Vlada Srbije, Mercedes i Rio Tinto dogovaraju izgradnju fabrike automobila - sve zavisi od litijuma

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.316
I tako je zaigrala mečka i pred našom kućom. Ali prava mečka, znači ona s velikim M. Dakle Mercedes. Razmišljao sam da ovo postavim na Automobile, međutim kao što ćete videti u tekstu oni se zapravo najmanje pominju. Više je tema nešto drugo. E, to drugo baš ne zvuči tako lepo kao Mercedes, makar i električni.

Vlada Srbije, Mercedes i Rio Tinto dogovaraju izgradnju fabrike automobila - sve zavisi od litijuma​

Mercedes, Rio Tinto, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlada Srbije pregovaraju o realizaciji projekta za izgradnju Mercedesove fabrike električnih automobila u Srbiji, saznaje Demostat.
Vrednost projekta u kojem učestvuje EBRD je 2,5 milijardi evra. Automobili proizvedeni u fabrici u Srbiji trebalo bi da koriste baterije od litijuma, koji će iskopavati australijsko-britanska kompanija Rio Tinto, prenosi Demostat.
Vlada Srbije pregovara sa nemačkim automobilskim gigantom, australijsko-britanskom kompanijom Rio Tinto i evropskom finansijskom institucijom o realizaciji projekta koji podrazumeva izgradnju fabrike električnih automobila.

Prema informacijama Demostata, pregovori se bliže konačnom dogovoru. Potencijalna investicija, kako se navodi, zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije vlasti u narednom periodu.
Demostat navodi da bi odluka nemačkog giganta da otvori fabriku u Srbiji, uz garancije Evropske banke za obnovu i razvoj, bila jasan pokazatelj u kom pravcu Srbija ide - ka Zapadu. Dolazak nemačkog giganta iz Štutgarta poslao bi snažnu poruku i drugim velikim svetskim investitorima o Srbiji kao sigurnoj destinaciji za investiranje.

Međutim, uslov za ovu i realizaciju drugih investicija sa Zapada koje su u planu, svakako je postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, što na koncu znači uvođenje sankcija Rusiji, piše Demostat.
Dolazak Mercedesa može biti i deo "šargarepe", koja je obećana Srbiji ukoliko bude konstruktivna u pregovorima sa Prištinom i ako prihvati evropski plan za KiM.
Evropski zvaničnici su srpskom rukovodstvu, kako se navodi, jasno stavili do znanja da Srbija, ukoliko evropski plan ne prihvati, može da očekuje posledice koje će se, između ostalog, ali u velikoj meri, odraziti na ekonomiju i privredu. Sa druge strane, ukoliko plan prihvati, Srbiji je dato do znanja da bi dobila ekonomsku pomoć, kao i investicije u raznim oblastima privrede.
To praktično znači i da će Rio Tinto iskopavati litijum u Srbiji, iako je Vlada Srbije zvanično obustavila projekat "Jadar" početkom prošle godine zbog protesta ekoloških aktivista.
https://www.021.rs/story/Info/Bizni...ZBEH-IVnYNVAH1u_zfxlVKH0sFPCo1Jhzo1t8PpSW22ts
Znači moramo da dozvolimo iskopavanje otrovnog litijuma, da prihvatimo planove za Kosovo i uvedemo sankcije Rusima. Ne znam kako vama, ali meni se taj Mercedes čini mnogo skupim.

Значи тврдимо пазар... ајде онда да рудна рента буде бар 10 посто и да Рио Тинто о свом трошку измести све ТЕ и прљаве фабрике које се налазе у Београду и око града, рецимо да све пребацимо на југ Србије, исто загађење ће убити мање људи, јер није густо насељена средина.

Znači moramo da dozvolimo iskopavanje otrovnog litijuma, da prihvatimo planove za Kosovo i uvedemo sankcije Rusima. Ne znam kako vama, ali meni se taj Mercedes čini mnogo skupim.
Коначно си схватио какви ветрови дувају из 'Мерцедеса'.

