Византијска лекција!!!

Ma bre britansko Common Law može da se poziva na običaje iz 1183.-će...Da li možeš da zamisliš tu neprekinutost tradicije...A sve ovo što oni danas imaju je poteklo od plemenskih suđenja anglosaxonaca naravno izmenjeno donekle u skladu sa vremenom ali i dalje ''opušteno'' kao i tada.

Ma bre britansko Common Law može da se poziva na običaje iz 1183.-će...Da li možeš da zamisliš tu neprekinutost tradicije...A sve ovo što oni danas imaju je poteklo od plemenskih suđenja anglosaxonaca naravno izmenjeno donekle u skladu sa vremenom ali i dalje ''opušteno'' kao i tada.

Hmm.. Mozes da mi malo bolje kazes poentu ? Mislim u kom smislu pricamo o tome , da te bolje razumem :)

English law William Blaik

Poslovice Pakla
(odlomak)

U setvi uči, u žetvi podučavaj, u zimu uživaj.
Put neumerenosti vodi u dvorac mudrosti.
Onaj koji želi, a ne čini, rađa kugu.
Budala ne vidi isto drvo koje vidi mudar.
Mrtvo se telo za rane ne sveti.
Glupost je plašt lupeštva.
Stid je plašt ponosa.
Zatvori se grade kamenjem zakona, javne kuće ciglama religije.
Nagota žene je delo Božije.
Radost oplođuje, tuga rađa.
Bunar sadrži, izvor preliva.
Uvek govori ono što misliš i ništarije će te izbegavati.
Očekuj otrov iz ustajale vode.
Da drugi nisu budale bili bismo mi.
Proklinji stege, blagosiljaj slobode.
Preobilje je lepota.
Bolje ubiti dete u kolevci nego gajiti želje koje se neće ostvariti.
Sva zdrava hrana se hvata bez mreže ili zamke.

Tradicija.Neprekinutost poretka.I pored svih ratova i kromvelove revolucije.Znači nedaća je bilo kao i u nekim drugim zemljama koje nisu izdržale i pukle su.

Pa da, oni su mozda i najbolji primer, mada sposobnost da se prilagodi , usvoji novo odnosno bolje i postigne progres u celom postojecem fazonu su mi i bitnije od puke tradicije ono ...

Au brate , al se nas.rasmo sto bi se reklo na ovoj temi ubismo ga nacisto :) Ali sve je istina doduse :)

Каква бре Византија,ми смо са њима раскрстили после оснивања Душановог царства,и далеко им лепа кућа.
Није ми драго што су их покорили Турци,али и нешто немам велике симпатије према Византији.
Њихова политика се увек косила са нашим интересима.

Каква бре Византија,ми смо са њима раскрстили после оснивања Душановог царства,и далеко им лепа кућа.
Није ми драго што су их покорили Турци,али и нешто немам велике симпатије према Византији.
Њихова политика се увек косила са нашим интересима.

Ma oni su raskrstili sami sa sobom još pre pada :)

Ово је добар филм.

Штета што се распала Византија. Свима би нам било боље на балкну да смо остали у том неком оквиру, али без грчке доминације. Нешто такво би и данас требали створити.

Србија, Црна Гора, РС, Грчка, Бугарска, Македонија и Румунија

Ово је добар филм.

Штета што се распала Византија. Свима би нам било боље на балкну да смо остали у том неком оквиру, али без грчке доминације. Нешто такво би и данас требали створити.

Србија, Црна Гора, РС, Грчка, Бугарска, Македонија и Румунија

To se ne bi znalo 'de je veći ološ na vlasti :):):)

Ovde se ljudi često ponašaju kao da je Pravoslavlje nastalo u Rusiji...Ništa ne može biti dalje od istine...Pravoslavlje je nastalo prvo u Izraelu,zatim se razvijalo u Siriji i Egiptu i preko Grčke ostvarilo uticaj na Evropu stigavši u Rusiju otprilike kada i kod nas...Mi zapravo i ne znamo do kraja kako je to izgledalo kada je vizantijski svedržitelj,istovremeno i svetovni i crkveni poglavar držao pravoslavne obrede svojoj naciji.Možemo samo da nagađamo.

