Visoka temepratura vec 4 dana

Vidim, ali valjda taj lekar zna zasto mu preporucuje paracetamol , a ne daje mu recepte za tonu
antibiotika.
Danas je zaista tako da se lekari trude prepisuju sto manje antibiotika.

Труде се али озбиљније вирозе треба покрити антибиотиком, због бактеријске суперинфекције.
Посебно кад је грип у питању јер је он веома агресиван вирус који се врло озбиљно компликује бронхиолитисима, бронхитисима, пнеумонијом...

Od sustinskog znacaja nije, zato sam i napisao "uzgred". Spomenuo sam to kao dodatnu informaciju, za ljude koji zele da se pravilno izrazavaju :)
To jedno slovo potpuno menja znacenje glagola.

- - - - - - - - - -

Htela bih da se osvrnem na ovo propisati i prepisati.
Mislim da prEpisati potiče od toga što se nekada, davno, pravili recepti na licu mesta u apoteci
i lekar je morao na napiše recept za pravljenje tog leka, koja količina čega, koja doza i sl
a pošto nije znao sve recepte napamet, onda je recepte prepisivsao iz knjige
sad se lekovi prave u fabrikama, u velikim količinama, olakšano je njihovo čuvanje itd
pa lekar prOpisuje lek, način korišćenja( kolko puta dnevno).tj određuje pravila korišćenja leka.
tako da oba izraza imaju logike

Mislim da prEpisati potice od toga sto se pogresan izraz prosto ustalio u narodu :)
"Prepisivati" je, kao glagol, u generalnoj upotrebi mnogo cesce nego "prOpisivati", pa nije neocekivano da ljudima prosto bude prirodnije da tako govore. Nije kao da bi bio jedini takav primer.

I sad postoje lekovi koje doktor propisuje tako kako ti opisujes - da ih u apoteci naprave. I tad, i sad, lekar je i takve lekove prOpisivao. Davao je instrukcije apotekaru i pacijentu.

Poslednja izmena od moderatora:
Od sustinskog znacaja nije, zato sam i napisao "uzgred". Spomenuo sam to kao dodatnu informaciju, za ljude koji zele da se pravilno izrazavaju :)
To jedno slovo potpuno menja znacenje glagola.

- - - - - - - - - -

Mislim da prEpisati potice od toga sto se pogresan izraz prosto ustalio u narodu :)
"Prepisivati" je, kao glagol, u generalnoj upotrebi mnogo cesce nego "prOpisivati", pa nije neocekivano da ljudima prosto bude prirodnije da tako govore. Nije kao da bi bio jedini takav primer.

I sad postoje lekovi koje doktor propisuje tako kako ti opisujes - da ih u apoteci naprave. I tad, i sad, lekar je i takve lekove prOpisivao. Davao je instrukcije apotekaru i pacijentu.

- - - - - - - - - -

not funny :P

Ипак је исправно и једно и друго, кад већ цепидлачимо.

http://www.pismenica.rs/jezicke-nedoumice/da-li-lekar-propisuje-ili-prepisuje-lek/?lang=cir

Дакле, да закључимо – лек се може и прописати и преписати. Као што видите из наведеног, у једном од значења, ова два глагола су синоними и нећете погрешити који год да употребите.

Ипак је исправно и једно и друго, кад већ цепидлачимо.

http://www.pismenica.rs/jezicke-nedoumice/da-li-lekar-propisuje-ili-prepisuje-lek/?lang=cir

Дакле, да закључимо – лек се може и прописати и преписати. Као што видите из наведеног, у једном од значења, ова два глагола су синоними и нећете погрешити који год да употребите.

Ako tako kaze Recnik Matice srpske, onda u redu.
Samo, ne znam da li znas, ali od nedavno je pravilno napisati i jel', a ne samo je l', kao ranije. Razlog za obe ove promene je isti - ljudi pogresno govore/pisu u dovoljnom broju i dovoljno dugo, da se izraz pocne smatrati ustaljenim i pravilnim. Jezik je ziv i menja se s govorom ljudi; nazalost, ponekad na gore. Kao sto vidis, cak ni u definiciji ovog "prepisati" nisu mogli da izbegnu:
преписати каже да значи – поново написати неки текст копирајући са оригинала, али додаје да преписати значи и одредити, прописати болеснику лек или начин лечења.

Ali prihvatam da je i jedno i drugo pravilno, ako vec tako pise.

