Virtuelna memorija na dva diska?

• Začetnik teme Začetnik teme milsu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

milsu

Domaćin
Poruka
3.304
Planiram da ugradim dva SSD diska u PC, jedan za Windows 10 i manje programe, a drugi za veće programe kao što je simulacija letenja.

Ono što me zanima, da li je bolje da postavim virtuelnu memoriju samo na jedan od ova dva diska, ili da je podelim po pola na oba diska podjednako?

Ako imam virtuelnu memoriju na dva diska, da li će je Windows 10 koristiti na oba diska ravnomerno, ili će jedan od diskova imati prioritet?

Planiram da ugradim dva SSD diska u PC, jedan za Windows 10 i manje programe, a drugi za veće programe kao što je simulacija letenja.

Ono što me zanima, da li je bolje da postavim virtuelnu memoriju samo na jedan od ova dva diska, ili da je podelim po pola na oba diska podjednako?

Ako imam virtuelnu memoriju na dva diska, da li će je Windows 10 koristiti na oba diska ravnomerno, ili će jedan od diskova imati prioritet?
Ajde napishi kako se to radi u Windows-u, da imash swap fajl podeljen na dva diska, poshto mislim da u Windows-u ne mozhesh
da specifirash uopshte gde tje swap file biti, ni koliko ima delova...

Mozes, ali ne dobijas puno na perfomansi. A i moglo bi da dodje do "problema".

"Технички да, али ово се односи ирелевантно од тога да ли говорите о датотекама за пејџинг или не. Међутим, важна ствар је да сваки диск морате имати на засебном контролеру И контролери не смеју бити на истој магистрали на матичној плочи (нпр. САТА 5 и 6). Морали бисте погледати документацију своје матичне плоче да бисте то схватили."
Prevedeno sa
https://learn.microsoft.com/en-us/a...indows-10-still-benefit-from-two-or-more-page
obrati paznju na zadni post sa gornje adrese.

Neki programi koriste svoj swap file. Na primer Photoshop gde se zove "scratch disks" tu mozes u Photoshop-u da oderdis lokaciji,velicinu i na kojim diskovima zelis.
https://helpx.adobe.com/photoshop/using/scratch-disks-preferences.html

Moze i da se odredi na kom disku zelimo swap file

@bmaxa

MA, mozhe Makhso , nego ti phuno phishes a slabo chitas. Mozda da hodes na Googhle i phitas.

https://recoverhdd.com/blog/swap-file-in-windows.html

Не знам да ли имаш неки посебан разлог за то ? Довољан ти је swap на једном диску, стави више RAM меморије и нешто swap-a и то је то.
Ако ти треба доста меморије базирај се на RAM, swap je успут у целој причи.

Не знам да ли имаш неки посебан разлог за то ? Довољан ти је swap на једном диску, стави више RAM меморије и нешто swap-a и то је то.
Ако ти треба доста меморије базирај се на RAM, swap je успут у целој причи.
Mozhda hotje da prebaci na HDD, da izbegne wear na SSD? Swap treba i za hybernate, takodje...
na dva diska, mozhda ima neki razlog...

Mozes, ali ne dobijas puno na perfomansi. A i moglo bi da dodje do "problema".

Zanimalo me je ako neko zna ili ima iskustva. Na primer, ako imam virtuelnu memoriju na diskovima C i D, kada koristim program sa diska D, da li će on onda prioritetno koristiti virtuelnu memoriju na disku C. Mislim zbog istovremenog pisanja i čitanja na dva diska koje bi možda ubrzalo rad programa pre nego da je virtuelna memorija na istom disku sa kojeg radi i program. To mi pre svega treba zbog simulatora letenja jer je ogroman program i koristi ogromne resurse, pa ako bih na taj način dobio nešto na FPS.

Advanced system settings > Performance > Settings... > Advanced > Virtual memory > Change...

Tu onda odabereš svaki od diskova i koliki paging file želiš.
Slabo koristim Windows, sad vidim mozhesh da specficirash disk na kom je fajl...
saznah neshto novo :P
macOS je josh gluplji, ne mozhesh da specificirash ni disk, ni velichinu, samo mozhesh da ukljuchish
i iskljushish i to ne preko GUI-ja nego ospkurnih komandi koje mozhesh da izvrshish samo ako
dizejblujesh "system integrity protection" :P

Zanimalo me je ako neko zna ili ima iskustva. Na primer, ako imam virtuelnu memoriju na diskovima C i D, kada koristim program sa diska D, da li će on onda prioritetno koristiti virtuelnu memoriju na disku C. Mislim zbog istovremenog pisanja i čitanja na dva diska koje bi možda ubrzalo rad programa pre nego da je virtuelna memorija na istom disku sa kojeg radi i program. To mi pre svega treba zbog simulatora letenja jer je ogroman program i koristi ogromne resurse, pa ako bih na taj način dobio nešto na FPS.
Swap sam po sebi ne bi smeo da se koristi u toku rada programa, jer ako je sluchaj da nemash dovoljno rama, sve jedno tje seckati.
Swap se koristi kada otvorish zilion tabova u browseru, i josh gro programa koje ne koristish, pa se lepo odswapuje na disk, da ne bi
morao da zatvarash pa ponovo otvarash.
No, koliko znam Windows nema podeshavanja prioriteta, kao Linux...

Swap sam po sebi ne bi smeo da se koristi u toku rada programa, jer ako je sluchaj da nemash dovoljno rama, sve jedno tje seckati.
Swap se koristi kada otvorish zilion tabova u browseru, i josh gro programa koje ne koristish, pa se lepo odswapuje na disk, da ne bi
morao da zatvarash pa ponovo otvarash.
No, koliko znam Windows nema podeshavanja prioriteta, kao Linux...

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, veća virtuelna memorija je popravljala performanse simulatora letenja i dobijao sam veći FPS sa većom virtuelnom memorijom.

Razumem pitanje, ali nemam iskustvo. Mozda naleti neko ko se bolje razume ili zna.

Slabo koristim Windows, sad vidim mozhesh da specficirash disk na kom je fajl...
saznah neshto novo :P
macOS je josh gluplji, ne mozhesh da specificirash ni disk, ni velichinu, samo mozhesh da ukljuchish
i iskljushish i to ne preko GUI-ja nego ospkurnih komandi koje mozhesh da izvrshish samo ako
dizejblujesh "system integrity protection" :P

Pa to znaci da je Windows bolji OS od tog tvog "maka" macOS ili kako se vika. Prevarili vi , da trazite da vi vrnu pare nazad pod hitno i predjite ne Win da vi bog vidi.

Back