Viškovi

zendeli

Elita
VIP
Poruka
17.475
Skupljate li stvari ili bacate viškove? Ne volim baš da kupujem ali mi se skupilo toliko nekih stvari nemam pojma kako. Pitam se kako je tek kod nekog ko uživa u kupovini.
Nekih suvišnih šerpi( realno više od 4-5 nije potrebno),peškira, garderobe,obuće,svega..
Idem da sve to pobacam,podijelim šta već bude moglo dalje da se proslijedi.
Jeste li napravili skladišta po kući ili to redovno raščiščavate?

Има један занимљив систем, купиш један комад гардеробе, бациш одмах један...
Морам да пробам.
Вишкове избацујем једном годишње, и опет је све пуно.
А све као не купујемо.

Skupljate li stvari ili bacate viškove? Ne volim baš da kupujem ali mi se skupilo toliko nekih stvari nemam pojma kako. Pitam se kako je tek kod nekog ko uživa u kupovini.
Nekih suvišnih šerpi( realno više od 4-5 nije potrebno),peškira, garderobe,obuće,svega..
Не правим залихе. Не подносим да ми животни простор личи на складиште. То ме асоцира на оне које нађу преминуле у стану претрпаном кесама, и на рат. Мислим да то код неких људи има везе и са старошћу, да је касније тај синдром хрчка израженији. Све скупљају, све им треба... нешто јесу успомене и верујем да је тешко решити их се, али нешто су и будалаштине. Простор ипак треба да дише.

Ми смо баш констатовали пре неки дан колико смећа накупимо, брзо и пуно. То је страшно. И како је амбалажа многих ствари, тј. већине бесмислена. Што можеш избегнеш, и бираш паметније. Али не можеш све.

Redovno raščišćavam.🙂
Ne volim višak nepotrebnih stvari koje samo zauzimaju prostor.Sve bacam.Ako nije zatrebalo godinu,dvije,nece nikad ni trebati.A i kad mi nesto zatreba,nikad ne mogu da nadjem u tom krsu.🙂
I opet se nakupi,ne znam kako.

sto neko gore napisa-sve kao ne kupujemo, a izbacujem dzakove garderobe kad me uhvati ludilo raspremanja.
volim sto manje stvari i u stanu i u ormanu, imam par komada garderobe i nekoliko sitnica od pokojnih roditelja, kojih se ne odricem (tipa-tatina pena za brijanje koju nije stigao da iskoristi, mamine kucne haljine itd sto je svakako besmisleno, ali nemam srca da ih bacim), sve ostalo moze slobodno u djubre sto se mene tice.
za razliku od mene, covek mi je u fazonu da cuva majice iz srednje skole, ne zna se kada ce zatrebati za nesto, a bogami-neke stvari i dalje nosi.
kutije, sitnice, nista on ne bi bacio nikada, sve moze za nesto da se iskoristi, a ja ili sizim ili se iskljucim i zmurim kad otvorim ormane,
cekam da prodje izvesni period pa pobacam bar nesto i tako..
sve u svemu, glas za sto manje stvari, zaista sam ubedjena da rasciscavanje kuce ili ormana utice i na rasciscavanje psihe

znaci, pet puta kucam rec rasciscavanje :roll:

I za ne povjerovati je da sto vise imas prostora za odlaganje necega,vise i natrpas i opet bude kao da nemas prostora.🙂
Prosle godine sam u ono koronsko doba kad nisam radila,čistila sve redom garažu,ostavu,šupu,pobacala nekog krša pune vreće...i ako sam mislila da će sad biti više slobodnog prostora...nije ga bilo.😃
Posle godinu dana,opet sve isto puno.Pitam se gdje bi sve to stalo,da nije bilo tog čišćenja.
I kako žive oni ljudi koji sve skupljaju i ništa ne bacaju?

U spajzu sam nasla pet,sest sokovnika ili blendera,koji godinama ne sluze nicemu i samo skupljaju prasinu.
I kao trebace nekad,ali znam da nece.
Ali jos nemam dozvolu da ih bacim,a rado bih.😂

И код мене као и код Веје. Много тога беспотребног чува. А када нешто нестане, одмах пик на мене- Где си ми оно смандрљала?
:zarja::whistling:
Па мора неко бити глас разума :mrgreen:
kako se vadis iz takvih situacija? ja nekad besramno lazem da nemam pojma, nekad stvarno nemam pojma gde sam sta sklonila i da li je mozda sklonjeno u kontejner :malav:, a nekad se, bogami, i posvadjamo :rumenko:

Мама има/имала је тај проблем. То је једна од ствари које сам навела њеном др. То је ужас људи! И болест, наравно. Како легну паре, као да јој неко ставио батерију у дупе. Не смири се док не потроши. 6 омекшивача за веш, 10 дезодоранса, 3 кг воћа које пропадне јер не стигне да поједе а пијаца пред носом, као да је тешко сваки дан сићи по потребну количину,... Да не набрајам, глава ме заболи. Онда дугови за рачуне, па вади то, па онда ја не могу да се испланирам и тако зачаран круг.
И код ње сам ишла када знам да није ту па побацам. Мислите да примети да ишта фали?
О пластичној амбалажи, кутијама од сладоледа, кантицама од павлаке... да не причам. Мислим, ни то није нормално, то бацати а куповати за вишенаменску употребу кутије, а планета плаче од загађења. Ја сам за тегле највише.

