Владивосток, толико ми се свиђа ...

Обилић

Elita
Poruka
17.334
Да ли сам предуго без путовања, или шта ли је - не знам !
Али ова разгледница из далеке Русије ме очарала !

У Русији има пуно лепих градова са богатом архитектуром.
Међутим увек ми нешто смета (можда нека "сиротињска атмосфера", Ладе, Волге и Запорошци на улицама, не знам)

Е овде тога нема,
ко да гледам неки канадски град, рецимо.

Баш освежавајуће !

Да ли сам предуго без путовања, или шта ли је - не знам !
Али ова разгледница из далеке Русије ме очарала !

У Русији има пуно лепих градова са богатом архитектуром.
Међутим увек ми нешто смета (можда нека "сиротињска атмосфера", Ладе, Волге и Запорошци на улицама, не знам)

Е овде тога нема,
ко да гледам неки канадски град, рецимо.

Баш освежавајуће !
Какве ладе, какве волге. Ти или ниси никада био у Русији или ниси био посљедњих 30 година. Та "сиротињска" слика Русије која се у нашим главама замрзла још у југословенско доба, одавно није актуелна. Улицама великих градова одавно доминирају њемачка, француска, јапанска, корејска возила, одавно се живи западњачким начино живота, одавно је све модернизовано, дигитализовано, кредити, шопинзи, трка за зарадом, потрошња шаком и капом итд.

Lepo receno, ali svi izgledaju kao da su u Kanadi samo ih pravoslavna crkva odaje da nisu.
I ja sam uz ovaj guglao mnoge ruske gradove Kazan, Perm, Novosibirsk, Rostov, Soči, Tula itd.
Казањ је јако лијеп град. Био сам тмао јесенас. Милионски православно-муслимански град на обали огромне Волге. У неким сегментима ми личи на Београд, у другим на Сарајево али се у сваком случају прилично разликује од других руских градова које сам видио. Види се да је град богат јер се на све стране немилице гради а и на ономе што је већ изграђено види се да се није жалило пара. Град је комбинација татарског средњег вијека, новијег царског доба и савремене Русије. Вриједи за посјетити.

Казањ је јако лијеп град. Био сам тмао јесенас. Милионски православно-муслимански град на обали огромне Волге.

У праву си, прелепо !

И пази овај податак, универзитет у Казању је основан 1804. године.
Знамо где смо тада били ...

Ima lepih gradova, a ima i Norilsk

То је најсевернији град на свету са више од 100.000 становника и други по величини град (после Мурманска ) унутар Арктичког круга .

Налазишта никла Норилск - Талнах су највећа позната налазишта никла - бакра - паладијума на свету.
Топљење руде никла је директно одговорно за озбиљно загађење, које углавном долази у облику киселих киша и смога.
Према неким проценама, један проценат глобалног сумпор-диоксида ( СО2) емисије долазе из рудника никла у Норилску.

У овом клипу делује крајње идилично

У праву си, прелепо !

И пази овај податак, универзитет у Казању је основан 1804. године.
Знамо где смо тада били ...

Недалеко од Казања (два стаа пловидбе Волгом на бродићу) налази се град-острво Свијажск. Нађи на јутјубу и погледај. То је јако интересантно мјесто. То насење је настало у шеснаестом вијеку у доба када су Руси ишли на Казањ. Цар Иван Грозни је на том јесту направио своју војну базу која је касније прерасла у стално насење. Када се средим двадесетог вијека ниво Волге подигао због изградње хидроецнтрале у Тољатију, Свијажск је остао на средини ријеке, на острву. Данас ту има неколико манастрита, пар ресторанчића, не тако много старих, углавном пустих кућица. Био је невјероватан осјећај стајати на том острвцету, на средини те бескрајне ријеке чије се обале једва виде у даљини.

То је најсевернији град на свету са више од 100.000 становника и други по величини град (после Мурманска ) унутар Арктичког круга .

Налазишта никла Норилск - Талнах су највећа позната налазишта никла - бакра - паладијума на свету.
Топљење руде никла је директно одговорно за озбиљно загађење, које углавном долази у облику киселих киша и смога.
Према неким проценама, један проценат глобалног сумпор-диоксида ( СО2) емисије долазе из рудника никла у Норилску.

У овом клипу делује крајње идилично
Sumpor dioksid je SO2
CO2 je ugljen dioksid

Back