Vlada Srbije traži 1.000 stručnjaka za rad u Emiratima

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
Evo jedna vest koja mi se cini pozitivnom u moru losih vesti kojima nas zasipaju vec dve decenije.

BEOGRAD - Kancelarija Vlade Srbije za dijasporu pozvala je danas srpske stručnjake koji rade u inostranstvu da se zaposle u kompaniji Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), s kojom je potpisan predugovor o gradnji fabrike čipova u Srbiji.http://gdeinvestirati.com/edukacija...ije-trazi-1-000-strucnjaka-za-rad-u-emiratima

pa ovo je pozvala kancelarija za dijasporu.
Kancelarija je deo Vlade Srbije.

Nisam, koliko sam ja shvatila, potrebne su specifične kvalifikacije i poznavanje oblasti za izgradnju nekakvih visokotehnoloških mikročipova, a ta znanja nemaju ljudi koji se nisu školovali u inostranstvu
U tekstu stoji:
"Dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević rekao je da će za sastavljanje liste od velike koristi biti spisak koji sadrži i beogradske studente koji su se u međuvremenu iselili iz Srbije."
Dr. Branko Kovačević je dekan ETF u Beogradu. Znači ne odnosi se na školovanje u inostranstvu.

Ma o čemu da se radi jedino bi bilo pošteno da se opišu zahtevi radnih mesta i da se pozovu svi - ne samo oni koji su u inostranstvu.

Kancelarija je deo Vlade Srbije.

U tekstu stoji:
"Dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević rekao je da će za sastavljanje liste od velike koristi biti spisak koji sadrži i beogradske studente koji su se u međuvremenu iselili iz Srbije."
Dr. Branko Kovačević je dekan ETF u Beogradu. Znači ne odnosi se na školovanje u inostranstvu.

Ma o čemu da se radi jedino bi bilo pošteno da se opišu zahtevi radnih mesta i da se pozovu svi - ne samo oni koji su u inostranstvu.

http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/Vesti/1257590/Uslov+hiljadu+stručnjaka.html

"Da li će biti realizovano veliko ulaganje partnera iz UAE i sagrađena fabrika za proizvodnju čipova u Srbiji zavisi od toga da li imamo dovoljno adekvatnog kadra za tehnologije najnovije generacije. Potrebno je da naša strana obezbedi oko 1000 inženjera za ovaj poduhvat.
...
Ovih dana predstavnici Vlade obilaze fakultete sa ciljem da saznaju da li možemo da obezbedimo dovoljno stručnjaka za buduću fabriku čipova."

dobro, moja pretpostavka je bila da ovde ne postoji ustanova koja bi obučila kadar, a samo ne postoji mogućnost za takvu praksu pa ljudi idu vani.

jer mi imamo strucnjake na papiru koji nemaju ni dana radnog staza
Nebitno je da li imaju ili nemaju staž! Nigde se ne kaže da takvih stručnjaka ovde nema!
Da je u pitanju pošteno zapošljavanje Vlada (odnosno Kancelarija) bi pozvala sve zainteresovane stručnjake - bili oni odavde ili sa Marsa.
Pošto su stručnjaci iz Srbije unapred eliminisani jasno je da nešto smrdi!

Да кажем нешто у име струке:

- Фабрици чипова не треба 1000 стручњака, осим ако под стручњацима не сматрају и извршиоце са средњом школом и месец дана обуке. Да се ради о компанији за дизајн чипова, па можда и да поверујем. У фабрици се се све добије на готово од дизајнера, а машина штанца и тестира.

- Зачудили бисте се колико инжењера са потребним искуством има у Србији. Од пропалих института који су некад правили чипове (а сад понеку диоду), до аутсорсера и повратника из иностранства.

- Позив није пропраћен најбитнијим, понудом. ''Фирма та и та, тражи толико и толико стручњака, за те и те послове. Почетак радног односа тад и тад. (по потреби, ако се покушавају привући људи и - плата толика и толика)''.

Evo jedna vest koja mi se cini pozitivnom u moru losih vesti kojima nas zasipaju vec dve decenije.

BEOGRAD - Kancelarija Vlade Srbije za dijasporu pozvala je danas srpske stručnjake koji rade u inostranstvu da se zaposle u kompaniji Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), s kojom je potpisan predugovor o gradnji fabrike čipova u Srbiji.http://gdeinvestirati.com/edukacija...ije-trazi-1-000-strucnjaka-za-rad-u-emiratima

Ne traze ih za rad u Emiratima, nego u njihovoj firmi koju bi eventualno otvorili u Srbiji.
Mi imamo programere ali Arapi traze "hardverase" sto koliko znam, kod nas ne postoji ni kao odsek na fakultetima.

Да кажем нешто у име струке:

- Фабрици чипова не треба 1000 стручњака, осим ако под стручњацима не сматрају и извршиоце са средњом школом и месец дана обуке. Да се ради о компанији за дизајн чипова, па можда и да поверујем.

