- Poruka
- 30.289
Život jednog od najvećih proroka 20. veka i dalje privlači pažnju i mnoga pitanja ostavlja bez odgovora. Frojd i Ajnštajn se divili retkom daru ovog vidovnjaka, Hitler ga je proganjao....

Sila koju posedujem i koja živi u meni nije pod vlašću ni samog mene. Mogu da "čujem" sva preživljavanja ljudi koji su blizu mene. Zovu me velikim vračom i slugom đavola, šarlatanom i prevarantom, običnim mađioničarem i hipnotizerom. Ne spadam ni u jedan od ovih pojmova. Ko sam ja? Ni sam ne znam.
Ovako je pisao o sebi Volf Grigorijevič Mesing, jedan od najvećih proroka 20. veka, zbog čijih predskazanja su drhatali i najveći moćnici. Bio je čovek zagonetka. Mitovi su ga pratili za života, a posle smrti su se pretvorili u neverovatne legende. Pred njegovim sposobnostima da "čita" ljudsku dušu zanemeo je i sam Frojd. Anštajn se divio njegovom retkom daru, Hitler ga je proganjao zbog proricanja propasti Trećeg rajha, a Staljinu i njegovim naslednicima bio je i savetnik, i prorok, i trn u oku.
Njegova tajna nikada nije bila odgonetnuta, zato njegove moći i sudbina i dalje intrigiraju i inspiracija su za naučnike, psihologe, neurologe, ali i umetnike koji žele da taj čudesni život predstave na "traci". Malo je, međutim, dokumenata o ovom poljskom Jevrejinu, koji je veći deo života proveo u Sovjetskom Savezu, pa su delovi dnevnika koji je pisao pred sam kraj života dragoceni. Sačuvani su samo fragmenti, a sve ostalo je pod velom tajne. Navodno, dosta materijala strogo se čuva iza zidina Kremlja, pod "zaštitom" ruske obaveštajne službe... Kolika je Mesing misterija bio svedoči podatak da se za njegova života samo nekoliko ljudi u svetu nije plašilo da izgovori naglas njegovo ime.