Vojna industrija Srbije cvate - Amerikanci luduju za Zastavama

Parra-Bellum

Buduća legenda
Poruka
40.087
REUTERSOVA REPORTAŽA O PROCVATU SRBIJANSKIH PROIZVOĐAČA ORUŽJA

Srbija, koju je NATO bombardirao 1999. godine, sada prodaje oružje članicama NATO-a

Nekad je bila prezrena u međunarodnoj zajednici, a sada je u procvatu - riječ je o vojnoj industriji Srbije, o kojoj je Reuters snimio reportažu. Tvornica Zastava oružje u Kragujevcu, gdje se proizvode i automobili, nekad pod istim, a sada Fiatovim imenom, proizvodi pištolje te lovačko i vojno oružje.

Situacija je znatno bolja nego u devedesetima, kada je srbijanska vojna industrija, zbog ratova koje je Srbija vodila u regiji, bila pogođena embargom UN-a i bombardiranjem NATO-a 1999. godine. Industrija oružja jača nakon odlaska s vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine Ove je godine ostvarila nekoliko unosnih dogovora, uključujući i 42 milijuna dolara tešku prodaju američkom uvozniku. Tvrtka je morala zaposliti još 500 radnika kako bi zadovoljila potražnju.

- Ključna stvar je da obrambena industrija, samim time i Zastava oružje, ima kvalitetu za svjetsko tržište. Ovo što se nama događa na američkom tržištu je potvrda toga - kaže direktor Zastava oružja Rade Gromović, dodajući kako dnevno dobivaju brojne mailove američkih ljubitelja oružja koji njihove proizvode sjajno ocjenjuju.

Zastava nije jedina uspješna tvornica oružja. Krušik Holding iz Valjeva, koji je bio teško oštećen u bombardiranju 1999., sada Iraku i zemljama NATO-saveza prodaje mine u vrijednosti od 35 milijuna dolara na godinu. Državni izvoznik oružja Yugoimport SDPR s Irakom je osigurao dogovor težak 235 milijuna dolara. U sklopu prvog dogovora Irak je kupio 20 zrakoplova Lasta 95 te diskretno najavio da bi taj broj u budućnosti mogao biti veći.

http://www.vecernji.hr/vijesti/vojn...ate-amerikanci-luduju-zastavama-clanak-561124

-------------------------------------------------------

A gde je tek ono sto ce s Rusima da se pravi, BOV M10 i M11, Lazar 1 i 2, NORA B52, pa Utvin Kobac, kamioni, terenci, Bumbar, bespilotne letelice, Robot Milica, itd itd ... :D

Proizvodnja relativno zastarela trebala bi se modernizovati.

Zastarela?
Hmmm...
Zastava je od 2006-2008 godine isporuchivala karabine M70 i M85 za americhku kompaniju Remington. Dakle ovi modeli su se vodili kao Remington 798 (M70) i 799 (M85). Zastava je isporuchivala akcije i cevi u jednom sklopu a Remington je stavljao svoje kundake. Na zatvarachu pishe Remington 799/798 ali ispod pishe Zastava, Serbia. Njihova cena na trzishtu u to vreme je bila izmedju $680 i $700 americhkih dolara.
Prestankom saradnje Remingtona i Zastave, prodavnice kao shto su BassPro Shops i Cabelas su strahujuci da ce im ostati velike kolichine ovog oruzja u magacinima, odluchile da znatno spuste cenu i rasprodaju sve chak i po cenu ostanka na "pozitivnoj nuli".
Interesantno je to da su ih sa $680 preko noci spustili na $399. Nije bilo mnogo zainteresovanih za kupovinu ovih pushaka jer niko nije znao nishta o njima niti o firmi koja ih proizvodi. Tek kada je pala cena ljudi su pocheli da se interesuju. Oni koji su znali shta kupuju, kupovali su vishe komada u istim ili razlichitim kalibrima, mada takvih pojedinaca je bilo jako malo. Trenutno, NIKO NECE DA IH PRODA! Model 798 je dolazio u .270 win, .308win, .30-06SPRG i .300 Win Mag. Bilo je i Safari modela u kalibrima .375H&H i .458 Win Mag. Model 799 je dolazio u .22 Hornet, .222 Rem, .223 Rem, 22-250Rem i 7,62x39mm. Obrada je maksimalno dobra. Brunir je fenomenaln i moze da se poredi sa pushkama od $6000-$8000. Jedini probem je bio sistem okdanja. Veliki hod i "tvrd" obarach. Meni nije bio problem da ga podesim ali vecina se odluchila za zamenu istog i postavljanja Timney sistema za okidanje. Ja sam kupio model 799 (M85) u kalibru .223 Rem. Postavio Leupold Optiku 3-9x40mm i nogare. Poshto punim municiju, doterao sam je do perfekcije koristeci Hogdon Benchmark barut, Winchester chaure, WSR kapisle i Nosler Ballistic Silver Tip 55gr zrna. Duzina metka od dna chaure do vrha zrna COAL 2.275". Na 100m od tri metka dobijam grupu "detelina". Nikad nije zaglavila i nikad se nije desilo da nije htela da opali. Kupio sam odmah posle nje Ruger M77 Mark II Target .25-06 Rem nov. Cena ovog Rugera je $1000. Trenutno chekam da mi stigne opruga za udarnu iglu. Izneverio me je zimus nekoliko puta. Nije hteo da opali. Precizan je u pm...ali shta vredi kad ne odradjuje posao. Ruger stoji u ormaru i cheka oprugu a Zastava ima vec dva kojota na dushi. Hmmm...
Sve shto mogu da kazem za Zastava oruzje je Blagodarim...kupicu josh.

