Višečlane porodice...

ludopileglodjekosku

Buduća legenda
Poruka
27.557
Poslednjih par dana je aktuelna vest o duplim trojkama u Nišu. Dve porodice su se uvećale za još po 3 člana. U tekstu objavljenom u Blicu navodi se da prva porodica ima još jedno dete i ogroman dug za struju a da drugi bračni par je nezaposlen(:eek:). Neki od komentara čitalaca su bili: "trebalo bi država da majkama sa troje dece obezbedi doživotnu platu i penziju jer pomažu natalitet", "neka im EPS otpiše dug za struju", "zli političari voze džipove a ova majka nema čime da prehrani decu"...

Moja prva reakcija je bila da, treba im pomoći, naravno. Ali onda pomislih da su oni od starta znali da novca za decu nemaju. Pa ipak su rizikovali. Da li su zbog toga ludi ili heroji?

slažem se da treba planirati najpre zbog dobrobiti te buduće dece, ali ako bismo išli tom logikom čekanja da se sve kockice(financijske) u životu poslože, ko bi u srbiji rađao?
stotine hiljada nezaposlenih, ovi što rade gotovo da od kredita i troškova i ne vide keš....zaistra, rizik je ogroman i potencijalno se stvara armija sirotinje, ali logično je pa i sasvim ispravno da se u tom slučaju oči upiru u pravcu države, socijalne politike, ministarstva rada i zapošljavanja itd itd

..naslov teme i uvodni post kombinovano chine jednu uvredljivu generalizaciju..

..ili je stvar u trojkama? ..da je bar jedna beba, drugo dete u dugovima za struju ili prvo (:eek) ovim nezaposlenim, pa i da im se progleda kroz prste?
..mozda je trebalo da pokazu prstom na monitoru koje dete zele, a koje da "redukuju"?

..naslov teme i uvodni post kombinovano chine jednu uvredljivu generalizaciju..

..ili je stvar u trojkama? ..da je bar jedna beba, drugo dete u dugovima za struju ili prvo (:eek) ovim nezaposlenim, pa i da im se progleda kroz prste?
..mozda je trebalo da pokazu prstom na monitoru koje dete zele, a koje da "redukuju"?

Ne razumem čemu takav ton?

Naslov je izabran jer je kao inspiracija poslužila vest iz Blica.

I jer je, i sama znaš, teško odvojiti novac i za izdržavanje jednog deteta kada oba roditelja rade a kamoli za troje kada ne radi ni jedno. I nigde nisam napisala da je trebalo da ubiju ostalu decu i zadrže jedno. Nemoj mi stavljati u usta reči koje ne napisah a još manje to mislim.

:)

Izvinjavam se ako je uvodni post zazvučao uvredljivo. Nije mi bila namera. A naslov ću zamoliti Ved da izmeni.

Elem, tema, pomenuti roditelji nisu mogli u bob da gledaju koliko će dece imati ali su me podstakli na razmišljanje. Da li je hrabro ne čekati "da se kockice slože" (kao što napisa neko pre mene) i roditi dete ili rizično i ludo?

..ni hrabro ni ludo..
..retko kome se sklope kockice pre trideset i ohoho neke, a i to pod uslovom da aktivno radi na tome, pa skoro od osnovne na dalje..
..a i da ga ukenya po malo.. valjda svakom sleduje po neka doza ukenyavanja, nekom ranije nekom kasnije..

Poslednjih par dana je aktuelna vest o duplim trojkama u Nišu. Dve porodice su se uvećale za još po 3 člana. U tekstu objavljenom u Blicu navodi se da prva porodica ima još jedno dete i ogroman dug za struju a da drugi bračni par je nezaposlen(:eek:). Neki od komentara čitalaca su bili: "trebalo bi država da majkama sa troje dece obezbedi doživotnu platu i penziju jer pomažu natalitet", "neka im EPS otpiše dug za struju", "zli političari voze džipove a ova majka nema čime da prehrani decu"...

Moja prva reakcija je bila da, treba im pomoći, naravno. Ali onda pomislih da su oni od starta znali da novca za decu nemaju. Pa ipak su rizikovali. Da li su zbog toga ludi ili heroji?

