Nisu novinari krivi sto ima ovakvih pojava u SPC, a da je razlog objavljivanja ovakvih vesti bas u trenucima kada se dosta bitnih stvari u Srbiji odigrava sumnjiv, sumnjiv je... U svakom slucaju, ovakve stvari treba da se resavaju...
Rece Eremita da ne sklanjaju crkvene cinovnike da bi se sami dozvali pameti i pokajali se... Hm... Shvatam ja da su u pitanju obicni smrtnici, ali smrtnici koji bi trebalo da produhovljuju citav narod... Ne mora da bude tako visoko da bi se pokajao... Na mnoge smrtnike su se bacale anateme, a ovi su nekako zasticeni i ceka se da se sami od sebe pokaju, usput ne cineci nista da bi se tako nesto desilo (jer u suprotnom, ovakav zivot se ne bi vodio toliko dugo)...
Lako se sklanjaju sitni blagajnici kada se pronevere neki novci... Kada su takve stvari u pitanju nema vremena da se ceka pokajanje, dok ovi kojima bi pronevereni novci isli imaju neke svete nagradne kupone za grehove, ili dzoker grehove, pa moze da im se gleda kroz prste za dosta ozbiljnije stvari...
Neko je pomenuo i kakva kola voze svestenici... Nisam pravoslavac, a ne smeta mi da od novca koji dajem kao porez jedan deo ide tradicionalnoj crkvi, jer je SPC institucija koja je od istorijske vaznosti za moju zemlju, ali mi ipak smeta sto ta institucija vise ne pomaze ostvarivanju jedinstva naroda kao sto je kroz istoriju radila... Ne pomaze ni bolesne, ni siromasne (bar ja nisam zakacio neki primer, a i ako ga ima, to nije u meri u kojoj je potrebno i u kojoj moze). Umesto toga, resavaju se skandali sasvim druge prirode i cini mi se da se iskljucivo to radi...
Koliko se pljuju drzavne strukture sto iznose ovakve cinjenice u trenucima kada nam uzimaju Kosovo jer se smatra da ce se tako narodu zamazati oci, toliko mi se cini i da se SPC cesto hvata za Kosovo da bi se narodu skretala paznja sa stvari koje se desavaju unutar SPC, a nemaju veze sa onim sto bi SPC trebalo da predstavlja.
Vidim da je neko u patrijarsiji proneverio nekih milion evra (ako se dobro secam), sto ce reci da se dobri novci setaju po SPC, a ne vidim da je SPC otvarala neke skole ili pomagala pri gradnji kao sto to rade neke druge crkve, ili otvarala domove za nezbrinutu decu (doduse pre par godina je u Baru Amfilohije sagradio neku kucicu za decu, al od tada nisam cuo da se nesto slicno desavalo), niti je otvarala javne kuhinje, nista tog tipa, a voze se dzipovi i grade se palate za svestena lica, sto ce reci da se sredstava ima...
Bez obzira na koji je nacin nesto dobijeno, sramota je da se vozaju takva kola i zivi u takvim kucama dok narod zbog kog sva ta svestena lica i postoje skapava od gladi... I to nije jedino sto pokazuje bahatost i nekulturu svestenstva...
SPC je dosta bitna institucija stanovnistvu Srbije da bi dozvolila da se sve ovo desava....