Vlaga u kuci

Vlaga uglavnom nastaje jer ima pare u prostoriji a zidovi u coskovima su hladni pa se tu kondenzuje, bude mokro i zapate se gljivice.
Pomaze da se na suvo ocisti zid krpom a zatim da se uzme voda u koju je dodato varikine i prebrise - na litru/dve vode otprilike 1 dl varikine. Staviti rukavice obavezno. Uperiti neku grejalicu da se zid osusi mada i ne mora. Zbog hlora proci ce poprilicno vremena dok coskovi opet pocrne. Ako su u pitanju coskovi dole odmaci namestaj od zida koliko moze , bar 10-15 cm da vazduh cirkulise. I bar 3-4 puta dnevno provetravati prostoriju da vlazan vazduh izadje napolje - na ovu hladnocu dovoljno je 3-5 minuta otvoriti sirom vrata ili prozor, nikako nemoj da odskrines prozor pa da tako ostavis duze vreme jer ohladice se zid okolo prozora sto nije dobro, javice se i tu kondenz
Trajno resenje je izolacija spolja i na tavanu.
U kuhinji moze da pomogne aspirator koji treba ukljuciti kad god se nesto kuva, nek je to i kafa, on izvuce paru napolje

Mozes i ovo da koristis http://maginus.rs/?portfolio=savo , neko je ovde hvalio kako je odlicno ocistio budj sa fugni u kupatilu

izvinjavam se sto malo kasnim , ovako : imam oko cele kuce stirodur izolaciju osim tog coska gde je spolja fasadni kamen ( ploce bele ) mada to nije jedino mesto gde se javlja vlaga ,skoro svi obodni coskovi , etazno je grejanje , nije pretoplo u kuci je oko 21,22 %
doduse retko kad luftiram :( stednja peleta :) da i pretezno se javlja u donjim delovima coskova

Problem je upravo to otvaranje i luftiranje prozora usled cega jurne velika kolicina vlage u kucu. Proucavao sam to jer sam imao posla sa kucom od kamena. Samo kada je lep i suncan dan, zimi mozete da otvorite prozore i izluftirate sve prostorije. Nikako ostavljati prozor na kip. Vasa kuca ima losu spoljnu izolaciju, ako je ima uopste i losije grejanje iznutra. Znaci sve prostorije moraju da se greju, narocito te koje su po coskovima kuce i naslonjene na spoljasnje zidove. Ukoliko nema grejanja, nikako zatvarati vrata izmedju tih prostorija! Potrebno je povremeno kvarcnom peci zagrejati prostoriju ili najbolje, na klima uredjaju postaviti na isusivanje (odvlazivanje) vazduha i pustiti je neko vreme da radi. Ima tu jos milion zasto zato, bez detaljnih podataka ne moze tacno da se kaze. Inace je ta budj jako opasna za zdravlje! Postoji i problem sa starim kucama od pre 2 sv rata koje su zidane bez temelja tj imaju ukopane temelje od cigli, tu isto hoce da se penje vlaga odozdo i tu je dosta skupa sanacija.

Verovatno je losa termoizolacija kuce i usled velike razlike u temperaturi spolja i unutra pojavljuje se kondez,a posle budj.. Postoje razni premazi (zovu ih fugicidna sredstva) u farbarama, Ona se koriste kao podloga pre krecenja, kad se prethodno skine sva budj,a onda krecenje punom disperzijom. Ali ima i sprejeva koje mozes odmah da koristis (Knauf na primer).

@coka07

Да ли се влага појавила скоро или је одавно ту? Да ли је урађена хидроизолација темеља? Ако јесте, онда је проблем у месту где се сусрећу спољни хладни ваздух и унутрашњи топли.
Кад је спољна изолација урађена како треба, овај сусрет се одиграва унутар изолације и не стигне до зида. То је идеална комбинација.
Друга комбинација је кад је спољна изолација недовољна па се хладна баријера јавља унутар зида и тиме се развија влага од кондензовања воде. Оваква влага може да избије и после неколико година или ако је посебно хладан период времена.
Најлошија комбинација је без изолације или са неодговарајућом унутрашњом изолацијом где се влага јавља на површини зида и ствара буђ после неког времена.
Најбоље решење је урадити додатну изолацију ако је потребно (могао би да наведеш дебљину зида и дебљину и материјал изолације као и то да ли је, ако је у питању стиропор, лепљен на "погаче" или како треба, по целом ободу плоче).
Друга варијанта је да се појача унутрашње загревање које ће померити хладну баријеру према споља, али то изискује додатне трошкове у енергенту и промењљену удобност укућана.
Трећа варијанта (и по мени најбезболнија да прегрмиш зиму док не стигне пролеће па да може да се ради изолација) је да изнајмиш машину за исушивање (око 10 евра дан) да ти извуче вишак влаге у неком периоду (обично треба око 2-3 дана).

