Dakle same razlike su se javile još pre primanja Hrišćanstava kao razlika između Helade i Rima , Helada je bila nadahnuta inspitracijom sa istoka stalnom potebom za duhovnošću!
Rim potreba za kulturom kao opštom formom civilizovanog društva sa potrebom za praktičnošću i pragmatičnošću više protkan materijalističkim težnjama i to će ostati i do dan danas!
Naime film je dobar i jako poučan ali opet idealizovan sagledan očima duhovnika ali ima istine!
Naime ko im je dao ideju da osvoje Carigrad
Ja se sećam da su se predhodni krstaši sreli sa Stefanom Nemanjom i da im je poslao stada ovaca na dar i da im je rekao ako bi na putu za Jerusalim slučajno malo skrenuli i osvojili Carigrad on bi im dao potrebnu vojsku i pomogao im da urade tako nešto
Odbijen je naravno tada taj pohod je završio u Jerosalimu!
Međutim izvan ove pljačkeu Vizantiji se pojavila korupcija visoki broj moćnih bogataša koji su bili poreklom ko zna odakle i nisu imali patriotskih osećanja prema Vizantiji već prema svojoj zaradi i poziciji oni su učestvovali i raspirivali mnoge političke i dinastičke sukobe unutar Vizantije i menjali vlast prema sopstvenom nahođenju što je slično sa srednjovekovnom Srbijom!
Međutim sama struktura stanovništava jako multietnička de se više nije razaznavalo ko je ko?
Sam Carigrad je više puta menjao strukturu stanovništva gde su kolonisti potiskivali starosedeoce u unutrašnjost stigli divlji oterali pitome!
Slično kao što sam čuo ko Francuza koji pod najezdom Arapa ostavljaju Pariz i ulaze više u unutrašnjost Francuske.
To se desilo i sa Carigradom u više navrata.
Sve je funkcionisalo dok je bilo para kada je nestalo para bilo je nemoguće probuditi patriotitam u takvoj multietničkoj sredini već se javio obrnut proces nacionalizam.
Pošto je Carigrad iškolovao mnoge zapadne ličnosti jednog pametnjakovića su ispustili zaboravio sam imena pa ću ispričati priču a probaću da nađem na netu!
Dakle pre invazije Turaka taj njihov učenik je tražio od njih da mu daju sredstva za sklapanje patenta prvog topa pošto vlast grada nije imala sredstava tražila je od lokalnih bogataša koji nisu hteli ni da čuju i kategorički odbili da bacaju pare na državu da je ona dužna sama sebi to da obezbedi , momak na kraju odlazi Turcima kod Sultana koji je sam obrazovan i iškolovan u Carigradu daje mu sva sredstava i vreme tako da je ovaj prvi top oproban upravo o zidine Carigrada.
Unutra se javio čovek neki gradski činovnik koji je govorio bolje da mi ovde zavlada Turska kapa nego da vladaju neki njegovi politički ili nacionalni protivnici!
Isti čovek u ključnom trenutku otvara kapije grada Turcima i pokajao se gorko imao je lepog sina a Turski sultan harem sastavljen od lepih mladića ne žena odma mu je tražio sina što je ovaj morap bolno da proguta dobivši neke povlastice i sitan udeo u vlasti.
Što se tiče duhovnosti i materijalne kulture bila je iznad zapada što se tiče vojničkog ustrojstva države zapad je vojno pretekao jer se narod nije pitao ko u Vizantijo oćeš vojsku nećeš kad Papa nešto naredi mora se! pri tom je imao vojne hunde Mađara kao i Vizantijci Srbe da rade prljave poslove mesto njih!
Jasno mi je zašto mladi ljudi ne vide ništa u Vizantiji jer ne vide ništa u duhovnosti a današnji svet je materijalistički više izdefinisan zapadnim kodeksom para vrti gde burgija neće!
Tako da razmišljaju praktičarski i pragmatično kao i Rim i kao i današnji svet ali nije sve moralo biti tako kao što ni sve ne mora biti ovako!
a da nigdar nije a da nekak nije
i da nigdar ne bu a da nekak ne bu.....