Вишецевни бацачи ракета

Најбољи светски ВБР је.

• М270 MLRS 227мм

• БМ-30 Смерч 300мм

• БМ-27 Ураган 220мм

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ja sam doživio i preživio, plamen, oganj i orkan. Ne znam što je gore. stvarno ne znam. Najveći sam šok doživio kad me je poklopio plamen. Kod orkana je taj nevjerojatni niz manjih udara koji se spajaju u dugi huuuuk ekplozije. Kao da jedna ekplozija traje 2 sekunde. A kad digneš glavu , 200 metara u svakom smjeru dim, magla, krv, kaos.
Oganj, u Karlovcu sam ga doživio ali bio sam na sigurnom tako da osjećaj nije bio nešto, nisam ni zijevnio. Iako je u zgradu u kojoj sam bio, udarila raketa.
Ali zato plamen... uuh, 91. Među zgradama sam i idem doma.. minobacači su tukli već dugo i navikao sam se na njih, pričekaš tu di jesi pa onda trk, pa opet se zavučeš negdje pa pričekaš pa opet dalje.... ali budala nije ni znala da ima osim minobacača i drugih stvari. Ovi "naši" nisu imali problema s municijom a ni živaca da se zajebavaju sa ispaljivanjem po 4-8 komada.... ma deri sve od jednom... UŽAS...
samo se sijećam da kad je završilo da san osjetio toplinu na glavi iznad oka ..klasika.. pomislih da je i mene snašlo ali sam kasnije zaključio da je odbilo najbližu banderu i da je bandera u padu povukla kabel i taj me je kabel po čelu potega.
Uglavnom... Vlr-i, vbr-i ili već kako ih tko zove... jako učinkovita stvar za ne zaštićene ciljeve.
Oganj je ipak broj 1. Orkan.. hm hm..mana mu je ovo što sam ja zaključio analizirajući nakon sevga je grupiranje pogodaka, u 10x 10metara padne 7-8 zvončića onda 50 metara ništa pa opet takvo grupiranje, a kakao sam čuo i vidio!! Kod Zadra u operaciji koja je slijedila nakon operacije maslenica..protuudar ojačanog kninskog korpusa(btw. 28 tisuća ljudi je tad brojao i tad je doživio svoj maksimum brojnog stanja nakon 91., da neki ne pomisle kako se šačica ljudi branila od povampirenih ustaša), koristio se orkan na veliko ali iako je tamo tlo na mjestima dosta kamenito, ne većina ali dobar dio od tih zvončića nije se aktivira....što mu je u konačnici velika mana.
Plamen.. može ga se svugdje zavući....relativno lagan avelike moći..odlična stvar!!

hijenaa:
U opticaju je brojka od samo tri.
Da li su ostali zarobljeni ili unisteni od NATO?
Ili se nesto krije.
brojka je sigurno veca! nije zarobljena ni jedna , a pogtovo nije unistena, ni u ovom ni u ratu u bosni! stim sto su se muslimani docepali jedne, koja nije izvucena iz kasarne, ali znam da nisu imali rakete, tj da su imali jako malo, te su ih retko koristili, ali oni su imali 1 ! a vojska rs imala je vise komada , ali kolko pojma nemam , neznam, ni koliko ima sada vojska srbije, ali znam sigurno da nijedna nije unistena , niti zarobljena, znam kada su tri izvucene iz rsk , njima je martic poklopio zagreb!

