Virdžinija Vulf

Pa, po mom misljenju, ,,Ka svetioniku" jeste sjajna porodicna saga (inace, njena, napisana je da bi ona uspela da se otarasi stalnog razmisljanja o majci, koja je prerano umrla), ali ona ima mnogo jace i dublje romane. Preporucujem ,,Gospodju Dalovej", a posle i ,,Talase", koji su, po mom skromnom misljenju, njeno najbolje delo. :)

Velika žena i velika književnica, silno nesretna u životu i najsretnija žena jer je imala cijeli život svog Leonarda koji joj je dao sve najbolje od sebe i sve što je imao uopće. "Svjetionik", "Vlastita soba", "Orlando", "Gospođa Dalloway"... treba pročitati i proživjeti

Gospodju Dalovej sam citao.Nije na mene ostavila dobar utisak.Nekad je jedna knjiga malo ali nesto imam utisak da bih lose o Virdziniji mislio i da procitam sve njene knjige.Sve te sto imaju titulu spisateljice su neozbiljne knjizevnice,kao nasa Isidora Bjelica recimo.

Molila bih te da ne stavljas njih dve u isti kos. Razumem da ti se nesto ne svidja, ali nije lepo takvo poredjenje. Virdzinija je zanemarivana kao spisateljica, a svi su gledali njen zivot, koji je, priznajem, neodvojiv od knjizevnosti, ali pisala je bolje od mnogih velikana engleske knjizevnosti, jedina mana joj je bila sto je bila zensko u sovinistickom drustvu. Prevodi su losi, ali ,,Gospodju Dalovej" treba shvatiti da bi ovako nesto mogao da tvrdis, a nisam sigurna kako je tumacis... Volela bih da cujem.

Ja o njoj ne sudim zbog njenog zivota jer nista ne znam o njoj privatno.
Smesno mi je da kazes kako je Gospodja Dalovej neko duboko stivo.Nemas nista dublje i teze od nemacke filozofije,te nemacke filozofe ja lagano citam i tumacim,bez vecih problema.|I sad kao ja ne mogu da rastupacim jednu Virdziju Vulf,smesno mi zaista.
Tomas Man,Herman Hese,Dostojevski,Markes,,,sve su to malo tezi pisci i bez problema ih svarim.I sad sta je Vulf za njih?

Citam i ja nemacke filozofe, u cemu je stvar?
Ja ne znam sta ti citas ili ne citas, samo kazem da mi se cini da nisi shvatio ,,Gospodju Dalovej", cim imas tako povrsno misljenje.
Ako si shvatio, zelela bih da mi rastumacis. Jako me zanima kako si shvatio.

Nema sta da shvatim Dalovej,ne vidim tu niceg da bi imalo da se shvati.Dosadna mi je.U stvari da bi knjiga bila dobra,ne mora da ima neceg poucnog,jer cim kazes da se nesto treba shvatiti onda je to ta pouka koju knjiga daje.Dobra knjiga ne mora da ima pouku,dovoljan je dobar umetnicki stil.Kao recimo neke od Kamia.
Dzojs se tako proslavio,sa Uliksom.Svi su u toj debeloj knjizi trazili neko naravoucenije,a on ga namerno nije postavio.I tako se covek proslavio,mada ja ne tvrdim da njegove knjige imaju neki umetnicki stil.

Nema ona tu neceg poucnog, nego niste razumeli sta je ona tom knjigom zelela da postigne. Niti ko je gospodja Dalovej. Niti sta je bila njena filozofija. Uliks ne, ali Fineganovo bdenje?
Gospodja Dalovej je knjiga o vise ljudi koji zive u jednom coveku. Gospodja Dalovej je istovremeno i covek koji umire, a on simbolise dve strane Virdzinijine licnosti-oni suicidalnu, neshvacenu, promasenu, ludu, ako vec hocete, i onu drugu, onu srecnu. Ona je bila zena manicno-depresivna, koja je bila i srecna i tuzna, i to sve u krajnjim granicama. Zeleci da objasni sebe i svoj polozaj u drustvu, napisala je gospodju Dalovej. Kaningem je napisao knjigu ,,Sati" koja objasnjava nacin i tok njenog stvaranja te knjige-da li ubiti glavnog lika i tako pokazati sebe, ili ga ne ubiti, vec sahraniti onaj drugi deo, privatni? Takodje, zelela je da pokaze kako sudbina jednog coveka, ma koliko bili povezani, ne dotice onog drugog. Svi smo okrenuti sebi i svojoj nesreci previse da bismo brinuli za druge, pa makar i taj neko drugi bio ,,drugi deo nase sopstvene licnosti". Stoga, molim Vas, bez komentara koji vredjaju Virdziniju. Ona je zena koja je iz svog ludila (bolovala je od sizofrenije) izvukla umetnicku crtu koja je originalna i upecatljiva, imala je temelj koji joj je posluzio odlicno da izgradi sebe, a ne da unosi pozersko ludilo, pesimizam i ostalo, sto mnogi rade. Umetnik najbolje pise kad pise o sebi.

