Vlasnik radnje postavlja u izlog slike ljudi za koje tvrdi da su kradljivci

Нема ништа док не почну да обједињују суме.

Шта вреди кад немају где да их склоне све и да хоће, а неће.

Што рече нека будала од судије, ми смо сиромашна земља и морамо прихватити повишен ниво ситног криминала.

To je bilo pre 300 godina i nije se uzimalo kao JEDINI i osvnovni dokaz, dakle ne validan ako nema drugih. Tonski, foto i sl.
Ovaj trgovac ima kamere i ima zabeleženo i kada je snimano, tako da ne stoji to što govorite.
Baška što podržavate lopovluk time što to govorite, ako ste i svesni i savesni..ne radi se to. Pripijelno čovek-građanin mora da bude protiv lopovluka i sitnog i kruponog.

- - - - - - - - - -

Ok, znači 10.000 je delo sitne krađe.

И моја сестра има камере, па?

И није било пре 300 година, него пре 3 године, од тада их више ни не пријављује.

А ко овде подржава лопове?

- - - - - - - - - -

Што рече нека будала од судије, ми смо сиромашна земља и морамо прихватити повишен ниво ситног криминала.

:eek::eek::eek:

И моја сестра има камере, па?

И није било пре 300 година, него пре 3 године, од тада их више ни не пријављује.

А ко овде подржава лопове?
Bilo koji stav - ne može im ništa, pa se pozivamo na legalizam. Može i mora.

Pa ne može kao JEDINI dokaz, nije nikad ni moglo, al opljačkani trgovac može da kaže - video je komšija Pera, svedok je vrlo ozbiljan dokaz na sudu. Uostalom, tu su i radnici, njih više + snimak i to je to, ali je stvar u tome što su ljudi nepismeni i što se to odrađuje u prvoj policijskog stanici, ako ispred seoske kafane.. I bravo, neprijavljivati lopovluk, postignut cilj, tolerišemo lopovluk.

Треба упослити грађевинску индустрију, стално се жале да немају пројекте. ;)

Ако неко извши стотину крађа за 6 месеци, то није ситан криминал, и стотине таквих, накупи се.

Апсолутно је небитно колики је износ.

Крађа је крађа и мора да се одговара за њу.

А у зависности од износа одређивати казну.

Шта то значи до 5000 или до 15 000 није крађа? Него шта је?

И ко ће то надокнадити власнику?

Таквих лопова има много.

Код сестре стално оперише бакица од скоро 80 лета, на коју у почетку није ни сумњала.

Сада је уредно претресају на изласку, и сваки пут нешто нађу.

А онда исто тако уредно долази сваки дан :eek:
Слажем се са тобом, некоме су те крађа разлика између опстанка посла и затврања радње.
Међутим код нас још увек постоји презир према приватној имовини.

Слажем се са тобом, некоме су те крађа разлика између опстанка посла и затврања радње.
Међутим код нас још увек постоји презир према приватној имовини.

Постоји зато што је мало послодаваца, па не знају са чиме све приватник мора да се избори.

Поткрадају га сви - од радника до државе.

Да не причам о дужини радног времена.

Али зато сви виде добра кола која вози.

Da bi se odbranio od svakodnevnih krađa koje ga mesečno koštaju više od 15.000 dinara, vlasnik dorćolske radnje sa predmetima za kuću „Bamboo“ Goran Trninić povukao je nesvakidašnji potez. On je sa sigurnosnih kamera u radnji skinuo fotografije ljudi za koje tvrdi da su kradljivci i te snimke zalepio na vrata prodavnice.
349725_radnja-lopovi-01rasfoto-petar-markovic_ff.jpg
Sredovečne žene najviše kradu: Prodavačica Vladana Đuričić

Na fotografijama se jasno vide lica ljudi koje su kamere zabeležile dok su robu koju nisu platili stavljali u torbu.

Trninić kaže da se na ovaj čin odlučio da bi se zaštitio.
- Mesečno iz moje radnje nestane robe u vrednosti od 15.000 dinara. Kad izračunate koliko je to godišnje, dobije se poprilična suma. Prijavljivao sam slučajeve policiji i nosio snimke na uvid. Napravljene su prijave, ali me niko nije obavestio šta se s tim dešava - kaže Trninić.