I tako je zaigrala mečka i pred našom kućom. Ali prava mečka, znači ona s velikim M. Dakle Mercedes. Razmišljao sam da ovo postavim na Automobile, međutim kao što ćete videti u tekstu oni se zapravo najmanje pominju. Više je tema nešto drugo. E, to drugo baš ne zvuči tako lepo kao Mercedes, makar i električni.

Vlada Srbije, Mercedes i Rio Tinto dogovaraju izgradnju fabrike automobila - sve zavisi od litijuma​

Mercedes, Rio Tinto, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlada Srbije pregovaraju o realizaciji projekta za izgradnju Mercedesove fabrike električnih automobila u Srbiji, saznaje Demostat.
Vrednost projekta u kojem učestvuje EBRD je 2,5 milijardi evra. Automobili proizvedeni u fabrici u Srbiji trebalo bi da koriste baterije od litijuma, koji će iskopavati australijsko-britanska kompanija Rio Tinto, prenosi Demostat.
Vlada Srbije pregovara sa nemačkim automobilskim gigantom, australijsko-britanskom kompanijom Rio Tinto i evropskom finansijskom institucijom o realizaciji projekta koji podrazumeva izgradnju fabrike električnih automobila.

Prema informacijama Demostata, pregovori se bliže konačnom dogovoru. Potencijalna investicija, kako se navodi, zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije vlasti u narednom periodu.
Demostat navodi da bi odluka nemačkog giganta da otvori fabriku u Srbiji, uz garancije Evropske banke za obnovu i razvoj, bila jasan pokazatelj u kom pravcu Srbija ide - ka Zapadu. Dolazak nemačkog giganta iz Štutgarta poslao bi snažnu poruku i drugim velikim svetskim investitorima o Srbiji kao sigurnoj destinaciji za investiranje.

Međutim, uslov za ovu i realizaciju drugih investicija sa Zapada koje su u planu, svakako je postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, što na koncu znači uvođenje sankcija Rusiji, piše Demostat.
Dolazak Mercedesa može biti i deo "šargarepe", koja je obećana Srbiji ukoliko bude konstruktivna u pregovorima sa Prištinom i ako prihvati evropski plan za KiM.
Evropski zvaničnici su srpskom rukovodstvu, kako se navodi, jasno stavili do znanja da Srbija, ukoliko evropski plan ne prihvati, može da očekuje posledice koje će se, između ostalog, ali u velikoj meri, odraziti na ekonomiju i privredu. Sa druge strane, ukoliko plan prihvati, Srbiji je dato do znanja da bi dobila ekonomsku pomoć, kao i investicije u raznim oblastima privrede.
To praktično znači i da će Rio Tinto iskopavati litijum u Srbiji, iako je Vlada Srbije zvanično obustavila projekat "Jadar" početkom prošle godine zbog protesta ekoloških aktivista.
https://www.021.rs/story/Info/Bizni...ZBEH-IVnYNVAH1u_zfxlVKH0sFPCo1Jhzo1t8PpSW22ts
Litijumske baterije toliko trebaju EU da će stvar biti bez ikakvih političkih uslovljavanja. Jedino što treba da se bezuslovno uraditi pripremiti teren tako da se ograniči površina koja će biti kontaminirana i da se spreči isticanje ko taminirane vode izvan tog područja - kao i imati unapred plan za kasniju sanaciju - obavezno lepo uređeno jezero po prestanku eksploatacije.

Ključna reč je industrijalizacija, da ne bi smo non-stop bili u situaciji da nam sitni narcisoidi odnekud prete i ucenjuju nas. Za slučaj eventualnih eko-litija i slučnoh aktivnosti primenio bih iste onakve mere koje je Druga Srbija priželjkivala protiv antiđukajevskih litija.

Значи тврдимо пазар... ајде онда да рудна рента буде бар 10 посто и да Рио Тинто о свом трошку измести све ТЕ и прљаве фабрике које се налазе у Београду и око града, рецимо да све пребацимо на југ Србије, исто загађење ће убити мање људи, јер није густо насељена средина.
Kakvo razmišljanje! Pa nismo valjda neki kolonijalni narod pa da se sve svodi na nekakvu rudnu rentu - ona mora baš sva da se usmeri na zaštitu okoline eksploatacije od širenja zagađenja na podrucja koja ne moraju da se žrtvuju zbog rudarenja litijuma, kao i na projekte asanacije terena posle. Glavni dobitak će biti fabrike litijumskih baterija i uređaja (ekektrični automobili i slično) od tog litijuma. Ako se sve svodi na “rudne rente” dobiće se samo neiscrpan izvor korupcije, tako da bi onda bilo bolje da se i ne počinje.

