Višečlane porodice...

Šta je to nivo života? Šta je srozavanje nivoa života?
I zašto misliš da je bilo čiji nivo na bilo koji način srozan, ako sačeka sledeću platu i ne dobije sve odmah?
Ne mislim ni ja, daleko bilo, da bude gladno, žedno, golo ili boso dete, i svakako da ne može da čeka sledeću platu da mu se kupe nepromočive čizme ako je sneg napadao.
Ali, ako može da čeka, vala kod mene često čeka i onda kada imam! Meni je prioritet ( naravno, prvo je zdravlje deteta što podrazumeva i kvalitetnu ishranu, ali smatram to elementarnim pa i ne spominjem ) da od deteta stvorim čoveka, a ne razmaženo derle koje je naviklo sve sad i odmah. Prioritet mi je da ga vaspitam i, shodno uzrastu, osposobljavam za samostalni život sutra. Da ga naučim i da uživa i da preživljava, i da plovi i da pliva, i da zna kada ima dovoljno da se vlada , i da zna da preživi i ono i porodica mu kada se nema dovoljno. To su mene moji naučili, pa učim i ja moju decu.
A to što će sačekati malo da bi dobilo ono što želi, pa i ono što mu treba, a nije neophodno baš tog trena, u zdravoj porodici može samo doprineti vaspitanju i stvaranju dobre osobe od deteta.

Kakvo crno srozavanje nivoa života...

Мој став=твој став. :)

Поглед на ова питања нам се разликује (људима на теми) у односу на то колико је ко спреман да се одрекне, колике критеријуме има, шта за кога од нас значи квалитетан живот и шта све он/она замишља да детету треба да се пружи.
Мој став је да деца могу израсти у одличне људе чак и у немаштини.
Бар је у Србији небројено примера у том смислу.
Утицај масмедија је огроман.
Данас деца у првом основне ''шетају'' мобилни телефон од 250 евра. То је огледало данашњих родитеља.

А планирање? Давно прошло време у овој земљи! Већ дуго времена многи живе тако што им се план за планом не остварује.
И гурају.
Додуше, видимо да је фрустрације на сваком кораку. Која је директно пропорционална очекивањима (нереалним).
Али по тој логици, овде нико не би требао децу да има. Што је, такође, бесмислица.

Poslednja izmena:
evo kako to rešavaju odgovorne države

Руска држава за свако дете после првог плаћа по 9.300 евра!

Број руских породица с двоје и више деце порастао је с 33 одсто на 51,5 одсто. Наталитет се током важења програма материнског капитала повећао за 28,5 одсто.

„Програм материнског капитала, заједно с другим мерама за стимулисање наталитета имао је позитиван утицај на демографску ситуацију у Русији. За шест година наталитет је порастао за 28,5 одсто – са 1,48 милиона људи 2006. године на 1,902 милиона 2012. године.
http://www.magacin.org/2013/12/ruska-drzava-za-svako-dete-posle-prvog-placa-po-9-300-evra/

Aj malo šale... :D

1475940_557158077701685_187772108_n.jpg

Ako mozes izdrzavati rodi ti i 10-toro, ja sam imama zelje i sredstava za dvoje a svako odlucije za sebe 0.1.2.3. to je licni izbor sve dok ne radjas socijalne slucajeve.

Slazem se sa ovim , stvar je svakog pojedinca ( bolje reci para) koliko ce dece da rodi . I sta je problem ako ih ima vise a moze da ih izdrzava? To je bas lepo. A ako naidju teska vremena - ostane se bez posla i slicno - niko nema garanciju ni za sta, desilo se pregurace. Ili neko hoce drugo dete pa dobije trojke - sta se tu moze, mora se snaci.
Ali je neodgovorno, po meni, neko moze i drugacije da misli, kad ljudi koji nemaju svoj krov nad glavom, nemaju posao ni jedno od njih, zive od socijale a izrodise mnostvo dece - skoro je bilo u vestima porodica se nekih 14/15/16 ( ne secam se tacno a mrzi me da sad guglam za to ili slicne primere ) dece, zale se da nemaju sta da jedu, niti da oblace i kukaju sto im drzava ne pomaze . E to je, ja mislim , neodgovorno: kad unapred znas da nemas i da tesko ( obicno su bez skole ili samo sa osnovnom ) mozes naci posao, pa i kad ga nadjes to je minimalna plata. Kako sa malim primanjima da izdrzavas silnu decu i da im pruzis ne samo bolji zivot nego i obrazovanje da se dete iscupa iz siromastva jednog dana? Po meni su trebali da stanu kod dvoje, smatram da svako bez obzira na materijalne prilike treba da se ostvari kao roditelj ako to zeli, kao i da dete ima brata ili sestru, da nije samo, ali sve preko toga pokazuje da ti ljudi uopste ne misle na dobrobit svoje dece

Poslednjih par dana je aktuelna vest o duplim trojkama u Nišu. Dve porodice su se uvećale za još po 3 člana. U tekstu objavljenom u Blicu navodi se da prva porodica ima još jedno dete i ogroman dug za struju a da drugi bračni par je nezaposlen(:eek:). Neki od komentara čitalaca su bili: "trebalo bi država da majkama sa troje dece obezbedi doživotnu platu i penziju jer pomažu natalitet", "neka im EPS otpiše dug za struju", "zli političari voze džipove a ova majka nema čime da prehrani decu"...