Inače, za robu za koju se utvrdi da je ukradena iz prodavnica dobija se odštetna lista, tako da vlasnici mogu da je otpišu iz stanja i ne moraju da plate porez na nju.

- Najveća pojedinačna krađa iznosila je oko 15.000 dinara. Dok je prodavačica bila okrenuta leđima, žena je u kesu stavila četiri posteljine. Zbog toga sam rešio da uradim nešto i da stavim do znanja tim ljudima da znamo da su nas pokrali. Nadam se da će ih makar biti sramota kad to vide i da više nikad neće ući u radnju - priča Trninić.

Vladana Đuričić radi u ovoj prodavnici godinu dana.
- Krađe su postale uobičajena stvar. Ne možete da pretpostavite kakvi sve ljudi kradu. Najčešće su to sredovečne žene na koje nikad na osnovu njihovog izgleda ne bih posumnjala. Umesto da radim svoj posao i budem na usluzi mušterijama, ja moram da budem na oprezu i da osmatram svakog ko uđe - kaže Đuričić, vidno uznemirena zbog čestih krađa kojima je bila svedok.

Kupac Zorica Petrović koju smo sreli ispred ove prodavnice komentariše da ima mnogo onih koji bedno žive, pa se dovijaju na različite načine.
- Smatram, međutim, da je postupak vlasnika radnje opravdan. On ulaže novac i trud da zaradi, plaća radnike i porez državi, a niko ga ne štiti - kaže ona.

Postavljanje ovakvih fotografija nije po zakonu. Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, tumači da trgovac nikako ne sme da objavi podatke potrošača, pogotovo ne na takav način.
Fotografije osoba za koje vlasnici radnji tvrde da su lopovi osvanule su i u nekim radnjama na Banovom brdu.

[TABLE="class: antre_c back_c_1, width: 470"]
[TR]
[TD]Prekršili zakon
Načelnik Odeljenja za nadzor nad zaštitom podataka Miroslav Velimirović kaže da trgovci nemaju pravni osnov za ovakvu obradu materijala snimljenog na sigurnosnim kamerama, jer snimljena osoba nije dala pristanak za izradu fotografije ni za isticanje u izlogu prodavnice.

- Ovakva obrada je nezakonita. Pojedinci koji bi se našli na slikama imaju pravo da tuže trgovce - kaže Velimirović.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/38...og-slike-ljudi-za-koje-tvrdi-da-su-kradljivci
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ovo je izuzetno protivzakonito i treba da plati kaznu.

Da bi se odbranio od svakodnevnih krađa koje ga mesečno koštaju više od 15.000 dinara, vlasnik dorćolske radnje sa predmetima za kuću „Bamboo“ Goran Trninić povukao je nesvakidašnji potez. On je sa sigurnosnih kamera u radnji skinuo fotografije ljudi za koje tvrdi da su kradljivci i te snimke zalepio na vrata prodavnice.
349725_radnja-lopovi-01rasfoto-petar-markovic_ff.jpg
Sredovečne žene najviše kradu: Prodavačica Vladana Đuričić

Na fotografijama se jasno vide lica ljudi koje su kamere zabeležile dok su robu koju nisu platili stavljali u torbu.

Trninić kaže da se na ovaj čin odlučio da bi se zaštitio.
- Mesečno iz moje radnje nestane robe u vrednosti od 15.000 dinara. Kad izračunate koliko je to godišnje, dobije se poprilična suma. Prijavljivao sam slučajeve policiji i nosio snimke na uvid. Napravljene su prijave, ali me niko nije obavestio šta se s tim dešava - kaže Trninić.

Inače, za robu za koju se utvrdi da je ukradena iz prodavnica dobija se odštetna lista, tako da vlasnici mogu da je otpišu iz stanja i ne moraju da plate porez na nju.