Vlag dolazi zbog vode a najvise vode ima u vesu, zato nikad nemoj ves unutra susiti.

Sva voda koja se nalazi u vesu zavrsice na zidu u obliku pare i vlage.

Najbolje resenje je da kupis masinu za susenje vesa, ima polovan i za 100 evra.

ovaj problem i mene ubija.Kuca je zidana od siporeks blokove,malter,glet unutra,malter spolja + 2007 uradjena stiropor 5cm fasada,na tavan 3cm stirodur.Problem se pojavio kad smo uradili centralno grejanje na gas i pomocu termostata severne sobe imaju 21-22 C a istocne kad ima sunce imam i do 25C,ne susim ves jer vec 4 godine imam masinu za to,svako jutro brisem vodu na staklo,nemam roletne nego samo venecijaneri,budj se pojavio po coskovima,posto ne koristim komin sam kupila poklopce za ventilaciju koje svaki dan otvorim,ali dzabe,venecijaneri preko noc otvorim,sve sam probala,ali i dalje svako jutro brisem prozore,coskove redovno odrzavam sa hlorom ali pojavise opet i opet.

R.Žiskar
hvala druze na iscrpnom odgovoru izolacija mi je 3cm stirodura sa falcom lepljen na pogace a unutrasnju izolaciju 1cm rigipsa probija vlaga
Ако је стиропор лепљен "на погаче" онда је спољна изолација само украс а нема никакву функцију изоловања.
Да би изолација стиропором била ефикасна и радила то што је предвиђено да ради, потребно је спречити било какав продор спољњег, хладног ваздуха у простор између стиропора и зида. То се обезбеђује тако што се приликом лепљења стиропора, лепак наноси на стиропор дуж сваке странице тако да се споји и створи затворен простор унутар табле и зида. Наношењем лепка на тачке, ствара се одбојник између стиропора и зида, ма колико да "мајстор" притисне таблу на зид. Кад дође хладно време, ваздух продире испод стиропора чиме анулира ефекат стиропора на изолационе факторе. Даље се ствара влага у зиду због сусрета топлог и хладног ваздуха у самом зиду а не у стиропору, како би требало. Та влага, са друге стране, тешко испарава кад се повећа температура јер сад има брану од стиропора која је спречава и отежава сушење. И, резултат је буђ.
Препорука 1: Скинути стиропор и налепити га поново али исправно (ја сам отерао три мајстора док ми није дошао један који зна како се ради)
Препорука 2: Исећи правилне траке на фасади у ширини око 1цм, вертикалне и хоризонталне (ако се не зна тачно куда иде ивица стиропора, ако се зна, онда је идеално ићи по тој ивици). Затим у те канале налити пурпену за лепљење стиродура. Има је у продавницама, само мора да се узме и пиштољ за наношење, није скупо. Ова пена је слабо ширећа, врло мало се прошири приликом наношења. Кад се пена стегне, опсећи је у равни са фасадом и урадити једну руку преко тих спојева а онда, по могућству, целу фасаду.
Други начин је спорији али не улази се у трошак скидања фасаде, први је бржи али подразумева да се уради поново посао, што је финансијски оптерећујуће а и непријатно.

У сваком случају, мора се прекинути продор хладног ваздуха испод фасаде.

ovaj problem i mene ubija.Kuca je zidana od siporeks blokove,malter,glet unutra,malter spolja + 2007 uradjena stiropor 5cm fasada,na tavan 3cm stirodur.Problem se pojavio kad smo uradili centralno grejanje na gas i pomocu termostata severne sobe imaju 21-22 C a istocne kad ima sunce imam i do 25C,ne susim ves jer vec 4 godine imam masinu za to,svako jutro brisem vodu na staklo,nemam roletne nego samo venecijaneri,budj se pojavio po coskovima,posto ne koristim komin sam kupila poklopce za ventilaciju koje svaki dan otvorim,ali dzabe,venecijaneri preko noc otvorim,sve sam probala,ali i dalje svako jutro brisem prozore,coskove redovno odrzavam sa hlorom ali pojavise opet i opet.
Да ли је урађен одвод продукта сагоревања од котла напоље?

kotao je fasadni i ima svoj cev-komin napolje,a ugradjen je u kupatilo na sprat ,ako se dobro setim kad su lepili stiropor naneli su lepak i razvukli sa gletaricom ta sa zubima,ali da su preko cele povrsine to vise ne znam,da skidam fasada to je nemoguca misija,oko 300kvm,problem je hodnik i severna strana,spavace sobe,dnevna soba gde bi trebalo da bude vise problem nije ,imam paracistac i sunce na prozore,imam osecaj da smo se puno zadihtovali,hocu jos da pitam mislenje o stiropor ukrasne ploce na plafon,ali ne sto se tice lepote ili trend nego kao izolator eventualno kako utice na zdravlje,radila bih u hodnik na sprat jer tamo bez obzira na stirodur sa tavana imam tacke budj na plafon

hvala , hvala svima al jos uvek nemam konkretan odgovor , sta mi je ciniti
vec sam opisao da imam etazno grejanje ne luftiram i imam dobru izolaciju