Poslednja izmena:
Ako tako kaze Recnik Matice srpske, onda u redu.
Samo, ne znam da li znas, ali od nedavno je pravilno napisati i jel', a ne samo je l', kao ranije. Razlog za obe ove promene je isti - ljudi pogresno govore/pisu u dovoljnom broju i dovoljno dugo, da se izraz pocne smatrati ustaljenim i pravilnim. Jezik je ziv i menja se s govorom ljudi; nazalost, ponekad na gore. Kao sto vidis, cak ni u definiciji ovog "prepisati" nisu mogli da izbegnu:

Ali prihvatam da je i jedno i drugo pravilno, ako vec tako pise.

Да, знам да је правилно и једно и друго.

Скоро сам наишла на податак да је правилно и јел', а сећам се, пре само пар година није било.

Kaki norveski, on uci njemacki zna se de idu svi lekari. Zena i moze da bude sa sela al auto, ker i doktorska ordinacija - Njemacka bajo moj !

Da, u Norvesku Svajcarsku odlaze njemacki doktori, a svoja mesta ustupaju srBskimz;)
Seobe ( doktora).

Moje je misljenje da treba otici u beli svet, ali samo ako je covek/zena slobodan strelac.

- - - - - - - - - -

Inace ( glede lingvistike) zanimljivo je da smo mi ( Srbi) tu i tamo veliki jezicki cistunci jer Rvati mrtvi ladni pisu po Vuku
pa tako i obrazovani i pismeni ljudi mrtvi ladni pisu neznam zajedno.

Да, знам да је правилно и једно и друго.

Скоро сам наишла на податак да је правилно и јел', а сећам се, пре само пар година није било.
Nije ni sada, nije bilo nikada.
Kad je li (l') upitna rečca: je li, je l', da li, da l', bi li, bi l', piše se odvojeno i u punom (li) i u skraćenom obliku (l). Skraćeni oblik je moguć samo kada se reč ispred li (l') završava samoglasnikom, nije moguće hoćeš l' ili jesam l'.
Kad je l deo uzrečice (uzvika): jel', jelte, jelda, ovo l nije deo konstrukcije za postavljanje pitanja nego se njime iskazuje uverenje govornika u tačnost onoga što je rečeno (zar ne). Pravopis (u rečniku uz Pravopis) propisuje spojeno pisanje (u razgovornom jeziku), a u tački 133 kaže: ‚‚Odvojeno se piše i uzrečica (u razgovornom stilu) je li; u množini se upotrebljava redukovani oblik jelte.

GRIP IZLEČEN ZA SAMO JEDAN DAN

Evo mog recepta za grip proverenog u praksi pre dva dana:

Moj sin ( 22 god) dobio povišenu temperaturu, 38,2 C. Bole ga oči, curi mu iz nosa, oči mu suze, sav smlaćen, u krevetu leži.
Donese mu majka neki čaj od nane, i ja se setih ovog recepta za prehladu.
Prospem ti ja onu nanu, i odem po čaj od zove (nabavio ga tek pre neki dan od prijatelja tartufara).

Pitam ga naravno, hoće li da isproba stari dedin (za njega pra-dedin) recept lečenja gripa za jedan dan ?
On me najpre pogleda sa nevericom, a potom reće: Daj, vadi te tvoje mandže (imam solidnu kolekciju biljnih čajeva u priručnoj apoteci) i spašavaj kako znaš i umeš.

Utrošeno: Vitamin C - 2 kom.
Febricet 1 kom.
Čaj od zove 2 šolje

Vruć čaj popio na brzinu . Pokrismo ga po glavi ćebetom i jorganom ?
Poče malo da se joguni, kao ne mogu da dišem, vrućina mi (razmaženo je to derište ) , kao ovo nije za ljude već za fakire i td i td.
Brekće on ispod pokrivača, a mi ga spolja bodrimo da izdrži još malo, dok ne krene znoj.
I odmah posle nekoliko minuta reče da je krenulo, da je počeo da ga probija znoj.
Izdržao je još možda 5-7 minuta potpuno pokriven. Kada je izvukao glavu napolje, izgledao je kao davljenik koji izranja iz vode. Bio je sav mokar.
Mama ga presvukla u suvu odeću, i nastavio je da leži.
Tako je zaspao. Sutra dan je spavao do 11 h. I nismo mu dali da ustaje iz kreveta sve do pred veče.

Uveče je ustao i otišao kod komšije - drugara, na kafu ?