Ja o njoj ne sudim zbog njenog zivota jer nista ne znam o njoj privatno.
Smesno mi je da kazes kako je Gospodja Dalovej neko duboko stivo.Nemas nista dublje i teze od nemacke filozofije,te nemacke filozofe ja lagano citam i tumacim,bez vecih problema.|I sad kao ja ne mogu da rastupacim jednu Virdziju Vulf,smesno mi zaista.
Tomas Man,Herman Hese,Dostojevski,Markes,,,sve su to malo tezi pisci i bez problema ih svarim.I sad sta je Vulf za njih?

Ovo je najveci problem nemacke filozofije...
Oni koji pisu namerno zamagljeno i mutno se smatraju dubokim mudracima, a ta stvar je mogla da se kaze na sasvim prost nacin.
Stvar je u tome da se iza tih apstraktnih i namerno zamagljenih recenica krije obicno neka banalnost,pa kada citalac to "rastumaci" on stekne utisak da je genije i laska sebi kako on zna da cita tako "tesku i duboku" filozofiju.

Brajko,gresis,pises tako a verovatno ne poznajes filozofiju.Moras nesto poznavati da bi kritikovao ili hvalio.Ja sam od Virdzinije samo jednu knjigu procitao i to je malo,zato sam se ogradio.Trebao bih jos koju njenu procitati da bih bio sigurniji.Ovako na osnovu jedne ja zaista nju ne cenim,ali ko zna ako bih sve procitao.
Solzenjicin je dobar pisac,ali ima losu jednu knigu,zove se mislim Avgust 1918.To mu je prva ili jedna od prvih knjiga,i da sam od njega samo to procitao,ja bih o njemu mislio sto i o Vulfovoj.
Fridrih Nice kaze "mute vodu da izgleda dublje".
Mislio je na neke filozofe koji pisu tako zakukuljeno.
No ima i toga,ali to svakako nije Hegel i Kant.I ja nekada dok sam pocinjao sa filozofijom mrzeo sam te sto ne pisu lagano,ali ipak kasnije kada sam usao u materiju,shvatio sam da su zapravo najdublji i najbistriji upravo takvi.
Veliki misli se ne mogu objasniti cobanskim jezikom.Filozofija je strucna nauka,nije prazno mlataranje i ne moze se koristiti paorskim recnikom.
I medju knjizevnicima ima dosta pokusaja da se pise teskim jezikom,nerazumljivo,da se muti voda kako bi izgledala dublja.Ali ranije ili kasnije se sve to prozre.

Luciuse, ovo Vam je bio post ,,Gospodju Dalovej sam citao.Nije na mene ostavila dobar utisak.Nekad je jedna knjiga malo ali nesto imam utisak da bih lose o Virdziniji mislio i da procitam sve njene knjige.Sve te sto imaju titulu spisateljice su neozbiljne knjizevnice,kao nasa Isidora Bjelica recimo. " Sad je: ,,Ja sam od Virdzinije samo jednu knjigu procitao i to je malo,zato sam se ogradio.Trebao bih jos koju njenu procitati da bih bio sigurniji.Ovako na osnovu jedne ja zaista nju ne cenim,ali ko zna ako bih sve procitao." Malo je oprecno.
Hegel je, po mom misljenju, malo mlatio praznu slamu i bio pozer nad pozerima. Ali, to je misljenje mene sa 17 godina, a ne znam kakvo cu imati kad se budem vise bavila njime. Nice i Sopenhauer su svakako sjajni filozofi, ali mislim da je njihov jezik prelep u svojoj jednostavnosti. :) Poetski se izrazavaju, vise Nice, naravno, a ipak to nesto nije previse ispunjeno kojekakvim jezickim konstrukcijama.

Hehe,imas 17 godina.Ja sa 17 godina nisam znao ni ko je Nice a ni Sopenhauer,jos manje ko je Hegel.A nisam tad cuo ni za Virdziniju Vulf.Citao sam tada 1987. lektire i sta zakacim preko raspusta,uglavnom stivo za teen doba.