- Najveća pojedinačna krađa iznosila je oko 15.000 dinara. Dok je prodavačica bila okrenuta leđima, žena je u kesu stavila četiri posteljine. Zbog toga sam rešio da uradim nešto i da stavim do znanja tim ljudima da znamo da su nas pokrali. Nadam se da će ih makar biti sramota kad to vide i da više nikad neće ući u radnju - priča Trninić.

Vladana Đuričić radi u ovoj prodavnici godinu dana.
- Krađe su postale uobičajena stvar. Ne možete da pretpostavite kakvi sve ljudi kradu. Najčešće su to sredovečne žene na koje nikad na osnovu njihovog izgleda ne bih posumnjala. Umesto da radim svoj posao i budem na usluzi mušterijama, ja moram da budem na oprezu i da osmatram svakog ko uđe - kaže Đuričić, vidno uznemirena zbog čestih krađa kojima je bila svedok.

Kupac Zorica Petrović koju smo sreli ispred ove prodavnice komentariše da ima mnogo onih koji bedno žive, pa se dovijaju na različite načine.
- Smatram, međutim, da je postupak vlasnika radnje opravdan. On ulaže novac i trud da zaradi, plaća radnike i porez državi, a niko ga ne štiti - kaže ona.

Postavljanje ovakvih fotografija nije po zakonu. Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, tumači da trgovac nikako ne sme da objavi podatke potrošača, pogotovo ne na takav način.
Fotografije osoba za koje vlasnici radnji tvrde da su lopovi osvanule su i u nekim radnjama na Banovom brdu.

[TABLE="class: antre_c back_c_1, width: 470"]
[TR]
[TD]Prekršili zakon
Načelnik Odeljenja za nadzor nad zaštitom podataka Miroslav Velimirović kaže da trgovci nemaju pravni osnov za ovakvu obradu materijala snimljenog na sigurnosnim kamerama, jer snimljena osoba nije dala pristanak za izradu fotografije ni za isticanje u izlogu prodavnice.

- Ovakva obrada je nezakonita. Pojedinci koji bi se našli na slikama imaju pravo da tuže trgovce - kaže Velimirović.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/38...og-slike-ljudi-za-koje-tvrdi-da-su-kradljivci
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Dragstor 00-24 u mileševskoj odavno kači slike lopova što potpuno ispravno...

To je bilo pre 300 godina i nije se uzimalo kao JEDINI i osvnovni dokaz, dakle ne validan ako nema drugih. Tonski, foto i sl.
Ovaj trgovac ima kamere i ima zabeleženo i kada je snimano, tako da ne stoji to što govorite.
Baška što podržavate lopovluk time što to govorite, ako ste i svesni i savesni..ne radi se to. Pripijelno čovek-građanin mora da bude protiv lopovluka i sitnog i kruponog.
.
Aha ...
Lopovi, kradite, štiti vas zakon!
Uzaludno je bilo što je Milan L. u svojoj radnji instalirao kameru zbog sumnje da ga radnik potkrada, džabe je kamera uhvatila N. N. muškarca kako novac iz kase stavlja sebi u džep, džabe je protiv njega krivični postupak pokrenulo osnovno tužilaštvo, valjevski sud ga je oslobodio optužbe za proneveru!

Razlog, kako je obrazloženo u presudi, jeste taj što video-snimak, kao dokaz vlasnikovih tvrdnji, nije „pribavljen u skladu sa članom 132 ZKP-a, pošto nije napravljen uz prećutnu ili izričitu saglasnost okrivljenog i nije nastao kao vid opštih bezbednosnih mera u radnji, nego isključivo zbog sumnje u okrivljenog“(?!)
Onomad sam gledala reportažu o vlasniku bakalnice koga redovno orobljava par lopova tako što drsko uz pretnje uzimaju bakaluk na očigled vlasnika i drugih prisutnih. Policija "nemoćno" širi ruke i prebacuje odgovornost na pravosudje.

Aha ...