Pa bas to i traze.
Nazalost, mislim da od toga nema nista... strucnjaka tih profila nema ni u Srbiji ni u Evropi, nesto malo u USA i Aziji ali njih takve ponude tesko da interesuju.

Mi imamo programere ali Arapi traze "hardverase" sto koliko znam, kod nas ne postoji ni kao odsek na fakultetima.
На ЕТФ-у Београд, већ деценијама постоје смерови електроника и физичка електроника, тј и за дизајн и за производњу

BGHighlander:
Nazalost, mislim da od toga nema nista... strucnjaka tih profila nema ni u Srbiji ni u Evropi, nesto malo u USA i Aziji ali njih takve ponude tesko da interesuju.
Кад се следећи пут видим с таквима, објаснићу им да су они само плод моје болесне маште. :hahaha:

Evo,malo da se sve ovo pojasni,mada je jano da nije sve receno u javnost :
– Neće svi biti inženjeri, ali sigurno da hoće u većem procentu i mnogo više nego u klasičnim proizvodnim pogonima, jer je reč o visokotehnološkoj proizvodnji. Tako da će naš najveći izazov biti da pokažemo da imamo tehnološki, naučni i istraživačko-razvojni kapacitet. To će biti izazov i za univerzitete, institute i sve one institucije koje bi trebalo da omoguće da se ovde razvijaju proizvodi koji će pratiti najnovije tehnološke inovacije – objašnjava Jasna Matić, i dodaje da imamo relativno kvalitetno tehničko obrazovanje, veliki broj stručnjaka što nas je i dovelo u situaciju da razgovaramo sa potencijalnim investitorima.

– U Srbiji imamo softverski kadar, a manje je onih koji sa bave tehnologijom pravljenja samog čipa. Odnosno više je onih koji programiraju, a za samu izradu silikonskog čipa ima manje stručnjaka. Slično je u celom svetu – navodi ona.

Koliko tačno u Srbiji ima inženjera visokih tehnologija teško je navesti, jer kako su nam rekli u Ministarstvu prosvete i nauke, ne postoji jedinstvena baza podataka o tome. Zato su predstavnici vlade počeli da obilaze fakultete kako bi saznali koliko u Srbiji ima stručnjaka za buduću fabriku čipova.Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta i bivši rektor Beogradskog univerziteta.

On smatra da Srbija ima dovoljno kadrova za najavljenu investiciju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Mislim da imamo stručnjake za tu investiciju. Fabrika je rutinska stvar i tu se automatizovano proizvodi. Bitno je projektovanje čipova, istraživački deo i rad na inovacijama. Tako da mi imamo dovoljno kadrova za to, ali je broj studenata na takvim studijama neophodno stalno povećavati. Konačno, tu je i dijaspora u kojoj ima mnogo naših ljudi koji rade na vrhunskim pozicijama i može se uspostaviti saradnja i sa njima kako bi se ispunili svi uslovi za ovu veliku investiciju – objašnjava Kovačević.

Za to vreme, iz Kancelarije za dijasporu saopštili su da Vlada Srbije namerava da uključi stručnjake iz dijaspore „u listu od 1.000 visokostručnih kadrova koji predstavljaju uslov realizacije ugovora za izgradnju fabrike čipova sa kompanijom 'Mubadala' iz Ujedinjenih Arapskih Emirata”.

– Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu će u narednom periodu nastojati da srpski inženjeri za visoke tehnologije u svetu dobiju potrebne podatke i tehničke detalje kako bi mogli da se odazovu apelu matice – navode u Kancelariji za dijasporu, dok u Ministarstvu finansija kažu da su u ovoj kancelariji, ipak, poranili.

– Kancelarija za dijasporu je malo požurila. Nikakvog predugovora još nema i ovo je sasvim početna faza – kažu.

- Фабрици чипова не треба 1000 стручњака, осим ако под стручњацима не сматрају и извршиоце са средњом школом и месец дана обуке.
Po objavi Kancelarije i portiri ispadoše veliki i retki stručnjaci koje treba da uvozimo!
Više je nego očigledno da je ova objava samo reklama a ne stvarna potražnja stručnjaka.

На ЕТФ-у Београд, већ деценијама постоје смерови електроника и физичка електроника, тј и за дизајн и за производњу

Pise i na tarabi svasta... Mislim, imamo mi ( a i Albanci ) i raketni inzenjering na Masincu pa nam nesto ne ide sa raketlama.

Problem sa ETF-om je sto nema usko profilisane studije jer kao sto rece Srbijanka Turajlic :"Nemamo para da skolujemo strucnjake za jednu oblast".
To znaci da tokom studija, uce mnogo vise u mnogo siroj oblasti. Rezultat- ekstra namucen diplomac sa dobrim pocetnim znanjem, ali neki njegov kolega iz USA je mnogo spremniji i bolje potkovan jer je svu paznju posvetio jednoj oblasti. Tako je jer odavno imaju razvijen IT sektor i proizvodnju pa fakulteti odlicno znaju kakvi su profili potebni.

