 godina sa mojom kilometrazom.

Nemam nista protiv polovnih automobila, ali u Srbiji 99% tih automobila je teska prevara.
Havarisani krsevi sa 500.000km nasminkani za prodaju.
Bar je tako bilo ranije , mada 10 godina nisam pogledao polovno trziste a i nenameravam.

Ko radi sa automobilima ili je mehanicar i sl, verujem da moze da probere za sebe ok polovnjaka.
I sada je isto, samo su kupljeni novi u Srbiji odrzavani u ovlascenom servisu sigurni.

Samo ako se moze proveriti nekako klometraza pre kupovine moze se ici u kupovinu polovnjaka....ono da se provali jel skidao ili ne.Ovako na oko?Ma jok brale da je najudegnutiji ne kupujem...U sloveniji npr pasat 2011 godiste oko 6000 eur a skoro i kod nas toliko?Na koju to foru ide?Kupe preko neki krs od 3500 sa 900.000 km i onda se lepo vrati na 220.000km?

Ljudi drvite istu pricu poslednjih 12 godina koliko sam ja forumima.
Ne kazem da nema prevara ali imatze bre oci i usi i valjda ste za ovih 12 godina vise nesto i naucili.
Cim auto nema nikakav dokaz iz ovlascenog servisa to je sumnjivo.
Ako prodavac nece da da broj sasije ako mu zatrazite opet znate o cemu se radi ali i ako vam da moze lako da bude da je pre kupovine i sam proveravao auto po broju sasije i ako nije bio odrzavan u ovlascenom servisu onda nije imao ni istoriju i tad moze da ga kupi i stavi na sat opusteno sta hoce.
Takodje i servisne knjizice su se pravile ili dopunjavale jer su bile sa svega par servisa ali tad mozete da provreite te servise opet preko broja sasije.
Za to da li je bio udaran imate oci ali znajte da je 95% automobila iz uvoza sa farbarijom jer tamo se kasko osiguraju kola i na krjau godine se ofarba sta se ima za ofarbati jer zasto bi inace placali kasko.
U svakom slucaju sve se moze proveriti a na kraj krajeva i proceniti da li je prava kilometraza ili ne jer oseti se to itekako na autu u radu i voznji.

Veruj mi drug ne oseti se...ja sam sebi kupio pasata tdi jeste da je stari b5.5 fantasticno ide i sve ali pije vodu ko smuk i verovatno nisam provalo na licu mesta..od sada cu nositi manometar kada kupujem auto da merim izduvne gasove jel ih ima u vodi nemma druge...da ti neko otvara glavu moze biti opsta havarija...bio sam kod mehanicara..kaze moze biti od 400/1000 eur ako ima nesto da se radi i oko dizna i svasta nesto...pre ce biti da se to ne isplati cackat
Oseti brt kako se ne oseti.. Ko je imao auta od 0 do 600k km i kroz čije ruke je prošlo dosta auta oseti i te kako.. Ne možeš ti utegnuti ni mecku ili BMW koji su prešli 400k da rade i voze kao 100k to je teško a ne nekog passate . 1000 signala imas ...

Back