Визне олакшице?

Po informacijama iz nemacke Granicne policije, to da su 90% ilegalnih imigranata sa SRJ pasosima zapravo kosovski Albanci je - mit. Kazu, nema ih vise od 25-30%, ostalo su nasi. Problem nije to, vec cinjenica da smo u najuticajnijoj drzavi EU na vrhu liste u iliegalnoj imigraciji - deremo drugoplasirani Irak prilicno ubedljivo.

Ja bih, medjutim, voleo kada bi te statistike sadrzale i podatke o tome koliko je tih ilegalnih imigranata postalo ilegalno nakon sto je sa normalnom turistickom vizom uslo u EU pa onda zaboravilo da ode, a koliko se presunjalo preko granice. Tvrdim da je ovih prvih neuporedivo vise - sto samo znaci da je vizni rezim ovakav kakav je, potpuno besmislen.

Dolazimo do dva skupa razloga zasto vize stoje - prvi je politicki, jer postoji nedostatak politicke volje (sa obe strane) za ukidanje viza. Za taj posao nadlezni su ministri unutrasnjih poslova drzava clanica EU, posebno Francuske i Nemacke - ja ne vidim apsolutno nikakve pokusaje lobiranja kod tih ljudi. A Evropa, posebno u ovom trenutku, nece da radi nista sto bi moglo da znaci vise jeftine radne snage i nesigurne granice. Ukidanje viza Srbiji je u njihovim ocima upravo to, iako bih bio spreman da tvrdim da ilegalnih emigranata ne bi bilo ni za 10% vise.

Drugi skup razloga je direktno vezan za nasu odluku da ne radimo nista po ovom pitanju. Da li je to zato sto cekamo da vidimo sta ce biti s Kosovom (mada je to apsurd, ako vec tvrdimo da je Kosovo hiljadugodisnja srpska teritorija...) ili iz nekog drugog razloga, ne mogu da tvrdim. U svakom slucaju, nedostaje jedistveni informacioni sistem, povezan sa Interpolom i SIS, za nadgledanje granice; policijske patrole (umesto vojnih) na granicama; sigurni (cak ne ni biometrijski) pasosi; jasan sistem davanja drzavljanstva; sporazumi o readmisiji i njihova primena. Dok ne ispunimo ove prilicno jednostavne uslove, nista od ukidanja viza, sve i da postoji zelja obe strane da se to dogodi.

Kada bi ovog trenutka Srbija odlucila da iskreno zeli da se vize ukinu i krenula da radi na ostvarenju ovog cilja, optimisticka procena je da bi tokom 2008. ili 2009. vize mogle biti suspendovane - de facto ukinute, ali bi srpski gradjani bili pod ostrijom kontrolom domacih i EU imigracionih sluzba, poput Rumuna.

Предатор:
Политичари у Србији у последње време доста играју на ту карту "визних олакшица", па ме занима и ваше мишљење. Треба ли Србији, оваквој каква јесте, либерализовати визни режим?

Ово питање постављам због добро познатог примера 90-тих и масовног напуштања Србије радно способног младог и образованог света. Може ли Србија себи допустити још један талас емиграције своје интелигенције?

И на крају да ли се чини да се таквим потенцирањем овог питања "продаје магла", када се зна да просечна српска породица једва да има за скромно летовање у братској нам Грној Гори, а о земљама које ишту визе нико и не помишља (осим можда оних 2% богатих колико их је у Србији).
Протествујем против овог братској нам Црној Гори. Није братска и сваки Србин који је тако доживи дубоко греши.

Sveeeeeeee, se slazem, sve je odlicno napisano.......sem ovog podatka , o procentu siptarskih emigranata, odnosu na ukupne iz Srbije.............................

Gledao sam , nedavno emisiju koja je tretirala upravo taj problem, i podatak , da je ogroman procenat, emigranata, i onih koji vrse krivicna dela u inostranstvu, sa pasosem SRJ ili SCG ili, kako vec......siptari je i logican, i pretpostavljam tacan.

Na kraju, velika frka se upravo u Britaniji digla oko toga, kada je siptarska banda sa Kosova, uhvacena u pripremama da otme sina Davidu Bechamu..........tada je u javnosti, i pukla prica o desetinama hiljada siptara, koji sa Kosova, sa pasosima Srbije, ilegalno borave u EU.