После чачкања немачкога ауспуфа .. добили сте шта се добили .. сада бар дишете 'пуним пућима'

Litijumske baterije toliko trebaju EU da će stvar biti bez ikakvih političkih uslovljavanja. Jedino što treba da se bezuslovno uraditi pripremiti teren tako da se ograniči površina koja će biti kontaminirana i da se spreči isticanje ko taminirane vode izvan tog područja - kao i imati unapred plan za kasniju sanaciju - obavezno lepo uređeno jezero po prestanku eksploatacije.

Ključna reč je industrijalizacija, da ne bi smo non-stop bili u situaciji da nam sitni narcisoidi odnekud prete i ucenjuju nas. Za slučaj eventualnih eko-litija i slučnoh aktivnosti primenio bih iste onakve mere koje je Druga Srbija priželjkivala protiv antiđukajevskih litija.

Sama eksploatacija kao eksploatacija ne kontaminira teren, jer to je tu pa je tu ... ne znam kako je neko ubedio ljude da će iskopavanje onečistiti sredinu

Ono što je problematično je tehnologija prerade i sam fabrike

U svakom slučaju jedino je bitno da kod nas sve ostaje od rude do krajnjeg proizvoda

Ne volim što je Merecdes, ali valjda će ga preuzeti Kinezi, Rusi ili Ameri uskoro

I tako je medo zaplesao ispred naše kuće. Ali pravi medo, znači onaj s velikim M. Dakle Mercedes. Razmišljao sam ovo staviti na Cars, međutim kao što ćete vidjeti u tekstu oni se zapravo najmanje spominju. Tema je nešto drugo. Pa ovo drugo baš i ne zvuči lijepo kao Mercedes, pa makar bio i električni.

Vlada Srbije, Mercedes i Rio Tinto dogovorili izgradnju tvornice automobila - sve ovisi o litijumu​

Mercedes, Rio Tinto, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlada Srbije pregovaraju o realizaciji projekta izgradnje Mercedesove tvornice električnih automobila u Srbiji, doznaje Demostat.
Vrijednost projekta u kojem sudjeluje EBRD je 2,5 milijardi eura. Automobili proizvedeni u tvornici u Srbiji trebali bi koristiti litijske baterije koje će iskopavati australsko-britanska tvrtka Rio Tinto, javlja Demostat .
Vlada Srbije pregovara s njemačkim automobilskim divom, australsko-britanskom tvrtkom Rio Tinto i jednom europskom financijskom institucijom o realizaciji projekta koji uključuje izgradnju tvornice električnih automobila.

Prema Demostatu, pregovori su sve bliže konačnom dogovoru. Potencijalna investicija, kako se navodi, ovisi o tome hoće li se eksploatirati litij u našoj zemlji, ali i o vanjskopolitičkoj orijentaciji vlasti u narednom razdoblju.
Demostat navodi da bi odluka njemačkog giganta da otvori tvornicu u Srbiji, uz garancije Europske banke za obnovu i razvoj, bila jasan pokazatelj smjera u kojem Srbija ide - prema Zapadu. Dolaskom njemačkog giganta iz Stuttgarta poslala bi se snažna poruka drugim velikim svjetskim investitorima o Srbiji kao sigurnoj investicijskoj destinaciji.