Po meni u trazeni profil , uz doskolovanje, mogu da se uklope pojedini (ne svi) diplomci ETF i fizike sa PMF-a.
A pitanje je kako naci 1000 takvih i da li su Arapi spremni da cekaju ili ce otici negde ( kao i do sada) gde ih cekaju spremni kadrovi.

Poslednja izmena:
Pise i na tarabi svasta... Mislim, imamo mi ( a i Albanci ) i raketni inzenjering na Masincu pa nam nesto ne ide sa raketlama.

Problem sa ETF-om je sto nema usko profilisane studije jer kao sto rece Srbijanka Turajlic :"Nemamo para da skolujemo strucnjake za jednu oblast".
To znaci da tokom studija, uce mnogo vise u mnogo siroj oblasti. Rezultat- ekstra namucen diplomac sa dobrim pocetnim znanjem, ali neki njegov kolega iz USA je mnogo spremniji i bolje potkovan jer je svu paznju posvetio jednoj oblasti. Tako je jer odavno imaju razvijen IT sektor i proizvodnju pa fakulteti odlicno znaju kakvi su profili potebni.

Po meni u trazeni profil , uz doskolovanje, mogu da se uklope pojedini (ne svi) diplomci ETF i fizike sa PMF-a.
A pitanje je kako naci 1000 takvih i da li su Arapi spremni da cekaju ili ce otici negde ( kao i do sada) gde ih cekaju spremni kadrovi.
И ти на форуму пишеш свашта...

О знању на нашим факултетима и сиромаштву државе можда најбоље говори чињеница да је први електромобил у свету (Југић) паркиран иза ЕТФ-а и пали се само да се покаже студентима, а функционална беспилотна летелица (Машинац/ЕТФ копродукција) и даље постоји само као студентски пројекат. Од моје генерације преко није отишао само ко није хтео, толико смо лоши и не траже нас.

IC сектор = Integrated Circuits, тј интегрисана кола илити чипови, о коме се овде ради није исто што и IT = Informational Technologies, под IT технологијама се углавном подразумева софтвер

Физички факултет није у оквиру ПМФ-а. А и не баве се овим...

IC и IT ektor u SAD зависе од увоза радне снаге, углавном из Индије, амерички генијалци углавном заврше права и економију и буду менаџери.

Poslednja izmena:
И ти на форуму пише(ш) свашта...

Hajde da vidimo...

О знању на нашим факултетима и сиромаштву државе можда најбоље говори чињеница да је први електромобил у свету (Југић) паркиран иза ЕТФ-а и пали се само да се покаже студентима,

A sta mislis zasto je to tako? Da nema mozda veze sa malim radijusom kretanja, preteranom tezinom i zastarelim baterijama?

Inace, prvi elektricni auto je nesto malo zastareliji od Yuga, ali nije napravljen pre desetak godina nego 1892.

first-electric-car.jpg

Danas izgledaju ovako:
tesla_roadster.jpg

renault-zoe-electric-car-2.jpg

Од моје генерације преко није отишао само ко није хтео, толико смо лоши и не траже нас.

Ne bih se bas kladio da je tako, ali niko nije ni rekao da ste losi, nego da ima boljih.
Pitanje i sta rade nasi strucnjaci na Zapadu? Nekako mi tesko da poverujem da u zapadnoj zemlji, prednost daju strancu iz skoro nepoznate zemlje sa nekog nepoznatog fakuteta, pa on udje u glavne projekte a domaci se 'lade...i uce od njega :)
Ne biva to tako nigde...osim u zemljama Treceg sveta.

Физички факултет није у оквиру ПМФ-а. А и не баве се овим...

Vidi, fizika je fundamentalna prirodna nauka a elektrotehnika je tehnika/disciplina/ prilagodjen deo te nauke.
Ono sto si ti ucio na ETF je fizika primenjena na tvoje polje. Slicno kao sto se na Masinskom izucava "fizika za masince" a ne sve u kompletu jer bi to onda bio Fizicki fakultet.
Na Fizickom rade "suvu" fiziku pa zato verujem da uz doskolovanje mogu da uskoce na to mesto jer oni znaju sustinu svega.

IC и IT ektor u SAD зависе од увоза радне снаге, углавном из Индије, амерички генијалци углавном заврше права и економију и буду менаџери.

A oni koji ne spadaju u "uglavnom" pa zavrse uvazene domace fakultete?
E takvi su gazde tim Indusima, Avganistancima, Srbima itd.

Одустајем, моја искуства никад неће бити равна твом неверовању.

Само из поштовања према професорима, нешто о електричном југу.
http://www.aleksinac.net/?action=news&category=nauka&id=elektricni-jugo-elektra&view=lat

Mogao si da ispostujes i 'Zastavu' i 'ETF' i 'Sever' i 'Krusik', pa da stavis specifikaciju elektro vozila ( tezina, autonomija itd).
Nije valjda da tu ima nesto smesno i nepohvalno ? :)

Kao inzenjerska/studentska vezba je veoma pohvalan prakticni rad, ali kao finalni proizvod...

Poslednja izmena:

Back