Византијско царство

tako nekako
Mihajlo VIII Paleolog (mislim da sam potrefio broj) je 1261. oslobodio Carigrad i obnovio Vizantijsko carstvo, medjutim carstvo je i dalje u padu, daleko je od sile kakvu je imao Manojlo I pre 80 godina, Srbija sve vise jaca, a i Turci potiskuju Vizantiju u Aziji
njega nasledjuje Andronik II, slabasan tip, sve ratove je pogubio, na spram njega je bio kralj Milutin, vrlo sposoban, energican, pa i surov tip
Andronik III posle dugotrajnog gradjanskog rata zbacuje dedu i on je u stvari poslednji car koji je imao snage i sposobnost za neki vojni poduhvat, nakon njegove smrti pocinje novi gradjanski rat izmedju Kantakuzina i Paleologa i to je uz cara Dusana i Turke dokusurilo Vizantiju

Interesantno je da su u Vizantiji, kao i pre toga u Rimu desavale ceste smene dinastija ili nedinasticki vladari
vrlo cesto ispliva neki pojedinac ili porodica i postane carska, a da pre toga nije imala nikakve rodbinske veze sa predhodnom dinastijom
sa druge strane u VB ili u Francuskoj se dosta gledalo na tu rodbinsku vezu i nije moglo da se desi da se tek tako neki general ili visoki cinovnik proglasi za cara

Pa da , ovo je katastrofa kad se pogleda koji haos sa tim vladarima i pobunama i opšta hektika... Vidi se da se taj fazon nastavio i kasnije kod Srba u većini, nekako preuzet taj duh.

Ovi po zapadu imaju čak i klase tih plemenitih porodica i ceo sistem praktično i dosta se poštovala ta neka pravila ...

U suštini kad pogledam da ovi u Vizantiji nisu uopšte imali jedinstven nacionalni interes i plan progresa onako kao društvo kao i neke mere u većem smislu za očuvanje i usavršavanje, to se samo menjali dok ih ne ubiju ili osakate i dalje teraj po starom :) Neka opšta reterdacija društva do poptunog uništenja.

Pa da , ovo je katastrofa kad se pogleda koji haos sa tim vladarima i pobunama i opšta hektika... Vidi se da se taj fazon nastavio i kasnije kod Srba u većini, nekako preuzet taj duh.

Ovi po zapadu imaju čak i klase tih plemenitih porodica i ceo sistem praktično i dosta se poštovala ta neka pravila ...

U suštini kad pogledam da ovi u Vizantiji nisu uopšte imali jedinstven nacionalni interes i plan progresa onako kao društvo kao i neke mere u većem smislu za očuvanje i usavršavanje, to se samo menjali dok ih ne ubiju ili osakate i dalje teraj po starom :) Neka opšta reterdacija društva do poptunog uništenja.

То теби тако изгледа јер успоређујеш данашњи запад са ондашњом Византијом и Србијом. Запад је имао мрачно доба од петог до деветог века а ми и Византија од 15-ог до 21-ог са малим временским оазама и то се не може успоређивати, него из не знања или злонамере.

hm, ta relativno brza vertikalna kretnja unutar drustva i nije tako losa, nema okostavanja aristokratije
nekad na celo izbije najbolji i spasi carstvo (Iraklije, Makedonci, donekle i Lav III, Laskaris...), ali to znaci i da svaka susa ima pravo da pokrene pobunu
kod nas je interesantno da smo u svakoj generaciji Nemanjica imali bar jednog sposobnog vladara, koji je istisnuo bracu (Nemanja Tihomira, Stefan Vukana, Uros Valdislava i Radoslava, Milutin Dragutina, Stefan Konstantina i Dragutinove sinove, Dusan oca)
samo u poslednjoj generaciji smo imali jedinca koga nije imao ko da smeni i da uvede red u carstvu i onda se svaka susa dize na vlast

То теби тако изгледа јер успоређујеш данашњи запад са ондашњом Византијом и Србијом. Запад је имао мрачно доба од петог до деветог века а ми и Византија од 15-ог до 21-ог са малим временским оазама и то се не може успоређивати, него из не знања или злонамере.

kod Vizantijaca to mracno doba pocinje jos krajem 12. veka

kod Vizantijaca to mracno doba pocinje jos krajem 12. veka

Тако је. Крсташи нису ништа донели, него однели и оно што је Византија имала најлепше, и највредније. А може се рећи да је баш то и унапредило запад, а не нека њихова наслеђена римска цивилизација, као што је то неки Римљанин и признао; Освојена Грчка освоји Рим.

Sad cu ja Ad hominemski da presecem stvar samo da bi pokazao kako ne moze da se istorija gleda od coska do coska.
Citav Rim je prihvatio Helensku kulturu i preneo na zapad celu mitologiju , Rimljani ce kasnije napraviti drustvo tj. objediniti umetnost Atine i vojnicko ustrojstvo Sparte.
Dakle imace parlament vojsku politicare kao i u Heladi odnosno Grckoj a vojnu doktrinu ce usvojiti od Sparte.

Sami Rimljani su bili Helenski kolinisti koji ce se boriti u korist Rima a starosedeoci Etrurci u korist Kartagine i na starni Hanibala i poklace se medjusobno.
Umetnost Viyantije je bila Helenska umetnost uneta u Hriscanstvo.
Nesataje naconalizam Kraljevi postaju razni ljudi poreklom Sirici , Armani , Libijci ,Sloveni i ko zna sta jos ostavio sam vec spisak vladara gde se vidi ko je odakle sam iraklije koji je doveo Srbe i Hrvate poreklom iz Afrike.

