vojska srbije danas

W.A.S.P.:
Kolko ja znam imamo sasvim dovoljno i ljudstva i tehnike al nemamo kintu. Cak i da se ona KFOR-ovska gamad mrdnu odozno treba to isfinansirati ...

Iz knjige Novembar 1918 (Solunski front):

The infantry, and especially the SERBS, HAD PERFORMED... GREAT FEATS OF ENDURANCE, for they had done everything on their feet. Their supply system for the advance was grimly simple: they carried NO food with them at all, just ammunition, relying on whatever the impoverished peasantry of their homeland could provide. As a result many who had set out as bronzed fighting men ended up as walking wraiths, mahogany turning into wax. BUT THEY WENT ON WALKING, OUT-DISTANCING NOT ONLY THE FRENCH HORSEMEN BUT EVEN THE BRITISH RATION-LORRIES. Such fanaticism was the answer to the puzzled comment [German] Hindenburg made later: "Without rest, it seemed IMPOSSIBLE for the enemy to bring up strong forces forward to Skopje... How would he overcome the problems of supply, for we had completely destroyed the railways and roads?" WHAT THE GERMANS COULD NOT DESTROY WAS THE *SERBIAN SPIRIT*.

Ukratko: logistika srpske pesadije ... samo municija, hrana sta se nadje usput + srpski borbeni duh ...

Hmm ,danas se moze i zamisliti neki ocajnicki scenario gde recimo upadnemo na brzaka i zarobimo par hiljada vojnika, opremu, posle ih razmenimo i de facto podelimo kosovo na pola...
Ajd ti sad probaj za 2021 kada se e.u. raspadne [i SFRJ i bratstvo i jedinstvo je trebalo da traje vecno zar ne?!] i imas recimo 11 miliona mladjanih ujedinjenih shiptara [kosovo+albanija] sa jakom i od nato-a opremljenom vojskom od 200.000,protiv 20.000 profi-vojnika ostarele 7milionske Srbije, pa jugoistok je neodbranjiv okej mozda osim nis-a.na kosovu se NECE zaustaviti sirenje...

KiZo:
Hmm ,danas se moze i zamisliti neki ocajnicki scenario gde recimo upadnemo na brzaka i zarobimo par hiljada vojnika, opremu, posle ih razmenimo i de facto podelimo kosovo na pola...
Ajd ti sad probaj za 2021 kada se e.u. raspadne [i SFRJ i bratstvo i jedinstvo je trebalo da traje vecno zar ne?!] i imas recimo 11 miliona mladjanih ujedinjenih shiptara [kosovo+albanija] sa jakom i od nato-a opremljenom vojskom od 200.000,protiv 20.000 profi-vojnika ostarele 7milionske Srbije, pa jugoistok je neodbranjiv okej mozda osim nis-a.na kosovu se NECE zaustaviti sirenje...
albanija 3,5 mil + kosovo 1,7 mil. stopa prirastaja u alb nije kao na kosovu, a it a stopa na kosovu ce se sve vise smanjivati, tako da ih 11 mil za 15 god nikako ne moz biti osim ako ne pocnu da se reprodukuju fotokopir masinama

1,7 na kosovu i makedonij i 3,5 u albaniji ti daje blizu 7mil jel tako za 15 god populacija sa tim prirastajem poraste za 30% ----9,5 mil....... dakle jesam preterao ali ne i ako njihovu ukljucimo dijasporu koja bi se vratila u zemlju da se bori....ali to je opet vise od srbije i posto nas SRBA nece biti ni 6 miliona u srbiji,7mil sa manjinama [muslimani,madjari,cigan..i]. situacija ne izgleda obecavajuce.nista, ostaje mi dakle da prodam zemlju i zapalim pun para na zapad to je izgleda popularan trend ovde kod nas [ukljucujuci bosance,kosovare i zorana83 :)]
-da dodam da ti je ,procentualno,odnos u generacijama od 20-40 godina starosti jos gori po nas...

ti si prso.... njih vec obucavaju Natovci i dobavljaju im novu kvalitetnu opremu samo sto jos formalno-pravno nisu u Nato-u...mi se nesto nismo ponovili od 2000.
I taako dok neki nasi politicari budu pratili iz svojih hacijendi CNN, nasih 20.000 profi-trupa ce biti jagnjad.