A Hese je, kad smo kod toga, po mom misljenju, pisac za citanje uz caj popodne, nije nikakav ozbiljan pisac, cak je i pozer. Stoga, cudno mi je sto se nasao uz Mana i Markesa.
:eek:

isuse hriste,nisam citala doticnu,ali sam stekla utisak,barem iz napisanog da pise ono limunada stivo,doduse limunada stivo viktorijanskog doba
hese nije tezak za citanje,uzmes i iscitas ga,sustina je shvatiti sve te sitne nijanse i niti koje cine pricu,a koje nose u sebi tako mnogo....samo treba shvatiti,i povezati se.
Kad se emotivno povezes sa njegovim recima i likovima,lako ces sebe naci u "Stepskom Vuku",u mladom Demijanu,u Narcisu,u Zlatoustom,povezaces se sa svim tajnama koje kidaju njihove duse i videces kako je Hese genijalno predstavio i opisao ta stanja-ako si ih proziveo,naravno.

sad,ne zelim da zalazim u pitanje kvaliteta Virdzinijinih dela,jerbo ih nisam iscitala,ali nisam mogla da se suzdrzim po pitanju Hesea.

I da ovo me zanima-zbog cega je H.H pozer?
Odgovori mi,zanima me tvoje misljenje,pa cu ti dokazati da gresis.:)
Ovo je najveci problem nemacke filozofije...
Oni koji pisu namerno zamagljeno i mutno se smatraju dubokim mudracima, a ta stvar je mogla da se kaze na sasvim prost nacin.
Stvar je u tome da se iza tih apstraktnih i namerno zamagljenih recenica krije obicno neka banalnost,pa kada citalac to "rastumaci" on stekne utisak da je genije i laska sebi kako on zna da cita tako "tesku i duboku" filozofiju.
Hm,lol:lol:

Zapravo,postoji nesto sto se zove simbolizam,koji je podosta zastupljen u knjigama tog tipa.
Poenta je spojiti filosofiju i poeticnost,a tebi vala ako se citaju filosofska nacela,ti bubaj definicije.
Sa druge strane,covek nauci tek kad sam otkrije,nek kad mu neko drugi nacrta,zato to i jesu knjige koje mogu da obogate covekov duh i misao na tako mnogo nacina.

Jako je tuzno sto ovaj pdf posecuju citaoci koji ne znaju da cene umetnost reci:(:(,nego hoce da im neko sve sruci na tacnu:(:(

Poslednja izmena:
Brajko,gresis,pises tako a verovatno ne poznajes filozofiju.Moras nesto poznavati da bi kritikovao ili hvalio.Ja sam od Virdzinije samo jednu knjigu procitao i to je malo,zato sam se ogradio.Trebao bih jos koju njenu procitati da bih bio sigurniji.Ovako na osnovu jedne ja zaista nju ne cenim,ali ko zna ako bih sve procitao.
Solzenjicin je dobar pisac,ali ima losu jednu knigu,zove se mislim Avgust 1918.To mu je prva ili jedna od prvih knjiga,i da sam od njega samo to procitao,ja bih o njemu mislio sto i o Vulfovoj.
Fridrih Nice kaze "mute vodu da izgleda dublje".
Mislio je na neke filozofe koji pisu tako zakukuljeno.
No ima i toga,ali to svakako nije Hegel i Kant.I ja nekada dok sam pocinjao sa filozofijom mrzeo sam te sto ne pisu lagano,ali ipak kasnije kada sam usao u materiju,shvatio sam da su zapravo najdublji i najbistriji upravo takvi.
Veliki misli se ne mogu objasniti cobanskim jezikom.Filozofija je strucna nauka,nije prazno mlataranje i ne moze se koristiti paorskim recnikom.
I medju knjizevnicima ima dosta pokusaja da se pise teskim jezikom,nerazumljivo,da se muti voda kako bi izgledala dublja.Ali ranije ili kasnije se sve to prozre.

