Vlasnik TokToka razvija sopstvene naočare za mešovitu stvarnost

doppler

Veoma poznat
Moderator
Poruka
14.114
ByteDance, u čijem je vlasništvu TikTok, najnovija je kompanija koja razmatra ulazak na tržište pametnih naočara.
Prema najnovijim izveštajima, kompanija ByteDance – vlasnik TikToka – aktivno radi na razvoju sopstvenih naočara za mešovitu stvarnost (mixed reality), koje bi mogle da predstavljaju konkurenciju liniji AR/VR proizvoda kompanije Meta.
1752911819940.png
Razvoj ovih naočara sprovodi se kroz ByteDance-ovu startap kompaniju Pico, koja je već poznata po VR uređaju Pico 4.
Novi uređaj bi trebalo da bude kompaktan i lagan, dizajniran poput naočara, što ukazuje na to da ByteDance teži ka udobnijem i svakodnevnom AR/VR iskustvu.
Ako se potvrde ovakvi planovi, ByteDance bi ušao u direktnu tehnološku trku sa poznatim uređajima, kao što su Meta Quest, Cisco Spectacles, i Apple Vision Pro, ističući svoju ambiciju da postane ozbiljan igrač u AR/VR sektoru.

Vozimo se Busem ili tramvajem kada proradi i gledamo film ili TIK TOK, dobra fora ili ne?

Sve to deluje super na prvi pogled, lagane AR naočare, TikTok dok se vozimo tramvajem, nova dimenzija zabave. Ali mene više brine šta gledaju oni dok mi gledamo kroz te naočare. ByteDance nije obična firma, to je kineska kompanija iz države gde su privatnost i transparentnost više mit nego realnost.

Ironično je da TikTok, njihov najpoznatiji proizvod, nije ni dozvoljen u Kini, a mi bismo sad trebalo da im damo direktan uvid u sve što vidimo, radimo i gde se nalazimo? Malo jezivo, zar ne? Ako već ulazimo u AR/VR svet, možda bi trebalo da se pre pitamo ko sve gleda nas dok gledamo kroz te pametne naočare. To autore ovakvih objave ne interesuje mnogo, bitno je samo širiti marketing i propagandu ;)

Back