Voćnjak - pitanja, saveti, iskustva

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Имамо преко 100 воћки: крушке, јабуке шљиве, вишње, трешње, оскоруше, купине, рибизле, ароније, малине, дуње, дрен, грожђе, итд.. Волео бих да набавим старе сорте попут јабуке Петроваче и др. Дрен увелико процветао. Тема је врх. Све похвале.

Ja sam zasadila jednu budimku i jednu petrovaču, pre dve godine.

Procvetale i kajsije.

kajsija.jpg

Nemam klasičan voćnjak, ali imam veliko dvorište i zasađene: dva stabla višnji, krušku viljemovku, još jedno stablo kruške, malo vinove loze. Imala sam i stablo kajsije, ali se osušilo, nažalost..., iako je godinama imalo plod(nešto se očigledno desilo sa promenom klime).I 5 stabala oraha koji daju divnu hladovinu (i plodove, naravno), ispred kuće.
Od zbunastih kultura imam: ribizle (crvene i crne) maline, kupine i začinsko bilje.

Imam 11h pod voćem, to su najviše breskve i kajsije nešto manje jabuke, trešnje i orasi. Kod manjih voćnjaka pogotovo onih gde ima zasađeno više vrsta voća je problem zaštita od bolesti i štetočina bez koje je količina i kvalitet roda drastično smanjena. Svaka voćna vrsta ima različitu vrstu hemije sa kojom se tretita u toku vegetacije, što predstavlja problem kod mešovitih zasada.

Back