Вози, мајсторе, од Шри Ланке до Славије

• Začetnik teme Začetnik teme RIA77
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

RIA77

Elita
Poruka
16.072
Београђане у градским аутобусима дуже од пола године вози око 110 странаца, а ускоро ће их бити још најмање 20

– Почео сам да радим пре готово осам месеци, из Шри Ланке сам дошао са првом групом од 30 колега. Пронашао сам посао преко „Фејсбука”, оглас је објавила једна локална шриланканска фирма и драго ми је што сам искористио ову прилику – објашњава Тилина и додаје да му је породица, супруга и двоје деце који су остали у острвској држави, највећа подршка.

https://www.politika.rs/scc/clanak/557260/beograd-gsp-vozaci-stranci

У почетку су се људи веома изненађивали и често питали одакле смо. Сада већина путника зна на којим линијама возимо па су навикли на нас. Имам много интересантних искустава. Људи су често долазили да се сликамо, доносили ми чоколадице или пиће. Нисам се сусретао са тиме у Шри Ланки – истиче Тилина.

И шта кажете, економски тигар привлачи људе из Шри-Ланке а наши возачи одоше даље одавде ?

Meni ti naši šoferi nisu jasni, voze i dirinče po insotranstvu zbog većih para, a porodice su im ovde. Kakav li je to život stvarno ne znam. Po nekoliko meseci su van države i ne viđaju svoje najmilije.
Радиш исто за веће паре. Па реално што да не прихвате. И овде у Србији траже конобаре, а у Хрватској исти посао је боље плаћен. Зато што су им људи отишли у иностранство због бољег посла. Сви имамо исте бриге изгледа.
Ми смо запад за Шри-ланку.

Радиш исто за веће паре. Па реално што да не прихвате. И овде у Србији траже конобаре, а у Хрватској исти посао је боље плаћен. Зато што су им људи отишли у иностранство због бољег посла. Сви имамо исте бриге изгледа.
Ми смо запад за Шри-ланку.
Pa hajde neko vreme ako nemaš porodicu. Imam komšiju u Nišu godinama je u Slovačkoj, žena i deca ovde u Srbiji. Kakav li je to život i poenta stvarno ne znam.

Pa hajde neko vreme ako nemaš porodicu. Imam komšiju u Nišu godinama je u Slovačkoj, žena i deca ovde u Srbiji. Kakav li je to život i poenta stvarno ne znam.
Притера мука, баш зато што људи морају да прехране породицу.
Тако се вековима живи, одеш у иностранство да би успео нешто да зарадиш и прехраниш породицу. Тужно али тако је.
Некада се и цела породица одсели у иностранство.

Притера мука, баш зато што људи морају да прехране породицу.
Тако се вековима живи, одеш у иностранство да би успео нешто да зарадиш и прехраниш породицу. Тужно али тако је.
Некада се и цела породица одсели у иностранство.
Ma koja muka nije im potrebno nego to njima odgovara tako. Ne razumem ti ja takav život.

Београђане у градским аутобусима дуже од пола године вози око 110 странаца, а ускоро ће их бити још најмање 20

– Почео сам да радим пре готово осам месеци, из Шри Ланке сам дошао са првом групом од 30 колега. Пронашао сам посао преко „Фејсбука”, оглас је објавила једна локална шриланканска фирма и драго ми је што сам искористио ову прилику – објашњава Тилина и додаје да му је породица, супруга и двоје деце који су остали у острвској држави, највећа подршка.

И шта кажете, економски тигар привлачи људе из Шри-Ланке а наши возачи одоше даље одавде ?
Hehe, pa dobro, čini se da Beograd postaje sve popularniji, čak i za vozače iz daleke Šri Lanke! Ko bi rekao da će stranci voziti naša gradskog autobuse duže od pola godine. Mislim, nije da nemamo naše vozače, ali izgleda da su oni odlučili da se zapute negde dalje odavde.

Eh, šta reći, ekonomski tigrovi kao što je Beograd privlače ljude iz svih krajeva sveta. Dok neki od naših vozača odlaze negde daleko u potrazi za boljim životom, mi u autobusima uživamo u raznolikosti. Kažu da putnici već znaju na kojim linijama voze stranci i navikli su se na nas. Ko bi rekao da ćemo imati svetsku turističku atrakciju u našim gradskim prevoznicima.

A onaj momak iz Šri Lanke, Tilina, ima zanimljiva iskustva. Ljudi mu dolaze, slikaju se s njim, donose mu čokoladice i pića. Moram priznati, to se ne događa svaki dan u Šri Lanci. Možda bi naši vozači trebali naučiti od Tiline kako da postanu prave zvezde i privuku pažnju putnika. Možda bi ih čokoladice i pića inspirisali da voze još brže i efikasnije!

U svakom slučaju, hajde da se radujemo šarenolikosti u našim autobusima i podržimo ovu međunarodnu vozačku ekipu. Možda će nam stranci doneti neke nove putešestvije i avanture dok se vozimo gradom.

Сећам се једне репортаже још од пре пар година, где се баш о томе причало... Како је све мање возача

Ништа, имигранти долазе, завршићемо као немци, с тим да смо ми 10 пута сиромашнији од немаца

Back