English law William Blaik

Poslovice Pakla
(odlomak)

U setvi uči, u žetvi podučavaj, u zimu uživaj.
Put neumerenosti vodi u dvorac mudrosti.
Onaj koji želi, a ne čini, rađa kugu.
Budala ne vidi isto drvo koje vidi mudar.
Mrtvo se telo za rane ne sveti.
Glupost je plašt lupeštva.
Stid je plašt ponosa.
Zatvori se grade kamenjem zakona, javne kuće ciglama religije.
Nagota žene je delo Božije.
Radost oplođuje, tuga rađa.
Bunar sadrži, izvor preliva.
Uvek govori ono što misliš i ništarije će te izbegavati.!!!!
Očekuj otrov iz ustajale vode.
Da drugi nisu budale bili bismo mi.
Proklinji stege, blagosiljaj slobode.
Preobilje je lepota.
Bolje ubiti dete u kolevci nego gajiti želje koje se neće ostvariti.
Sva zdrava hrana se hvata bez mreže ili zamke.

Ovde se ljudi često ponašaju kao da je Pravoslavlje nastalo u Rusiji...Ništa ne može biti dalje od istine...Pravoslavlje je nastalo prvo u Izraelu,zatim se razvijalo u Siriji i Egiptu i preko Grčke ostvarilo uticaj na Evropu stigavši u Rusiju otprilike kada i kod nas...Mi zapravo i ne znamo do kraja kako je to izgledalo kada je vizantijski svedržitelj,istovremeno i svetovni i crkveni poglavar držao pravoslavne obrede svojoj naciji.Možemo samo da nagađamo.

Jel je istina da je vizantijski car bio kao Bogom dan na zemlji i slično nešto kao pontifeks maksimus ?

Ne bre nisi razumeo...Prvobitno hrišćanstvo je bilo mnogo bliže pravoslavnoj nego katoličkoj verziji...I prvi hrišćani su bili većinom pravoslavci...To pravoslavlje se menjalo i evoluiralo toliko da nema veze sa ovim danas...Tadašnji pravoslavac kad bi se našao u ovom vremenu ništa ne bi razumeo.

Ne bre nisi razumeo...Prvobitno hrišćanstvo je bilo mnogo bliže pravoslavnoj nego katoličkoj verziji...I prvi hrišćani su bili većinom pravoslavci...To pravoslavlje se menjalo i evoluiralo toliko da nema veze sa ovim danas...Tadašnji pravoslavac kad bi se našao u ovom vremenu ništa ne bi razumeo.

Da pa to, nego reko konkretno da pitam o tome za svaki slučaj :) Ovakav poredak počinje sustemom organizovane religije, gde religijske grupe i organizacija postaju zvanična institucija ... Na primer ti ako si u džungli i živiš ljubav i svetlost i znaš za Boga, Kreatora i sve si u osnovi pravoslavac ili katolik itd. nebitno iako se nisi krstio niti video crkvu u životu...

Da pa to, nego reko konkretno da pitam o tome za svaki slučaj :) Ovakav poredak počinje sustemom organizovane religije, gde religijske grupe i organizacija postaju zvanična institucija ... Na primer ti ako si u džungli i živiš ljubav i svetlost i znaš za Boga, Kreatora i sve si u osnovi pravoslavac ili katolik itd. nebitno iako se nisi krstio niti video crkvu u životu...

Ово је једна од најпаметнијих ствари које сам од тебе чуо ипак ради Византијска лекција;)

Ово је једна од најпаметнијих ствари које сам од тебе чуо ипак ради Византијска лекција;)

Stanje stvari :) Sve je jedno, osnovni principi svega su slobodna volja, ljubav i svetlost i to je to...

Nadam se ustvari da si mislio u pozitivnom smislu, dosao sam malo da iskuliram posle grada pa mi onako sve misli na stand by :)

Back