Вишвашкумар Рамеш, једини преживели из несреће авиона компаније Ер Индија

Обилић

Elita
Poruka
16.816
https://www.npr.org/2025/06/13/nx-s1-5432566/india-plane-crash-survivor

„Управо сам изашао“: Једини преживели пад авиона Ер Индије дели своју причу​

1750078174329.png

Једини преживели пад авиона компаније Ер Индија , у којем је погинуло преко 240 људи, такође не зна како је преживео.

Али, лежећи у болничком кревету у петак ујутру, Вишвашкумар Рамеш је дао све од себе да објасни.

„Не могу ни сам да верујем како сам из тога изашао жив, јер сам неко време мислио да ћу и ја умрети“, рекао је Рамеш индијској националној телевизији ДД Њуз. „Али када сам отворио очи, видео сам да сам жив. Зато сам покушао да откопчам појас и успео сам да изађем.“

Рамеш је био једна од 242 особе у авиону Боинг 787 Дримлајнер, који је летео ка Лондону, а који се срушио у северозападном индијском граду Ахмедабаду убрзо након полетања у четвртак.

Сви остали у авиону су погинули, а власти кажу да ће међу жртвама вероватно бити и људи који су се налазили у студентском дому медицинског факултета у који је авион ударио.

Рамеш, кога је Ер Индија идентификовала као „британског држављанина индијског порекла“, живи у Лондону са супругом и дететом. Четрдесетогодишњак се враћао у Велику Британију са братом након што је посетио породицу у иностранству када се догодила трагедија.

„Након полетања, после 5-10 секунди, изгледало је као да се авион заглавио“, рекао је он, додајући да су се зелена и бела светла упалила унутар авиона пре него што је ударио у зграду.

Видео снимци са места догађаја указују да је авион био у ваздуху само око пола минута пре него што се спустио и срушио у пламену.

Рамеш је седео на седишту 11А — седишту поред прозора у првом реду за излаз у стандардној економској класи — према списку путника који је објавила авио-компанија. Рекао је да је његов део авиона слетео „на приземље“ хостела — и да је приметио да су врата за случај опасности поломљена услед удара.

„Када су ми се врата поломила, видео сам да има мало простора“, рекао је Рамеш. „Зато сам покушао да изађем и успео сам.“

У разговору за „The Hindu“ , Рамеш је појаснио да није морао да искаче из авиона: „Једноставно сам изашао.“

Видео који су поделили индијски медији приказује Рамеша, у белој мајици умазаној нечим што изгледа као крв и прљавштина, како шепа ка колима хитне помоћи . У интервјуима се може видети са посекотином на једној страни лица и завојем на левој руци, за коју је рекао да је „мало изгорела“ у ватри.

Др Давал Гамети, који је лечио Рамеша у Ахмедабадској грађанској болници, рекао је за Асошијејтед прес да је он „дезоријентисан са вишеструким повредама по целом телу“, али „изгледа да је ван животне опасности“.

Међутим, његова прича о преживљавању је горко-слатка. Његов брат Аџај, који је седео преко пута пролаза у сали 11Ј, био је међу многима погинулима.

Назад у Великој Британији, Рамешов други брат , Најан Кумар Рамеш, рекао је новинарима да је одмах након несреће видео-позвао њиховог оца, рекавши да је некако преживео, али да није могао да пронађе свог брата.

„Када нас је позвао, био је више забринут за мог другог брата, као 'Пронађите Аџаја, пронађите Аџаја'“, рекао је Најан за ББЦ . „То је једино што га занима у овом тренутку.“

Рамеш је седео на месту које обично није најбезбедније​

Рамеш је свој опстанак назвао „чудом“.

Посебно је изванредно с обзиром на то где је седео: према предњем делу авиона. Преовлађујуће мишљење је дуго било да је најбезбеднији део авиона задњи део.

„Типично у авионској несрећи, бити у задњем делу авиона је боље јер имате предњи део авиона као амортизер који преузима део ударних оптерећења“, објашњава Џон Хансман, професор аеронаутике и астронаутике на МИТ-у.

Али у овом случају, који Хансман описује као „несрећу при слетању“, стајни трап и реп су вероватно били први делови авиона који су ударили у земљу, на основу видео снимака који приказују спуштање авиона.

„Пошто је реп прво ударио, то би потом изазвало окретање целог трупа напред и удар о земљу, што би изазвало његово ломљење“, рекао је Хансман. „Ако је рекао да је дошло до лома, то је оно што је узроковало тај лом.“

Важно је, рекао је Хансман, да су управо тај отвор и Рамешово брзо размишљање омогућили да изађе из авиона и да се довољно удаљи пре него што би могао да се озбиљно опече.

„У неким случајевима можете преживети штету од удара, али онда пожар може бити оно што заправо може бити проблем“, додаје он.

Хансман каже да не постоји једно најбезбедније седиште у авиону — оно варира у зависности од модела и врсте судара. И док су овакве несреће невероватно ретке, он каже да постоје најбоље праксе које летачи треба да следе у случају било какве нужде — што неће бити изненађење за свакога ко је чуо инструктаж о безбедности у авиону.

„Чврсто се завежите појасом, знајте где су излази“, каже он. „И као што се показало у овом случају, брз излазак је заиста важан. Зато не чекајте и покупите своје ствари, само... одлазите што брже можете.“

Baš je srećković i izgleda manje povređen nego onomad naša Vesna Vulović

Ево коначно једноставно решење како се спасао.
Мени (и свима) је било чудно како је ватру тј експлозију преживео.

Е па ево објашњења:

Back