Bastiani
Poznat
- Poruka
- 7.629
Taj događaj se dogodio koliko sam ja shvatio još pre nekoliko godina. Prema tome, da je odjeknuo kao bomba, to bi smo valjda saznali do danas. Drugo, a zašto bi morale da mu se dopadaju četničke pesme? I nije pravio nikakvu dramu oko toga, samo je rekao da mu je bilo neprijatno da peva, i to kasnije, kad su ga pitali.Pazi mozes ti da izvrces, ali tacno je napisano sta je rekao. Napao je i SPC i rekao da postoje neki jastrebovi, tako se nesto ne govori. Uostalom ovo je u dijaspori odjeknulo kao bomba. Narocito medju Srbima gde je bio gost i gde su se pevale pesme. To su veoma ugledni Srbi u Cikagu. Njemu smetaju cetnicke pesme?! Mnogo je fin.
Pre bih rekao da je neuljudno od domaćina što dovode goste u takvu situaciju. Ako hoćeš da okupiš sav narod oko nečega - pravoslavne vere na primer - onda pevanje četničkih pesama sigurno nije način, a posebno onih o vojvodi Đujiću. Porfiriju se sa jedne strane stavlja na teret da ima svetovne manire (možda je donekle i tačno), ali niko neće da kaže kako je pevanje onakvih pesama od strane drugih crkvenih lica (čak i ako izuzmemo deo o vojvodi Đujiću) prizemno i prostačko. Čuj stih: "Ne daj mala da te ljube djeca, nego čekaj mene mitraljesca." I to pevaju sveštena lica. I onda se Porfiriju zamera svetovnjačko ponašanje.
A što kažeš za izjavu "jastrebovi u Crkvi", tu si donekle upravu, to treba izbegavati da se govori, ali u toj Crkvi je takvo šutiranje ispod stola da je samo pitanje vremena ko će prvi da izgubi živce, takva izjava sigurno nije najveći greh u odnosu na drugo što se radi.