Vjerska Granica na rijeci Neretvi

1. Podela Rimskog carstva 395. godine. Podela je ustvari bila duzi proces ali se smatra da je do nje fakticki doslo posle smrti cara Teodosija 395. godine
2. Raskol hriscanske crkve na saboru u Halkidonu 451. godine. Ovom podelom je i crkva dobila svoju zapadnu i istocnu formu.
3. Doseljavanje Srba na teritoriju gde se preklapaju interesi zapadnog i istocnog hriscanstva.
4. Zapadne granice srpskih srednjovekovnih zemalja su se neretko poklapale sa Neretvom.
5. Velika shizma Rimske i Carigradske crkve 1054. godine.
6. Osnivanje autokefalne srpske arhiepiskopije 1219. godine.

Mislim da nije daleko od istine ako kazemo da jedan mali deo uzroka za ratove 90-tih godina lezi u odlukama nekoliko ljudi pre vise od 1600 godina.

Naime, Rijeka Neretva dijeli dva djela Hercegovine, jedan većinski Pravoslavni dio u Istočnom dijelu, i jedan većinski Katolički dio u Zapadnom dijelu.

Koji su Istorijski faktori doprinjeli ovoj vjerskoj podjeli?

u kojim si to filmovima gledao

stara hercegovina je od raskola bila pravoslavna.istocni dio hercegovine do dolaska turaka mjesana sredina sa podjednakom pravoslavnom i katolickom populacijom
pravoslavni popovi sa turcima brisu katolike iz istocne hercegovine.zapadna hercegovina oduvijek katolicka bez ikakvih tragova pravoslavnog prisustva u znacajnijim
kolicinama

vjerska granica od raskola je drina a ne neretva

u kojim si to filmovima gledao

stara hercegovina je od raskola bila pravoslavna.istocni dio hercegovine do dolaska turaka mjesana sredina sa podjednakom pravoslavnom i katolickom populacijom
pravoslavni popovi sa turcima brisu katolike iz istocne hercegovine.zapadna hercegovina oduvijek katolicka bez ikakvih tragova pravoslavnog prisustva u znacajnijim
kolicinama

vjerska granica od raskola je drina a ne neretva

Taj raskol se desio mnogo kasnije 1054 bilo bi poštenije reći da nas je verovatno otpalo puno i sa jedne i sa druge strane praktično izmešali smo se ma da smo već bili mešani ko mešano meso u pradomovini........

Prave razlike između Srba i Hrvata nastaju mnogo kasnije od 13 veka pa nadalje.....

Poslednja izmena:
Posto ima boljih poznavalaca ovog pitanja, popravite me ako moje misljenje nije tacno:
Vecina predaka onih ljudi koji danas zive izmedju Neretve i usca Cetine verovatno nikada nisu bili pravoslavci, ali su oni (preci) u srednjem veku bili Srbi?

Tako je!

Bilo je još slučajeva i sa jedne i sa druge strane samo zavisi ko se gde našao posle 1054 da li pod sferom Rima ili Carigrada........

Cuo sam, ali mi nije poznat nijedan istorijski izvor koji bi navodio na zakljucak da su Hrvati naseljavali pomenute oblasti u srednjem veku.

dok smo zbrinjavali srpske izbjeglice koje su bjezale od bugara svako malo,naravno da su se i pokoji nastanili u tim krajevima

ovaj moj junak sa avatara cro knez domagoj,je vladao tebi zanimljivim podrucjima.slivom neretve izmedju ostalog

za detaljnije info potrazi temu o hercegovini

Владао је, као што си рекао, сливом Неретве (Макарском), не и (целом) Херцеговином. А Срби су у то време два пута тукли Бугаре (око 850. и још једном неколико година касније).

Poslednja izmena:
Prostor izmedju Neretve i usca Cetine je u razlicitim periodima bio pod kontrolom hrvatske, srpske i bosanske drzave. Medjutim to ne govori koji narod je naseljavao to podrucje.
Srpska drzava je u jednom periodu kontrolisala pola Grcke pa danas niko ozbiljan ne kaze da tamo zive Srbi. Mada ima i onih koji bi prihvatili i da su Srbi osnovali Svedsku.

Kao sto sam napisao u prethodnom postu - ne znam ni za jedan istorijski izvor koji bi naveo na zakljucak da su tamo u srednjem veku ziveli Hrvati a ne Srbi.

da,ali u koga je zaharije pobjegao

Pobegao je Hrvatima ??????

Kakve to sad ima veze sa ovim?

