Vlad Cepes III Drakula

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

igracina

Primećen član
Banovan
Poruka
878
Vlad Cepeš III Drakula - Nabijač na kolac

Vlad Cepeš III Drakula zapamćen je kao jedan od najvećih krvoloka koji su ikada živeli, ali pitanje je da li su sve priče o njegovim zločinima tačne.
Vlad je rođen krajem 1431. godine u tvrđavi Sigišoara. Njegov otac bio je tada vojni namesnik u Transilvaniji, kao i pripadnik čuvenog reda Zmaja. Nadimak Drakula odatle i potiče. On je bio sin Drakula - Zmaja.

Kada je Vlad II postao knez Vlaške, morao je svoje mlađe sinove Vlada i Radu 1442. da pošalje u Jedrene kao taoce. Pretpostavlja se da je ovaj boravak na Osmanskom dvoru i zaslužan za ljubav koju je Drakula gajio prema nabijanju na kolac. Ubistvo njegovog oca i brata Mirčea, probudilo je još veću surovost u njemu, pogotovo kada je saznao da su ovi živi zakopani. Sa 17 godina, uz pomoć Turske, prvi put postaje knez Vlaške, ali ova vladavina trajala je kratko. Morao je da čeka do 1456. i novog dolaska na vlast da bi se osvetio ubicama svog oca i brata. Tokom ove šestogodišnje vladavine je i stekao svoju reputaciju zločinca.

Na Uskrs 1459. uhapsio je sve bojare. Starije je nabio na kolac, a mlađe naterao da marširaju po zemlji. Ubijao je iz hira i nabijao na kolac i nekoliko hiljada ljudi odjednom. Po celoj zemlji mogli su se sresti truli leševi nabijeni na kolac. Priča se da je i Mehmed II Osvajač 1461. odustao od napada kada je osetio smrad i video oko 20.000 leševa nabijenih na kolac. U jednom danu ubio je oko 30.000 bojara i trgovaca iz Brašova. Naravno, ovo nije bila jedina metoda kojom se koristio. Odsecao je zarobljenicima oči i uši, nabijao im eksere u glavu... a njegove žrtve bile su i žene i deca.

Kada su Turci osvojili njegovu zemlju žena mu se ubila, ali on je uspeo da se izvuče. Doduše, završio je kao zarobljenik mađarskog kralja Matije Korvina. U zarobljeništvu je ostao oko 12 godina. Opisano je da ni tada nije mogao da pobegne od svoje sadističke prirode, već je mučio ptice i pacove. I čak ih nabijao na male kočeve. Ubijen je već krajem decembra 1475. godine.

A. I.

Kazanova:
Ma, cim je ovoliko nabijao na kolac, mora da je Srbin!

Neznam što igračinu ispunjava mržnjom prema svom vlastitom-srpskom narodu.Veliki dio moje familije je u Podgorici i zauzima značajne položaje, ali niko, nikada nije negirao primat Srpske Pravoslavne Crkve na tom prostoru.Pa za svakog poštenog Crnogorca riječ mitropolita Crnogorsko-Primorskog njegovog Amfilohija (Radovića) je vazda bila i biće iznad riječi jednoga švercera Mila i Raspopa, prokletnika Miraša Dedejića koga je i Vaseljenska patrijaršija izopštila iz pravoslavne zajednice!
Nije mi cilj da branim Crnogorce, ali vjerujte mi, nema tako puno izroda u Crnu Goru kao što je igračina-nama znan ko splačina! :?

analiticar:
Neznam što igračinu ispunjava mržnjom prema svom vlastitom-srpskom narodu.

Tebe ispunjava mrznja prema Crnogorcima i prema prema svemu sto je crnogorsko, jer si izdajnik svoga naroda, Posrbica koji se prodao, za privilegije u Srbiji, smatras da ces se uvuci u ****** Srbima ako sto vise pljujes po Crnogorcima i po istoriji Crne Gore.
Srbi se gade takvih ka sto si ti.
Najgori ste ljudi na planeti, svakom se casnom covjeku povraca i gadi kad vas cuje crnogorske - Posrbice, otpadnike, izdajnike, izrode.

Pljunuo si na svoje pretke, koji su se svi borili za pravo cast i slobodu Crne Gore !

Nas sto zivimo u Crnu Goru si ti, izdajica roda svoga, dosao da ucis iz Beograda sto da radimo mi u Crnu Goru ?!

Ti nas ucis gadna Posrbice, da krijemo svoju crnogorsku istoriju i da je precutimo !!!

analiticar:

Veliki dio moje familije je u Podgorici i zauzima značajne položaje, ali niko, nikada nije negirao primat Srpske Pravoslavne Crkve na tom prostoru.Pa za svakog poštenog Crnogorca riječ mitropolita Crnogorsko-Primorskog njegovog Amfilohija (Radovića) je vazda bila i biće iznad riječi jednoga švercera Mila i Raspopa, prokletnika Miraša Dedejića koga je i Vaseljenska patrijaršija izopštila iz pravoslavne zajednice!

Ovo je tekst iz CKL, Risto Sotona je opet laja svašta na neku TV
----------------------------------------------------

POVODOM AMFILOHIJEVE MAKSIME:

»NE PRAVI SE PITA OD ONOGA«... CEGA SE (NE) LIBI KRALJ IBI ?!

pise: Slobodan VUJOVIC

Nasa stvarnost da nije isuvise realna i konkretna, po mnogo cemu sto se u njoj dogadja i po licnostima koje u njoj ucestvuju, licila bi na antidramu, na teatar apsurda. Taj teatar svakodnevnog pocinje, jos krajem 19. vijeka, pojavom »Kralja Ibija« Alfreda Zarija.
Kralj Ibi ili Kralj ***** pod tim imenom je zapanjio i sokirao Pariz daleke 1896. godine.
Ali danas ni na sceni ni u stvarnosti ne moze nas nista skoro ni zapanjiti ni sokirati. Ponekad ste u takvoj zabuni da nijeste u stanju da razlikujete zivotnu stvarnost od pozorista. Apsurdni kralj Ibi je uvijek aktuelan. Takvi slucajevi vise nijesu rijetki ni u nasoj zivotnoj stvarnosti.
Recimo, srpski arhijerej Amfilohije Radovic, navodni crnogorsko-primorski mitropolit je krajem novembra ove godine, pred polazak u Rusiju, u jednoj dvosatnoj emisiji novosadske televizije, koja je licila na dramu apsurda, a bila tako stvarna i bez imalo estetskog, humora i vedrine, mnogo cime zapanjio i sokirao javnost, a narocito jednom svojom izjavom, koja je kao parafraza i transformacija narodne izreke, izazvala svojom neprimjerenoscu ne samo opste zgrazanje nego i osudu.
Na pitanje novinarke – domacina: »Sto mislite o crnogorskom drzavnom projektu?« - Amfilohije Radovic je, kao kralj Ibi u mantiji, doslovno odgovorio: » Ne pravi se pita od onoga«.
Amfilohije u svojoj pecobraznosti i drskosti, nadahnut nekom patoloskom mrznjom i zluradoscu, nije dozvolio sokiranoj novinarki da dodje do daha, pa je priupitao, ne ostavljajuci je u nedoumici: »Znate li sto je ono?« Nemajuci vremena da stvar izvuce i popravi, hipnotisano je odgovorila: »Znam, znam.« Ali bilo je kasno, Amfilohije je ugrabio da kaze ono sto je htio i kako je htio, zloupotrebljavajuci gostoprimstvo novosadske televizije za obracun sa Crnom Gorom i Crnom Gorom i Crnogorcima i za nipodostavanje njihove teznje ka drzavnoj nezavisnosti. Ta njegova opaska bila je ispod praga elementarne uvidjavnosti, pristojnosti i ukusa.
Ali to lici na Amfilohija Morackog, kralja Ibija pod mantijom.
Doslovno, narodna izreka kaze: »Ne pravi se pita od govana«. Ali narodno dostojanstvo zna kad se, za koga ili sto, i na kojem mjestu, ta izreka moze upotrijebiti, ali nikad pred sirokom javnoscu.
Ali nasemu kralju Ibiju je to bas trebalo u sopstvenoj antidrami u kojoj glumi nekoliko decenija i u koju se zaglibio i u njoj uzivio.
Istina, on je nesto izustio od te izreke a nesto pojeo, zemjenjujuci ono sto je pojeo kategorijom ono, ali smisao je ostao isti. Njegov prijatelj Matija Beckovic napisao je o Onome cijelu poemu. Ali Amfilohije Radovic je nakon te svoje necasne izjave postao bas Ono i ono, legitimisao se sto je i ko je i javnosti se predstavio u pravom izdanju. Jer, davno je receno da ono sto neko govori o drugima, u stvari najvise govori o njemu samom. Zaludu je Amfilohije poslije toga pripijao vodu, prao zube i usta kalodontom i drugim hemikalijama, nista ne pomaze - on je pojeo sto je pojeo. A svaka Moracanka bi mu rekla: »Isplaci usta, Risto!« Ali usta se poslije Onoga ne mogu isplakati. Cak ni ispovijescu, ni molitvom – stid i bruka ostaju dovijeka. Ali za ovim svestenikom se odavno steknulo. On je sam postao steka. Od cega je napravljen taj (nas) kralj Ibi?! Od kojeg materijala, to svako vidi.
To sto on misli o crnogorskom drzavnom projektu nije vazno. To moze da objesi macku o rep. Zna se sto je crnogorski drzavni projekat, koliku drzavno-pravnu istoriju Crna Gora ima, koliku tradiciju, otkad njeno sazdanje traje. On zna, i mnogi drugi, zna to i citav svijet da taj projekat nije neostvarljiv san i da ce, uprkos svekolikoj dramaticnosti, on uskoro biti realizovan. Ali ne bi bilo casno da svoje mjesto u njemu ima Amfilohije Radovic, zapravo najveci neprijatelj crnogorskog drzavnog projekta i opstanka crnogorskog naroda pod svojim imenom. Jer ta kreatura u mantiji, to klerikalno-politicko cudoviste ne bi prezalo ni od cega da se nekako udjene i nastavi svoj razorni rad i anticrnogorsku misiju.
A od cega je, od kakvog materijala njegov zavjetni velikodrzavni i velikonacionalni srpski projekat – projekat Velike Srbije ili Saveza srpskih zemalja, koji je i dosad toliko ojadio i srpski narod i druge narode koji sa njim ili pored njega zive? Vidjeli smo od cega se pravi Amfilohijev projekat: od potoka krvi, ubijenih gardova, etnickih ciscenja, genocidnih podviga, od masovnih grobnica i mrtvih dusa, od zivih, poklanih i odranih, od koncentracionih logora, od djecjih suza i grobova, od pljacke i razaranja tudjih domova, zatiranja ognjista, od kolona izbjeglica i pogorelaca, od toliko silovanih cerki pred ocima svojih majki, od slave ratnih zlocinaca i vodja, od posvajanja tudjih kultura ili njihovog zatiranja, od klerikalno-rasistickih velimirovicevskih ideja. A sve je to povezano malterom ravnogorske ideje i cementom kosovskog mita i pricom o srpskom narodu kao o nebeskom. A narod u cije ime njegovi korfeji i vodje cine takva bescasca ne moze zasluziti nebesko carstvo. Zato je i realizacija Amfilohijevog drzavnog projekta neostvarljiv san koji se pretvara u uzas stvarnosti, u tudju sopstvenu nesrecu.
U tome pozorisnom komadu stvarnosti odigrava se masovna antidrama, bez veselosti i vedrine. To je tiranija uzasa, velika mora.
Amfilohije je nemoguca osoba a tako stvaran, apsurdni kralj Ibi u mantiji, vidjen u deformisanom ogledalu naseg apsurda. S druge strane, ovaj apsurdni lik lici na Iroda koji kontinuirano sebe nadmasuje u podlostima i pokvarenosti, koja je bez premca, narocito prema Crnoj Gori i Crnogorcima. Njegova bezobzirna fasada, srasla u njegov lik, apsolutno je sokantna, bez nonsalancije Zarijevog kralja Ibija. Amfilohije glumi u famoznoj antidrami. Preko i kroz njega se mogu pratiti ontoloski korijeni danasnjeg srpskog apsurda, njegove moralne, drustvene i mentalitestke deformacije. Kao i u Zarijevom, i u Amfilohijevom svijetu je sve okrenuto na glavu.
Skandal na novosadskoj televiziji svjedoci da Amfilohije nema granica u svojoj beskrupuloznosti, u najcrnjoj besmislenosti. To govori o totalnom apsurdu jedne ideje, o obesmisljenosti i tragicnim posljedicama njene realizacije.
Ali to nije izvor samo Amfilohijeve, srpske tragike nego i nase crnogorske. U dehumanizovanom svijetu vreba opasnost od ostvarenja neostvarljivog Amfilohijevog srpskog projekta.
Predstava se nastavlja. I u njoj kralj Ibi pod mantijom, Amfilohije Radovic.
Crnogorci su odbacili taj apsurdni svijet i znaju i ko su i sto hoce: da sacuvaju svoju drzavu i izbore za njenu nezavisnost.
Moracki kralj Ibi pod mantijom neka, sa Matijom, nastavi put prema bespucu. Vecina Crnogoraca je odavno odbacila i taj put i svijet prema kome on vodi.

