Vojna uniforma konjice Kneževine Srbije

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.627
Pomenuh nešto iz perioda kneževine Srbije i gugl mi dade sliku uniforme iz tog doba. Dal sam već to video pa zaboravio, ne mogu da se zakunem, ali sam se sada (iznova) iznenadio da vidim čija uniforma je iskopirana. U stvari, cenim da je i kupljena odande. Ajd pogadjajte sami na osnovu slika. Imate fore jednom ;)
Evo srpska

vxuiDDr.jpg

A evo i od "nepoznatog"

cavalry-uniform.jpg

images.jpg

Rekoh sve je moguce, samo mi malo neobicno sto je tekst na ruskom. Pa i sada svecane uniforme skoro pa svih su jako slicne,osim kapa koje se razlikuju podosta. Da ne govorim o uniformama specijalnih jedinica i obicnim,'radnim' uniformama...
Mene samo cudi da je u to vreme pomodarstvo vec pocelo da se siri medju Srbadijom :) Nego od koga li su Ameri ukrali svoje uniforme? :think: Tesko da su oni smislili sami....

Праћењем историје униформисања у Србији запажа се непрестано прожимање елемената традиционалног народног одевања и страних утицаја и узора, што се можда најбоље уочава на капама. Поред различитих облика шапки, калпака, шајкача, уредбом из 1870. године у српској војсци је уведена и капа француског кроја, тзв. кепи. У употреби је остала све до 1896. године, када је, иако према последњим уредбама ношена само за параде, замењена калпаком од чоје и астраганског крзна. Једна оваква капа која се чува у Збирци униформи припадала је артиљеријском потпоручнику војске Краљевине Србије и ношена је у периоду између 1882. и 1896. године.

Back