Vinča, drevna civlizacija

• Začetnik teme Začetnik teme N3M0N
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

N3M0N

Ističe se
Poruka
2.015
Postoji određen broj drevnih civlizacija koje su zaboravljene.

Jedna od tih je Vinca (Vinka), drevna civlizacija koja je nastanjivala prosore današnje Srbije, Rumunije, Bugarske i jedan omanji dio Mađarske. Imala je nadimak "Stara Evropa" jer se smatraju prvom civlizacijom koja je došla na tlo Evrope. Procjenjuje se da su došli na ovo tlo 6000 godina prije nove ere ili vam u 6. mileniumu prije nove ere. Ono što je uglavnom ostalo od njih jesu skulpture koje su pravili, one izgledaju ovako (neke su čak dostupne i u našim muzejima):

vinca_01.jpg

A prostor koji su naseljevali izgledao ovako:

vinca-map.jpg

Neki istoričari tvrde da su oni imali velike povezanosti sa drevnim Sumercima i da su oni zapravo bili ti koji su kasnije stvorili novu civlizaciju Minojaca.

Evo vam jedan članak koji detaljnije govori o ovoj zaboravljenoj civlizaciji, a ako hoćete još informacija slobodno se poslužite guglom. :D

kako to mislish da su doshli na tlo evrope?
chime potkrepljujesh svoju tvrdnju da su doshli na tlo evrope?
inache, bili su vrlo napredna civilizacija, koja je imala tehnologiju topljenja stakla, izmedju ostalog...

To nije moja tvrdnja već sam tako pročitao. Možda su bili podjeljeni u plemena pa su se u 6. milenijumu p.n.e. ujedinili, ko će ga znati s obizrom da tako malo znamo o sebi...

Znam da su Nemci hteli da proguraju naziv Svarcvaldska civilizacija, pa onda da krene prica kako su se oni ustvari na to tlo doselili iz podnozja Svarcvalda prateci Dunav i na kraju da se ispostavi kako su oni ustvari preci danasnjih Nemaca.

Na srecu, to nije proslo.

Pa su onda hteli da proguraju naziv Dunavska civilizacija, ali ni to nije proslo.

I naravno da je neki narod bio u pitanju, pa nisu drugacije mogli biti napredno drustvo u tom periodu.

A mi Srbi bi mogli malo detaljnije da se pozabavimo tom civilizacijom, ko zna sta bismo sve mogli da otkrijemo.

Poslednja izmena:
Fedor

1.)Ja kod resere kod interneta i kod knjiga nigde nisam nasao Schwarzwald Zivilisation/Kultur odakle ti podatak.

2.) Dunavska Civilizacije se itetako koriste za Vinca kulturu, Starcevo kulturu i Lengyel kulturu.

Cuo u nekoj emisiji poodavno pa sam se bio iznervirao i ostalo mi zapisano u glavi da su Nemci hteli da predstave tu civilizaciju kao njihovu.

Pa koristimo kad smo glupi, hbg.

Cuo u nekoj emisiji poodavno pa sam se bio iznervirao i ostalo mi zapisano u glavi da su Nemci hteli da predstave tu civilizaciju kao njihovu.[/QUOTE

Ako nije neka naucna onda je ta izjava bezveze.

A kako bi ti nazvao te tri kulture???

Ma ko sam ja da im dajem nazive...:D

Samo ukazujem na kradju u pokusaju od strane svaba, nista vise.

Ma ko sam ja da im dajem nazive...:D

Samo ukazujem na kradju u pokusaju od strane svaba, nista vise.

Pitanje je za milion dolara je dal to uopste radjeno, inace svabski istoricari su cak vrlo oprezni povuci pararelu za Germanima i Nemcima, a kamoli za kulturom koja je bila pre 7000 godina.

Svabe imaju Mercedes, Simens oni ne trebaju Vincu.

Kako da se pozabavimo vise Vince. I zasto. Mi ja mislim smo vise ovde pricali o Vinci nego o prvom srpskom ustanku. Za koga mnogo vise se moze reci.
Zašto!?!
Postoji određen broj drevnih civlizacija koje su zaboravljene.

