Visina sudopere

Umri_muski

Legenda
Poruka
74.967
Zasto je ova tema ovde postavljena je zbog togasto je visina sudopere trenutno 85cm ali je stalno pod pritiskom da bude iste visine kao radni delovi u kuhinji , a oni teze da rastu do visine od 1m, jer je ugodnije raditi na toj visini. Zbog secenja i raznih stvari , a i estetike..

Medjutim, kad se pere sudje ili se bilo sta radi u sudoperi , primetio sam da je tih 5cm jako bitno i korisno da je nize, jer se i inace naslanjaju stomakom dok peru sudje ljudi , neki se oslanjaju, baszbog toga sto im smeta visina...A meni zbog drugih stvari vise odgovara 80 cm , stav tela, ruku, iskreno i to oko toga gde se naslanjam kad sam kod sudopere...

Posto za mene, ne znam zavas, spremanje hrane podrazumeva dosta upotrebe sudopere, pa je zato vazno pitanje onih koji kuvaju....spremaju hranu..
Znam neke koji ne koriste mnogo sudoperu prilikom kuvanja, nego samo operu sve za pripremu pa drze negde na radnom stolu , ali ja nisamod tih , ja uzimam sta mi treba , properem, i ruke cesto i tako se stalno vrtim oko sudopere dok spremam hranu...

Eto zato je pitanje 80 ili 85 cm postavljeno ovde...
Bas zato sto postoji tendencija zbog esteta da jos podignu visinu sudopere na 1m....sto mi jos manje odgovara od postojecih 85 cm..

Razlika u visini *nomalnih* osoba je preko 20 cm (165-185, prosecna je 167 i 180)
Naravno da je odgovarajuca visina kuhinje kao i mnogih drugih stvari razlicita
Svako treba da steluje svet prema sebi i svojim potrebama
Tako da, nekome odgovara 75 a nekome 90

Zasto je ova tema ovde postavljena je zbog togasto je visina sudopere trenutno 85cm ali je stalno pod pritiskom da bude iste visine kao radni delovi u kuhinji , a oni teze da rastu do visine od 1m, jer je ugodnije raditi na toj visini. Zbog secenja i raznih stvari , a i estetike..

Medjutim, kad se pere sudje ili se bilo sta radi u sudoperi , primetio sam da je tih 5cm jako bitno i korisno da je nize, jer se i inace naslanjaju stomakom dok peru sudje ljudi , neki se oslanjaju, baszbog toga sto im smeta visina...A meni zbog drugih stvari vise odgovara 80 cm , stav tela, ruku, iskreno i to oko toga gde se naslanjam kad sam kod sudopere...

Posto za mene, ne znam zavas, spremanje hrane podrazumeva dosta upotrebe sudopere, pa je zato vazno pitanje onih koji kuvaju....spremaju hranu..
Znam neke koji ne koriste mnogo sudoperu prilikom kuvanja, nego samo operu sve za pripremu pa drze negde na radnom stolu , ali ja nisamod tih , ja uzimam sta mi treba , properem, i ruke cesto i tako se stalno vrtim oko sudopere dok spremam hranu...

Eto zato je pitanje 80 ili 85 cm postavljeno ovde...
Bas zato sto postoji tendencija zbog esteta da jos podignu visinu sudopere na 1m....sto mi jos manje odgovara od postojecih 85 cm..
Ja sam niža, pa mi svaka sudopera iznad 85 deluje kao da perem sudove u školskom lavabou. Nije stvar estetike, nego kičme, realno.

Visina kuhinje i sudopere se odredjuje na osnovu visine onog ko u toj kuhinji kuva.
U proseku se krece izmedju 85cm i 95cm, a ovo je preporuka prilikom ugradnje.

• < 160 cm: 85–90 cm
  • 160–175 cm: 90–95 cm
  • 175–190 cm: 95–100 cm
  • > 190 cm: 100–105 cm

Za ledja je uzas da sudopera bude niza. Mislim...vecina koristi sudo masinu pa nije ni bitno ali bilo ko je duze prao posudje zna kako je pogubno kada je sudopera niza.
Tako je. Standard po kojima se kuhinje prave meni ne odgovara upravo zbog tog savijanja dok u kuhinji radim.
Jedan od razloga zašto ljudi rade kuhinje po meri, i po svom ukusu.

Visina kuhinje i sudopere se odredjuje na osnovu visine onog ko u toj kuhinji kuva.
U proseku se krece izmedju 85cm i 95cm, a ovo je preporuka prilikom ugradnje.

• < 160 cm: 85–90 cm
  • 160–175 cm: 90–95 cm
  • 175–190 cm: 95–100 cm
  • > 190 cm: 100–105 cm
jel ovo znaci da u kuhinji rade ili samo muskarci ili samo zene zbog visinske razlike izmedju parova? :mrgreen:

Hvala , sad mi je jasnije, posto ja ne perem puno sudje, a visok sam , ali perem puno voce i povrce prilikom spremanja, a to dohvatam sa vise povrsine sa sudopere, pa posto je visoka i cesma, kicma mi nije opterecena, a jos 5 cm nize bi mi odgovaralo zbog donjeg dela tela..to trenutno....ali ova tema je univerzalna...
Imam na drugom mestu bas visoku sudoperu , ja mislim preko 1m , mozda i 1,2m, kodmajke, ona pere bukvalno joj laktovi podignuti do horizontale...ne zali se...a niza je....
Dobri saveti....
Eto vazno je i koliko je visoka cesma i koji tip cesme..mlaznica da ne prska...moja ne prska, pa nemam ni prilikom jakog mlaza problem sa udaranjem praznog mlaza u dno sudopere...

Sve radne površine u kuhinji pravim po meri na 97cm, što je idealno za mojih 195cm. A niko od nižih se ne žali.

Leđa više bole kad je radna površina niža.

Back