Poslednja izmena:
Proizvodnja relativno zastarela trebala bi se modernizovati.

Šta ovome fali?

13631661432009_zastava_oruzje_automat_i_logo.jpg

Zastarela?
Hmmm...
Zastava je od 2006-2008 godine isporuchivala karabine M70 i M85 za americhku kompaniju Remington. Dakle ovi modeli su se vodili kao Remington 798 (M70) i 799 (M85). Zastava je isporuchivala akcije i cevi u jednom sklopu a Remington je stavljao svoje kundake. Na zatvarachu pishe Remington 799/798 ali ispod pishe Zastava, Serbia. Njihova cena na trzishtu u to vreme je bila izmedju $680 i $700 americhkih dolara.
Prestankom saradnje Remingtona i Zastave, prodavnice kao shto su BassPro Shops i Cabelas su strahujuci da ce im ostati velike kolichine ovog oruzja u magacinima, odluchile da znatno spuste cenu i rasprodaju sve chak i po cenu ostanka na "pozitivnoj nuli".
Interesantno je to da su ih sa $680 preko noci spustili na $399. Nije bilo mnogo zainteresovanih za kupovinu ovih pushaka jer niko nije znao nishta o njima niti o firmi koja ih proizvodi. Tek kada je pala cena ljudi su pocheli da se interesuju. Oni koji su znali shta kupuju, kupovali su vishe komada u istim ili razlichitim kalibrima, mada takvih pojedinaca je bilo jako malo. Trenutno, NIKO NECE DA IH PRODA! Model 798 je dolazio u .270 win, .308win, .30-06SPRG i .300 Win Mag. Bilo je i Safari modela u kalibrima .375H&H i .458 Win Mag. Model 799 je dolazio u .22 Hornet, .222 Rem, .223 Rem, 22-250Rem i 7,62x39mm. Obrada je maksimalno dobra. Brunir je fenomenaln i moze da se poredi sa pushkama od $6000-$8000. Jedini probem je bio sistem okdanja. Veliki hod i "tvrd" obarach. Meni nije bio problem da ga podesim ali vecina se odluchila za zamenu istog i postavljanja Timney sistema za okidanje. Ja sam kupio model 799 (M85) u kalibru .223 Rem. Postavio Leupold Optiku 3-9x40mm i nogare. Poshto punim municiju, doterao sam je do perfekcije koristeci Hogdon Benchmark barut, Winchester chaure, WSR kapisle i Nosler Ballistic Silver Tip 55gr zrna. Duzina metka od dna chaure do vrha zrna COAL 2.275". Na 100m od tri metka dobijam grupu "detelina". Nikad nije zaglavila i nikad se nije desilo da nije htela da opali. Kupio sam odmah posle nje Ruger M77 Mark II Target .25-06 Rem nov. Cena ovog Rugera je $1000. Trenutno chekam da mi stigne opruga za udarnu iglu. Izneverio me je zimus nekoliko puta. Nije hteo da opali. Precizan je u pm...ali shta vredi kad ne odradjuje posao. Ruger stoji u ormaru i cheka oprugu a Zastava ima vec dva kojota na dushi. Hmmm...
Sve shto mogu da kazem za Zastava oruzje je Blagodarim...kupicu josh.

Ja sam lično upoznao Amerikanca u francuskoj koji je vlasnik zastavine puške 30-06. Kaže da je okidač američki, ali da je zastavina proizvodnja. On lovi divlje svinje.To mi je ispričao, čim sam mu reko odakle sam

Sta je ovde zastarelo leba ti?

puska-zastava_m21_premiere.jpg

Bez obzira na drzavu u kojoj se nalaze oni kidaju.

Na stranim forumima ti proizvodi su predmet sprdnje, sovjetsko ruzje nekkoliko decenija staro malo ljepse upakovano nije nesto cemu se treba radovati. Ono sto ide za civilno trziste je jeftino i zato prolazi, amerikanci bi radje kupovali heklere i sig-ove ali drma kriza pa im i zastava prolazi.Svaka roba ima kupca, nato kupuje jeftino smece i salje ga "saveznicima" u drzavama treceg svijeta.

sig1.jpg

Heckler-and-Koch-HK416-Assault-Rifle.jpg

Na stranim forumima ti proizvodi su predmet sprdnje, sovjetsko ruzje nekkoliko decenija staro malo ljepse upakovano nije nesto cemu se treba radovati. Ono sto ide za civilno trziste je jeftino i zato prolazi, amerikanci bi radje kupovali heklere i sig-ove ali drma kriza pa im i zastava prolazi.Svaka roba ima kupca, nato kupuje jeftino smece i salje ga "saveznicima" u drzavama treceg svijeta.

Pogledajte prilog 287858
Pogledajte prilog 287859

Na kojim to forumima? :lol:

Back