Pa moras da luftiras, znam da verovatno stedis na grejanju kao i svi mi ali to mora. Ja sam tako ranije , muz se stalno bunio da ne otvaram prozor jer ce se ishladiti i imala sam budj po coskovima i dole i gore. A u kuhinji ceo plafom je bio crn.
Od kad 2-3 puta dnevno otvorim prozore sirom nema budji. I nece unutra da nagrne vlazan vazduh vec obratno. Kazu da jedna odrasla osoba u toku noci izluci 2 litre znoja- mora ujutru da se nabrzinu provetri da ta vlaga izadje napolje . ako se to uradi kratko ( kad je debeo minus i minut je dovoljan) zidovi ne stignu da se ohlade pa hladan vazduh koji je uleteo unutra u dodiru sa zidovima se cas posla zgreje.
Inace kod mene je isto 21 stepen
A u kuhinji je aspirator resio problem , evo vec drugu zimu je sve ok.

Isto tako primetila sam da si rekao da imas stirodur kao izolaciju a ja koliko znam on ne propusta paru napolje pa se ne preporucuje za zidove vec samo za temelje i pod kao izolacija. Znaci vracamo se da paru moras da vetrenjem izbacujes iz sobe z:lol:

a stiropor iznutra na plafonu nece da resi problem, koliko sam citala neka iskustva , ovde na forumu, kad se taj stiropor skine izmedju njega i zida bude budji - znaci samo se ne vidi

Poslednja izmena:
Imam problem sa vlagom. Naime, na elementima gornjim od kuhinje se pojavljuje vlaga. Skidao sam kuhinju, mazao varikinom ali se opet pojavila. Sa druge strane zida je kupatilo, ali sam provjeravao da li su cijevi pukle, pa nije ni do toga. U kucu ima grijanje. Sta uraditi? POMOĆ

Imam problem sa vlagom. Naime, na elementima gornjim od kuhinje se pojavljuje vlaga. Skidao sam kuhinju, mazao varikinom ali se opet pojavila. Sa druge strane zida je kupatilo, ali sam provjeravao da li su cijevi pukle, pa nije ni do toga. U kucu ima grijanje. Sta uraditi? POMOĆ
Kuhinje treba stalno dobro provetravati,jer se od kubanja stalno stvara kondenzacija.Pored aspiratora ne bi bilo lose imari ili ventilator,koji izvkaci taj kondenz.Ili ako ima prozor dok se kuva i posle kuvanjada bude odskrinut.Samo dobar protok vazduha sprecava vlagu u kuhinjama.

Svs je to jasno. Ali u pitanju je nova kuca, u kojoj smo se prije mjesec dana preselili. Aspirator je tu, provjetravamo svaki dan. Neki od majstora su nas pitali da li je kupatilo hladno, posto je sa druge strane. Da li to moze imati veze? Grijanje je u citavoj kuci, pa njje sad nesto ni hladno u kupatilo

Svs je to jasno. Ali u pitanju je nova kuca, u kojoj smo se prije mjesec dana preselili. Aspirator je tu, provjetravamo svaki dan. Neki od majstora su nas pitali da li je kupatilo hladno, posto je sa druge strane. Da li to moze imati veze? Grijanje je u citavoj kuci, pa njje sad nesto ni hladno u kupatilo
Moze se desiti,jer su tu zidovi obicno na pola cigle i ako je u kuhinji puno toplo,a u kupatilu hladno.

Iskreno ne znam. I prije nego sto smo se doselili, to se desavalo, kada se nije lozilo. Pa smo mijenjali kuhinju, jer se ta vlaga u elemente pojavljivala, kada se makla kuhinja, bilo je samo gdje su elementi. Bas ne znam sta raditi. Mozda bi pomoglo odvajanje kuhinje od zida

Iskreno ne znam. I prije nego sto smo se doselili, to se desavalo, kada se nije lozilo. Pa smo mijenjali kuhinju, jer se ta vlaga u elemente pojavljivala, kada se makla kuhinja, bilo je samo gdje su elementi. Bas ne znam sta raditi. Mozda bi pomoglo odvajanje kuhinje od zida
Moglo bi i tako da se resi,da se bar pola santimentra odvoji viseci od zida.Bilo bi tu promaje koja bi susila tu vlagu.Mozdai podloga zida nije adekvatna.Ima sada raznih polikolora koji ne propustaju vlagu,a zid mora da dise.

Back