Viza za Portugaliju- vracen vizni rezim???

ancika

Iskusan
Poruka
5.441
Molim vas, neka mi neko da siguran odgovor na pitanje da li je srpskim drzavljanima potrebna turistichka viza za Portugaliju. Prichala sam sa drugaricom, koja mi kaze da je Portugalija ovih dana vratila vizni rezim prema Srbiji. Na sajtu portugalske ambasade u Beogradu nisam bash uspela da se snadjem. Tamo sam nashla samo informaciju o diplomatskim pasoshima. Znam da mojoj drugarici letos viza nije bila potrebna, ali sada izgleda da traze...
Evo shta pishe na sajtu portugalse ambasade u Beogradu:

Informacija je namenjena srpskim državljanima ili rezidentima na teritoriji Srbije kojima je potrebna viza za ulazak u Portugal a nameravaju da borave na portugalskoj teritoriji u periodu ne dužem od 90 dana.

Srpskim državljanim koji poseduju važeći diplomatski pasoš za boravak na teritoriji Schengena do 90 dana nije potrebna viza.

Da li to znachi da nam je vracen vizni rezim?

Poslednja izmena:
portugal je deo sengen zone i kao takva ne moze tek tako da ti uvede vize. mozda da te vrati sluzbenik sa granice (ako dolazis avionom) ako mu delujes sumnjivo ili ako bas hoce da te zeza (tipa daj potvrdu za ovo ili ono) ali koliko ja znam to se tako retko desava i nikom od mojih prijatelja se nije dogodilo...ako ulazis preko spanije kopnom najveovatnije te niko nece ni pitati za bilo kakva dokumenta vec ce ti staviti pecat ili provuci kroz sistem u ulaznoj zemlji (slovenija, manjarska...)...jedino je danska pravila zayebancije oko toga, odnosno proveravanje dokumenata na granicama, ne znam kako se status sada krece ali su dobili jaku kritiku od strane evropske komisije i preporuku da se ukuda cela ta prica oko granica ali ne znam koliko je cela stvar aktuelna...

Ne dozvoljavam vredjanje na temama koje postavljam ovde. Moja drugarica je trebala da ide u Portugaliju letos i tada joj viza nije bila potrebna, ali je odlozila put za zimu. U decembru, kada se njen prijatelj iz Portugalije ponovo raspitao o tome kakva su joj dokumenta potrebna za dolazak u tu zemlju, rekli su mu da je za putnike iz Srbije potrebna viza. Ona me onda pozvala telefonom i saopshtila mi to, pa sam ja zato postavila ovu temu- mislila sam da ce se javiti neko sa slichnim iskustvom, a i prichalo se o vracanju viznog rezima, pa sam htela da se informishem.

Devojko, da li sti uopshte prochitala o chemu se ovde radi? Totalno si promashila temu. Drugarica je htela da ide kod prijatela u Portugaliju, ali su joj trazili vizu. Portugalija je vratila vize Srbiji, ali to je jedinstven sluchaj. Vizni rezim nije vracen. Nije ih vratila samo srbiji, vec i masi drugih zemalja, od kojih su neke chlanice EU.

Koliko gluposti na jednom mestu. Drzava clanica EU ne sme i ne moze da vrati vize drugoj clanici EU! To je osnovno pravilo EU - sloboda kretanja gradjana, robe i informacija. Isto tako, bezvizni rezim koji ima Srbija od 2009. godine jedinstven je za sve drzave Sengen sporazuma. Znaci viza za jednu vazi viza za sve! Ne moze jedna drzava da vrati vizu a ostale da nude bezvizni rezim. Ne sirite dezinformacije.

Zivim u EU zemlji i vrloooo dobro znam kako ide sa vizama i regulativama.

Molim vas, neka mi neko da siguran odgovor na pitanje da li je srpskim drzavljanima potrebna turistichka viza za Portugaliju. Prichala sam sa drugaricom, koja mi kaze da je Portugalija ovih dana vratila vizni rezim prema Srbiji. Na sajtu portugalske ambasade u Beogradu nisam bash uspela da se snadjem. Tamo sam nashla samo informaciju o diplomatskim pasoshima. Znam da mojoj drugarici letos viza nije bila potrebna, ali sada izgleda da traze...
Evo shta pishe na sajtu portugalse ambasade u Beogradu:

Informacija je namenjena srpskim državljanima ili rezidentima na teritoriji Srbije kojima je potrebna viza za ulazak u Portugal a nameravaju da borave na portugalskoj teritoriji u periodu ne dužem od 90 dana.