No, uvjet za ovu i realizaciju ostalih investicija sa Zapada koje su u planu svakako je postupno usklađivanje s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, što u konačnici znači i uvođenje sankcija Rusiji, piše Demostat.
Dolazak Mercedesa može biti dio "mrkve" koja je Srbiji obećana ako bude konstruktivna u pregovorima s Prištinom i ako prihvati europski plan za Kosovo.
Europski dužnosnici jasno su dali do znanja srpskom vodstvu da, ako Srbija ne prihvati europski plan, može očekivati posljedice koje će se, između ostalog, ali u velikoj mjeri, odraziti na gospodarstvo i gospodarstvo. S druge strane, ako plan bude prihvaćen, Srbija je obaviještena da će dobiti ekonomsku pomoć, ali i ulaganja u razne oblasti gospodarstva.
To praktično znači da će Rio Tinto iskopavati litij u Srbiji, iako je Vlada Srbije početkom prošle godine službeno obustavila projekt "Jadar" zbog protesta ekoloških aktivista.
https://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/332930/Vlada-Srbije-Mercedes-i-Rio-Tinto-dogovaraju-izgradnju-fabrike-automobila-sve-zavisi-od-lithijuma. html?fbclid=IwAR1cuaKPXnqihIZBEH-IVnYNVAH1u_zfxlVKH0sFPCo1Jhzo1t8PpSW22ts
Dakle, moramo dopustiti iskopavanje otrovnog litija, prihvatiti planove za Kosovo i nametnuti sankcije Rusima. Ne znam za vas, ali meni se taj Mercedes čini jako skup.
Potpisuj Vučiću makar bila ko avlija.

Sama eksploatacija kao eksploatacija ne kontaminira teren, jer to je tu pa je tu ... ne znam kako je neko ubedio ljude da će iskopavanje onečistiti sredinu

U svakom slučaju jedino je bitno da kod nas sve ostaje od rude do krajnjeg proizvoda

Ne volim što je Merecdes, ali valjda će ga preuzeti Kinezi, Rusi ili Ameri uskoro
https://www.morningstar.ca/ca/news/205544/what-can-we-learn-from-the-rio-tinto-disaster.aspx

https://londonminingnetwork.org/201...d-environmental-degradation-around-the-globe/

https://www.bbc.com/news/world-asia-54340227

https://news.mongabay.com/2017/04/r...esponsibility-for-bougainvilles-panguna-mine/

Kakvo razmišljanje! Pa nismo valjda neki kolonijalni narod pa da se sve svodi na nekakvu rudnu rentu - ona mora baš sva da se usmeri na zaštitu okoline eksploatacije od širenja zagađenja na podrucja koja ne moraju da se žrtvuju zbog rudarenja litijuma, kao i na projekte asanacije terena posle. Glavni dobitak će biti fabrike litijumskih baterija i uređaja (ekektrični automobili i slično) od tog litijuma. Ako se sve svodi na “rudne rente” dobiće se samo neiscrpan izvor korupcije, tako da bi onda bilo bolje da se i ne počinje.
Нема еколошке свести у Србији, тек се развија. Али ако ћемо искрено, ако морамо да трпимо неки екоцид у Србији, боље је да то буде на некој територији где нема много људи.

Много опасније су ТЕ у Обреновцу где се ложи јаловина са адитивима, железара Смедерево, рафинерија нафте у Панчеву и све што окружује Београд где највише људи живи, као и индивидуална ложишта, јер не постоји гасификација или забрана ложења угља и дрва.

Da rezimiramo:
IMG_20230225_165124.jpg

Screenshot_2023-02-21-13-56-03-155_com.miui.gallery.jpg

kada si ti preleteo u nas tabor? kada si ukljucio mozak?
sankcije su prelomni momenat, to da znas
Nisam ja u bilo čijem taboru. Imam svoje mišljenje o nečemu i to je to. Ko se sa mnom složi - dobro, a ko ne - opet dobro. To što ja u dubini duše želim da Srbija bude deo EU ne znači da mi se obavezno baš sve tamo sviđa. Ova priča s Mercedesom mi se ne sviđa.

Koga briga koja marka dolazi, glavno da Fijat neće moći više da ucenjuje, zahebava i donosi mrvice u zamenu za potpun monopol i dugoročno auzbijanje svake mogućnosti pojave bilo kakve konkurencije.

O AV nemam apsouktno nikakvih iluzija, ali podržavam baš sve što ima bilo kakvih potencijala da nas nekada izvede iz stadijuma predindustrijske kolonije.

Back