-----------------------------------------------------

Eto to je u pravom izdanju, kakvih je bilo puno, kobajagi duhovnik, a ustvari, vulgarni, nevaspitani, mrzitelj svega kulturnog, civilizacijskog i evropskog, vodja Posrbica - PROKLETI RISTO SOTONA !

igracina:
Tebe ispunjava mrznja prema Crnogorcima i prema prema svemu sto je crnogorsko, jer si izdajnik svoga naroda, Posrbica koji se prodao, za privilegije u Srbiji, smatras da ces se uvuci u ****** Srbima ako sto vise pljujes po Crnogorcima i po istoriji Crne Gore.
Srbi se gade takvih ka sto si ti. Nije istina. Normalan Srbin se ne moze gaditi sam sebe. (Ne znam samo kako tebi to uspeva Srbendo igracka :lol: )

Najgori ste ljudi na planeti, svakom se casnom covjeku povraca i gadi kad vas cuje crnogorske - Posrbice, otpadnike, izdajnike, izrode. Ah da, ceo svet pljuje na Njegosa, Petrovice, Crnojevice....uh bolje cuti da te ne cuje Jevrem Brkovic :twisted:

Pljunuo si na svoje pretke, koji su se svi borili za pravo cast i slobodu Crne Gore ! Ne zaboravi za srpstvo, psssst, i za sprstvo hehe

Nas sto zivimo u Crnu Goru si ti, izdajica roda svoga, dosao da ucis iz Beograda sto da radimo mi u Crnu Goru ?! Pa ovaj, je l' na ovo treba komentar sivi titju? :P

Ti nas ucis gadna Posrbice, da krijemo svoju crnogorsku istoriju i da je precutimo !!! Vala ti lajes slatki separatisto neku laznu, izmisljenu nedokazanu istoriju mesecima pa te jos niko nije banovao sa foruma :lol: :lol:

Inace skrecem paznju administratorima da preduzmu nesto i da (kad vec ne reaguju na igraceva lajanja i lazi) reaguju bar kada krene da vredja ni krivog ni duznog analiticara nazivajuci ga gadnim otpadnikom, izdajnikom, izrodom :!: :evil:

Inace znam da administratori nece reagovati zbog ovoga :

Eto to je u pravom izdanju, kakvih je bilo puno, kobajagi duhovnik, a ustvari, vulgarni, nevaspitani, mrzitelj svega kulturnog, civilizacijskog i evropskog, vodja Posrbica - PROKLETI RISTO SOTONA !

DA! I ja tako mislim!

Analiticar je poznat po umerenim komentarima i da nikog nije vredjao svojim komentarima (to sto je splacinu nazvao splacinom, nista cudno. Samo je citirao mene. A ovaj goropadni Milov covek - asocijacija na pekinskog, homo erectus, se okomio na mirnog coveka, a poznato je, ko je malo pratio njegove komentare, da ima obicaj i na zenske pripadnike foruma. Izem mu ja junastvo!), tako da mislim da je ipak red da gazdarica preduzme mere i da se ovaj, jedinstveni primerak ljudske istorije, nekako stavi u kavez ili da mu se da neki sedativ za umirenje i spavanje!

Ne ide svima od ruke da ukrocuju divlje zveri, kao meni! Ja sam se ipak specijalizovao po tom pitanju. To mi je struka!

vuk_:
Inace skrecem paznju administratorima da preduzmu nesto i da (kad vec ne reaguju na igraceva lajanja i lazi) reaguju bar kada krene da vredja ni krivog ni duznog analiticara nazivajuci ga gadnim otpadnikom, izdajnikom, izrodom

Skrecem i ja pažnju, da dobijam uvrede od ljudi, kojima je jedini cilj da se iz istorije Crne Gore ne prikaže ništa,
ili da se po mogućnosti, što više laže iz istorije Crne Gore !

Vuče, šarlatanu mali, da li si napravio prikaz, kao sto si rekao srpskih plemena ??? (Ne racunam ti plemena od prije 1000 godina naravno)

Vuče, šarlatanu mali, da li si pronašao (izmislio) bitke u kojima su se Srbi i Crnogorci (Balsici) borili zajednicki protiv Turaka ?

Od 10-15 bitaka manjih i vecih ?

Nađi jednu, da su se Srbi i Crnogorci zajedno borili protiv Turaka !

Hajde šarlatanu, pokaži jednom nešto, osim prazne priče. (Britannica ti se ne broji !)

Vec sam ti na "glasu javnosti" rekao da nisu smeli ti Balsici da se pojave na boj, ali zato su posle arlaukali uz gusle.

Splacino, pa zar i sam ne vidis da tada Crnogorci (oni pravi i izvorni Motentoti) nisu ni postojali, borili se samo Srbi iz Crne Gore, tj, oni su pravi Crnogorci!

Eh, da je Milo u to vreme ziveo, mozda bi i uspeli da pobegnu u Evropu kad je najgusce i da tamo blate sve sto je srpsko i junacko!

Kazanova:
tako da mislim da je ipak red da gazdarica preduzme mere i da se ovaj, jedinstveni primerak ljudske istorije, nekako stavi u kavez ili da mu se da neki sedativ za umirenje i spavanje!

Ne ide svima od ruke da ukrocuju divlje zveri, kao meni! Ja sam se ipak specijalizovao po tom pitanju. To mi je struka!

Kuravanova, kako te nije sramota ?

Poslao si 100 poruka na ovaj podforum, od kojih sa istorijom nije imalo blage veze 97, tojest nije imalo nikakve veze !

Dvije si poruke poslao copy/paste i jednu jedinu si nesto mudrovao i to kolko se sjecam o Keltima !

I ti trazis prava, tebi su prava ugrozena ?