A mama ko mama, pa gde ćeš, zar nisi bolestan, sinoć si imao visoku temperaturu ? Nije mi ništa, reče mali i ode kod drugara.
I stvarno, evo prođe i treći dan od toga, a njemu se simptomi gripa nisu povratili, kao da nije ni imao grip ?

Jako svež primer, koji svako može isprobati na sebi.

Jedna noć i jedan dan u krevetu .

A za tu upalu pluća kojom vas plaše uvek ima vremena i posle ovog jednovečernog proznajanja.

Mada, ja do sada nisam čuo da upalu pluća prate temperature 38 - 39 C, da vas od nje bole i suze oči, da vas bole kosti, mišići, da vam curi nos ?

Možda je i neka u međuvremenu "mutirala" pa se ponaša kao grip ?

Ako vam ovaj moj "recept" ne upali, vi sutra pravac kod pulmologa !
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
“Medicina nije više nezavisna profesija. Doktori danas nisu ništa drugo do veza koja spaja farmaceutsku industriju sa potrošačem”, primećuje američki lekar Dr Vernon Koleman.

Možda i

Prvo, 4 dana povisene temperature nije nista epski dugo i sasvim je moguce da je nekomplikovana virusna infekcija koja ce se brzo resiti spontano (mozda se vec i resila).
Bolovi koje osecas u grudima su vrlo verovatno porekla medjurebarnih misica i nemaju veze sa bilo kakvom upalom pluca. Da bi bio miran, nije lose da se uradi leukocitarna formula, da se malo bolje napravi diferencijacija da li je doslo i do bakterijske infekcije.

Drugo, do povisene temperature dolazi kada se poremeti "termostat" u hipotalamusu, pod uticajem nekih interleukina, u ovom slucaju verovatno zbog prisustva virusa u organizmu. Sta se tad desi? Taj termostat, koji je inace podesen na temperaturu od 37 stepeni, podigne se i kaze: "Normalna temperatura ovog organizma treba da je (recimo) 39 stepeni". Onda telo aktivira mehanizme da dovede do toga. Zato drhtimo i periferija postaje hladna, jer se skupljaju krvni sudovi u sakama i stopalima, da bi se sto manje toplote odavalo preko koze.
Kada u toku groznice uzmes da se zagrevas, u jednom trenutku ces "prebaciti" tih (recimo) 39 stepeni i onda ces poceti da se znojis, jer telo sad pokusava da spusti temperaturu na onu na koju je kalibrisan termostat u hipotalamusu. Ali to ne znaci da ces se preznojiti i odjednom magicno ce temperatura nestati. Time sto se utopljavas, ti samo pomazes da se dostigne ta, od hipotalamusa "zeljena", a u praksi nepozeljna, povisena temperatura. Zato to nije nacin da se resis temperature.
A kako se mozes resiti? Pa, prosto - paracetamol ili NSAIL. Sta oni rade? Vrse interferenciju sa nekim supstancama kao sto su prostaglandini i sprecavaju da se desi taj poremecaj termostata u hipotalamusu, ili vec postojeci poremecaj vracaju na normalu.

Znaci, batali sve price o vinu i pokrivanju, popij antipiretik i strpi se. Ove sezone, ljudi boluju i po 2-3 nedelje od ovog virusa, tako da 4 dana i nije nesto posebno.
Ali, kazem, nije zgoreg uraditi leukocitarnu formulu.

Kolega divim ti se kako imaš živaca da im stalno objašnjavaš i pojašnjavaš stvari, da im razbijaš mitove usađivane generacijama.

Nije ni sada, nije bilo nikada.
Kad je li (l') upitna rečca: je li, je l', da li, da l', bi li, bi l', piše se odvojeno i u punom (li) i u skraćenom obliku (l). Skraćeni oblik je moguć samo kada se reč ispred li (l') završava samoglasnikom, nije moguće hoćeš l' ili jesam l'.
Kad je l deo uzrečice (uzvika): jel', jelte, jelda, ovo l nije deo konstrukcije za postavljanje pitanja nego se njime iskazuje uverenje govornika u tačnost onoga što je rečeno (zar ne). Pravopis (u rečniku uz Pravopis) propisuje spojeno pisanje (u razgovornom jeziku), a u tački 133 kaže: ‚‚Odvojeno se piše i uzrečica (u razgovornom stilu) je li; u množini se upotrebljava redukovani oblik jelte.