"
36. О Паганима који се такође зову Неретвљани и земљи у којој сада станују

Земљу у којој сада станују Пагани раније су такође поседовали Романи које је цар Диоклецијан преселио из Рима и населио у Далмацији. Исти Пагани воде порекло од некрштених Срба из оног времена у којем је њихов поглавар затражио заштиту цара Ираклија. Ова је земља такође била подјармљена од Авара и опустошена, а поновно насељена у време цара Ираклија. Названи су Пагани зато што нису прихватили крштење у време кад су сви Срби примили крштење. Назив пагани на језику Словена значи некрштени али на језику Ромеја њихова земља се зове Арента(Неретва) па се и они називају Арентани(Неретвљани) са стране истих Ромеја.

У Паганији су насељени градови Мокро, Веруља(Вруља), Острок и Славинец(Градац). Уз то они поседују и ова острва: велико острво Корчула, на ком постоји и град, друго велико острво Мљет, које спомиње свети Лука у Делима Апостолским, под именом Мелита, на коме је змија угризла Светог Павла за прст, а коју је он бацио у ватру, друго велико острво Хвар, друго велико острво Брач. Ту постоје и друга острва који нису под влашћу истих Пагана: острво Хоара(?Сушац?), острво Вис, острво Ластово."

33. О Захумљанима и земљи у којој сада станују

Земљу Захумље су раније поседовали Ромеји, ја мислим на оне Романе које је цар Диоклецијан преселио из Рима, како је о њима речено у историји Хрвата. Земља Захумље била је под владавином цара Ромеја, али кад је оно и његов народ био подјармљен Аварима, оно је потпуно опустело. Они који сада тамо живе у Захумљу, Срби су из времена оног архонта који је тражио заштиту од цара Ираклија. Они су названи Захумљани по планини која се зове Хум и заиста у језику Словена Захумљани значи они иза брда, јер се на овом подручју налази велико брдо са два града на његовом врху, Бона и Хум, а иза тог брда тече река названа Бона, што значи Добра.

Племе проконзула и патриција Михајла, сина Вишетиног, архонта Захумљана потиче од некрштених који су становали на реци Висли и који су се звали Литцики, они су се населили на реци званој Захлума.

У земљи Захумљана насељени градови су Стон, Мокрискик, Јосли(Ошље), Галумаиник, Доброскик(Дабар).

34. О Травуњанима и Конављанима и земљи у којој сада станују

Земља Травуњана и Конављана је једна. Становници су потомци некрштених Срба, из времена оног архонта(кнеза) који се одселио из некрштене Србије и затражио заштиту цара Ираклија, све до времена Властимира , српског архонта. Тај кнез Властимир удао је своју кћерку за Крајину , сина Белоја, жупана Травуније. У жељи да га учини племенитијим, свога зета, дао му је титулу архонта и учинио га самосталним. Од њега се родио Хвалимир, а од њега Чучимир. Архонти Травуније су увек били под влашћу архонта Србије. Травунија на језику Словена значи утврђено место, и то зато што у земљи има много утврђења.

Овој земљи Травунији подређена је друга земља названа Конавље. Конавље на језику Словена значи теретна кола, због тога што је земља равна па они све своје послове обављају употребљавајући кола.

На подручју Травуније и Конавља налазе се насељена места Травунија(Требиње), Ормос(Врм на Требишњици), Рисан, Лукавец, Затлебље(Зетлив)."

Kakve veze sad ovo ima što si izbacio na šta ciljaš?

Захарије је владао Србијом пола века после Домагојеве владавине Хрватском.
А да су Бугари толико похарали Србију, не би са ким Часлав имао да прави онолику државу.

Захарије је владао Србијом пола века после Домагојеве владавине Хрватском.
А да су Бугари толико похарали Србију, не би са ким Часлав имао да прави онолику државу.

Pa Časlav dolazi posle tog Exsodus-a Srba u Hrvatsku i Grčku i okuplja ih nazad i vraća u otadžbinu ," Grci ih bogato opremaju darovima i oružjem"(Toliko o nekim Frojd Jungovskim istoričarima kako nacionalna svest nije postojala tada)
Sam Konstantin Porfirogenit daje sredstva i novac Časlavu da bi ovo uradio a Časlav oca svoga proteruje u Hrvatsku i uzima presto na ružan način poput Stefana Dušana i slično okončavaju i satiru seme svojim kraljevskim lozama......
(Ovde je Duklja u sastavu Časlavove Srbije "Око четрдесет година прије владавине Јована Владимира, Дукља је била дио прве уједињене српске државе, коју Константин Порфирогенит у свом дјелу О управљању царством назива Серблија (Σερβλια).Та држава се распала по смрти њеног владара кнеза Часлава око 960")

Poslednja izmena:

Back