Onomad sam gledala reportažu o vlasniku bakalnice koga redovno orobljava par lopova tako što drsko uz pretnje uzimaju bakaluk na očigled vlasnika i drugih prisutnih. Policija "nemoćno" širi ruke i prebacuje odgovornost na pravosudje.
Pa AHA. gledala si ti na televizoru lol...
Pa moze i da vas natakne, nije problem, vi ćete da ćutite većinom. Ali to nema veze sa zakonom.
To nema veze sa zakonom, nego sa dignitetom, što se i vidi u divnom ambijentu komuno-svinjca gde je organ-organ, neprikosnoven jer ste jebeno nepismeni :))))
Tako da, ne znam šta me boli dupe za praksu na koju se pristaje, to sa zakonom nema veze a zna se i ko to pristaje, lako je pretpostaviti takođe.

ga radnik potkrada

Radnik, ovde ne pričamo mi o radniku i nadzoru.

Snimak zadovoljava u slučaju u kome govorimo*

i nije nastao kao vid opštih bezbednosnih mera u radnj
Snimak u slučuju o kome govorimo i ovaj kriterijum zadovoljava. Eto, to ti je pravni osnov tu - opšte bezbedonosne mere.

Poslednja izmena:
- Video-nadzor nije uređen nijednom odredbom, osim opšteg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je nedovoljan - kaže, za "Novosti", Šabić. - Moja kancelarija je uputila Vladi i nacrt novog propisa, koji bi trebalo da popuni prazninu koja postoji u ovoj oblasti. Ovaj tekst, međutim, nikada nije stigao u skupštinsku proceduru. U međuvremenu, na nas motre desetine hiljada kamera a da ne znamo ni ko nas snima, za šta se snimci koriste, čuvaju, niti ko ima pristup ovom materijalu.

Poverenik podseća da je za "čisto" snimanje potrebna saglasnost osobe koja je pred kamerom, što je nemoguće obezbediti, ili jasan propis, koga trenutno nema.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:373833-Na-kvarno-nas-snima-200000-kamera

Izgleda da od video nadzora profitiraju samo prodavci uredjaja za snimanje jer
Jedine legalne u zemlji su kamere koje pokrivaju saobraćaj.

Ovi lopovi u toj radnji k'o radnici u drzavnom sektoru. Kradu, svi znaju da kradu, niko im nista ne moze, i jos ces da popijes tuzbu kada im kazes da su lopovi.:hahaha:

Po samoposlugama jedu krijući se izmedju rafova. Jednog su uhvatili sa viljuškom i nožem. Kaže da ne može da jede prstima.
Siromaštvo je strašno. Sve više ljudi krade, a institucije nemamo. Urušen sistem do kraja. I što je najgore biće toga sve više.

Po samoposlugama jedu krijući se izmedju rafova. Jednog su uhvatili sa viljuškom i nožem. Kaže da ne može da jede prstima.
Siromaštvo je strašno. Sve više ljudi krade, a institucije nemamo. Urušen sistem do kraja. I što je najgore biće toga sve više.

Pa kada ih je sramota da idu po narodnim kuhinjama jer smo opterecujuce malogradjansko drustvo. Ja siromastvo ne vidim od spica u saobracaju po raspalim gradovima u Srbiji. Ja ne mogu da verujem da cak i jedan raspali Nis ima spic, a kamoli ova moja selendra, ali ima. Mozda oni i nemaju za hranu, ali za benzin i cigare uvek nadju.

Veća je sramota krasti, ali ajde. Nego mi ova gospodja interesantna sa 4 kompleta posteljine.
Drugo, ovoliki broj kamera bez zakonskog pokrića koji ničemu ne služi.

Mali off, čitam danas u novinama da se jedan predstavnik EU čudom čudi nad brojkom od milion Srba koji će ove godine letovati u inostranstvu.

To mozda u nekom normalnom sistemu Nancy. Kod nas je veca sramota ici u narodnu kuhinju.

Pa ljudi postavljaju kamere zbog sebe, a ne zbog prava ili drzave. Ljudi su izgubili bilo kakvo poverenje u pravo i drzavu, i ko je pametan, naucio je sve metode samopomoci.

Бежат' од сиромаха и сиротиње, то је најбољи савет који може да се да.

Србија је лоша инвестиција.

Back