volontiranje ?

svuda u svetu je normalno da prvo volontiras u struci da naucis posao pa onda radis za pare....al kad smo pa mi srbi znali sta je svet :lol:
ne kazem da je super da na ovaj nas uruseni standard jos i radis za dz, ali da nam je normalan standard i uredjenje ne bi bilo frke oko volontiranja ...ovako kako je sad em si gladan em oce da volontiras, ne ide
ja sam ovim sve rekla, a ti sto si izvrnuo moju poentu, tacnoje ipak je nisi skapiro, to je samo tvoj problem
spavaj bre

U kojoj bi udruzi volontirali i da li bi ?

Volontirala bih kao sto sam i volontirala:lol:
Od...hm...cetiri posla koje sam do svoje tridesete godine imala, bila sam placena na dva dok sam druga dva obavljala bez para.
Ti volonterski poslovi su najbitniji za biografiju, ovako su, njah, nevazni...makar su meni bili ali to su poslovi koji mi danas ulaze u CV i na koje se pozivam te se meni volontiranje pokazalo kao uspesno. Sve je bolje od blanko papira umesto radnog iskustva...tom logikom sam isla...

Volontirala sam preko dve godine u ambulatni i naučila sve što sam mogla od njih da naučim.
To volontiranje nisam shvatala kao 'besplatan' rad zato što sam itekako puno stvari naučila, a svi znamo da znanje košta a iskustvo još više.
Kad sam zaključila da je moje volontiranje prešlo u moje eksploatisanje prekinula sam, zato što sam ja njima vredela daleko više nego oni meni a nisu mogli/hteli da me plate.
Dokle god obe strane imaju svrhu - ok je, što se mene tiče.

Sad bih možda volontirala u radu sa egzotičnim životinjama ili nešto što ima veze sa okeanologijom, privlači me, a imam mizerna znanja i apsolutno ništavno iskustvo.

Što se tiče volontiranja iz humanih razloga, nisam od onih filantropa ili tako nešto pa da volontiram po humanim klinikama ili kojekakvim organizacijama, jer jednostavno nemam vremena/novca da to priuštim.
Čak i kao vet (osim već navedenih situacija) bih volonterski radila samo ako bih pored imala i redovna primanja, pošto trenutno nisam u takvoj situaciji..

Pa više ni kod babe nema za džabe :)))))

A ne pitate se kako ranije, pre nekih 20, 30 godina, ljudi nisu morali da volontiraju da bi dobili posao. Mislim to što se nauči kao volonter, za to je potrebno nekih 5-10 dana...a neki volontiraju i po 5 godina. Čista izmišljotina kapitalizma.

Vidim da se povela rasprava o nadoknadi nekih osnovnih troškova samo da dodam da je sasvim moguće volontirati i ne dobijati ni dinara.
I to ne samo dok sam ja bila volonter, na istom tom mestu sad imaju četvoro volontera i niko ne dobija ni dinara.
Devojke nisu dobile čak ni cvet za buđavi osmi mart :neutral:
O putnim troškovima, toplim obrocima da i ne počinjem :neutral:

Vidim da se povela rasprava o nadoknadi nekih osnovnih troškova samo da dodam da je sasvim moguće volontirati i ne dobijati ni dinara.

To je i uobičajena praksa, još te smatraju kao topovsko meso, jer eto ko ti je kriv što si se javio da radiš za džabe.

Pusti Taba kapitalistu koji ispreda bajke, a ni ne plaća moderaciju.

A ne pitate se kako ranije, pre nekih 20, 30 godina, ljudi nisu morali da volontiraju da bi dobili posao. Mislim to što se nauči kao volonter, za to je potrebno nekih 5-10 dana...a neki volontiraju i po 5 godina. Čista izmišljotina kapitalizma.

U mom poslu se ne može sve naučiti za 5-10 dana, zato i postoji propisan vremenski period za koje vreme moraš obaviti minimalni staž pre polaganja stručnog ispita i dobijanja licence za samostalno obavljanje prakse za koju si se školovao.
Ali opet, ne treba ni šest godina provesti na jednom mestu i čekati šta - limun - da bi te primili na neodređeno/srpski san, pa ja bih se smorila na jednom plaćenom poslu tolike godine a ne na neplaćenom.
Jedino da je neka belosvetska klinika sa raznoraznim slučajevima, dijagnostičkim procedurama i mogućim terapijama, e onda bih svisnula od sreće :))))

Poznajem curu koja je ostala u EPS-u nakon volontiranja ali ona je volontirala oko tri godine i radila je nenormalno, van struke i radnog mesta.
Njena prica mi je uvek bila sokantna, prosek 9,2 na ekonomskom za 4,5god zavrsila.
Usla je u EPS preko programa prva sansa ili nesto slicno. Trpela je van svakog razuma mnogo gore od sebe. Volontiranje u nedogled, pripravnicki, odredjeno, odredjeno, odredjeno i na kraju je primise.
Malo je reci da su tamo primili za stalno nasu poznanicu u petom mesecu trudnoce koja je odmah otisla na trudnicko. Dan nije radila.

Kao volonter sam naucila jedno veliko nista! Mozda jesam stekla neke vestine (oratorske:lol:) ali znanje, ma kakvi. Kazu da pripravnici kod advokata zaista nesto nauce. I tacno je da ne placaju, mene nije platila drzavna ustanova vezana za ministarstvo prosvete. Glatko su me kulirali i kulirali a ja nisam trazila. Ni privatnik me nije placao, nesto sitno neredovno i to smo nas dve delile, ali hajde, niko me nije mlatio po usima tamo da sedim, sedela sam jer mi se sedelo ali drzavna ustanova, ma glatko...

svuda u svetu je normalno da prvo volontiras u struci da naucis posao pa onda radis za pare....al kad smo pa mi srbi znali sta je svet :lol:
ne kazem da je super da na ovaj nas uruseni standard jos i radis za dz, ali da nam je normalan standard i uredjenje ne bi bilo frke oko volontiranja ...ovako kako je sad em si gladan em oce da volontiras, ne ide

Onda smo mi svetski narod već 30 godina... Radiš negde po 15 godina i opet radiš džabe... Kod nas se nešto mnoooogo uči posao očigledno... :D

Moja prijateljica,sa zavrsenim stomatoliskim fakultetom, je volontirala 3,5 godine (!!!) u jednoj drzavnoj ustanovi... cekala da prvi stomatolog ode u penziju...
A kad se to desilo, zaposle neku cicu, koja je samo tu ubacena preko veze....

Ne bih volontirala 1 dan u svojoj struci.. hvala.

Back