Tvoji intelektualni radovi na ovom poforumu su ugrozeni ?!

Nije tacno da sam pricao samo o Keltima, pricao sam ja i o Motentotima, a to je, priznaces, VELIKI naucni rad! Ruku na srce!

Nisam ja ugrozen, vec momak, na koga si se okomio a koji ni kriv ni duzan, dozivljava stresove od jednog neispitanog uzorka, za koji smatramo, mi naucnici, da je karika koja nedostaje u lancu ljudske istorije... a mozda i gresim, ipak je u pitanju neki zivotinjski lanac?!

Svi moji postovi imaju veze sa istorijom, dragi moj splacino... to su odgovori na tvoje zavijanje na mesecinu... e, sad sto ti ne razumes ljudski govor, pa ti se cini da oni nemaju veze... Potrebna je dresura za tebe. Jedino jos ako uzmem u obzir i tvoj neandertalski govor, pa to pretocim kao nesto ozbiljno... e, onda je tek nesto.

Nisu moji intelektualni radovi ugrozeni... Dao sam ih ja na razmatranje, polako se priznaju, ali neces mi verovati, ti si mi uza specijalnost. Izgleda da cu na tebi doktorirati! (Sunce ti, mozda cu biti i akademik?!).

igracina:
vuk_:
Inace skrecem paznju administratorima da preduzmu nesto i da (kad vec ne reaguju na igraceva lajanja i lazi) reaguju bar kada krene da vredja ni krivog ni duznog analiticara nazivajuci ga gadnim otpadnikom, izdajnikom, izrodom

Skrecem i ja pažnju, da dobijam uvrede od ljudi, kojima je jedini cilj da se iz istorije Crne Gore ne prikaže ništa,

Mora da je Milo uveo neku veliku i strogu cenzuru, pa ti je jedino preostalo da jos ovde pokazes, ko su ti Motentoti!

Jedno pitanje splacino: sta nas uopste boli qurac za sve ovo sto pises?

igracina:
vuk_:

Mora da je Milo uveo neku veliku i strogu cenzuru, pa ti je jedino preostalo da jos ovde pokazes, ko su ti Motentoti!

Jedno pitanje splacino: sta nas uopste boli qurac za sve ovo sto pises?

igracina:

Vuče, šarlatanu mali, da li si napravio prikaz, kao sto si rekao srpskih plemena ??? (Ne racunam ti plemena od prije 1000 godina naravno) Kako? Pa zar nisi ti taj koji pokusava dokazati Crnogorce kao Dukljane, odnosno kao posebno pleme Slovena koje se doselilo sa Polablja, koje sa Srbima nema nista zajednicko? Dobro, ako je tako, necemo o njima. Koja plemena racunas? Neka novija? A da, Motentoti, lepo Kazanova kaze. Samo Motentot je pre dijagnoza nego plemenska pripadnost, no neka ti bude.

Vuče, šarlatanu mali, da li si pronašao (izmislio) bitke u kojima su se Srbi i Crnogorci (Balsici) borili zajednicki protiv Turaka ?
(Odgovor sledi i daljem tekstu)

Hajde šarlatanu, pokaži jednom nešto, osim prazne priče. (Britannica ti se ne broji !)

A ti me slusaj neobrazovani neandertalcu, utuvi jednom u tu tvoju bolesnu glavu (ovo nije uvreda, glava ti je zaista bolesna!) da se u tim bitkama ne pominju Crnogorci!! Zasto? Zato jer ih nije bilo! Zasto? Zato jer su postojali smo Srbi iz Duklje iliti Dukljani! Zasto nisu postojali Crnogorci? Ne znam, potrazi odgovor od vise instance...Boga na primer.
A dok se ne sretnes sa njim, znaj i ovo :

Први пут се код њега, дакле средином X века, за ову читаву Чаславову творевину, употребљава име Србија, ι Σερβλια. Под српским именом Порфирогенит обухвата сва племена, која су ушла у обим Чаславове државе, Босанце, Рашане, Требињце, Конављане, Дукљане, Захумце и Неретљане. Под Чаславом се, дакле, врши прво српско племенско груписање у нашој прошлости, и то као реакција на бугарску освајачку политику Симеонова времена. Династија Вишевића губи свој значај иако се Михајло у другом делу своје владавине, пред крај Симеонова живота, приближио Византији и био примљен од ње.

-----------------------------------------------------------------

Поред та два, избио је и устанак у Зети, најозбиљнији и најуспешнији. После убиства кнеза Владимира, прича Дукљанска Хроника, у земљи је настало безвлађе и злурадост. Которани су убили кнеза Драгомира с мотивацијом, да неће више владара који ће их притискати, и да је дошло време када владара нестаје. Али после грчког завојевања у земљи је настало тешко стање. Син Драгомиров, Доброслав, узео је на се перфидну улогу, да подбада Грке на све веће опачине, правећи им се иначе као пријатељ, а бунио је с друге стране народ против угњетача. И једног дана, киван на Грке, народ се диже и поби све њихове великаше, који се затекоше међу њима. Тада позваше Доброслава, који прими власт над народом и поче борбу за ослобођење. Тај Дукљанинов Доброслав у грчким списима зове се Стеван Војислав, и ми сви ово друго име, пошто се налази у поузданијим изворима, узимамо као право. Грци су нам забележили, да је први устанак међу Србима букнуо 1035/6. године, али да је брзо завршен једним наметнутим уговором. Војислав је био узет за таоца и одведен у Цариград, а надзор над побуњеном земљом поверен Теофилу Еротику. Војислав је наскоро побегао, дочепао се својих планина и почео борбу, завладавши убрзо читавим крајем од Захумља до Скадарског језера.

Пре Немање, две главне српске области, Зета и Рашка, беху два јака и непомирљива супарника. Зета, као приморска област, била је под јаким утицајем старе романске културе и са много елемената њене етничке традиције. Бар, са католичком архибискупијом, био је један од главних расадника те културе; после Котор и Дубровник деловаху са своје стране. Ту је готово искључив утицај западне цркве. Сви натписи до краја XII века писани су тамо латински, као и много помињана Дукљанска Хроника. Позната је чињеница, да почетком XII века, кад се Немања родио, у унутрашњости, близу Подгорице, није било православног свештеника и да је новорођени био крштен по западном обреду. Поред Срба, у Зети је био добар проценат Романа и Арбанаса и утицај те етничке мешавине морао се и политички осећати. Према таквој Зети стала је конзервативна, патријалхална и расно много чистија Рашка, у којој се чувао народни језик и с њим остало народно наслеђе. У њој је утицај источне цркве, с народним словенским елементом, био толико јак, да је Немања, кад се вратио у ту област, могао и по други пут бити крштен и то, наравно, по источном обреду. Између такве две области морало је, по сили прилика, доћи до борбе. Прва српска држава образовала се у Рашкој и одатле је почела србизација суседних области. У XI веку Зета је успела, да се прва ишчупа испод грчке власти и да постане водећа сила међу Србима. Али та њена превласт траје кратко; једва нешто више од пола века. Перифериски делови једног народа, као и перифериске области, не могу бити језгра једне велике државе. С тога је појмљиво, што Зета или далматинска Хрватска нису могле никад окупити под своју власт сва народна племена, или су то чиниле само привремено, у изузетно повољним приликама. С Немањом је и то питање решено дефинитивно. Основа српске средњевековне државе постала је Рашка, која се налазила у средишту српских области и по том свом средишњем положају она је била централни део целог нашег државног организма.
Немањина породица пореклом је из Зете. У њој се често понављају имена предака, као што је то и иначе чест случај, и ми по тим именима можемо правити извесне закључке. Немањин први син носи име Вукан, Вукана Немањића Ђорђе, Стевана Немањића Радослав, а то су све позната имена из зетске династије. Вукан је био познати Бодинов рођак и моћни жупан у Рашкој; можда је он и непосредни предак Немањин. Отац Немањин изгледа да се звао Завида; колико се досад зна, он није био личност од већег значаја. Он је за време династичких борби у Рашкој, после Бодинове и Вуканове смрти, био протеран отуда и склонио се за извесно време у Зету. Ту му се 1114. год. родио Немања, у Рибници код Подгорице. Има предање, да је ту после подигнут манастир Св. Петра и Павла. Кад је његов отац успео да се врати у Рашку "на стално место", после пораза краља Ђорђа, Немања би крштен поново. Хотећи, да његов син у Рашкој могне бити од утицаја и чврста корена, отац је учинио ту карактеристичну промену, несумњиво као очевидан уступак схватањима, која су владала у тој земљи. Ако је то крштење желео сам Немања онда је то јасан знак његове политичке увиђавности и гипкости. Ово прекрштавање уједно илуструје противност између обадве културе, у Зети и Рашкој, и осећање њихових припадника кад се нађу на послу у другој средини.

"У великој даровној повељи Хиландару г. 1348. Душан јасно разликује два дела своје државе: Срьблнє и Романих. И тачан попис метохија у тој повељи даје нам могућност да видимо, које области спадају у један а које у други део. У српску земљу спадају: Плав, Зета, Морава, Пилот, Липљан, Призрен, Полог. У Романију спадају: Просек, Штип, Брегалница, Струма, Струмица, Сер, Редина. Изгледа да и скопска област спада у Романију... Иста се подела спомиње још и у међународном уговору с Дубровником 20. септембра г. 1349.

