Vojvodina i naknada za prvo dete

DaDaSt

Aktivan član
Poruka
1.197
Prvo, temu postavljam ovde jer ovde ima najviše novopečenih roditelja, a oni mi mogu pomoći.
Interesuje me sledeće:

Za prvo dete šalju se tri zahteva (tako nekako) za novac - ukoliko su oba roditelja nezaposlena, ne znam za zaposlene kako ide.
Prvi ide opštini, drugi pokrajini, treći državi.
Potrebno je sačekati rešenje da su prihvaćeni i onda se isplaćuje,
No u opštini nam rekoše da, što se pokrajine tiče, svi zahtevi predati posle 13. jula ne ulaze u obradu, tj. ne dobija se nikakav novac, to je neka nova odluka.
Ne vredi ništa što je dete rođeno mesec dana pre i što bi zahtev bio podnet na vreme da me pola god. nisu jeb.ali za ličnu kartu bez koje ne mogu da mrdnem sa papirima.

Da li ima nekog ko je predao taj zahtev posle gore navedenog datuma, a da je prihvaćen?

Čisto da znam da li da računam na te pare ili ne (što nije previše bitno budući da je od države odobreno, od opštine rešeno, to je ok i to ide u štek za bebu).

Ova tema me je podsetila na na nekog očevog poznanika koji ima dvoje dece i treća trudnoća njegove žene pretočila se u porođaj kako bi od tog novca kupili starijoj kćerki skuter.
Inače, oni veoma teško žive, i bukvalno sa parama ne umeju. Kada imaju neki dinar, onda rasipno troše, što bi se reklo, daju i kerama kifle, a kad nemaju glođu kosti.
Nemaju ni sanitarni čvor, ali skuter se kupio.

Sada oni već četvoro dece imaju, ali ne znam šta je bila potreba dece kada se rešiše na četvrto dete.

To mi je tužno vrlo.

Ne znam zašto te je podstaklo da baš ovde o tome pišeš, ispašće da tražim državi pare da bih kupila mužu skuter :lol:

Mi za ovo jedno i za nas imamo dovoljno, želimo još dece, ali trenutno nije baš pametno jer nemamo uslova za to.
No, biće :)

A ova naknada, i to je u fazonu "kad su već voljni da daju"
i to ide odmah u štek za bebu, a ne za naše sebične potrebe

Ja se taman ponadala da se, posle 200 pregleda, konačno javio neko ko zna odgovor :lol:
no više nije ni bitno, čekamo da nam stigne to rešenje, šta li već
a i za predaju papira je kriva opština
mogli smo mi pre tog datuma da nisu napravili problem
možda žalbu da pišem ako mi odbiju zahtev :aha:

Prvo, temu postavljam ovde jer ovde ima najviše novopečenih roditelja, a oni mi mogu pomoći.
Interesuje me sledeće:

Za prvo dete šalju se tri zahteva (tako nekako) za novac - ukoliko su oba roditelja nezaposlena, ne znam za zaposlene kako ide.
Prvi ide opštini, drugi pokrajini, treći državi.
Potrebno je sačekati rešenje da su prihvaćeni i onda se isplaćuje,
No u opštini nam rekoše da, što se pokrajine tiče, svi zahtevi predati posle 13. jula ne ulaze u obradu, tj. ne dobija se nikakav novac, to je neka nova odluka.
Ne vredi ništa što je dete rođeno mesec dana pre i što bi zahtev bio podnet na vreme da me pola god. nisu jeb.ali za ličnu kartu bez koje ne mogu da mrdnem sa papirima.

Da li ima nekog ko je predao taj zahtev posle gore navedenog datuma, a da je prihvaćen?

Čisto da znam da li da računam na te pare ili ne (što nije previše bitno budući da je od države odobreno, od opštine rešeno, to je ok i to ide u štek za bebu).
Запослени или незапослени имате право новац за прво дете од републике, покрајине и општине.. после дечији додатак. А могуће и сваки месец од општине по 10.000 дин? дин ако сте обоје незапослени, бар је тако у мојој општини.

За разлику од Београда, Нови сад не прави дискриминацију, јер мајци на територији Војводине није потребан доказ држављанства за родитељски додатак, док је за републички потребан. Поздрав Новом Саду, жути картон Београду.

Poslednja izmena:
Ustavni sud je ukinuo razne nadleznosti Vojvodini, izmedju ostalog i pomoc porodiljama. Tako da u ovom trenutku nista od pomoci od pokrajine. Nesto su najavljivali da ce probati ponovo sledece godine, ali videcemo....
Steta, i ja sada cekam prvo dete i znao bih na sta da potrosim tih 35000 dinara (mislim da je toliko bilo). Ziveo USS u godini beba, bem ih pametne :evil:
Ali nema veze, meni je vazno da mi dete napokon stigne, a od drzave i onako slaba vajda uvek bila...

Back