Bila je dodela novca u gradskoj skupstini Beograda - za vise dece... Bilo je dosta ciganskih porodica - naravno da im treba pomoci, ali ko su roditelji i potencijalni roditelji da svoje buduce dete osude na nemastinu?

Teoretski gledano, trend vise dece u siromasnim porodicama + socijalna politika pomoci drzave koja se finansijski raspada - to ne moze na dobro da izadje. Jednostavno, drzavi se ne isplati da ima mnogo ljudi na budeztu/socijalnoj pomoci, a u suprotnosti sa tim - isplati joj se da ima sto viseclaniju dobrostojecu porodicu - jer su u mogucnosti da prave veci trosak, tj. promet.

I, na kraju - nikada necu zaboraviti scenu, gde mlada ciganka, ide ulicom - ispred nje najstarije joj dete, koje vodi jos dvoje manje dece, ona 1 za ruku, jedno nosi i trudna je. Tuzno i anahrono - 21. vek, glavni grad, relativni centar.

..ni hrabro ni ludo..
..retko kome se sklope kockice pre trideset i ohoho neke, a i to pod uslovom da aktivno radi na tome, pa skoro od osnovne na dalje..
..a i da ga ukenya po malo.. valjda svakom sleduje po neka doza ukenyavanja, nekom ranije nekom kasnije..

Moji prijatelji koji su čekali da sve bude kako treba, da se skuće, budu svoji na svome, oboje dobiju sigurne poslove sad ne mogu da naprave bebu, idu po lekarima, razmišljaju o VTO. Možda je trebalo da svojevremeno zažmure i rizikuju.

Parovi iz uvodnog posta su mi zanimljivi jer ne deluju kao da su od onih što rađaju desetoro u tri kvadrata i cvile da im država dodeli stan. Ali su isto tako, sa finansijskog stanovišta, u neovoljnom polžaju. Prvi par ima ogromna dugovanja, drugi nema nikakav izvor prihoda. Pa ipak se odlučiše na potomstvo.

..ako im je stalo da oni koji mogu i podizu tu decu kako su mislili da ce moci, nek prebroje tu decu na prijavama za porez,
shto onim starim, shto ovim novim nebulozama.. :roll:
..nego ih vrednuju kao da si kucnog ljubimca naveo, otprilike.. :neutral:

Slažem se.

Ono što je mene iznenadilo je podatak da je pomoć višečlanim porodicama od strane države uslovljena i prosekom primanja roditelja. Meni je to, ako je podatak tačan, notorna glupost. Zašto ne pomoći i onima koji imaju više dece a nisu "socijalni slučajevi", dati im neku finansijsku olakšicu tipa manji iznos računa za struju, komunalije i sl, i na taj način pružiti podršku i onima koji ne prave decu jer su neobrazovani i ne znaju šta je kondom već eto žele da ih imaju.

Izgleda, ako ja dobro kapiram, da su i jedna i druga porodica hteli drugo dete. A dobiše ih više, neka su im živi i zdravi.
Ponekada je sve drugačije nego što izgleda. Počev od toga da su hteli po jednu, a dobili po tri bebe, pa na dalje.

Moj primer - nemamo dugovanja za struju, imamo dug banci u vidu kredita ( ali zato imamo svoj krov nad glavom ), Imamo 42-43 kvadrata stambenog prostora, oboje radimo. Imamo dvoje dece. Čekamo treće.
Ko zna kako može da izgleda ako on dobije otkaz, meni ne produže ugovor pre nego što vežem 6 meseci staža - znači ostasmo bez prihoda ( tj. meni obećaše ugovor na neodredjeno, ali ko zna šta će da bude ). Automatski će za mesec-dva- tri dugovi da se nagomilaju, nećemo imati čime da hranimo decu... i slično...
A sada je ok, imamo primanja, nemamo dugove...
Sve može da se obrne, očas posla, i da posle i ja slušam priče tipa - što si radjala još jedno kad nemaš uslova...

Nezahvalno je komentarisati ovako nešto... šta znam, mož' čovek lako da se ogreši...