Сам цар Душан, праћен царицом и младим краљем Урошем, кренуо је против бана, октобра 1350. год., са јаком војском и са четири лађе. Можда му је дошло нешто помоћних чета и од његове сестре, удовице Младена Шубића. Душанова војска освоји читав крај на ушћу Неретве и пође према Цетини. Трогир и Шибеник поздравише цара и одликоваше га својим поклонима. Упада у очи, да Душан освајање Хума није предузео из Требињске области, и да напад на Босну није извршио непосредно из Рашке, него тим заобилазним путем. Намеће се с тога мисао, да је тај Душанов поход имао и неких других циљева.

Dusan je bio car Srba i Grka i albanskih zemalja, ali zamisli, o Boze, jao jao, ne pominju se Crnogorci, iju, niti Dukljanski Srbi, jao pa ovo je bolelo. A ti razmisli malo ko je davao vojnike caru Dusanu u njegovom pohodu na Bosnu. Je li car vukao vojnike iz Vardarske doline u Bosnu ili je uzimao od granicnih vlastelina? I zapamti budalo vec jednom da nacionalna svest u to vreme nije bila na tom stupnju razvijena kao danas, i da su se tim koristili vlastodrsci cesto ratujuci jedan protiv drugog i usko gledajuci svoje licne ciljeve! Meni je bolno postalo ovo spustanje na tvoj nivo, i davno davno je postao besmislen svaki razuman dijalog sa tobom, zato prekidam.

A ti siroti mali igracu, koji augmentativom i boldiranim slovima pokusavas sebe dici u svojim i u ocima okoline, pokusaj da navedes, jedan, ali bar jedan validan istorijski dokaz svojih nebuloznih trabunjanja o Srbima i Crnogorcima kao dva razlicita naroda. Podsecam te jos jednom da su na ovom forumu sve tvoje lazi pale u vodu, i ne trazi da ti ih iznova i iznova obaramo, pogledaj samo u prethodne postove i naci ces ih! Opovrgnute su, a ti si jadan uporno verujes u laz, pri tom svestan da je to laz. Prema tome odluci se sirota mala igracice koja nacionalna pripadnost ti je draza, grcka, albanska, hrvatska ili srpska? Istina boli, ali ti budi musko, nemoj plakati pred njom.

P.S. Zasto se Britannica se racuna yebote?!
Ma blah, nije ni vazno..... Srecno ti u svom kavezu, a administratorima sve pohvale za marljiv rad na forumu.

vuk_:
Kako? Pa zar nisi ti taj koji pokusava dokazati Crnogorce kao Dukljane, odnosno kao posebno pleme Slovena koje se doselilo sa Polablja, koje sa Srbima nema nista zajednicko? Dobro, ako je tako, necemo o njima. Koja plemena racunas? Neka novija? A da, Motentoti, lepo Kazanova kaze. Samo Motentot je pre dijagnoza nego plemenska pripadnost, no neka ti bude.

Vuce, mali sarlatanu, ostavi se sarlatanstva, prikazi ti srpska plemena, koja si obecao da ces pokazati, da i Srbi imaju plemena, ne samo Crnogorci !
Dakle nadji neko srpsko pleme sa cvrstom plemenskom strukturom, kao sto cvrstu plemensku strukturu imaju recimo: Drobnjaci, Ljubotinjani, Paštrovići, Kuči, Bratonožići, Piperi, Banjani, Moračani, Bjelice...
Dakle sve plemena sa "teškom", čvrstom, plemenskom hijerarhijom.
Hajde čekam da nađes (izmisliš) ta srpska plemena...

vuk:
igracina:
(Odgovor sledi i daljem tekstu)

vuk:

A ti me slusaj neobrazovani neandertalcu, utuvi jednom u tu tvoju bolesnu glavu (ovo nije uvreda, glava ti je zaista bolesna!) da se u tim bitkama ne pominju Crnogorci!! Zasto? Zato jer ih nije bilo! Zasto? Zato jer su postojali smo Srbi iz Duklje iliti Dukljani! Zasto nisu postojali Crnogorci? Ne znam, potrazi odgovor od vise instance...Boga na primer.
A dok se ne sretnes sa njim, znaj i ovo :

Vuce, mali sarlatanu, obecao si da ces me razotkriti i da ces pokazati da ja "lazem" kako se Balsici (Crnogorci) i Srbi nijesu nikada zajedno borili protiv Turaka.
Imao si nekoliko nedjelja sarlatanu da me razotkrijes kao "lazova", prekopao si sve moguce knjige i biblioteke, ali jos nijesi razotkrio moju "laz" da se Balsici i Crnojevici (Crnogorci) i Srbi nijesu nikada zajednicki borili protiv Osmanlija.

Vuce, mali sarlatanu, profa ti je rekao da su se Crnogorci i Srbi borili zajedno protiv Turaka, ali ovdje ti nema profe, pa pokazi sarlatanu mali, jednu bitku dje su se Balsici i Crnojevici zajedno sa Srbima borili protiv Turaka...
Trazi, trazi, kopaj po bibliotekama, mozda nadjes idi i do profe, koji te je tako surovo prevario.

Dok ti trazis, skrecem paznju, da sam na ovom podforumu , ostavio topic, sa spiskom dijela bitaka u kojima su Crnogorci i Srbi nezavisno borili protiv Turaka,
bas onako kao se i ocekuje,
od dva razlicita naroda,
koji nemaju osjecaj uzajamne povezanosti !

igracina:
Vuce, mali sarlatanu, ostavi se sarlatanstva, prikazi ti srpska plemena, koja si obecao da ces pokazati, da i Srbi imaju plemena, ne samo Crnogorci !
Dakle nadji neko srpsko pleme sa cvrstom plemenskom strukturom, kao sto cvrstu plemensku strukturu imaju recimo: Drobnjaci, Ljubotinjani, Paštrovići, Kuči, Bratonožići, Piperi, Banjani, Moračani, Bjelice...

Ja obecao :?: Sta sam ja obecao :?: Gde sam ja to obecao? Igracu ti lazes :!: Ti opet bezocno lazes :!: Pa zar je to kod tebe preslo u patoloski oblik?!
Navedi mi gde sam ti obecao da cu prikazati srpska plemena :!: Dajem ti vremena od.....sad je 16.01.2005e. Imas godinu dana da nadjes gde sam ti to obecao, vazi?

Dakle, sada ti mogu sa punim pravim reci da si lazov dragi maloumni igracicu. I sada, zasto bi iko od nas ovde primecivao dokazanog lazova igracica..... Pa valjda zato jer nam je svima zabavno :D A na stranu to, pominjes plemensku organizaciju. U redu, izvoli pa dobrrrrro citaj, i iscitavaj, i iscitavaj pazljivo, sta ovde pise, i kad ti ne bude jasno, ti opet procitaj, i onda ako opet ne ide, ti udari sebi dva samara i reci "Magarce jedan!" i vrati se ovde da potrazis od nas pomoc da ti razjasnimo :twisted: :wink:

Организација словенских племена на Балкану

За племенску организацију, која се данас очувала само у неким брдским динарским областима (источна Херцеговина, Црна Гора, Бока, и у Арбанаса), има неколико значајних архаистичних карактеристика. Свако племе има своју одређену територију. "Свуд је седиште племена са његовим сталним насељима у средини племенске територије", казује Ј. Ердељановић, који је та питања посебно проучавао, "а одасвуда унаоколо је широк појас или зона ненасељеног, делом неутралног земљишта. Негде је та зона тако широка, да се по њој може ићи по цео дан и више, а да се не наиђе ни на какво стално насеље. У њој су само планине са шумама и пасиштима, око којих су се суседна племена редовно борила и отимала". Тај појас земљишта својина је целог племена и зове се племенска заједница.

Племена су састављена из брастава, а браства из родова. Браства су "увек настањена у групи, у засебним селима или у групама од села". Веза између њих је: исто крсно име и традиција о заједничком пореклу. Тих појава, без крсног имена наравно, има и код муслимана, и то чак и у областима даљим од ових брдских предела. У општини Брези, на пример, у височком срезу, у сред Босне, имају неколика насеља муслимана старинаца, где једно или два браства сачињавају читава села. Вук Караџић забележио је 1837. за Црногорце, да и немају правих села. "Тамо се зна само за племена, па и ако поједина браства или породице, које чине племе и граде (понајвише од камена) куће на једном мјесту, то се таква гомила кућа не може назвати селом, јер нема ни свога имена ни атара". Сва већа браства хришћанска имају обично и своју цркву. Та појава лепо се да пратити још и сада у требињској области. Браственици се, наравно, узајамно помажу у сваком погледу; увреда, невоља или погибија једног члана преноси се одмах на читаво браство. То се нарочито манифестује у крвној освети, које још и данас има по Црној Гори, Боки и међу Арнаутима. На челу брастава стоји главар или кнез, у задње доба готово с наследним правом за извесне породице, исто као и војвода, који је био најпре војнички представник племена. У Семберији породица Иве Кнежевића (име казује традицију) била је дуго на челу кнежине, главар је од старине био наследан. У Дробњаку, међутим, војводе су се бирале. Као у старо време, племена су живела чисто демократски. Имала су своје освештано обичајно право (н. пр. Грбаљски Законик, или Пољички Статут, или Васојевички Закон). Скупљали су се браственици или представници родова на своје редовне или ванредне зборове за решавање разних питања; а задржавали су за се, понекад чисто формално, право избора својих старешина.

Нека од наших племена дошла су у везе са староседелачким и можда се, судећи по њиховим називима, као Кучи, Матаруге, Букумири, Цуце итд., и стопила с њима. Том стапању несумњиво је много допринео и њихов географски положај у планинама динарског система, где посебна конфигурација земљишта уветују извесну подвојеност и ограниченост према другима, а ужу узајамну везу. С тим су у вези и јаке конзервативне склоности код њих.