Ови пишу да су правилна оба: http://kakosepise.com/rec/jel-ili-je-l/
http://www.edukujse.com/jel-ili-je-l-kako-se-pise-pravopis/
https://www.opismenise.com/nedoumice/jel
.
.
.
Мада, чињеница је да дају објашњење кад и како...

Poslednja izmena:
Sara Trifunović iz Svilajnca, koja ima tek dve i po godine, preminula je od zapaljenja pluća u jagodinskoj bolnici.

Sara Trifiunović iz Svilajnca, lečena je inhlacijom od kašlja, a preminula od zapaljenja pluća. Ona je preminula u jagodinskoj bolnici, po rečima lekara od bronhiolita, stanja između bronihitisa i upale pluća, a predhodno je desetak dana lečena u svilajnačkom Domu zdravlja.

Sara je sahranjena juče u rodnom Kušiljevu, posle odbukcije koja je obavljena po nalogu Višeg tužilaštva.

Dete je lečeno u Domu zdravlja u Svilajncu od 28. decembra zbog temperature i kašlja, preminula je 10 janura.

- Našu bol ništa ne može da nadoknadi. Očekujemo nalaz obdukcije. Nezvanično su nam kazali da je dete preminulo od zapaljenja pluća, a dete je lečeno inhalcijom od kašlja. Sara bi u aprilu napunila tri godine, kaže neutešni otac Miloš.

Saru su roditelji odveli lekaru, zbog temprerature, 28. decembra kada je dobila terapiju, ali 9. januara u ponedeljak ujutru prepisana je samo inhalacija.

- Posle prve terapije 28. decembra detetu je bilo bolje nekoliko dana, zatim su usledili praznici, ali u subotu i nedelju počela je kašlje. U ponedeljak nam je doktorka dala inhalaciju. Pitao sam doktorku da se uradi snimanje pluća, ali ona je smatrala da ne treba zračiti malo dete, priseća se Miloš.

Saru je inhalacija osvežila, ali tokom dana bivalo joj sve lošije, oko ponoći je zatražena pomoć u hitnoj službi, pa je upućena u Jagodinu, ali spasa nije bilo, oko četiri sata u utorak ujutru dete je preminulo.

- Lekari ništa nisu mogli da urade. Sada se svi pitamo zašto doktorka nije dala uput za snimanje pluća, zašto nismo dobili uput da radimo laboratoriju, analizu krvi i mokraće. Sara je živa stigla do Jagodine, dete je disalo kada ga je supruga predala lekarima. Lekari su pokušali reanimaciju, sve što je bilo u njihovoj moći, priča Miloš i pita se kako lekari u Svilajncu "nisu čuli zapaljenje pluća, jer nije to mala stvar".

- Doktor kome verujemo je rekao da je kašalj i prepisao inhalaciju u kućnim uslovima. Imamo još jedan problem u selu, beba od trinaest meseci, lečena je četiri nedelje od gripa, a sada ima zapaljenje pluća i u mnogo teškom stanju leži na pedijatriji u Ćupriji - priča Miloš.

Dvoipogodšnjakinja dopremljena u jagodinsku bolnicu sa dijagnozom bronhiolit, odnosno prelazno stanje između bronhitisa i upale pluća. To je po rečima lekara stanje koje se leči, a dete je lečeno od 1. januara. Životne funkcije deteta su odumirale kada je ušlo u bolnicu. Lekari, pedijatri i anesteziolozi su pokušali reanimaiju, međutim nije im ostalo ništa drugo sem da konstatuju smrtni ishod, dete više nije davalo znake života.

-Dete je već bilo mrtvo kada je doveženo u bolnicu. Ništa zvanično bolnica nije saopštavala povodom toga. Imali smo unutrašnju kontrolu, stučnu proveru, komisija je zasedala, pa kada bude sve poznato videćemo da li ćemo izaći sa saopštenjem u javnost. Uglavnom se sve sprovodi što treba po tom pitanju. Tražena je sudsko-medicinska obdukacija, roditelji su bili protiv toga, ali tužilaštvo i zakon to nalažu, kaže zamenik direktora te bolnice dr Aleksandsr Ilić.

U Višem tužilaštvu potvrđuju da je obdukcija obavljena i da se za desetak dana očekuju rezultati svi analiza, jer su delovi tkiva poslati u laboratorije.Direktorka Doma zdravlja u Svilajncu Vera Branisavljević se nije javljala na telefon. Kako saznajemo i tamo se sprovodi kontrola rada u tom slučaju.