Dakle nije bilo vazno ko je odakle vec ko je veci i ugledniji Hriscanin.

Kasnije Vizantija dozivljava krizu nacionalizma gde Grci pocinju da se bune i da prisvajaju umetnost i kontinuitet Vizantije sa Heladom i smatranjem to svojim proizvodom.

Prvi Slovenski patrijarh Vizantije Nikita IV vek ad.

Ova pojava ce usloviti propadanje i cepanje Vizantijskog drustva i njeno raspadannje identicno kao NAS DANAS!

Poslednja izmena:

Pa ne, mislim govorim o sposobnost, ali kao opšte stanje i fazon. Počeli su otprilike jednako i onda jedni prošli kroz krizu i izvukli se u najrazvijenije civilizacije , dok su drugi propadali do inferiornosti i na kraju nestali kroz istoriju. To je poenta.

Pa ne, mislim govorim o sposobnost, ali kao opšte stanje i fazon. Počeli su otprilike jednako i onda jedni prošli kroz krizu i izvukli se u najrazvijenije civilizacije , dok su drugi propadali do inferiornosti i na kraju nestali kroz istoriju. To je poenta.

Па требаш бар узети у обзир време изласка из кризе једних и других. Срби су у неким гранама и напреднији од западних народа, и поред свих недаћа које их стално притискају. Или можда баш због тога.

Па требаш бар узети у обзир време изласка из кризе једних и других. Срби су у неким гранама и напреднији од западних народа, и поред свих недаћа које их стално притискају. Или можда баш због тога.

Pa ne znam , ovi drugi su nestali , doduše tako su i izašli iz krize u suštini :) Mislim za Vizantijce ...

Pa jesu , ali manjina koja se ugnjetava od strane većine, tako da ne dolaze do izražaja. Jer nekako je srpski narod preuzeo to neko budjavo ponašanje vlasti i većine mislim upravo od Vizantije :)

Pa ne znam , ovi drugi su nestali , doduše tako su i izašli iz krize u suštini :) Mislim za Vizantijce ...

Pa jesu , ali manjina koja se ugnjetava od strane većine, tako da ne dolaze do izražaja. Jer nekako je srpski narod preuzeo to neko budjavo ponašanje vlasti i većine mislim upravo od Vizantije :)

Покушаваш да заобићеш деструктивну владавину комунистичке партије да би јој продужио живот. Европа и Србија су биле скоро једнаке пре Првог Светског Рата. Шта смо преживели ми а шта Европа од тог рата до данас. Анализирај то па реци шта си установио.

Покушаваш да заобићеш деструктивну владавину комунистичке партије да би јој продужио живот. Европа и Србија су биле скоро једнаке пре Првог Светског Рата. Шта смо преживели ми а шта Европа од тог рата до данас. Анализирај то па реци шта си установио.

Ma ne, kakvi komunisti ?! :) Nemam ja to ništa brate, mene ne vezuje nikakav pokret, ideologija, fanatizam, politika, partija, grupa niti bilo šta, bilo kakva fakcija i neko zaludjivanje ... :) Samo me zanima šta se dešava i šta se dešavalo onako realno kao info. Drugo je to što se svako drugi busa u grudi i ponosi nečime, izigrava, a svi su retardi kompletno ... :)

Kako misliš skoro jednaki ? Možda kao neka zemlja pojedinačno ?

Ma ne, kakvi komunisti ?! :) Nemam ja to ništa brate, mene ne vezuje nikakav pokret, ideologija, fanatizam, politika, partija, grupa niti bilo šta, bilo kakva fakcija i neko zaludjivanje ... :) Samo me zanima šta se dešava i šta se dešavalo onako realno kao info. Drugo je to što se svako drugi busa u grudi i ponosi nečime, izigrava, a svi su retardi kompletno ... :)

Kako misliš skoro jednaki ? Možda kao neka zemlja pojedinačno ?

Па немој судити по себи, него узми па погледај и овде на форуму на темама које су пуне слика из тих времена. А ти чекаш да ти ја све опишем.Имали смо сребрен и златан новац у оптицају. Имали смо кадар и војску која је гинула или побеђивала, и која је марширала у Паризу на победничким манифестацијама. Имали смо сељака који је производио више хране него нам је било потребно. Имали смо, пропорцијално по становнику, све што су имали и други народи. И да нам не наметнуше комунисте и њихове љењчуге који су одгојили лопове и профитере, били би и напреднији од многих других.

Па немој судити по себи, него узми па погледај и овде на форуму на темама које су пуне слика из тих времена. А ти чекаш да ти ја све опишем.Имали смо сребрен и златан новац у оптицају. Имали смо кадар и војску која је гинула или побеђивала, и која је марширала у Паризу на победничким манифестацијама. Имали смо сељака који је производио више хране него нам је било потребно. Имали смо, пропорцијално по становнику, све што су имали и други народи. И да нам не наметнуше комунисте и њихове љењчуге који су одгојили лопове и профитере, били би и напреднији од многих других.

Pa da to je taj neki duh nepormišljenosti o kome pričam i da je ktarko nešto dobro sroza se. To sam primetio da je tipično za zemlje koje su bile više pod uticajem Vizantije :)

Back