Племенске територије биле су, у главном, поједине релативно мале жупе, формиране у малим природним јединицама око појединих река (Топлица, Врхбосна, Рама, Коморица, Морача и др.) у њиховим долинама и на обалама, или у карсним пољима (Фатница, Љубомир, Чево и др.) или на згодним комбинацијама долина и пасишта (Рудине, Драчевица, Подлужје и др.). Занимљиво је, да данас жупа или "жупно место" означава, по В. Богишићу, само "предио гдје је питомо, т.ј. гдје снијега нема и гдје рађа виноград." Име Жупе за извесне области очувало се све досад (код Крушевца, Дубровника, у Грбљу). Родови и браства живели су у тим жупама у несумњивој кохезији, али да су имали нарочито развијен живот у задрузи, са врло разгранатим породицама у једном ужем кругу, није сигурна ствар. Ма колико да је индивидуално осећање било подвргнуто племенском, ипак није вероватно, да би се рашчлањавање породице у нешто слободније јединице спречавало неком општом дисциплином. И народна традиција и извесна хисторијска казивања доносе често пута вести о том, како су нека браћа или чак и синови за жива оца кретали својим путевима, да нађу повољније увете за живот. Једино, што се гледало да очува била су имања у земљи и с тим у вези положај и углед, који долази из њеног поседа. С племенским животом уветован је култ традиционализма и у личним и у духовним стварима. Код првих он се изражава посебно у поштовању коленовића и у незгодном положају оних који су инокосни или дошљаци; а у другим у општем развијању племенских предања. Реч племенит и племић, као ознака нечег бољег, дошле су као израз тог патријархалног морала и култа племена. У средини жупе био је обично град, уточиште у случају напада. Као у Француској и у нас је временом име град постало исто и за ville и chateau, јер се у тој првобитној утврди временом развило и градско насеље. У нашем језику градови за одбрану, односно, у случају потребе и као бојни објекти, имају и своје посебне називе, као Добој, Самобор, Котор и Которац. "По овоме значењу и град Подзвизд у Босанској Крајини садржи у имену неку фортификатирну карактеристику. Има је, нешто искварен, стари апелатив подзвиздъ , који значи подземни ходник, водени ров, зидани канал." Испод града обично се развијало Подграђе као насеље; тако, на пример, код Благаја. В. Скарић упозорио је на доста често име Самоград. Он је приметио, да на местима с тим именом "нема солидније грађе и конструкције, што упућује на неко давно вријеме, када наши претци, ваљда, још нијесу били доста вјешти подизању већих и солиднијих градова".

На челу жупе били су жупани, и то као наследна господа. Порфирогенит наводи за требињску област четири рода наследних жупана, а у једном натпису из времена око 1180. год. иза требињског жупана Грда, ваљда до пунолетства његових синова, спомиње се као жупан његов брат Радомир. Над жупанима био је владар,       , чија власт обухвата неколико суседних жупа, али чији народни назив чина није познат. Тих владара у српским земљама у IX веку беше више. Поред Властимира спомиње се требињски жупан Крајина коме Властимир даје кћер за жену и титулу владара, "хотећи га одликовати" и дајући му том приликом самосталност. Централизација власти не постоји; у том Властимировом акту има нечег што потсећа на поступке наших задружних обичаја. У Захумљу је наследна династија Вишевића водила своју државну политику. Жупан који је успео да савлада већину суседних и да се истакне изнад њих постао је велики жупан. Та титула одржала се у Србији све до 1217. године, односно до прогласа Краљевства. Граничне жупе звале су се крај и крајина, и то име одржало се у многим областима све до данас, иако су се у некима границе већ одавно измениле. Због несигурности у њима и честих сукоба њихов назив постао је синоним за четничко ратовање ("закрајинити", "Кочина Крајина"). Јачањем централне власти опадала је власт жупана, али се одржавала све до пред крај XIV века, истина толико ограничена, да се код Дубровчана јављала замена жупана и судије.

И жупан и владари били су у својој власти ограничавани донекле старом установом народних сабора. Од жупских скупштина, проширивањем територија, развијали су се државни сабори, једна установа која је била потпуно туђа савременој Византији. Власт тих сабора и њихов углед били су доста велики. Немања је на сабору, после дуге дискусије и отпора сабраних, доносио одлуке о гоњењу јеретика; на сабору се одрекао престола и утврдио наслеђе; Душанов законик објављиван је на сабору. На Немањин сабор били су позвати: приставници, кнезови, војводе и војини. На сабору пред смрт краља Драгутина били су присутни сви епископи и игумани и сва властела његове државе. У слично састављеним саборима вршени су и избори архиепископа. Сељацима саборисање без учешћа власти није било дозвољено од времена Душанова Законика; с учешћем власти, да саслушају извесне наредбе или да помогну при разграничавањима или у другим локалним питањима, сеоски се зборови јављају и доцније. Облик и изглед малих племенских сабора познат нам је из описа пољичких скупштина код Спљета. Пољичани су пореклом из Босне. Њихове скупштине, одржаване под ведрим небом, под Грацом код Гате, сачињавала су само племенита господа тога краја, која су се скупљала на одређено место, "зборишће", где су расправљала о уређењу и законима своје области и вршила судску власт. У нарочитим случајевима и ту се доцније сазивао "збор подимски", т. ј. са преставницима сваке куће, у којој има живих људи ("по диму"). Помен о таквим племенским скупштинама у Паштровићима има и Љубиша у свом Кањошу Мацедоновићу: "На сред приморја општине паштровске има једна мала лука, пусто жало, коју људи и дан данашњи зову Дробнијем Пијеском. То је земаном бивало мјесто гдје се народ купио на збор и на одлуке... Четири суђе и дванаест властела, од сваког племена по један човјек, слободно и на порође изабрани, сједили би под једном међом врх пијеска, а остали домаћини један до другога по пијеску, и ту вијећали и судили о најважнијема послима". Без ближе ознаке ко у њима учествује наводе се чести зборови у старој требињској области. Како се једном приликом, у једној поруци (1463. год., porte nobilium et sbori de Trebigne), растављају племићи од збора изгледа да је овај био састављен од простог пука. Скупштина у Кучима бивала је обично на Марков Дан, на висоравни Рогама. На њу су долазили сви војници из племена, наоружани. Од XVI века, после турских освајања, таквих зборова бива све мање. У старом опсегу и значају јављају се само пред неке велике акције или од невоље. Али се установа памти. У Дробњацима још се и сад зна "Зборна Главица". Код Гацка постоји "Зборна Гомила", "на коју се састајао народни сабор у прастаро време". Кроз све време робовања под Турцима сабором се стално звао народни скуп код цркве у извесне празнике. Народни сабор обележио је 1804. у Орашцу и почетак Првог Устанка и датум стварања обновљене Србије.

Већ за старе Словене забележио је Јорданис у VI веку, да им се "имена мењају према различитим породицама и местима". Та особина племенског уређења јавља се још увек код Јужних Словена. Већ је К. Јиричек истакао, како су извесна племена потиснула својим називима имена ранијих области; тако се место жупа Врсиње, Оногошт или Папратна јављају Зупци, Никшићи, Мркојевићи. И међу самим браствима доста су честе измене назива појединих родова. Народно предање памти донекле те везе, али их доста често меша и претвара у легенду. Ипак, даду се на више страна пратити читави низови родова из једне старе породице. У неретванској Крајини живело је чувено племе Качића – Грци га зову чак "народ" (     ), – чије племе иде врло далеко. Од њега потичу многа браства, хисторијски потпуно аутентична: Миошићи, Жарковићи, Андријашевићи, Стипићи, Петковићи, Бартуловићи и др. У требињској области моћно беше браство Љубибратића, које се под тим именом помиње од XIV века. Већ 1432. наводи се пет линија тога рода: Љубишићи као најважнији, затим Медвједовићи, Дабиживовићи, Добрушковићи. У Попову се од 1342. помињу Николићи, чија презимена после налазимо као Вукосалиће, Богишиће, Гргуревиће. Црногорска династија Петровића изводила је своје порекло од неке босанске лозе, која да је преко Никшића и Бањана стигла под Ловћен. Као родоначелници њихова браства означавана су два брата: Рајич, од кога су Радонићи, Жутковићи и др., и Херака, од кога су сами Петровићи, Поповићи, Кустудије и још неки.

Племенске организације сличне нашима имају још и данас од балканских народа само Арнаути са својим фисовима. Нема сумње, да је у обе организације, на тако блиском и географски истоветном терену, било доста узајамних утицаја. Кучи се, у осталом, и сматрају као неки прелаз од Срба Арнаутима, као и Клименте прелаз од Арнаута Србима.

Од наших покрајина никаква трага развијенијој племенској организацији нема у источној Србији и Маћедонији, као ни у Славонији и савској долини. Главни услов за то биће најпре и понајвише у самом терену, где је, у богатим и широким долинама, просто немогуће провести онако природно разграничење племена и жупа, какво су давали кланци и увале динарског система. Други је, исто тако важан, разлог и тај, што је померање становништва у тим долинама, као главним прометним путевима и као због богаства нарочито привлачним тачкама, било много интензивније, него у споредним и теже приступачним западним горама. Разбијени тип тамошње групације словенске документује се, међу осталим, нарочито и тим, што су постали апсолутно пасивна подлога бугарских освајача и што не могоше да створе нигде националне државне организације са својим натуреним племенским карактером. Државе Срба и Хрвата настале су у подручју динарске и племенске системе.