Srpskim državljanim koji poseduju važeći diplomatski pasoš za boravak na teritoriji Schengena do 90 dana nije potrebna viza.

Da li to znachi da nam je vracen vizni rezim?

pa jel zaista niko ne zna odgovor na ovo pitanje, i ja bih trebala za portugal ali samo radi tranzita jer idem u spaniju pa mi avion slece u Porto

Koliko gluposti na jednom mestu. Drzava clanica EU ne sme i ne moze da vrati vize drugoj clanici EU! To je osnovno pravilo EU - sloboda kretanja gradjana, robe i informacija. Isto tako, bezvizni rezim koji ima Srbija od 2009. godine jedinstven je za sve drzave Sengen sporazuma. Znaci viza za jednu vazi viza za sve! Ne moze jedna drzava da vrati vizu a ostale da nude bezvizni rezim. Ne sirite dezinformacije.

Zivim u EU zemlji i vrloooo dobro znam kako ide sa vizama i regulativama.

Dragi Pufer,
da li mozes molim te da mi pomognes oko jednog pitanja vezano za boraviste u EU.
Naime, ja sam od mogucih 90 dana iskoristila 85 u EU otisla sam 10. sept. i vratila se u dec. Shodno tome mojih novih 6 meseci pocinje 10. marta a da li ja mogu mojih preostalih 5 dana da iskoristim tada tj da krenem 5. marta i tamo ostanem mesec dana, te sam tako spojila dva perioda, ako me razumes :zstidljivko:
unapred hvala,B

Dragi Pufer,
da li mozes molim te da mi pomognes oko jednog pitanja vezano za boraviste u EU.
Naime, ja sam od mogucih 90 dana iskoristila 85 u EU otisla sam 10. sept. i vratila se u dec. Shodno tome mojih novih 6 meseci pocinje 10. marta a da li ja mogu mojih preostalih 5 dana da iskoristim tada tj da krenem 5. marta i tamo ostanem mesec dana, te sam tako spojila dva perioda, ako me razumes :zstidljivko:
unapred hvala,B

Razumem sta hocesh da kazes, ali mislim da je najbolje da nazoves ambasadu, jer nikada nisam cuo za takvu situaciju. ;) Bolje spreciti nego leciti!

Objavljeno je, ne sekiraj se ;) Ne znam da li je Portugal istupio iz Shengena, ali vizni rezim za Portual postoji. Chak i Bugarima trebaju vize za Portugaliju. Info postoji na sajtu portugalske ambasade u Beogradu, kao i na zvanichnom sajtu Portugalije: http://www.portugal.com/information/visa

Je l se ti namerno pravis glupa? Na sajtu na kome si navela pise : "Citizens from the European Community don't need a Visa for entering Portugal. Portugal is also a signatory to the 1995 Schengen Agreement. "

Ako ne umesh da prevedesh, Portugal nije vratio vize. Drzava EU ne moze da uvede vize drugoj clanici. Isto kao sto ne moze (osim u vanrednoj situaciji) da uvede granicnu kontrolu na granici sa Spanijom.

Ne siri dezinformacije.

Je l se ti namerno pravis glupa? Na sajtu na kome si navela pise : "Citizens from the European Community don't need a Visa for entering Portugal. Portugal is also a signatory to the 1995 Schengen Agreement. "

Ako ne umesh da prevedesh, Portugal nije vratio vize. Drzava EU ne moze da uvede vize drugoj clanici. Isto kao sto ne moze (osim u vanrednoj situaciji) da uvede granicnu kontrolu na granici sa Spanijom.

Ne siri dezinformacije.
vala bas....neinformisanih ljudi koliko hoces,a ti su uvek "najpametniji"...:neutral: kolko sam se slicnih prica naslusala...

Prosto ne mogu da verujem da neko ne zna osnove funkcionisanja EU! Sloboda kretanja gradjana, robe i informacija! Trebalo bi da se stidi kakve gluposti pise ovde. Ali eto, ipak su Sbi za sve najpametniji. I politiku EU sa sve viznim rezimom znaju u male prste.