Oputne-Rudine:
Протествујем против овог братској нам Црној Гори. Није братска и сваки Србин који је тако доживи дубоко греши.

Можда државни врх није добросуседски расположен. Ја сам мислио на народ у глобалу, који јесте братски народ. Не на државу.
Ту се, надам се, слажемо!? То нико озбиљан не спори.

Hteo sam da dodam, mada nije u direktnoj vezi sa temom, da je vizni sistem koji sprovodi Evropska unija sve samo ne pravican i smislen. Niti je osmisljen tako da ogranicava ilegalnu imigraciju (jer je ogromna vecina ilegalaca usla upravo sa vazecom vizom), niti sprecava kriminalce da putuju u EU (oni najcesce imaju boravisne dozvole), a iluzija o sprecavanju terorizma je jos daleko...

Postoje dve bitne stvari kod Schengen viza - prva je da je potrebna hrpa dokumenata, bez obzira znace li oni nesto ili ne. U vezi sa tim, nikakav papir ili drugi dokaz koji pokazuje da ste normalan covek, sa stabilnim prihodima i okruzenjem, ne uzima se u obzir jer "nije sa spiska". Cista birokratija.

Druga je smesno ogranicenje u broju i trajanju putovanja - velika vecina dobice vizu na 5, 6 ili 7 dana, naravno sa jednim ulaskom. Na dugorocne i visekratne vize gleda se kao na nesto sto ce njenog nosioca automatski svrstati u ilegalne, jer boze moj, ako tri puta putujete u EU nemate izbora nego da ostanete... Naravno, za onoga ko hoce da ostane na crno, dovoljna je i ova prva viza. Slicno je bilo i sa izdavanjem SRJ pasosa za vojne obveznike, srecom ta sprdnja je ukinuta...

Prosto, sa Evropljanima nema normalne i pravedne selekcije, a i kada do nje dodje, rezultati su kratkog daha - ako biste putovali za nedelju dana, mora sve ponovo.

Za mene je primer suprotne prakse Amerika - oni nisu ludi za gomilom papira i zdravstvenih osiguranja, dovoljan je neformalan dokaz o izvoru prihoda i zapravo je bitno da se ustanove veze sa Srbijom koje ce malo ko zeleti da prekine ilegalnom imigracijom... Jednom kada se utvrdi da ste normalan covek, dobicete po pravilu multi vizu na godinu, dve ili tri - valjda se racuna da cete ostati normalni i nakon 6 dana, koliko to prvo putovanje treba da traje... Ja sam, primera radi, trazio vizu za jedan ulazak i na 20 dana (koliko sam zapravo tamo boravio), a dobio sam trogodisnju multi bez pitanja - uz obrazlozenje da "nema razloga da ponovo prolazim ovu proceduru i trosim svoje vreme i novac, s obzirom da sam pokazao da nisam sklon ilegalnoj imigraciji i kriminalu". Tako nesto u nekoj EU ambasadi ne mozete doziveti.

Jeste, viza je tri puta skuplja, ali uvek bih platio toliko vise za civilizovan razgovor, tretman dostojan coveka i pravican i normalan sistem izdavanja viza. Sengen je miljama daleko od svake od ovih stavki, prvenstveno zbog nedostatka politicke volje i rekao bih prisilnog birokratskog izjednacavanja procesa izdavanja viza.

Cim se Srbija otcepi od Kosova, i dobije nove pasose, kojima se nece koristiti siptarski emigranti i kriminalci, pitanje viza za zemlje EU, bice formalnost.

Naravno, da je sa Amerikom stvar drugacija, iz prostog razloga, sto oni odavno hoce da nam budu partner, a ne neprijatelj. Narocito je ta tendencija bila izrazena do 97. godine, a nakon dolaska Satrapa, i okretanja ledja Americi , podrzavanja pucha u Rusiji, ta podrska je nestala, a kasnije se , i daljom idiotskom politikom Milosevica i Seselja, pretvorila i u neprijateljstvo , koje je kulminiralo bombardovanjem.

Sada se, hvala bogu , odnosi ponovo uspostavljaju, i nadam se da ce Amerika biti ,kao sto je prirodno , najveci i najbolji partner Srbije ............

Back