Читаво балканско подручје које су населили Словени звало се, према нашем општем називу, "словенска земља", "Словенска", Σκλαβινια, Sclavenia и Sclavonia, у арбанашком Љk’enija, или Љk’inikea. У млетачким, дубровачким и которским латинским документима читаво словенско подручје од Приморја до Вардара, чак и за време кад су се у унутрашњости јасно разазнавале државне диференцијације Срба и Хрвата, звало се Sclavonia. То је подручје словенског насеља за разлику од романског. У Котору и Дубровнику од краја XIII века ознака Sclavonia сужава се често на ознаку Србије. Иначе, траг тог старог назива очуван је и данас у имену покрајине Славоније.

На основу вести код цара Константина Порфирогенита иза средине X и вести Дукљанске Хронике из XII века може се дати доста сигуран преглед о географској подели наших области X-XII века. Граница између српског и хрватског подручја у средини X века била је на рекама Цетини и Пливи; Хрватској припадале су области од Ливна до Јајца. Од Цетине почињало је подручје Неретљана, чувених гусара, које Порфирогенит помиње као потомке непокрштених Срба. Њихово подручје обухватало је три жупаније: макарску, расточку (од Имотског до Љубушког) и "даленску" (можда "далменску" = Dalmisium, Dalmesium – Омиш). У њиховој власти беху острва Мљет, Корчула, Брач и Хвар. Главни неретљански градови били су: Вруља (данас Горња Брела), Макарска, Острог и Лавћен врг Граца; али од свих је најзнатнији тврди Омиш. На Неретви, докле је допирала неретљанска граница, почињала је архонтија захумска. Име је добила по Хуму изнад Боке (Благаја), испод кога је извирала река Буна. На том Хуму постојала су два града: Бона и Хум, од којих су остали трагови све до данас. У тој области владао је род Вишевића, који своје порекло изводе из старе постојбине око Висле. Главна места ове области беху: Стон, Ошље, Добар; градови Мокриски (можда Мокро код Мостара) и Глумаиник (можда Глумине) нису још сигурно утврђени.

A da, cisto da ostalima bude jasno, igrac je danasnje nepostojanje plemenske organizaciji u Srbiji izvodio kao jasan i pouzdan dokaz o Srbima i Crnogorcima kao dva razlicita naroda hehe. Ma sta da vam kazem, treba da pojacaju strazu ispred L.Lazarevic :twisted:

igracina:
Vuce, mali sarlatanu, obecao si da ces me razotkriti i da ces pokazati da ja "lazem" kako se Balsici (Crnogorci) i Srbi nijesu nikada zajedno borili protiv Turaka.
Imao si nekoliko nedjelja sarlatanu da me razotkrijes kao "lazova", prekopao si sve moguce knjige i biblioteke, ali jos nijesi razotkrio moju "laz" da se Balsici i Crnojevici (Crnogorci) i Srbi nijesu nikada zajednicki borili protiv Osmanlija.

Uh da, u pravu si dragi maloumnice. Tako sam se namucio prekopavajuci sve biblioteke po Kopaoniku mali, mali maloumnice. Toliko sam citao da mi je dioptrija vrisnula za duplo, i sav taj 'rad' na Kopu mi je udario na jetru :P.Nego,

Hm gde sam ja rekao da su se Srbi iz Crne Gore i Srbi iz Srbije borili zajedno protiv Osmanlija :?: Gde sam to rekao? cccc opet lazes, pa dokle vise. Kako te nije sramota mali, mali maloumnice....
Rekao sam da su se borili protiv zajednickog neprijatelja (nisam rekao kog neprijatelja :!: )
Ostavicu ti ovo pa takodje dobro iscitaj, pa ako ne ide, onda opet procitaj, pa samari, pa onda dodji na razjasnjavanje, vazi? Nemam vremena da ti trazim druge primere, budi dobar pa procitaj sve.

Били би доиста, али нису били. Измирење између краља и Степана покварило је односе између Степана и деспота. Ђурађ није прежалио Сребренице и за време борби између краља и хумског војводе он је поново повратио. Босанци су је затим преотели. Тај богати град остао је стално као јабука раздора између Босне и Србије и сав је обливен братском крвљу. Деспот није крио своје непријатељство према Томашу. Кад је почетком марта 1448. продрла једна повећа турска војска у Босну и Херцеговину све до Неретве, корчулански кнез Петар Соранца јављао је у Млетке, да он мисли како је тај нападај дошао по жељи деспота Ђурђа, "пошто су се недавно поменути (деспот и Степан) у велике разишли". Турска војска, која је упала у Босну, разделила се у две групе. Једна је остала да ратује по Босни, а друга је кренула против Хрватске. Турско ратовање у Босни трајало је више од шест недеља. Бојећи се да се Турци не обрну и против њега Степан је напустио свог зета и пришао деспоту. У јуну је између њих склопљен и писмени споразум.Односио се, по свој прилици, не само на Босну, него и на Зету, у којој се деспот, сад помаган од Скендер-бега, још увек носио с Турцима. Удружена деспотова и војводина војска потукла је краља Томаша 16. септембра код Сребренице.
Војвода Степан сматрао је, да се после те победе његов положај видно изменио на боље и на више. После те победе он се осетио као моћнији и хтео је да то и обележи. Вративши се с тог бојног похода он се прогласио херцегом од Св. Саве. Назив херцега, који је некад носио моћни Хрвоје, чинио му се однекуд већи од чина великог војводе, ваљда зато што је био необичнији. Титулом "херцега од Св. Саве" Степан је хтео да свој нови чин веже за једно веома популарно

------------------------------------------------------------------------

Поред Мађара све већу активност показивали су на Балкану нарочито Млечани, обоји изазвани турском агресивношћу. Млечани су јасно видели немоћ балканских држава, да се одупру турској најезди, па су решили да ту њихову слабост искористе за своје учвршћивање на Приморју. Јављали су се као хришћански пријатељи, жељни да помогну. Њихове услуге нису биле велике, као ни средства која су улагали. Они нису уопште имали ни веће снаге ни смелијег замаха. Радили су намало, али истрајно, и што би уграбили ма на који начин тешко су испуштали из рука. Пошто су добили далматинско приморје и острва, затим Боку и зетску и албанску обалу, хватали су корена у Грчкој. Изгледало је једно време као да постоји извесна подела рада између њих и Мађара. Док су ови развијали своју активност у главном на дунавској линији Млечани су се хватали Приморја и врло ретко улазили дубље у његову позадину.

У Приморју, како смо видели, њихово увлачење довело је до оштрих сукоба. Са српским деспотима водио се прави рат, исто као и са војводом Степаном. Од 1445. год. против њих се дигао и Скендер-бег споразумевши се са деспотом Ђурђем. Деспот је и војнички помагао Скендер-бега. Упутио је у Зету свог војводу Алтомана са знатном војском од 12.000 људи. Тобожњи хришћански заштитници трошили су хришћанску снагу истина мање него Турци, али са истом себичношћу. Против Млечана се дигоше многа угледна братства Зете и Албаније, а међу њима чак и дотле верни Црнојевићи. Сама млетачка сињорија признаваше у мају 1448., да су им тамошњи поседи "у очигледној опасности". Бојала се нарочито, да се Ђурђу и Скендер-бегу не придружи краљ Алфонз. Ради тога беху уценили Скендер-бега. Препоручивали су свом намеснику у Скадру, да ступи чак у везе с Турцима и да са њиховом помоћу гледају "избацити Скендер-бега не само из Албаније, него и са света". Са свом вештином гледали су да придобију поново одметнута угледна племена, а нарочито Дукађине и Стевана Црнојевића. Можда та подземна ровења или неспособност деспотова војводе Алтомана изазваше пораз деспотове војске. То, наравно, из основа измени цео положај. Деспот није постигао ништа, а осамљени и од Турака угрожени Скендер-бег пристаде на мир под цену повишења годишње помоћи.

----------------------------------------------------------------------------

У то време деспот је био и један између понајмоћнијих магната Угарске. Имао је као своје градове Мункач, Сатмар, Дебрецин, Бечермен, Кулпин, Митровицу, Сланкамен, Земун, Бечеј, Бечкерек, Крашов и Вилагош. Деспотовим посредовањем склопљен је најпосле и мир између Турака и Мађара са трајањем од три године (објављен 7. фебруара 1452.). По том уговору и деспот и босански краљ били су обавезни да плаћају Турцима данак; али, у исто време, обојица су остала у државноправној зависности од мађарског краља.

Једино није могло да дође до смиривања између Срба и Млечана у Зети. Деспотова војска настављала је ратовање под вођом Алтоманом, помагана од извесних зетских племена и у тај мах и од Паштровића. Ови су хтели да се освете Которанима, на чији су захтев млетачке власти дале покрчити њихове винограде. Али у лето 1451. пође Млечанима за руком, да митом и обећањима придобију поново Стевана Црнојевића. Он би именован за млетачког капетана у Горњој Зети уз плату од 600 дуката. Мисли се, да је то учинио не само због награде, него и с тога, да би помоћу Млечана избавио из таоштва код Херцега свог сина Ивана. Пришавши Млечанима Стеван је дошао у сукоб не само с деспотом, него и са осталом својом браћом. Али га то није збуњивало. Напротив. Енергичан и окретан он је, с млетачком помоћу, успео да савлада не само Паштровиће, Љешевиће, Љуштичане, Грбљане и Богдашиће, него је у лето 1452. год. потпуно разбио и војводу Алтомана и домало и другу деспотову војску коју је водио Тома Кантакузен. Упоран, деспот је наставио борбу и после тога и у јесен 1453. знатно је поправио свој положај тамо. Његови људи отели су главни град Црнојевића, тврди Жабљак, и учврстили су се у њему. Запалили су и читава села Црнојевића (570 кућа) и натерали Стевана да завапи за помоћ код својих прекоморских пријатеља.