Poslednja izmena:
A ti, pre nego shto ishta napishesh vishe ovde- informishi se ;) U trenutku kada sam postavljala ovu temu na sajtu portugalske ambasade u Beogradu je pisalo da je svim gradjanima Srbije za ulazak u tu zemlju potrebna viza. Nigde nije naglasheno da gradjanima sa crvenim pasoshem ne treba viza. Diplomatski pasosh je neshto drugo, nije isto shto i obichan pasosh. "Diplomatski pasoš se izdaje državljanima Republike Srbije koji u skladu s međunarodnim pravom u inostranstvu imaju status diplomatskog agenta, konzularnog funkcionera, funkcionera međunarodnih organizacija, diplomatskim kuririma, kao i najvišim državnim funkcionerima." A evo shta pishe na sajtu portugalske ambasade u Beogradu: http://www.embportugal.rs/sr/konzularno-odeljenje/vize/

Poslednja izmena:
A ti, pre nego shto ishta napishesh vishe ovde- informishi se ;) U trenutku kada sam postavljala ovu temu na sajtu portugalske ambasade u Beogradu je pisalo da je svim gradjanima Srbije za ulazak u tu zemlju potrebna viza. Nigde nije naglasheno da gradjanima sa crvenim pasoshem ne treba viza. Diplomatski pasosh je neshto drugo, nije isto shto i obichan pasosh. "Diplomatski pasoš se izdaje državljanima Republike Srbije koji u skladu s međunarodnim pravom u inostranstvu imaju status diplomatskog agenta, konzularnog funkcionera, funkcionera međunarodnih organizacija, diplomatskim kuririma, kao i najvišim državnim funkcionerima." A evo shta pishe na sajtu portugalske ambasade u Beogradu: http://www.embportugal.rs/sr/konzularno-odeljenje/vize/

Pa taj sajt ocigledno nije azuriran i nije objasnjeno fino na koga se odnosi ono sto pise. Evo pogledaj:
"Informacija je namenjena srpskim državljanima ili rezidentima na teritoriji Srbije kojima je potrebna viza za ulazak u Portugal a nameravaju da borave na portugalskoj teritoriji u periodu ne dužem od 90 dana."

Pod "kojima je potrebna viza za ulazak" se misli na ljude koji i dalje imaju stare, ne-cipovane pasose (mislim da su to oni plavi). Odnosi se i na ljude sa Kosova, ljude na crnoj listi, one koji su u sudskih postupcima itd. Oni moraju da vade vizu i to je bilo objasnjeno jos na pocetku uvodjenja bezviznog rezima.

Portugal je deo Sengena i bice dok bude Sengena.

Evo kako to Svajcarci lepo objasne:
http://www.eda.admin.ch/etc/medialib/downloads/edactr/srb.Par.0143.File.tmp/obavestenje.pdf

A zashto bi onda choveku koji zivi u Portugaliji u srpskoj ambasadi u Portugaliji rekli isto: da je svim srpskim drzavljanima potrebna viza za Portugal? Jer je tako bilo- chovek otisao da pita da li su potrebna neka dokumenta, shta bi moglo da se trazi na granici, i rekli su mu da je njegovoj drugarici (srpska drzavljanka) potrebna turistichka viza za Portugal. Ne znam zashto se vishe raspravljamo oko toga, kada je ta informacija potvrdjena u srpskoj ambasadi u Portugalu. Osim ako su choveku dali pogreshnu informaciju... Zemlje Shengena imaju pravo na kontrolu svojih granica usled krize, ili nekih drugih problema. Evo ti info o kontroli nacionalnih granica u okviru Shengen zone: http://srb.time.mk/read/2ca1cf27bf/a13e3ac7c4/index.html Takodje, simptomatichno je to da letos mojoj drugarici nije bila potrebna viza za Portugal i da se ta chinjenica promenila onda kada je Srbiji zapreceno vracanjem viznog rezima zbog laznih azilanata.

u ambasadi rade najnesposobniji i najbeskorisniji ljudi sa najdebljim vezama, bar u nasoj zemlji. ni meni jednu tacnu informaciju nisu dali kada mi je trebalo u nasoj ambasadi u madridu i jos su hteli da me oderu ko magarca, al se to nije dogodilo jer je spanski konzul u barceloni (katalonac inace) urgirao da mi naplate onako kako pise na sajtu a ne kako su naknadno smislili. sengen funkcionise na odredjeni nacin i ne mozes da ga menjas tako kako hoces, spomenucu opet slucaj danske i skandala koji je izbio oko toga. carinik ima pravo da vrati nekoga sa granice ako proceni da taj neko nema uslove da se izdrzava dok je u portugalu, da je potencijalni imigrant itd, sto moze da se resi uglavnom tako sto imas par potvrda tipa zdravstveno osiguranje, rezervu mesta gde ces biti ili bar adresu osobe kod koje ces biti, povratnu kartu ili sta god vec tog tipa. i na kraju, srpska ambasada nije zaduzena za kontrolu imigracionih tokova u portugalu, tako da bi bilo bolje da se zove portugalska ambasda, portugalsko ministarstvo unutrasnjih poslova (ili ko god vec regulise granicu). na kraju ako ne dolazi direktno u portugal, vec preko neke druge zemlje, bilo kopneno, bilo avionski, niko ti nece proveravati pasos jednom kad udjes u sengen.