Има један занимљив систем, купиш један комад гардеробе, бациш одмах један...
Морам да пробам.
Вишкове избацујем једном годишње, и опет је све пуно.
А све као не купујемо.
Svake sezone kupis max 5 komada novih krpa. I odmah izbaciš ono sto nisi nosila prošle godine jer ga nećeš nositi ni ove provereno. Ja radim često reviziju, ali se desi da samo prebacimo iz mog u kćerkin orman i opet bude gužva.
A ne volim haos, volim da se otarasim svega sto stoji i ne koristi se.

Ja se trudim da nesto sto moze recikliram.Npr.pamucnu odjecu koja moze posluziti kao krpa,iskoristim da nesto obrisem,pa onda bacim.
Isto tako kese,iskoristim da bacim smece,a ne njih same u smece.I tako jos ponesto.
Najgore je sa starim namjestajem,niti ga baciti,niti ga mozes prodati,a i da poklonis,nece niko.A smeta ti.
Kod nas jedino sto nekad Cigani pokupe sve sto bacis.

Ufff, đe me nađe!

Ćao, ja sam Red i ja sam hrčak! :eek:

Ali opet, nije baš sve tako. Ja imam mnogo hobija i svaki od njih zahteva pribor, alat i repromaterijal. Imam punu komodu Burdi, dve kutije konaca, kese i kese materijala, rajsferšlusa, lepljivih platna, dugmadi, četiri mašine... Zatim, volim dekupaž, imam punu kutiju salveta, rižinih papira, boje, lakove, četke... Pa nakit, nekoliko kutija od porodičnog sladoleda sa preostalim žicama, perlama, kopčama, fimom, patinom, lakovima, lancima... Onda medenjaci, četiri kutije opet od sladoleda sa modlama, pa boje, alat za medenjake, vrteće postolje - moj izum, a na frižideru jedno 15-20 tih kutija opet od sladoleda gde čuvam medenjake u toku rada da ne povuku vlagu (mi baš mnogo volimo sladoled :eek: ), potom trake, kutije, celofani za pakovanje... Poenta je da meni sve to treba. Ima toga još, ali već me malo sramota, ko da se sad branim ovde...

Od garderobe, zbog oscilacija u težini imam bar dva, možda i tri različita broja. Dok to ne rešim, jbga. Obuća, uf, mene sve žulja, ali imam oko deset pari, možda petnaest... Pa da, treba da pobacam i radim to, ali i dalje imam gomilu stvari koje mi ne trebaju. Mada, ko zna.
Ali mnogo garderobe podelim, mami, tetki, drugarici, a posle neko da meni i tako... Teškoe.

Једном ми није дао да бацим сопствене ципеле :rotf: Ставила их у кесу са смећем, после их нашла у другој кеси у шпајзу.
:sad2:
Ja mrzim to vracanje iz smeca 🙂,a moja majka to obicno radi.
Mada sam ja nedavno vratila neke stare cilime,naslijedjene od bake,koje je ona bacila u smece.To je ipak rucni rad i vuna,sto se sad rijetko nalazi.
A pri tom ne da da se bace neke stare ponjave od par eura,kupljene na buvljaku.
Nigdje logike.🙂
Ali posle je uvidjela da se zeznula.

Ufff, đe me nađe!

Ćao, ja sam Red i ja sam hrčak! :eek:

Ali opet, nije baš sve tako. Ja imam mnogo hobija i svaki od njih zahteva pribor, alat i repromaterijal. Imam punu komodu Burdi, dve kutije konaca, kese i kese materijala, rajsferšlusa, lepljivih platna, dugmadi, četiri mašine... Zatim, volim dekupaž, imam punu kutiju salveta, rižinih papira, boje, lakove, četke... Pa nakit, nekoliko kutija od porodičnog sladoleda sa preostalim žicama, perlama, kopčama, fimom, patinom, lakovima, lancima... Onda medenjaci, četiri kutije opet od sladoleda sa modlama, pa boje, alat za medenjake, vrteće postolje - moj izum, a na frižideru jedno 15-20 tih kutija opet od sladoleda gde čuvam medenjake u toku rada da ne povuku vlagu (mi baš mnogo volimo sladoled :eek: ), potom trake, kutije, celofani za pakovanje... Poenta je da meni sve to treba. Ima toga još, ali već me malo sramota, ko da se sad branim ovde...

Od garderobe, zbog oscilacija u težini imam bar dva, možda i tri različita broja. Dok to ne rešim, jbga. Obuća, uf, mene sve žulja, ali imam oko deset pari, možda petnaest... Pa da, treba da pobacam i radim to, ali i dalje imam gomilu stvari koje mi ne trebaju. Mada, ko zna.
Ali mnogo garderobe podelim, mami, tetki, drugarici, a posle neko da meni i tako... Teškoe.
ti si opisala sve sto ti je potrebno za posao kojim se bavis.
mislim, meni nije dobro od tih kutija za sladoled na frizideru :lol: ali sve ima svoju svrhu i organizovala si radni tj zivotni prostor.

Back