Сарадња херцега Степана са Млечанима помутила је раније добре односе између њега и деспота и с тога Ђурађ ради доста отворено против њега у спору с породицом и Дубровником. Можда је стари деспот осуђивао уопште Херцегово држање у кући и цео његов морални став. Против Херцега је био и Јанко Хуњади и покушавао је да одврати од сарадње с њим и Цељског и Таловца. Али то све није сломило Херцега. Изванредно вешт он је знао да се не само извуче из свих заплета, него и да изиђе као нека врста победника. Краљ Алфонз је чак нашао да истиче "лепоту духа и тела" његова и да се залаже за њ на две-три стране. Међутим, главни помагач Стеванов били су и остали Турци. Они су му и током 1452. год. са 2.000 људи дошли у помоћ. Како се ратовање отегло дуго, а није донело ни из близа онакве резултате какве је он очекивао; и како се на све стране осећао замор и брига, да се у спор не увуку и нежељени елементи, то је после пуне две године ратовања избила природно општа жеља за миром и кнез Владислав се почео све више колебати. Дубровник и женски чланови породице били су за наставак борбе, али са све мање присталица. Преговори о миру су отпочели, кад се сазнало да је и босански краљ упутио своје посланике у Млетке и начелно пристао да разговара о уступању Неретванске Крајине уз неку отштету. После доста сплеткарења и отезања склопљен је, најзад, 19. јула 1453. мир на планини Пишчу у Пиви између оца и сина. Дубровник њим није добио апсолутно ништа, а и кнез Владислав могао је бити задовољан што је добио обећање, да ће Херцег, још за живота, поделити своје подручје и приходе на два дела, на синове Владислава и Влатка. Мир са Дубровником потписао је Херцег, међутим, тек 10. априла 1454.

igracina:
obecao si da ces me razotkriti i da ces pokazati da ja "lazem"

Dakle Srbi iz Crne Gore i Srbi iz Srbije se jesu borili protiv zajednickog neprijatelja :!: :!: kako sam i rekao u postu na '5 ZAPISA IVANA I ĐURĐA CRNOJEVIĆA'.
E da, sada sam te po treci put razotkrio kao lazova, i bas se pitam, hoces li sada zavezati ta lazljiva usta, podli i prljavi mali maloumni igracicu hehe :twisted:

vuk_:
igracina:

Ja obecao :?: Sta sam ja obecao :?: Gde sam ja to obecao? Igracu ti lazes :!: Ti opet bezocno lazes :!: Pa zar je to kod tebe preslo u patoloski oblik?!
Navedi mi gde sam ti obecao da cu prikazati srpska plemena :!: Dajem ti vremena od.....sad je 16.01.2005e. Imas godinu dana da nadjes gde sam ti to obecao, vazi?

Evo, nije mi trebala godina dana.
Ovo si pisao, mali sarlatanu u temi: "5 zapisa Ivana i Djurdja Crnojevica" http://forum.krstarica.com/viewtopic.php?t=62785&start=15

vuk_:
igracina:
Crna Gora je imala (ima) plemensku organiyaciju, a Srbi ne.

Nije istina da je plemenska organizacija vazila samo na podruchju Crne Gore vec je bila karakteristichna za sve oblasti koje su naseljavali Sloveni.Plemenska organizacija se zadrzala u Crnoj Gori, delovima Hercegovine, medju Arbanasima, tj u brdskim dinarskim oblastima.Za ovo cu postaviti jedan post, a ti ga pazljivo ischitavaj i shvati koliko je glupo i licemerno ovo tvoje poredjenje, kao i poredjenje Engleza i Shkota.

Vuk, mali sarlatan osim sto je sarlatan, je i bolestan.
Kaze da nije obecao da ce pisati o srpskim plemenima, a evo fino njegovih rijeci dje je obecao da ce napisati post o nekakvim srpskim plemenima (nepostojecim)

Dakle, Vuce mali sarlatanu, vidis li koliko lazes, ili si bolestan, laz je kod tebe presla u bolesno stanje ? Ti si patoloski lazov ? Bolesni lazov ?

Igracka, morao bih te zamoliti da mi pomognes da dokazem svoje hetitsko i sumersko poreklo. Vidim da tebi nedostatak cinjenica nije problem, kao sto ti ni zamena teza nije strana. U pitanju su prava na par naftnih busotina, te bih te molio da mi odgovarajuce dokaze fabrikujes, ovaj izneses u javnost u sto kracem roku. Procenat zagarantovan.

vuk_:
Организација словенских племена на Балкану

За племенску организацију, која се данас очувала само у неким брдским динарским областима (источна Херцеговина, Црна Гора, Бока, и у Арбанаса), има неколико значајних архаистичних карактеристика. Свако племе има своју одређену територију. "Свуд је седиште племена са његовим сталним насељима у средини племенске територије", казује Ј. Ердељановић, који је та питања посебно проучавао, "а одасвуда унаоколо је широк појас или зона ненасељеног, делом неутралног земљишта. Негде је та зона тако широка, да се по њој може ићи по цео дан и више, а да се не наиђе ни на какво стално насеље. У њој су само планине са шумама и пасиштима, око којих су се суседна племена редовно борила и отимала". Тај појас земљишта својина је целог племена и зове се племенска заједница.

Племена су састављена из брастава, а браства из родова. Браства су "увек настањена у групи, у засебним селима или у групама од села". Веза између њих је: исто крсно име и традиција о заједничком пореклу. Тих појава, без крсног имена наравно, има и код муслимана, и то чак и у областима даљим од ових брдских предела. У општини Брези, на пример, у височком срезу, у сред Босне, имају неколика насеља муслимана старинаца, где једно или два браства сачињавају читава села. Вук Караџић забележио је 1837. за Црногорце, да и немају правих села. "Тамо се зна само за племена, па и ако поједина браства или породице, које чине племе и граде (понајвише од камена) куће на једном мјесту, то се таква гомила кућа не може назвати селом, јер нема ни свога имена ни атара". Сва већа браства хришћанска имају обично и своју цркву. Та појава лепо се да пратити још и сада у требињској области. Браственици се, наравно, узајамно помажу у сваком погледу; увреда, невоља или погибија једног члана преноси се одмах на читаво браство. То се нарочито манифестује у крвној освети, које још и данас има по Црној Гори, Боки и међу Арнаутима. На челу брастава стоји главар или кнез, у задње доба готово с наследним правом за извесне породице, исто као и војвода, који је био најпре војнички представник племена.
У Семберији породица Иве Кнежевића (име казује традицију) била је дуго на челу кнежине, главар је од старине био наследан. У Дробњаку, међутим, војводе су се бирале. Као у старо време, племена су живела чисто демократски. Имала су своје освештано обичајно право (н. пр. Грбаљски Законик, или Пољички Статут, или Васојевички Закон). Скупљали су се браственици или представници родова на своје редовне или ванредне зборове за решавање разних питања; а задржавали су за се, понекад чисто формално, право избора својих старешина.

Нека од наших племена дошла су у везе са староседелачким и можда се, судећи по њиховим називима, као Кучи, Матаруге, Букумири, Цуце итд., и стопила с њима. Том стапању несумњиво је много допринео и њихов географски положај у планинама динарског система, где посебна конфигурација земљишта уветују извесну подвојеност и ограниченост према другима, а ужу узајамну везу. С тим су у вези и јаке конзервативне склоности код њих.

Ovdje se uglavnom prica o crnogorskim plemenima

Племенске територије биле су, у главном, поједине релативно мале жупе, формиране у малим природним јединицама око појединих река (Топлица, Врхбосна, Рама, Коморица, Морача и др.) у њиховим долинама и на обалама, или у карсним пољима (Фатница, Љубомир, Чево и др.) или на згодним комбинацијама долина и пасишта (Рудине, Драчевица, Подлужје и др.). Занимљиво је, да данас жупа или "жупно место" означава, по В. Богишићу, само "предио гдје је питомо, т.ј. гдје снијега нема и гдје рађа виноград." Име Жупе за извесне области очувало се све досад (код Крушевца, Дубровника, у Грбљу). Родови и браства живели су у тим жупама у несумњивој кохезији, али да су имали нарочито развијен живот у задрузи, са врло разгранатим породицама у једном ужем кругу, није сигурна ствар. Ма колико да је индивидуално осећање било подвргнуто племенском, ипак није вероватно, да би се рашчлањавање породице у нешто слободније јединице спречавало неком општом дисциплином. И народна традиција и извесна хисторијска казивања доносе често пута вести о том, како су нека браћа или чак и синови за жива оца кретали својим путевима, да нађу повољније увете за живот. Једино, што се гледало да очува била су имања у земљи и с тим у вези положај и углед, који долази из њеног поседа. С племенским животом уветован је култ традиционализма и у личним и у духовним стварима. Код првих он се изражава посебно у поштовању коленовића и у незгодном положају оних који су инокосни или дошљаци; а у другим у општем развијању племенских предања. Реч племенит и племић, као ознака нечег бољег, дошле су као израз тог патријархалног морала и култа племена. У средини жупе био је обично град, уточиште у случају напада. Као у Француској и у нас је временом име град постало исто и за ville и chateau, јер се у тој првобитној утврди временом развило и градско насеље. У нашем језику градови за одбрану, односно, у случају потребе и као бојни објекти, имају и своје посебне називе, као Добој, Самобор, Котор и Которац. "По овоме значењу и град Подзвизд у Босанској Крајини садржи у имену неку фортификатирну карактеристику. Има је, нешто искварен, стари апелатив подзвиздъ , који значи подземни ходник, водени ров, зидани канал." Испод града обично се развијало Подграђе као насеље; тако, на пример, код Благаја. В. Скарић упозорио је на доста често име Самоград. Он је приметио, да на местима с тим именом "нема солидније грађе и конструкције, што упућује на неко давно вријеме, када наши претци, ваљда, још нијесу били доста вјешти подизању већих и солиднијих градова".