ZDRAVSTVO 0

Труде се али озбиљније вирозе треба покрити антибиотиком, због бактеријске суперинфекције.
Посебно кад је грип у питању јер је он веома агресиван вирус који се врло озбиљно компликује бронхиолитисима, бронхитисима, пнеумонијом...

Mnogi lekari i pacijenti smatraju da antibiotike treba koristitit preventivno,
al ajde ti meni objasni ovako neukoj dal može da se stavi u bilo kakvu vezu preterana upotreba antibiotika
i česte alergije?
j

al ajde ti meni objasni ovako neukoj dal može da se stavi u bilo kakvu vezu preterana upotreba antibiotika
i česte alergije?
j

Човек може да буде алергичан на шта хоћеш.
Ако антибиотик у себи има супстанцу која је за неку особу алерген, ето и алергије.

rusi su objavili istrazivanja koja su radjena na vise od 10000 zena i potvrdili da koriscenje antibiotika duze od 500 dana tokom 20 godina sigurno dovodi do raka dojke i drugih onkoloskih oboljenja... isto istrazivanje sprovele su i neke skandinavske zemlje i dosle do istih rezultata...

Poslednja izmena od moderatora:
i česte alergije?
j
Lekari ne bas toliko, ali pacijenti daz:D

Od "sličnog gripu" obolelo 100.000, antibiotici ne pomažu[/B]

Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" od 3. oktobra 2016 do 8. januara 2017, prijavljeno je 96.734 obolela od oboljenja sličnih gripu.
Izvor: Tanjug ponedeljak, 9.01.2017. | 16:32 -> 16:52

To predstavlja povećanje u odnosu na isti period prošle sezone.

Do sada su potvrđena dva tipa virusa infulence A (H3) i infulenca tip B, a među laboratorijski potvrđenim slučajevima najčešće je zastupljen podtip virusa gripa A (H3), objavljeno je na sajtu Batuta, gde je takođe navedeno da je u odnosu na prethodnu nedelju broj novoobolelih u porastu.

Prema izveštaju koji je objavio Batut, od 2. januara do 8. januara 2017. godine Institutu za javno zdravlje Srbije prijavljeno je 26.275 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a u odnosu na prethodnu izveštajnu nedelju, broj obolelih od oboljenja sličnih gripu je 1,3 puta veći.

Najviše obolelih je registrovano kod dece uzrasta do četiri godine, a potom i kod onih koji imaju od pet do 14 godina.

Prema prijavama pristiglim Institutu za javno zdravlje Srbije, do sada su potvrđeni slučajevi gripa sa teritorije Grada Beograda, Južnobačkog, Raškog, Južnobanatskog, Pčinjskog, Jablaničkog, Mačvanskog, Severnobačkog, Srednjebanatskog, Severno-banatskog, Braničevskog, Zlatiborskog, Podunavskog, Pomoravskog, Sremskog i Kolubarskog, Zaječarskog, Nišavskog i Šumadijskog okruga.

Zavod za javno zdravlje Pančevo je prijavio epidemiju gripa lokalnog tipa u naseljenom mestu Omoljica.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Zavod za javno zdravlje Požarevac, Zavod za javno zdravlje Užice, Zavod za javno zdravlje Šabac, Zavod za javno zdravlje Ćuprija, Zavod za javno zdravlje Valjevo su prijavili epidemije gripa na teritorijama svoje nadležnosti, odnosno Grada Beograda, Braničevskog, Zlatiborskog, Pomoravskog, Mačvanskog i Kolubarskog okruga.

Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je Institutu za javno zdravlje Srbije pet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

Umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa, dok je kod jedne umrle osobe vakcinalni status nepoznat.

S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se opšte mere prevencije, izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva ...

U predstojećem periodu posebnu pažnju je potrebno obratiti na posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u gerontološkim centrima.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata.

Simptomatska terapija podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu lekova za sniženje povišene telesne temperature, a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara.

Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti, podseća Batut.

Samamed od 500 tri dana po jednu.., izvadi krv i ako ti je crp nenormalno visok otisao ti je grip na nesto...

- - - - - - - - - -

Da sam bio pametan i poslusao moju rodjaku lekarki i vakcinisao se a ne kenjao o rotsildovom otrovu, ne bi ga ni osetio...

- - - - - - - - - -

Koliko vidim vama ta temperatura traje vise od 4 dana

Meni 21 dan... 4 puta se vracala... yebo sam joj mater na kraju sad imam stalno 35...

Back