Višnja je "krvavo" radila na Aljasci, kaže da joj se isplatilo

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.416
Fabrike na Aljasci privlače srpske državljane u najvećoj meri zbog plate koja je zaista velika.

Na poslovima obrade ribe može da se zaradi čak i do 6.000 dolara mesečno.

Posao je legalan i srpske agencije garantuju sigurnost i bezbednost radnika. Koliko je težak posao i koliko se isplati otići, za Kurir televiziju je ispričala Višnja Vučićević iz Lazarevca.

Prvo se osvrnula na svoju priču, pa je iz konkretnog primera dala naznake i uslove kako otprilike posao na Aljasci izgleda.

- Radila sam u "can-line", odnosno na liniji koja je zadužena za konzerve. Dakle, dolaze otvorene konzerve koje se sortiraju po veličini. Potom konzerve idu na dalju preradu i zatvaranje. I to je jedna od najtežih pozicija što se tiče rada na Aljasci. Teško je bilo jer nisu postojale smene, za razliku od drugih kompanija. Kod mene je bilo, sve količina ribe koja dođe, mora da se obradi. Na svaka dva sta ima pauza od dvadeset minuta, kao i ona za ručak koja traje sat vremena - započela je Vučićević, pa nastavila:

- Sada je minimum 16 dolara po satu. Sve prekovremeno se naplaćuje, pa čak i preko 20 dolara. Isplata se dobija na svake dve nedelje, to bude do 3.000 dolara, naravno odbija se PDV.

izvor

thumbnail

- Sada je minimum 16 dolara po satu. Sve prekovremeno se naplaćuje, pa čak i preko 20 dolara. Isplata se dobija na svake dve nedelje, to bude do 3.000 dolara, naravno odbija se PDV.
Sensei, PDV (value added tax) ne postoji u Americi. Sto se tice income tax nisu iste u svim drzavama. Naprimer u New York imas:
SS (social security), Fed, (Federal tax), State tax, City tax, medic care/ unemployment tax
dok na Florida nemas State tax i nemas City tax zato je Florida vrlo populana destinacija jer pored klime nemas State tax,
a i na odeci mozes da ustedis nekoliko majci, shorts, zimi bude nekoliko dana prohladno i jakna ti je dovoljna

Sensei, PDV (value added tax) ne postoji u Americi. Sto se tice income tax nisu iste u svim drzavama. Naprimer u New York imas:
SS (social security), Fed, (Federal tax), State tax, City tax, medic care/ unemployment tax
dok na Florida nemas State tax i nemas City tax zato je Florida vrlo populana destinacija jer pored klime nemas State tax,
a i na odeci mozes da ustedis nekoliko majci, shorts, zimi bude nekoliko dana prohladno i jakna ti je dovoljna
Dobro, ona se nije dobro izrazila, ali radi se o porezu na prihod koji se mandatorno skida ako (kao što Srbija) nema ugovora izmedju dve zemlje u vezi oporezivanja.

tezak i krvav je to posao . evo ovde kod nas u srbiji,okolina Bgd-a ove godine dnevnica za rezace voca je bila 50 eura a za branje tresanja prosle godine je 4000-4500 plus rana ,poneko pivo.obicno beraci i spavaju kod gazde pa tu ima jos nekih pogodnosti.i to se ne radi ceo dan vec do 15.00. ko mora mora...

Za nas je ogromna para, za Amere je to malo za takve uslove ($16 na sat).
Sve preko 8 sati dnevno i 40 sati nedeljno se računa u prekovremeno i plaća se 1.5 puta, u ovom slučaju $24.
Tako se nakupi 5-7 hiljada mesečno. A obzirom da je plaćen smeštaj i hrana onda se isplati ta kratkotrajna robija.

Za nas je ogromna para, za Amere je to malo za takve uslove ($16 na sat).
Sve preko 8 sati dnevno i 40 sati nedeljno se računa u prekovremeno i plaća se 1.5 puta, u ovom slučaju $24.
Tako se nakupi 5-7 hiljada mesečno. A obzirom da je plaćen smeštaj i hrana onda se isplati ta kratkotrajna robija.
Otprilike.
Što me setilo na jednog drugara iz JNA što je plakao kad je trebalo da se skine i ide kući.

Mi ga svi gledamo čudeći se, a on kaže, ovde ustaneš lepo u šest pa se opereš vrućom vodom, pa doručak marmelada, pa marenda, pa ručak, pa odmor, pa uveče večera, pa u beli čaršav na spavanje.

A kod kuće ustajanje u četiri pa muzi ovce, potpaljuj vatru, ceo dan radi kosi plasti, pa uveče opet muzi, pa malo sira i hleba pa u slamu na spavanje.

Nije vredno. Jer, pare su danas mnogo skupe.

