Visok krvni pritisak

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
87.208
U Srbiji trenutno ne postoje potpuno ažurirani i zvanični podaci za 2024. ili 2025. godinu o procentualnoj zastupljenosti arterijske hipertenzije.
Ipak, dostupne procene / ne tachni podaci/ daju jasan uvid u razmere ovog problema.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije /WHO/ iz 2023. godine, starosno_standardizovana učestalost hipertenzije kod odraslih od 30 do 79 godina u Srbiji iznosi oko 42%. Prema podacima Udruženja za hipertenziju Srbije, poslednji zvanični podaci ukazuju da 46,8% odraslog stanovništva ima povišen krvni pritisak, dok novinski izveštaji iz decembra 2024. godine navode da gotovo polovina odraslih u Srbiji već živi sa dijagnozom hipertenzije.

Arterijska hipertenzija _ medicinski pogled

Arterijska hipertenzija /povišen krvni pritisak/ predstavlja trajno povećanje pritiska u arterijama, iznad normalnih fizioloških vrednosti _ najčešće više od 140/90 mmHg /vrednosti nisu po Gajtonu, nego u skladu sa nachinom danashnjeg zhivljenja/ , pri ponovljenim merenjima u mirovanju.
To je najčešća hronična bolest u Srbiji i jedan od glavnih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar, kao i bubrežnu insuficijenciju.

Bolest se deli na primarnu /esencijalnu/ i sekundarnu hipertenziju.
Primarna se javlja bez jasnog uzroka i povezana je sa genetikom, gojaznošću, stresom i nezdravim životnim navikama /pušenje, prekomeran unos soli, alkohol, fizička neaktivnost/.
Sekundarna hipertenzija nastaje kao posledica drugih bolesti, najčešće bubrega ili endokrinih poremećaja.

U ranim fazama bolest najčešće nema simptome, zbog čega se naziva „tihim ubicom“. Neki pacijenti osećaju glavobolju, vrtoglavicu, umor, zujanje u ušima ili krvarenje iz nosa, ali se hipertenzija najčešće otkriva slučajno, tokom rutinskog pregleda.

Lečenje se zasniva na promeni načina života i farmakološkoj terapiji.
Promene obuhvataju zdravu ishranu, smanjenje unosa soli, redovnu fizičku aktivnost, prestanak pušenja i kontrolu telesne težine. Kada to nije dovoljno, lekari propisuju antihipertenzive _ ACE inhibitore, beta_blokatore, diuretike ili antagoniste kalcijuma, /ovo ovako kazano jer su pacijenti zbog tv emisija postali struchnjaci za sve bolesti/.

Prevencija i rani znaci hipertenzije

Prevencija povišenog krvnog pritiska počinje u svakodnevnim navikama.
Ključne mere su

Održavanje zdrave telesne težine _gojaznost je jedan od najvećih faktora rizika.
Smanjen unos soli _ preporučuje se manje od 5 grama dnevno.
Zdrava ishrana _ više voća, povrća, integralnih žitarica i ribe.
Redovno kretanje _ najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno.
Prestanak pušenja i ograničenje alkohola.
Upravljanje stresom _tehnike relaksacije, meditacija i kvalitetan san.

Rani znaci povišenog pritiska mogu biti blagi i često neprimetni: povremene glavobolje /posebno u potiljačnom delu/, vrtoglavica, zamaranje, osećaj pritiska u grudima, zujanje u ušima ili crvenilo lica.

Zbog toga je redovno merenje krvnog pritiska najvažnija preventiva _posebno kod osoba starijih od 40 godina, onih sa porodičnom istorijom bolesti, dijabetesom ili povišenim masnoćama u krvi.

Pravovremeno otkrivanje i adekvatna kontrola hipertenzije značajno smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, produžavaju život i unapređuju njegov kvalitet.

gde si ovo našla?
:fdlan: ,,,,i posle toliko godina ovde na forum,,,opet Manga i crtani filmovi,,,:hahaha1:
Screenshot_20251013-153806-707.png

Kada se pije lijek za hipertenziju, nakon kog vremena treba mijenjati vrstu lijeka?
Onda kada ti odredi doktor opće/obiteljske medicine. Određeni lijekovi se piju ujutro na prazan želudac ali nije pravilo. Ja koristim Articel -Am 10/10 mg ujutro.
1x
Sestra koristi Perinevu 4 mg ujutro 1x.

Nikako ne preporučujem uzimanje lijekova bez konzultacije sa nadležnim doktorom kao ni mijenjanje termina uzimanja. Redovito mjeriti krvni pritisak/tlak prema preporukama. Osobe sa hipertenzijom trebali bi pod obavezno imati aparat za mjerenje .

,,,nije neshto novo,,,ali vredi da se podsetimo na neke opshte chinjenice,,,i neke mere opreza,,,koje u zhurbi za sve i svashta,,,lako ih prenebregnemo,,,
ja sam taj sa hbp, i sad mi curi krv ma nos, sto je dobro,, bar se necu slogirati, ahahahaha, suv vazduh mraz udario, nikad ranije nisam krvario na nos...

doktore, boli me bre noga **** pritisak, jel ti razums ovo? od pritiska necu da umrem bar jos 10 godina, a sta cu sa nogom, da kukam? na reumu, ili sta god?

zabole me bre patka za pritisak, jel shvatas>? svi lekovi za pritrisak su otrovi, ili me bole koske, ili stomak ili glava od njih, mislis da sam lud da ih pijem? pre bih crko nego pio lekove za pritisak.
ali znam ljude koji misle da sam ja glup, i oni ih piju, meni izgledaju ruznjikavo i nekako su slabasni u odnosu na mene u svakom pogledu

ajd sad, replcciraj.

imas ljutu masinu, moras da joj nabijas pritisak, pa nisi seka persa?

Poslednja izmena:
U ranim fazama bolest najčešće nema simptome, zbog čega se naziva „tihim ubicom“.
jeste vec sam umro juce i prekljuce, kao i moja pokojna majka koja je bolovala od pritiska,..., ajde prestanite da lazete ljude, umire se od neceg sasvim 10-og, pritisak je posldica nezdravog zivota, kao kada kazis do daske turbo masinu, sta ce da joj bude? vi ste od nizih, a mi od visih, radimo na vecem pritisku, tako funkcionisemo

i sad ste vi zdravi, a mi nismo, malo morgen... mi smo dizajnirani kao turbo masine, moramo da imamo veci pritisak od vas smokljana

Poslednja izmena:

Back