HS1911:
Ja sam doživio i preživio, plamen, oganj i orkan. Ne znam što je gore. stvarno ne znam. Najveći sam šok doživio kad me je poklopio plamen. Kod orkana je taj nevjerojatni niz manjih udara koji se spajaju u dugi huuuuk ekplozije. Kao da jedna ekplozija traje 2 sekunde. A kad digneš glavu , 200 metara u svakom smjeru dim, magla, krv, kaos.
Oganj, u Karlovcu sam ga doživio ali bio sam na sigurnom tako da osjećaj nije bio nešto, nisam ni zijevnio. Iako je u zgradu u kojoj sam bio, udarila raketa.
Ali zato plamen... uuh, 91. Među zgradama sam i idem doma.. minobacači su tukli već dugo i navikao sam se na njih, pričekaš tu di jesi pa onda trk, pa opet se zavučeš negdje pa pričekaš pa opet dalje.... ali budala nije ni znala da ima osim minobacača i drugih stvari. Ovi "naši" nisu imali problema s municijom a ni živaca da se zajebavaju sa ispaljivanjem po 4-8 komada.... ma deri sve od jednom... UŽAS...
samo se sijećam da kad je završilo da san osjetio toplinu na glavi iznad oka ..klasika.. pomislih da je i mene snašlo ali sam kasnije zaključio da je odbilo najbližu banderu i da je bandera u padu povukla kabel i taj me je kabel po čelu potega.
Uglavnom... Vlr-i, vbr-i ili već kako ih tko zove... jako učinkovita stvar za ne zaštićene ciljeve.
Oganj je ipak broj 1. Orkan.. hm hm..mana mu je ovo što sam ja zaključio analizirajući nakon sevga je grupiranje pogodaka, u 10x 10metara padne 7-8 zvončića onda 50 metara ništa pa opet takvo grupiranje, a kakao sam čuo i vidio!! Kod Zadra u operaciji koja je slijedila nakon operacije maslenica..protuudar ojačanog kninskog korpusa(btw. 28 tisuća ljudi je tad brojao i tad je doživio svoj maksimum brojnog stanja nakon 91., da neki ne pomisle kako se šačica ljudi branila od povampirenih ustaša), koristio se orkan na veliko ali iako je tamo tlo na mjestima dosta kamenito, ne većina ali dobar dio od tih zvončića nije se aktivira....što mu je u konačnici velika mana.
Plamen.. može ga se svugdje zavući....relativno lagan avelike moći..odlična stvar!!
Orkan nema manu!!! to sto raspe kasetne bombe na vecu povrsinu, pa to je onaj koji je dejstvovao, namerno tako uradio, ako hoce moze da ti stavi da svih 12 raketa grune na isto mesto?! i ne koristi on samo kasetne bobmbe, vec i dosta drugih stvarcica, inace te sto nisu eksplodirale, pridji im sledeci put na pola metra pa ces videti :-) mala sala, ali one i jesu napravljene da ne eksplodiraju, vec da zaprecuju put , tj da se onemoguci iznosenje ranjenika, i setanje kontaminiranim terenom, one imaju okidac na principu magnetnog polja, i kada joj pridjes , tj narusis magnetno polje oko nje, ona se aktivira! odvratna stvarcica! inace da , sacica ljudi se borila u rsk! 25 000 ljudi za onaj front jeste sacica ljudi!

ZORANNS83:
Orkan nema manu!!! to sto raspe kasetne bombe na vecu povrsinu, pa to je onaj koji je dejstvovao, namerno tako uradio, ako hoce moze da ti stavi da svih 12 raketa grune na isto mesto?! i ne koristi on samo kasetne bobmbe, vec i dosta drugih stvarcica, inace te sto nisu eksplodirale, pridji im sledeci put na pola metra pa ces videti :-) mala sala, ali one i jesu napravljene da ne eksplodiraju, vec da zaprecuju put , tj da se onemoguci iznosenje ranjenika, i setanje kontaminiranim terenom, one imaju okidac na principu magnetnog polja, i kada joj pridjes , tj narusis magnetno polje oko nje, ona se aktivira! odvratna stvarcica! inace da , sacica ljudi se borila u rsk! 25 000 ljudi za onaj front jeste sacica ljudi!
Nisi me razumio, orkan ima ..koliko ono tih zvončića? nije bitno. ali bitno je da tih 300injak da ih ravnomjerno rasprši na određenu površinu a ovdje sam vidio kako su jedan do drugoga padali po nekoliko komada(desetak) na 4-5 kvadratnih metara pa onda dugo ništa. možda 30,40, čak i 50 metara ni jedan pa onda opet takav jedan grozd. I ovi koji su se uptrebljavali po zagrebu i oko zadra su bili obični, bez tog magnetnog upaljača.

A ovo drugo a na tom području, u to vrijeme... znači od 28.2.93..pa u slijedećih mjesec dana.... zna se kakav je bio omjer snaga... kninski korpus je bio 28000 a hrvatske snage su bile , recimo od velebita do biograda 6-7000 ljudi i dolje prema šibeniku, sinju i dinari još tri brigade.. pa računaj...
Tad su nas spacili MI-24 i brzo prebacivanje jedne bojne 3.gardiske

Panzzers:
Mshone Ispravka SVLR. Ja sam u rumi sluzio i imali smo 20-ak SVLR-a. Mada ga svi zovu VBR.
Pozdrav
brate, ja sam u Rumi bio k-dir baterije SVLR i to u doba dok je tamo bilo mnogo manje orudja tog tipa.
I znam da ga topovci i kib-ovci /guza, baki, lukic, misa, zlaja i ostali/ zovu vbr, a da je slubeni naziv jedinice bio ad SVLR, ali ovo sto sam pricao je tehnicki naziv orudja, po vazecoj nomenklaturi.