a sto je najgore od svega,
aj ako moramo da se pobijemo pa da i to bude, pobedice ko pobedi, ali sto je najgore je sto smo mi unapred izgubili. siptari ne pucaju pa su nas vec skoro dobili.
mi mozemo da eliminisemo neprijatelja skroz, ali mi nikada necemo pobediti, jer nam Svet nece to dozvoliti

slazem se da je najgore ostati pasivan.
koji je motiv ne znam, ali cinjenica da medjunarodna zajednica samo zabija noz u ledja nama. koji god je nas interes po kojem god pitanju, njihov je suprotan. ja sam odrastao u takvom svetu, na to sam navikao, i sve mi cudno kada nas neko pohvali ili ne daj boze pruzi podrsku u MZ. navikao sam na to da svaki spor srbije sa nekim, tu gde udje MZ udje protiv nas. eto i kosovo. evo i svi ratovi 90ih. za sve smo mi krivi, tj oni to tako jednostavno prikazu kako smo mi sve to poceli. To je cak i austrougarska radila, i britanija, u vreme balkanskih ratova. svaki njihov politicki potez je bio usmeren umanjivanju naseg ucinka u balkanskom ratu. jedan od tih poteza je i stvaranje albanije iako smo i mi i crnogorci ginuli za severnu albaniju i skadar 1912.
pa onda mislim, da sta god mi vojno postigli po danasnjem pitanju kosova, ubrzo bi nam zagorcali zivot i ne bi oni dozvolili da mi uticemo na nesto

KiZo:
1,7 na kosovu i makedonij i 3,5 u albaniji ti daje blizu 7mil jel tako za 15 god populacija sa tim prirastajem poraste za 30% ----9,5 mil....... dakle jesam preterao ali ne i ako njihovu ukljucimo dijasporu koja bi se vratila u zemlju da se bori....ali to je opet vise od srbije i posto nas SRBA nece biti ni 6 miliona u srbiji,7mil sa manjinama [muslimani,madjari,cigan..i]. situacija ne izgleda obecavajuce.nista, ostaje mi dakle da prodam zemlju i zapalim pun para na zapad to je izgleda popularan trend ovde kod nas [ukljucujuci bosance,kosovare i zorana83 :)]
-da dodam da ti je ,procentualno,odnos u generacijama od 20-40 godina starosti jos gori po nas...
blizu 7, valjda nesto preko 5

KiZo:
pa ti brate, kao junak, zameni sa nekom porodicom sa Kosova kucu pa idi zivi dole u okruzenju i bez pomoci ikoga, pa ces videti kakvi su trendovi
i ne zovi ih kosovarima, to je siptarska kovanica u pokasuja stvaranja nove nacije kosovarske-siptarske

KiZo:
ti si prso.... njih vec obucavaju Natovci i dobavljaju im novu kvalitetnu opremu samo sto jos formalno-pravno nisu u Nato-u...mi se nesto nismo ponovili od 2000.
I taako dok neki nasi politicari budu pratili iz svojih hacijendi CNN, nasih 20.000 profi-trupa ce biti jagnjad.
Svojevremeno su Ameri obucavali i Talibane za tadasnje potrebe.
I Sadam je bio njihov sticenik.
Pitanje je na cijoj ce strani biti za deceniju - dve.
Shiptari nisu homogeni i ne mogu dostici organizacioni nivo bez "odrzavanja" sa strane.

puzzled:
pa ti brate, kao junak, zameni sa nekom porodicom sa Kosova kucu pa idi zivi dole u okruzenju i bez pomoci ikoga, pa ces videti kakvi su trendovi
i ne zovi ih kosovarima, to je siptarska kovanica u pokasuja stvaranja nove nacije kosovarske-siptarske
da kazem da nemam nista protiv tih ljudi, neki su stvarno morali da se spasavaju,mislio sam na ljude tipa Karica i ostalih ....

KiZo:
Da oni ih obucavaju.Iali da li ce ih obuciti misli da nece.Bice tu amerikanci dok imaju koristi a sta ce biti kada odu.A oticice jednog dana.a to sto su kako kazes formalno vec u Nisu nema veze sa obukom nego sa politikom.a mi smo u takvoj situaciji da nemamo nikog za ledjima.

Back