Recimo odeš tamo, na najzabačeniju zabit, živiš tamo i mučiš se u lošim uslovima, loše vreme, nikog ne znaš, 6000 dolara mesečno neka bude, tp je, koliko dođe, reci 5000 evra za mesec dana. Budeš, pretpostavka, 3 meseca, uzmeš 15000 evra taman da ni evro tamo ni na šta ne potrošiš. I dođeš ovde i kao imaš neku paru.
U šta da uložiš, za bilo kakav biznis nije dovoljno a ni pouzdano, uložiš u kuču, daj da promenim krov, daj malo ovu stolariju, daj neki trotoar da popravim, ajd kad radim ovo da ovaj oluk zamenim... I kad odeš na stovarište po materijal, platiš, ti posle moraš dobro da razmisliš da li ti ostaje dosta da platiš majstore ili da se klepaš sam pa kako uradiš. Mučio si se 3 meseca kao ker, daj da ti ne ode baš sve na lickanje kućetine.

Nije vredno. Jer, pare su danas mnogo skupe.

Recimo odeš tamo, na najzabačeniju zabit, živiš tamo i mučiš se u lošim uslovima, loše vreme, nikog ne znaš, 6000 dolara mesečno neka bude, tp je, koliko dođe, reci 5000 evra za mesec dana. Budeš, pretpostavka, 3 meseca, uzmeš 15000 evra taman da ni evro tamo ni na šta ne potrošiš. I dođeš ovde i kao imaš neku paru.
U šta da uložiš, za bilo kakav biznis nije dovoljno a ni pouzdano, uložiš u kuču, daj da promenim krov, daj malo ovu stolariju, daj neki trotoar da popravim, ajd kad radim ovo da ovaj oluk zamenim... I kad odeš na stovarište po materijal, platiš, ti posle moraš dobro da razmisliš da li ti ostaje dosta da platiš majstore ili da se klepaš sam pa kako uradiš. Mučio si se 3 meseca kao ker, daj da ti ne ode baš sve na lickanje kućetine.
A ovde se mucis za prosek od 600e/mesecno ili 1800e/tri meseca, poplacas racine, hranu I sve ostalo, ako si sam budes u minusu...

Poznajem čoveka, otišao 4 meseca da bi zaradio da napravi sinu svadbu. Mučenički posao, iako se on nije žalio, jako vredan čovek ali je greota da u 50 godina ide da radi tamo.
Он је дебил који ломи кичму ради глупе свадбе. Што балван од сина није отишао ако већ хоће сељачко весеље са 500 званица.

Он је дебил који ломи кичму ради глупе свадбе. Што балван од сина није отишао ако већ хоће сељачко весеље са 500 званица.
Pa neće nužno sin, nego je to seljački mentalitet. Ako je mogao Duško, moram i ja. Nažalost, stariji ljudi su cesto nosioci najružnijih i najnegativnijih pojava u društvu.

Sin mu je završio elektronski fakultet, sigurno mu nije stalo do seljačke svadbe sa znanom i neznanom rodbinom.

Pa neće nužno sin, nego je to seljački mentalitet. Ako je mogao Duško, moram i ja. Nažalost, stariji ljudi su cesto nosioci najružnijih i najnegativnijih pojava u društvu.

Sin mu je završio elektronski fakultet, sigurno mu nije stalo do seljačke svadbe sa znanom i neznanom rodbinom.
Могао је да каже - нећу то. Ваљда је он главни, он се жени.

Poznajem čoveka, otišao 4 meseca da bi zaradio da napravi sinu svadbu. Mučenički posao, iako se on nije žalio, jako vredan čovek ali je greota da u 50 godina ide da radi tamo.
Ko ga yebe kad je napravio invalida.
(Kad moram tako grubo da se izrazim; ali realnost ne treba lickati, jer stvara nove invalide).

To je samo tužna realnost. Mlad čovek sa 23-24 god i sa završenim fakultetom jedva uspe da pronađe zaposlenje, a kamoli da može sebi da napravi svadbu. Gde će on takav da nađe 10,000€? I plus ono roditeljsko kad ćeš da se ženiš, tata će da ti pravi svadbu.
****** их свадба. Кумови и ручак са најближом родбином и ћао. Пружи се колико си дугачак.

****** их свадба. Кумови и ручак са најближом родбином и ћао. Пружи се колико си дугачак.
Pa i ja kažem. Ali ne može da se buni, i njemu je otac pravio svadbu. Živi u kući koju su mu roditelji izgradili. On za 50 godina nije stekao ništa osim par stolica i tepiha u kući. Sve te generacije 1960-75 su izmučene od 90ih do danas, život im je propao u najboljim godinama.

Pa i ja kažem. Ali ne može da se buni, i njemu je otac pravio svadbu. Živi u kući koju su mu roditelji izgradili. On za 50 godina nije stekao ništa osim par stolica i tepiha u kući. Sve te generacije 1960-75 su izmučene od 90ih do danas, život im je propao u najboljim godinama.
И шта сад треба да треби лососе због сељачких обичаја. Дај бре, не могу да слушам о таквим кретенима.

И шта сад треба да треби лососе због сељачких обичаја. Дај бре, не могу да слушам о таквим кретенима.
Pa šta je tu novo? Većina Srbije su takvi, kod nas na jugu još postoji gomila ljudi koji posećuju vračare, daju ljudi gomilu para da im umre rođak, komšija ili da skidaju crnu magiju.

Back