Više nije šala – evo zašto mobitel trebate ostaviti u drugoj sobi!

Poruka
22.458
Ja najvise volim strankinjez:cry:z:cry:z:cry:z:cry:

Kako provodite noći – u zagrljaju svog dragog ili razmjenjujući poruke sa strancima preko društvenih mreža? Ometa li vam to i seksualni život? Ako je tako, imate infomaniju, nezdravu zavisnost o smartphoneima, a stručnjaci upozoravaju da bi ona mogla imati ozbiljne posljedice na vezu.

Nosite li smartphone svugdje, pa čak i u krevet i kupaonicu, ne odvajate li se od njega dok ručate ili večerate, odbijate li seks ili odmah nakon njega provjeravate poruke – ozbiljno ugrožavate vezu i tjerate drugu stranu da se osjeća nepotrebnom i neželjenom.

Infomanija, preopterećenje informacijama uzrokovano konstantnom potrebom da provjeravate smartphone, postala je veliki problem i može, ako ostane nedetektovana, razoriti vezu i uzrokovati otuđenje od stvarnog svijeta.

Klinika The Tavistock and Portman NHS u Londonu ima odjel koji se bavi liječenjem zavisnosti o tehnologiji.

Psiholog Thomas Stewart upozorava da su smartphonei odlična stvar koja nas povezuje s drugima, no kad se koriste pretjerano, mogu uzrokovati ozbiljne probleme u ličnim vezama.

'Ako ste zadubljeni u smartphone, ne obraćate pažnju na partnera', kaže. 'Osim što je nepristojno, kad neko daje prednost mobitelu, ostavlja partnera da se osjeća zanemareno i povrijeđeno, posebno ako je osoba slijepljena na društvene mreže poput Twittera ili Facebooka i razmjenjivanje trivijalnosti s 'prijateljima' i 'sljedbenicima' koje jedva poznaje.'

To oslanjanje na tehnologije podstaknulo je ljude da osjećaju strah da će propustiti nešto važno – bez obzira radi li se o odlasku na zabavu, novim vijestima ili tračevima.

Aimee Bradley (29) i njen suprug David (29) zbog tog su problema išli na bračno savjetovanje, piše DailyMail. David se žalio da je stalno zaokupljena svojim mobitelom.

'David je govorio da bi mi bilo svejedno i da nije pored mene, ali teško je ignorisati obavijest o novoj poruci, postu ili tweetu. Prije smartphonea smo normalno komunicirali i mazili se ispred TV-a. Za to više nisam imala vremena', objašnjava Aimee.

Savjetnik im je odredio drastične mjere kako bi spasili vezu.

Dogovorili su se da će svaku večer gasiti telefon nakon 19 sati. Jednom mjesečno su izlazili, a ona mobitel nije smjela vaditi iz torbice.

Psihologica Jane McCartney savjetuje kako možemo uključiti i partnera. 'Pričajte o tome što ste vidjeli ili pročitali na isti način na koji zajedno komentarišete TV-program.'

To je nešto na čemu rade grafička dizajnerka Chiara Stone (32) i njen suprug David (35).

'S dvoje djece, kvalitetno zajedničko vrijeme ionako je postalo premija, a on je osjećao da me dijeli s telefonom', kaže. 'To je postao toliko velik problem da sam pristala da dvije noći u nedjelji mobitel ostavim u drugoj sobi.'

Bila su im potrebna samo dva mjeseca da nove striktne mjere ostave blistave rezultate na kvalitetu njihovog braka.

Zato ako ste infomanijak, ovo je dokaz da je vrijeme da prekinete vezu s uljezom i ostavite ga preko noći da se puni – u drugoj sobi!

Moj fon ne moze ni na net, a kamoli nesto vise, a licno i ne volim nesto mobilni ni ljude da me dave preko mobilnog ili na netu.
Informacija jeste korisna, treba ti nesto za kucu, sedis u krevetu, mrzi te da palis komp, uzmes fon, pogledas sajt, ili se cujes sa nekim, ali da pratis sta tvoji "prijatelji" sa Face-a pisu na netu, a to su obicno mudrosti koje ne smeju da se propuste i menjaju zivot, je jako debilno.

Mogu samo da zamislim situaciju, momak i devojka, nevini, pre seksa uzimaju telefon da promene status na Fejsu u nesto tipa "nevinosti zbogom!" ili kazu u tokom odnosa, "e cek, da vidim sta je ovaj izbacio, hihihi, e bas je dobro, cek da mu komentarisem i lajkujem ovo". Dno dna.

Licno me nervira kada devojka ne moze da se odlepi od mobilnog, a vidjao sam takve, izadjes sa njom, a njoj fon 10 puta za sat vremena stigne poruka, i onda cekas da odgovori i sl. Ok, razumem, iskrsne nesto, mora da se javi, ali da prepricava drugarici kako joj prolazi izlazak, dok izbacuje slike na face-u i sl. mi je skroz jadno.

Nemam nista protiv informacija ni protiv telefona, samo mrzim opterecivanje bezveznim informacijama.

Moj telefon hvata net, ali ga jako retko koristim. Msm koji će mi net na telefonu. Imam svoj lap top, koji radi po ceo dan, tako da sam na netu kad god sam slobodna (a i kad učim, bogami :D), a čim imam društvo, internet mi nije potreban. Telefon mi često ostane u torbi ili jakni, ili ga jednostavno negde zaturim, tako da često ne odgovaram na poruke satima ili uopšte ne čujem kad me neko zove. Nije mi potreban ni u krevetu ni u kupatilu :D i ne stižu mi obaveštenja sa fejsa na njega. Koristim ga samo za slanje poruka i da se čujem sa mojima, tako da kontam da nisam zavisnik. Super su stvar ti smartfoni, ali tužno je što su mnogima postali zamena za pravo društvo.

Licno me nervira kada devojka ne moze da se odlepi od mobilnog, a vidjao sam takve, izadjes sa njom, a njoj fon 10 puta za sat vremena stigne poruka, i onda cekas da odgovori i sl. Ok, razumem, iskrsne nesto, mora da se javi, ali da prepricava drugarici kako joj prolazi izlazak, dok izbacuje slike na face-u i sl. mi je skroz jadno.

.

Evo ja sam ekstremni zaludjenik za gedzete, ali znam koliko toliko neki red, kada vidim ovakav sabanizam povrati mi se. Nepristojnost , mada nemam dlake na jeziku cak i kad je zensko u pitanju, kazem lepo batali to go*no vise ako hoces da razgovaras sa mnom. I postide se sto je vrlo interesantno, znaju da je to sto rade nekulturno prema sagovorniku ali jednostavno duh tracare ne da mira, mora da vidi toga trenutka sta pise pa makar ispala seljanka.

Back