Владета Јеротић

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.725
Владета Јеротић, лекар, психијатар, књижевник, академик, рођен је 2. августа 1924. године у Београду где је завршио гимназију и Медицински факултет.

Специјализовао је неуропсихијатрију, а у Швајцарској, Немачкој и Француској психотерапију. Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења болнице „Др Драгиша Мишовић“. Од 1985. као професор по позиву предаје Пастирску психологију и медицину на Богословском факултету у Београду.

Јеротић је развио обимну и плодну публицистичку делатност из граничних области религије и психотерапије и филозофије и психијатрије. Такође је одржао предавања из психијатрије, религије и књижевности у готово свим већим градовима Југославије.

Од 1984. године Владета Јеротић је члан Удружења књижевника Србије, а редован је члан Медицинске академије и Српске академије наука и уметности.

Да ли волите да читате дела Владете Јеротића и да слушате његова предавања? Шта мислите о његовом учењу?

- - - - - - - - - -

Ево једне од емисија у којој је гостовао Владета Јеротић

Да ли волите да читате дела Владете Јеротића и да слушате његова предавања? Шта мислите о његовом учењу?

Jerotic je Frojdista, jer koristi izraze Ego (Ja), Super-Ego (Nad-ja) i ID (Ono). Kazu da je danas to ucenje prevazidjeno, i da se u svetu najvise koriste kognitivno-bihejvioralna terapija i transakciona analiza.

Jerotic je Frojdista, jer koristi izraze Ego (Ja), Super-Ego (Nad-ja) i ID (Ono). Kazu da je danas to ucenje prevazidjeno, i da se u svetu najvise koriste kognitivno-bihejvioralna terapija i transakciona analiza.

Ti sto kazu da je prevazidjeno su sigurno mnogo pametni. On nije Frodijsta. Koristi terminologiju koja je tako reci svima poznata.

O njemu sve najbolje, narocito sto ga licno poznajem.

ovaj дедица нема благе везе о животу!
Презаљубљен је у себе, и одговара му популарност...ту се и изгубио. Само прича о себи, а и онда када не прича о себи, мисли о себи. Површан до зла бога!
Какав је то психијатар био, питам се? Претпостављам да зна доста трикова те је тако излечио многе...оне озбиљније случајеве, не верујем ни да се трудио нити би мпгао ту ишта помоћи.

У мом селу је било далеко више паметнијих неписмених деица!

Владета Јеротић, лекар, психијатар, књижевник, академик, рођен је 2. августа 1924. године у Београду где је завршио гимназију и Медицински факултет.

Специјализовао је неуропсихијатрију, а у Швајцарској, Немачкој и Француској психотерапију. Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења болнице „Др Драгиша Мишовић“. Од 1985. као професор по позиву предаје Пастирску психологију и медицину на Богословском факултету у Београду.

Јеротић је развио обимну и плодну публицистичку делатност из граничних области религије и психотерапије и филозофије и психијатрије. Такође је одржао предавања из психијатрије, религије и књижевности у готово свим већим градовима Југославије.

Од 1984. године Владета Јеротић је члан Удружења књижевника Србије, а редован је члан Медицинске академије и Српске академије наука и уметности.

- - - - - - - - - -

Stara škola , što je i razumljivo s obzirom na godine , čini mi se da je stigao negde do Eriksona i tu stao. Potpuno je razumeo Frojda i Junga a to što mu je ovaj drugi bio bliži prirodno je, ipak je teško jednom verniku da svari Frojdov empirijski model bez upliva transcedentnosti. To svakako ne umanjuje njegovu vrednost i doprinos našoj psihološkoj nauci, biće upamćen kao vrstan interpretator i prevodilac . Nadam se da je vest o navodnoj smrti lažna.

Poslednja izmena:
Postujem ga... jer mislim da je duhovna osoba...a to je redje od belog medveda u danasnje vreme :eek:

Ipak, mislim da mu nedostaje sustina.... josh uvek se vrti u nekim razmisljanjima, filozofijama....
a cesto mu centar izmice.

- - - - - - - - - -

Ipak, covek koji je skoro uspeo da pomiri religiju i psihoterapiju.

Meni se ne svidja to sto prepricava sta su umniji rekli nekada,ali hajde izvedi neki svoj zakljucak,nesto novo,sto se moze primeniti na neki savremeni problem,a jok,cisto bubacenje i interpretacija naucenog (bez iskustvenih prica ili s vrlo malo i povrsno spominjanje istih)...

Meni se ne svidja to sto prepricava sta su umniji rekli nekada,ali hajde izvedi neki svoj zakljucak,nesto novo,sto se moze primeniti na neki savremeni problem,a jok,cisto bubacenje i interpretacija naucenog (bez iskustvenih prica ili s vrlo malo i povrsno spominjanje istih)...

претерано цитира друге, спаја неспојиво, опседнут јунгом, ништа нарочито, прави књишки мољац који је у свом животу само читао књиге.
иначе општи утисак занимљив дедица:D

претерано цитира друге, спаја неспојиво, опседнут јунгом, ништа нарочито, прави књишки мољац који је у свом животу само читао књиге.
иначе општи утисак занимљив дедица:D
preterano ima puno znanja :) da nema,ne bi moga ni da citira .

"Није могуће, докле год смо пуни себе, да се сетимо Бога, нити да уважавамо другог човека. Ово исто вели и јеврејска народна изрека: „Нема места за Бога у ономе ко је пун самог себе‟.

Гордост нам не да да увидимо сву дубину нашег незнања и наше вапјуће празнине, јер тек овакав увид почиње да нас учи нашем душевном и духовном сиромаштву; ризичан је овакав увид - зато га и избегавамо - јер нас води очајању или резигнацији и доживотној агностичкој скепси.

Тек онај трећи пут са раскрснице, на којој смо стекли увид у сопствену слабост и апсурдност даљег неговања гордог надимања увек и свагда оскудног знања и почетак истинске скромности, из које сада можемо с надом дасе обратимо Богу."

Back