Moja prva reakcija je bila da, treba im pomoći, naravno. Ali onda pomislih da su oni od starta znali da novca za decu nemaju. Pa ipak su rizikovali. Da li su zbog toga ludi ili heroji?

dupla trojka? to mu dodje šestoro ali su po troje blizanci?
bilo kako bilo ne trojke ili dvojke nego i jedno dete napravljeno u današnjoj Srbiji je zločin protiv čovečnosti
Odrastati u veštački generisanoj nemaštini je gore nego da se završio rat, I u tom ratu su se ljudi pomagali a sada i da si čovek ne možeš da pomogneš jer nemaš odakle.
Ovo je zapravo koncentracioni logor sa prividom države.
Logor u kom se cene majmunske osobine i to će država da plati a intelktualne su nepoželjne sem ako nisu podobne interesnim grupama. Biti pandur to će država da plati, samo se rodiš spretniji za veranje po grani. Jošđ te nagradjuju što ispoljavaš životinjski sadizam. Ali inteligenciju - to ovde ne treba nikome. Podsećanja radi Nikolu Teslu su njegovi hteli u duševnu bolnicu jer je hteo da poleti. Zato i otišao odavde. I to u srećnijim vremenima za razliku od današnjeg stanja. A čovek ne da je poleteo nego i teleport napravio, doduše nije išlo sve kako treba...

Bolje ga ni ne praviti nego gledati kako se pati bez razloga

Poslednja izmena:
dupla trojka? to mu dodje šestoro ali su po troje blizanci?
bilo kako bilo ne trojke ili dvojke nego i jedno dete napravljeno u današnjoj Srbiji je zločin protiv čovečnosti
Odrastati u veštački generisanoj nemaštini je gore nego da e završio rat,
Ovo je zapravo koncentracioni logor sa prividom države.
Logor u kom se cene majmunske osobine i to će država da plati a intelktualne su nepoželjne sem ako nisu podobne interesnim grupama.

Bolje ga ni ne praviti nego gledati kako se pati bez razloga

Sada sam ljubomoran - kako se nisam setio ove formulacije. Bravo.

Kvalitetne osnovne potrebstine, mogucnost izbora i planiranja.

e ovde i jeste problem šta je to kvalitet?
zapravo ovde se i nalazi odgovor zašto se smatra da je planeta prenaseljena, tobož, pa se mora smanjiti populacija
Kao prvo populacije može biti još 6X ovoliko a da svi budu namireni, medjutim...

Tržišna propaganda zapada zoupotrebjava iskomplesiranost bivših komunističkih država, jugoistočnu Evropu generalno...gledaju nas i kao stoku i kao veliku šansu da uvale kompleksašima najnovije dostignuće za ovaj period...

Evo recimo u Srbiji se uvek proda najskuplji automobil na sajmu a ovolika besparica
I to stranci primećuju - kukate nemate leba da jedete ali imate lepa kola, čak ni mi nemamo takva iako imamo 6 puta veću platu a cena hrane nam slična.

Naime, propaganda koji mobilni da se kupi, koja obuća, koja čizma, koj kaputić... sve je to mašinerija potrošačkog društva.
Kompanije ulažu velike pare da se labilnim i nezadovoljnim sobom uvali sve što su proizveli ali tako da taj proizvod traje koliko i garantni list. A onda daj pare za naj ekstra mega trendi fensi...

Sa druge strane istočna ekonomija je bila bazirana na drugim vrednostima - očuvanju resursa.
Za razliku od zapadnih tehnologa istočni tehnolzi su bili cnjeni ako bi napravili dugotrajan proizvod.

Zapravo, istina je izmedju.
Istočni način proizvodnje nudi dugotrajan proizvod (cipele od 10 odina trajanja, frižider ili televizor od 25) ali zato zapdna nudi inovacje. Tako recimo sad nije dovoljno da imaš mobilni telefon nego maltene satelit u džepu inače nisi po volji propagandne mašinerije.

Očigledno da zapadni način konkurentnosti primorava proizvodjače na nove proizvode ali da istočni metodi pomažu očuvanju resursa.
Jer zapadni tehnolozi nemaju odakle više resurse da crpe a populacija planete porasla.

Tako da sam ja zaključio da postoje ovi najnoviji kompjuteri sa višejezgarnim procesorima i besne grafičke karte pa kad igraš auto trke a ono bude prašina ispod gume što je jako važno za rezultat u igrici, ali kad sam video da treba da troši 800W dakle 8 sijalica, vratio sam se na Game Boy i punjive baterije.
Jes crno belo al brate lude igrice, nema snimanja pozicije nego stisni petlju
Uostalom čuvam prirodu a sebi sam poboljšao standard života sa uredjajem koji volim, iako nije po volji proizvodjača koji pokušava da nas ubedi da je najnoviji model jako koristan jer je 80$ jeftiniji od prethodnog modela s tom razlikom da su oba glupa pa se slabo prodavala.

I sad - šta je kvalitet života?
To što imaš mobilni sa bar pola opcija koje ti ne trebaju jer je surova zapadna mašinerija manipulacije labilnima izmislila ili ako taj mobilni uopšte ne koristiš?
Šta ima da dete non stop zivka mamu posle svakog časa?
Pa šta ako su se pošopali?
To je odrastanje.
Da li mobilni doprinosi smanjenju šopanja?
Naravno da ne, samo ste bacili pare tj dali privatniku koji ih proizvodi.

E njima smeta ovolika populacija.

Poslednja izmena:

Back