al ako si tolko voljna da vadis vizu, ti ili tvoja drugarica ili ko god vec, samo napred, u portugalsku ambasadu, sa sve dokumentima u rukama, pa nek se oni pobrinu za dalje informacije ili vize. ne vidim zato diskutujes toliko na ovu temu, kad se neko ocigledno nameracio da vadi vizu.

a sajt portugalske ambasade nije azuriran par godina, al nema veze :neutral:

A zashto bi onda choveku koji zivi u Portugaliji u srpskoj ambasadi u Portugaliji rekli isto: da je svim srpskim drzavljanima potrebna viza za Portugal? Jer je tako bilo- chovek otisao da pita da li su potrebna neka dokumenta, shta bi moglo da se trazi na granici, i rekli su mu da je njegovoj drugarici (srpska drzavljanka) potrebna turistichka viza za Portugal. Ne znam zashto se vishe raspravljamo oko toga, kada je ta informacija potvrdjena u srpskoj ambasadi u Portugalu. Osim ako su choveku dali pogreshnu informaciju... Zemlje Shengena imaju pravo na kontrolu svojih granica usled krize, ili nekih drugih problema. Evo ti info o kontroli nacionalnih granica u okviru Shengen zone: http://srb.time.mk/read/2ca1cf27bf/a13e3ac7c4/index.html Takodje, simptomatichno je to da letos mojoj drugarici nije bila potrebna viza za Portugal i da se ta chinjenica promenila onda kada je Srbiji zapreceno vracanjem viznog rezima zbog laznih azilanata.

OK, vidim da moramo da krenemo od pocetka. Kada jedna drzava potpise da ulazi u Sengen zonu, viza za jednu drzavu Sengen zone vazi za sve. Znaci viza koju dobijesh za npr Austriju vazi za sve zemlje Sengena! Ne moze Portugal da uvede granicu (i granica ne postoji, bio sam u spaniji, ulazak u portugal je oznacen plavim znakom na kome pise Portugal i nema kontrole, to je i poenta Sengena od pocetka bila!). E ti sada hocesh da kazesh da je Portugal uveo nesto sasvim novo i da se ne pridrzava ugovora od pre 20 godina.
Isto tako ne razumem zasto se oslanjash na price rekla kazala? Evo sada je gomila ljudi procitala prvi post ove teme i zakljucila "OK vracene su nam vize" samo zato sto je neko napisao pricu rekla kazala. Je l tvoja drugarica mozda prekoracila 90 dana? Je l radila gluposti po Portugalu? Je l ilegalan imigrant? Ne znam zashto ste uopshte zvali srpsku ambasadu u Lisabonu kada je Ministarstvo vanjskih poslova Portugala zaduzeno za takve stvari.

Tacno je da zemlje Sengena imaju pravo da uvedu granicnu kontrolu ali prvo mora da je odobri Evropska komisija! Uostalom, granicna kontrola se uvodi u stanjima u vanrednim situacijama npr prilikom fubalskih utakmica. S obzirom da je trenutno stednja u Portugalu a da se Evropska komisija bavi vaznijim pitanjima Portugal nije uveo granicnu kontrolu.

Ja ti ovde kazem cinjenice. Ne iznosim nicije misljenje, vec tacne i proverene cinjenice. Ne nameravam da vishe objasnjavam. Ako ti se daje par stotina eura na placanje prevodjenja, viza i zdravstvenog znash gde je Portugalska ambasada u Beogradu.

Odakle tebi da je ono shto sam ja napisala rekla- kazala? Ok, ja sam pitala da li je vracen vizni rezim za Portugal PREMA GRADJANIMA SRBIJE, ti kazesh da nije. Tvoje mishljenje. Ja pitam da li neko ima iskustva sa putovanjem u Portugaliju u poslednjih par meseci. Pitam drzavljane Srbije, koji zive u Srbiji i imaju crveni pasosh. A na osnovu moje prve poruke samo neko chiji je IQ ispod 20 moze da shvati da je vracen vizni rezim. Pozdrav.

Back