На челу жупе били су жупани, и то као наследна господа. Порфирогенит наводи за требињску област четири рода наследних жупана, а у једном натпису из времена око 1180. год. иза требињског жупана Грда, ваљда до пунолетства његових синова, спомиње се као жупан његов брат Радомир. Над жупанима био је владар,       , чија власт обухвата неколико суседних жупа, али чији народни назив чина није познат. Тих владара у српским земљама у IX веку беше више. Поред Властимира спомиње се требињски жупан Крајина коме Властимир даје кћер за жену и титулу владара, "хотећи га одликовати" и дајући му том приликом самосталност. Централизација власти не постоји; у том Властимировом акту има нечег што потсећа на поступке наших задружних обичаја. У Захумљу је наследна династија Вишевића водила своју државну политику. Жупан који је успео да савлада већину суседних и да се истакне изнад њих постао је велики жупан. Та титула одржала се у Србији све до 1217. године, односно до прогласа Краљевства. Граничне жупе звале су се крај и крајина, и то име одржало се у многим областима све до данас, иако су се у некима границе већ одавно измениле. Због несигурности у њима и честих сукоба њихов назив постао је синоним за четничко ратовање ("закрајинити", "Кочина Крајина"). Јачањем централне власти опадала је власт жупана, али се одржавала све до пред крај XIV века, истина толико ограничена, да се код Дубровчана јављала замена жупана и судије.

И жупан и владари били су у својој власти ограничавани донекле старом установом народних сабора. Од жупских скупштина, проширивањем територија, развијали су се државни сабори, једна установа која је била потпуно туђа савременој Византији. Власт тих сабора и њихов углед били су доста велики. Немања је на сабору, после дуге дискусије и отпора сабраних, доносио одлуке о гоњењу јеретика; на сабору се одрекао престола и утврдио наслеђе; Душанов законик објављиван је на сабору. На Немањин сабор били су позвати: приставници, кнезови, војводе и војини. На сабору пред смрт краља Драгутина били су присутни сви епископи и игумани и сва властела његове државе. У слично састављеним саборима вршени су и избори архиепископа. Сељацима саборисање без учешћа власти није било дозвољено од времена Душанова Законика; с учешћем власти, да саслушају извесне наредбе или да помогну при разграничавањима или у другим локалним питањима, сеоски се зборови јављају и доцније. Облик и изглед малих племенских сабора познат нам је из описа пољичких скупштина код Спљета. Пољичани су пореклом из Босне. Њихове скупштине, одржаване под ведрим небом, под Грацом код Гате, сачињавала су само племенита господа тога краја, која су се скупљала на одређено место, "зборишће", где су расправљала о уређењу и законима своје области и вршила судску власт. У нарочитим случајевима и ту се доцније сазивао "збор подимски", т. ј. са преставницима сваке куће, у којој има живих људи ("по диму"). Помен о таквим племенским скупштинама у Паштровићима има и Љубиша у свом Кањошу Мацедоновићу: "На сред приморја општине паштровске има једна мала лука, пусто жало, коју људи и дан данашњи зову Дробнијем Пијеском. То је земаном бивало мјесто гдје се народ купио на збор и на одлуке... Четири суђе и дванаест властела, од сваког племена по један човјек, слободно и на порође изабрани, сједили би под једном међом врх пијеска, а остали домаћини један до другога по пијеску, и ту вијећали и судили о најважнијема послима". Без ближе ознаке ко у њима учествује наводе се чести зборови у старој требињској области. Како се једном приликом, у једној поруци (1463. год., porte nobilium et sbori de Trebigne), растављају племићи од збора изгледа да је овај био састављен од простог пука. Скупштина у Кучима бивала је обично на Марков Дан, на висоравни Рогама. На њу су долазили сви војници из племена, наоружани. Од XVI века, после турских освајања, таквих зборова бива све мање. У старом опсегу и значају јављају се само пред неке велике акције или од невоље. Али се установа памти. У Дробњацима још се и сад зна "Зборна Главица". Код Гацка постоји "Зборна Гомила", "на коју се састајао народни сабор у прастаро време". Кроз све време робовања под Турцима сабором се стално звао народни скуп код цркве у извесне празнике. Народни сабор обележио је 1804. у Орашцу и почетак Првог Устанка и датум стварања обновљене Србије.

Већ за старе Словене забележио је Јорданис у VI веку, да им се "имена мењају према различитим породицама и местима". Та особина племенског уређења јавља се још увек код Јужних Словена. Већ је К. Јиричек истакао, како су извесна племена потиснула својим називима имена ранијих области; тако се место жупа Врсиње, Оногошт или Папратна јављају Зупци, Никшићи, Мркојевићи. И међу самим браствима доста су честе измене назива појединих родова. Народно предање памти донекле те везе, али их доста често меша и претвара у легенду. Ипак, даду се на више страна пратити читави низови родова из једне старе породице. У неретванској Крајини живело је чувено племе Качића – Грци га зову чак "народ" (     ), – чије племе иде врло далеко. Од њега потичу многа браства, хисторијски потпуно аутентична: Миошићи, Жарковићи, Андријашевићи, Стипићи, Петковићи, Бартуловићи и др. У требињској области моћно беше браство Љубибратића, које се под тим именом помиње од XIV века. Већ 1432. наводи се пет линија тога рода: Љубишићи као најважнији, затим Медвједовићи, Дабиживовићи, Добрушковићи. У Попову се од 1342. помињу Николићи, чија презимена после налазимо као Вукосалиће, Богишиће, Гргуревиће. Црногорска династија Петровића изводила је своје порекло од неке босанске лозе, која да је преко Никшића и Бањана стигла под Ловћен. Као родоначелници њихова браства означавана су два брата: Рајич, од кога су Радонићи, Жутковићи и др., и Херака, од кога су сами Петровићи, Поповићи, Кустудије и још неки.

Potpuno nevezana prica, ne shvatam ni sto joj je cilj, valjda da pokaze nekakvu plemensku struturu kod Srba prije 500-1000 god.
Naravno nije prikazao NISTA od cvrste plemenske strukture, kakva su imala crnogorska plemena !

Племенске организације сличне нашима имају још и данас од балканских народа само Арнаути са својим фисовима.

Ovaj slatkorjecivi "naucnik" je napisao da plemensku organizaciju slicnu "nasima" imaju Arnauti.
To bi trebalo da znaci da Arbnauti imaju slicnu plemenske organizaciju kao Srbi ?!?!?!?!?!
Naravno ovo "nasa" plemena, su iskljucivo crnogorska plemena !
Sjajan primjer kako funkcionise srpski naucnik - prevarant.

Нема сумње, да је у обе организације, на тако блиском и географски истоветном терену, било доста узајамних утицаја. Кучи се, у осталом, и сматрају као неки прелаз од Срба Арнаутима, као и Клименте прелаз од Арнаута Србима.

Molim sve, da dobro obrate paznju kako je ovaj "naucnik" po politickom zadatku krenuo u posrbljavanje i Malisora/Albanaca, te sada u ovom tekstu on izvodi jezicke kerefeke: Arnauti/Srbi te, Srbi/Arnauti !

Од наших покрајина никаква трага развијенијој племенској организацији нема у источној Србији и Маћедонији, као ни у Славонији и савској долини.

Ovaj slatkorjecivi srpski "naucnik" je sada pripoji razne krajeve i posrbio ih pa sada izvlaci novi zakljucak da ovi Srbi nemaju plemena !

A da, cisto da ostalima bude jasno, igrac je danasnje nepostojanje plemenske organizaciji u Srbiji izvodio kao jasan i pouzdan dokaz o Srbima i Crnogorcima kao dva razlicita naroda hehe. Ma sta da vam kazem, treba da pojacaju strazu ispred L.Lazarevic :twisted:

Skoti imaju plemena (klanove), Englezi ne !
Crnogorci imaju plemena, Srbi ne !

Ako Crnogorci imaju plemensku organizovanost drustva, a Srbi nemaju to je vec jasno da su to dva naroda !
Cak i bez SVIH drugih cinjenica !

Ne mogu u okviru istog naroda biti 2 potpuno suprotna drustvena uredjenja tokom kompletne istorije.

Ako jedan, dio jednog naroda, ima potpuno drugacije drustveno uredjenje, od ostatka tog naroda, onda to nije jedan N A R O D.

ONDA SU TO DVA NARODA !!!

SVAKI SRBIN ZNA, DA SU CRNOGORCI I SRBI DVA NARODA. SAMO STO IH JE VELIKOSRPSKA POLITIKA NAUCILA DA SE MORA TVRDITI DO BESVIJESTI, DO IZNEMOGLOSTI, DA SU CRNOGORCI SRBI !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back