Nisam mislio na Kanta.
Ja samo prenosim svoje utiske i utiske drugih(popper,rasel)

Pa, mnogi nisu citali doticnu, jer ne razumeju. Limunada nije, jer se ne bavi ljubavlju, patetikom, vec egzistencijom, pomracenjem uma, i onim necim sustinskim u nama sto nas uvek sprecava da budemo srecni, ili, kad smo srecni, da to ne primetimo.
U odbranu, evo odlomka: ,,Ova knjiga sadrzi nekoliko prstenova koje je iskovao veliki majstor, nekoliko savrsenih zakljucaka, samo par reci, ali veliku poeziju. Svi, svi je vi redom prezirete. Zaboravili ste sta je rekao ovaj mrtbi pesnik. A ja vam ne mogu preneti njegovu rec da vas osine svojoj mocnom snagom i da vam jednom zauvek pokaze koliko je vas zivot besmislen i njegov ritam jeftin i vulgaran, i na taj nacin vas probudi iz one ponizavajuce ucmalosti zbog koje posenilite cak i u mladosti, a niste svesni besmislenosti svog zivota." Ovo je deo monologa jednog lika iz ,,Talasa".
,,Za mene su svi ti trenuci siloviti, svi rasparcani i ako padnem pred sokom skoka trenutka, vi cete se svi naci na meni i razderacete me na komade. Nemam nikakav cilj pred sobom."
,,Mi cutimo. Ne vidimo nista. Oslepeli smo od navike."
,,Kao kad ziva sklizne, osecanja su se namagnetisala, rasprseni se ujedinili. Melodija je otpocela; prva nota odredila je drugu; druga trecu. Zatim se odozdo rodila suprotna sila, onda jos jedna. Na razlicitim nivoima, one su se razisle. Na razlicitim nivoima, mi smo krenuli napred; neki da na povrsini beru cvece; drugi silaze da se rvu sa znacenjem; ali svi razumeju, svi su angazovani. Sjatila se cela populacija nemerljive dubine duha, od onih nezasticenih, onih nepokozenih, i zora je pukla. I azur, iz haosa i kakofonijskog takta, ali to nije kontrolisala samo melodija povrsinskog zvuka, vec su se bojovni ratnici s ratnickim perjem napinjali na sve strane. Da se podele! Ne. Saterani sa krajeva horizonta, opozvani sa ivica strasnih pukotina, razbili su se. Razresili. Ujedinili. I neki opustise prste; a drugi otpustise prekrstene prste." ( Delo ,,Izmedju cinova")

Ako nekog bude zanimalo, postavicu svoj novinski tekst o njoj. Pisala sam ga pre dve godine, i od tada sam mnogo jos procitala, ali je sustina ista.

Sa druge strane,covek nauci tek kad sam otkrije,nek kad mu neko drugi nacrta,zato to i jesu knjige koje mogu da obogate covekov duh i misao na tako mnogo nacina.
Te knjige jedino mogu da obogate covekovu sujetu.Procitavsi i shvativsi neku banalnost citalac ce pomisliti da je on ravan hegelu tj.geniju,ma sta ta rec znacila...

Istina govori prostim jezikom.

@lady-sve je to slatko draga,ali mi ne rece zbog cega je Hese pozer

Te knjige jedino mogu da obogate covekovu sujetu.Procitavsi i shvativsi neku banalnost citalac ce pomisliti da je on ravan hegelu tj.geniju,ma sta ta rec znacila...

Istina govori prostim jezikom.
To je mozda kod tebe slucaj,sreco draga.
Takve knjige citam da bih nahranila dusu,ako moram tako da se izrazim,i te knjige shvatas dusom,ne umom.
Sa druge strane,imas naravno Platona,Aristotela,kod njih je vec druga stvar-ali seti se ovoga(ukoliko si naravno posedovao to znanje)-na koji je nacin Sokrat ucio svoje sledbenike?:)
To ce ti dati odgovor da li je korisnije coveku da sam sazna,uz necije navodjenje ili da bude naucen.

Istina je relativna,u tome je i lepota simolistickih knjiga-ko zna sta ti vidis u Demijanovoj slici,ko zna koji se meni prizor ukazuje:)

sa druge strane,Heseov jezik je odvise jednostavan-slojevi simbola koje tka jedne u druge,pa ne znas gde pocinje jedan,gde se zavrsava drugi,jeste ono misteriozno.

Da bi se coveku dala sloboda tumacenja, to ne mora biti slozeno. Neko to voli, neko ne-ima li svrhe ubedjivati se kad ne postoji kompromis?
Vi volite Hesea i u njemu nalazite sebe-ja sebe ne nalazim. Pre svega, moje nacelo kod biranja knjiga jeste da pisac mora pisati o sebi, jer nista covek ne poznaje kao sebe. Pisati o necemu sto je strano i apstraktno, nema smisla. Nisam se bavila istorijom Heseovog stvaralastva, ali mi taj nacin pisanja jednostavno ne odgovara.
I, da. Mislim da skrecemo sa teme.

Back