Nije u redu sto na listi nema visecevnog bacaca raketa M87 ORKAN:
Razvoj raketnog sistema Orkan započeo je 1980. godine kao zajednički projekat Jugoslavije i Iraka. Ispitivanja prototipova završena su do 1985. godine, a dve godine kasnije prvi lanseri su isporučeni JNA.

Raketni sistem M87 Orkan namenjen je za vatrenu podršku jedinica ranga korpusa i armije. Efikasan je protiv žive sile, oklopnih vozila, a može se koristiti i za protivoklopno zaprečavanje.

Lanser je postavljen na šasiju terenskog automobila FAP 3232 BDS/A, konfiguracije 8x8. Vozilo ima masu 15.000 kg, dok je borbena masa 32.000 kg. Za pogon se koristi dizel motor snage 235 kW, sa direktnim ubrizgavanjem. Pokretljivost van puteva je poboljšana ugradnjom sistema za centralnu regulaciju pritiska u pneumaticima. Petočlana posada smeštena je u klimatizovanoj kabini u prednjem delu vozila, a na zadnju platformu je postavljen 12-cevni lanser. Polje dejstva lansera po pravcu je 220°, a po elevaciji od -0,5° (+22° iznad kabine vozila) do +56°. Pre gađanja spuštaju se četiri stope radi isključivanja sistema za oslanjanje vozila, a poseban sistem zatim vrši nivelaciju (dovođenje u horizontalni položaj) platforme sa lanserom. Upravljanje svim sistemima je daljinsko i posada ne mora da napušta kabinu vozila prilikom gađanja.

Raketa R-262 M87 Orkan je razvijena u dve varijnte – sa kasetnom bojevom glavom sa kumulativno-parčadnim bombicama i sa kasetnom bojevom glavom sa protivtenkovskim minama.

U kasetnoj bojevoj glavi sa bombicama nalazi se 288 kumulativno-parčadnih bombica (submunicije) koje na visini 800 do 1000 m izbacuje pirotehničko punjenje. Površina razbacivanja submunicije je oko 2 hektara, a radijus ubojnog dejstva svake je 10 m. Kalibar bombice je 40 mm, probojnost 60 mm pancirnog čelika, a masa 245 grama.

Kasetna bojeva glava sa protivoklopnim minama se sastoji od 8 čeličnih kontejnera sa ukupno 24 mine. Pad kontejnera usporava padobran, a nakon 2,5 sekunde iz kontejnera se izbacuju mine koje padaju stabilisane uz pomoć četiri krilca. Kalibar mine je 105 mm, masa 1,8 kg, probojnost 40 mm. Upaljač je nekontaktni - reaguje na promenu magnetnog polja, a mina se samouništava nakon 24 časa.

Domet rakete reguliše se promenom elevacije lansera i aktiviranjem vazdušnih kočnica na raketi. Minimalni domet je 5 km, a maksimalni 50 km. Rakete se ispaljuju pojedinačno ili rafalno sa intervalom od 2, 3 ili 4 sekunde.

Savremeni sistem za upravljanje vatrom obezbeđuje automatizovano izračunavanje i zauzimanje elemenata za gađanje. Delovi SUV-a nalaze se na lansirnim vozilima, komandnom vozilu baterije, topografskom, osmatrčakom i meteorološkom vozilu. Podaci se između vozila razmenjuju automatizovano - radio ili kablovskom vezom

U sastavu baterije sistema Orkan nalaze se i vozila za prevoz i pretovar raketa. Na vozilu se nalaze 24 rakete i dizalica uz pomoć koje dvočlana posada može za 30 minuta da utovari ili istovari sve rakete.

Lansirna vozila sistema M87 Orkan naoružana su i protivavionskim mitraljezom kalibra 12,7 mm postavljenim na krov kabine. Za maskiranje se koriste četiri bacača dimnih kutija postavljena na prednjem braniku. Posluga je naoružana sa četiri automatske puške M70, jednim automatskim pištoljem M84 i jednim ručnim bacačem M79 Osa.

Orkan je za bivšu JNA proizveden u malom broju, a sa raspadom SFRJ proizvodnja je okončana. U SR Jugoslaviji je razvijena varijanta Orkan-2 sa četiri lansirne cevi 262 mm postavljene na lansirno vozilo raketnog sistema Luna-M (FROG-7), koja je nuđena za izvoz kao program modernizacije sistema Luna-M.

Back