..sve se obrne, dok kazesh keks..a ne za devet meeci ili nekoliko godina..
..ali ako bi trebalo i takvu sigurnost da chekamo, onda nismo omanuli mi, vec nashi roditelji ili dede i babe, poshto je nelogichno ochekivati da chovek pre kraja reproduktivnog optimuma ima ishta priblizno tome..

Izgleda, ako ja dobro kapiram, da su i jedna i druga porodica hteli drugo dete. A dobiše ih više, neka su im živi i zdravi.
Ponekada je sve drugačije nego što izgleda. Počev od toga da su hteli po jednu, a dobili po tri bebe, pa na dalje.

Moj primer - nemamo dugovanja za struju, imamo dug banci u vidu kredita ( ali zato imamo svoj krov nad glavom ), Imamo 42-43 kvadrata stambenog prostora, oboje radimo. Imamo dvoje dece. Čekamo treće.
Ko zna kako može da izgleda ako on dobije otkaz, meni ne produže ugovor pre nego što vežem 6 meseci staža - znači ostasmo bez prihoda ( tj. meni obećaše ugovor na neodredjeno, ali ko zna šta će da bude ). Automatski će za mesec-dva- tri dugovi da se nagomilaju, nećemo imati čime da hranimo decu... i slično...
A sada je ok, imamo primanja, nemamo dugove...
Sve može da se obrne, očas posla, i da posle i ja slušam priče tipa - što si radjala još jedno kad nemaš uslova...

Nezahvalno je komentarisati ovako nešto... šta znam, mož' čovek lako da se ogreši...

Slažem se da niko nema čarobnu kuglu pa da zna šta ga čeka ali...da li bi se ti odlučila za drugo, ili treće dete a da nemaš taj svoj kutak za življenje i platu kao izvor prihoda?

Slažem se da niko nema čarobnu kuglu pa da zna šta ga čeka ali...da li bi se ti odlučila za drugo, ili treće dete a da nemaš taj svoj kutak za življenje i platu kao izvor prihoda?

Kada sam ostala trudna sa prvim detetom imala sam posao na crno, radila do petog meseca i gotovo.
Kada sam ostala trudna sa drugim detetom nisam imala posao ni na crno. Samo plata mm-a i ništa drugo. ( neko petljanje na Limundu, po koji privatni čas ponekad i slično, ali ne i prava redovna zarada )
Sada sam zaposlena po ugovoru, s tim da su mi obećali od Nove godine za stalno. Ako ne, bar da mi još jednom produže ugovor, da vežem tih 6 meseci, pa da bar mogu na biro da se prijavim.
Kutak za življenje smo sredili pre venčanja, zato i imamo kredit.

Sta,kao ne postoji praksa da se obezbedjuje dozivotna plata za majku u zemlji recimo gde je minimalac oko 2000 evra?
Ili ovo?
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/420051/Novcana-nadoknada-za-Britanke-koje-doje-svoje-bebe

Колико ја капирам, прва породица и нема разлога за кукњаву, негде сам прочитала да обоје раде а и "старамајка" :lol: прима пензију.

То што они дугују велике паре за струју може а и не мора бити последица немаштине.

Poslednja izmena od moderatora:
... su divne! Blago onima koji ih imaju.

Cari roditeljstva nisu uvek divne.

Druga je stvar u kom kontekstu se spominje dozivljavanje cari roditeljstva - jer druga strana, deca - ona su jedinstven deo te price: neko ima poriv da "dozivi cari roditeljstva", a svojim kvalitetom nije u stanju da obezbedi detetu startnu osnovu za kvalitetan ili kvalitetniji zivot. Cemu onda to "dozivljavanje"?

Cari roditeljstva nisu uvek divne.

Druga je stvar u kom kontekstu se spominje dozivljavanje cari roditeljstva - jer druga strana, deca - ona su jedinstven deo te price: neko ima poriv da "dozivi cari roditeljstva", a svojim kvalitetom nije u stanju da obezbedi detetu startnu osnovu za kvalitetan ili kvalitetniji zivot. Cemu onda to "dozivljavanje"?

Мало ми је мука од тог израза "квалитетан живот". Шта је то уопште?

Back