Vise operativnih sistema na jednom mestu???

hvala,a da li neko zna kako da stavim sve moguce drajvere u taj operativni sistem???
ovo ti nije najpametnija ideja jer kada bi ubacivao sve postojeće drajvere napravio bi monstruma , bolje je izbaciti sve drajvere a ubaciti programe da se automatski instaliraju sa postavljanjem operativnoga sistema a zatim svako neka instalira svoje drajvere za taj OS koji postavljaš.

I ti programi će za kratko vreme već biti stare verzije pa posle treba samo neko da ih briše i stavlja nove...Najbolje je čist sistem pa nek ubacuje šta kome treba od drajvera do plejera.
uopšte mi nijsu bili na pameti programi tipa photoshop i slično nego neki office i najjosnovniji za gledanje divx i dvd filmova sa kodecima , i slušanje muzike, eventualno preglednik fotografija i neki pdf čitač uz neki programčić za virtuelne diskove i program za narezivanje diskova i to je to.

uopšte mi nijsu bili na pameti programi tipa photoshop i slično nego neki office i najjosnovniji za gledanje divx i dvd filmova sa kodecima , i slušanje muzike, eventualno preglednik fotografija i neki pdf čitač uz neki programčić za virtuelne diskove i program za narezivanje diskova i to je to.

све то већ можеш наћи на live верзијама разних Линукс дистрибуција, нпр теби би посао одрадио и Линукс Минт а можда чак и Puppy Linux...

Може и Убунту (и било коју другу ГНУ/Линукс дистрибцију) , у току одабира начина партиционисања имаш ону опцију ручног одабира партиција где можеш да вршиш партиционисање и одабир партиција по својој жељи -потреби...

Најбоље је да одрадиш партиционисање из неког програма којим знаш да рукујеш (нпр из Виндовса) те потом ту/те партицију(е) користиш за инсталацију Убунтуа (како не би нехотице погрешио).

imam dve particije na c je instalirana w7 dok je d skoro prazna ali kad pokrenem instalaciju ubunta on prikaze ceo hard kao jednu particiju zato i nepokrecem instalacijujer ce prebrisati i w7
imao sam xp na c i w7 na d particiji ali i onda sam morao da metem prvo xp jer w7 nije dozvoljavala instalaciju xp posle njega
mozda i nisam dobro razmotrio sve stavke ali nikad nisam video da se podeljeni hard javlja ucelo
ako neko razume pitanje hvala za odgovor

покрени Убунту преко диска или УСБа (већ како ти одговара) и провери шта види од партиција на харду .
такође би требало да имаш и програм за партиционисање (Gparted manager) те и преко њега провери како ти приказује хард диск и колико партиција види.
Уколико види другу партицију (за коју рече да је празна) исту партициониши онако како си замислио (лично увек правим 3 партиције, /root ; /home и swap) ...

imam dve particije na c je instalirana w7 dok je d skoro prazna ali kad pokrenem instalaciju ubunta on prikaze ceo hard kao jednu particiju zato i nepokrecem instalacijujer ce prebrisati i w7
imao sam xp na c i w7 na d particiji ali i onda sam morao da metem prvo xp jer w7 nije dozvoljavala instalaciju xp posle njega
mozda i nisam dobro razmotrio sve stavke ali nikad nisam video da se podeljeni hard javlja ucelo
ako neko razume pitanje hvala za odgovor

Koji ubuntu si hteo da instaliras? Pogledaj u tutorijalima kako se vrsi rad sa particijama prilikom instalacije. Posto imas samo dve particije sa podacima, prilikom kreiranja nove particije budi pazljiv da ne bi izgubio podatke. Koristi neki siguran alat, uradi back up podataka na particiju koju neces dirati, externi hdd ili na neki cloud server, uradi defregmentaciju te particije i tek onda podeli particiju.

instalirao sam ubuntu 12 direktno iz windovsa sa interneta
ili mu je malo 1g rama 2ghz duo ili ja nisam dobro odradio
spor je do bola

Да, за рачунаре са 1gb RAM-а се препоручује Ксубунту (Xubuntu), за Убунту и Кубунту је већ потребно више радне меморије (барем 2gb)за неки нормалан рад.......

Back