Jedna od tih je Vinca (Vinka), drevna civlizacija koja je nastanjivala prosore današnje Srbije, Rumunije, Bugarske i jedan omanji dio Mađarske. Imala je nadimak "Stara Evropa" jer se smatraju prvom civlizacijom koja je došla na tlo Evrope. Procjenjuje se da su došli na ovo tlo 6000 godina prije nove ere ili vam u 6. mileniumu prije nove ere. Ono što je uglavnom ostalo od njih jesu skulpture koje su pravili, one izgledaju ovako (neke su čak dostupne i u našim muzejima):

vinca_01.jpg

A prostor koji su naseljevali izgledao ovako:

vinca-map.jpg

Neki istoričari tvrde da su oni imali velike povezanosti sa drevnim Sumercima i da su oni zapravo bili ti koji su kasnije stvorili novu civlizaciju Minojaca.

Evo vam jedan članak koji detaljnije govori o ovoj zaboravljenoj civlizaciji, a ako hoćete još informacija slobodno se poslužite guglom. :D
A zašto svi moraju da dođu odnekud?

Poslednja izmena:
Jedna od tih je Vinca (Vinka).. Imala je nadimak "Stara Evropa" jer se smatraju prvom civlizacijom
To je u novije vreme natureni nadimak, još jedan od pokušaja preotimanja tuđe istorije.Ako se slučajno dokaže mogućnost vinčanskog pisma, kao preteče azbuke, da se preduhitri da bi to imalo veze sa postojećim i živućim narodom Srba.

Veze sa Sumerima ima, što da ne? I Srbi su nekako tajanstveno povezani sa sumerskom zajednicom, slavila je "cela Serbska" istog Boga Dagona, vezanog za rečne dubine.. kao i ti Daki od kojih nasta jos jedna susedna drzava.
Veza sa Sumerima svakako je i u čudnim oblicima figura, ta trouglasta lica često se tumače kao nezemaljska, odnosno vanzemaljska.Naravno, ako nisu zaštitne maske rudara koji ispod Avale prerađuju cinabarit ..slično mitu o nastanku Ilira (i braće im Kelta i Gala) na vulkanskom terenu, kako je zabeležio Apijan.
vinca_arheolosko_nalaziste.jpg
vinac48danske-glave.jpg

A civilizacija je bila slična našoj ,onoj našoj koja se bila aktuelna do kraja 19.veka:

Геолози су открили да је материјал од кога су Винчанци правили куће и керамику није била обична глина,него мешавина леса и веома мекане глине

U Vinči, koju je još 1908. počeo da istražuje arheolog Miloje Vasić, pronađeni su ostaci kuća koji pokazuju da su ljudi u neolitu imali kulturu stanovanja na visokom nivou. Kuće su imale termoizolaciju od slojeva blata i plive, peći za pečenje hleba i grejanje, ponegde i u svakoj prostoriji. Pronađeni žrvnjevi zbunili su arheologe dok nisu shvatili da su drevni Vinčanci svakodnevno mleli žito, jer nisu imali uslova da čuvaju kvarljivo integralno brašno.

Otisak zidara koji se nepažnjom naslonio na svež malter iskopan je kao dragoceni dokaz da su naši preci pre 7.500 godina nosili tkanu odeću, a sudeći po odevenim figurinama, „ve” izrez je bio najpopularniji.

Lokalitet kraj Dunava otkrio je i ostatke zrnevlja žitarica, semenke jabuke i kruške i kosti životinja korišćenih u ishrani. Najčešće su to bile svinje i goveda, ali nikad ptice, jer su one bile prirodni saveznici u borbi protiv glodara i insekata.
http://www.politika.rs/rubrike/spektar/Nauka/Vinca-najstarija-evropska-metropola.lt.html

Jedno od pitanja koje se sasvim logično nameće svakoj osobi : što je uticalo za tako visok urbani stupanj u doba kada je po popularnom razmišljanju prostački Balkan mogao imati tek raštrkane pećinske ljude?

Недавно су угледни немачки Универзитет у Тибингену и Геолошки институт у Хајделбергу потврдили да је археолошки локалитет Белица крај Јагодине најстарије светилиште Европе. У насељу из раног неолита нађена највећа ризница праисторијских уметнина на свету, са око 100 човеколиких фигура од камена, кости и глине, старих око 8.000 година. На фигурама из Белице представљене су све фазе настанка и развоја људског плода, од зачећа до порођаја. Овакве представе нису никада до сада забележене у уметничком стваралаштву човечанства.
http://srbin.info/2014/03/09/german...e-srbija-kolevka-evropske-civilizacije-video/

Poslednja izmena:
Za Vincansku kulturu se odredjuje period od 5500 do 4500 pne, sto se poklapa sa organskom tezom da se svaka kultura razvija 800 godina i umire 500 godina. To sto su Balkanci danas pecinski ljudi ne pobija eventualnu cinjenicu da su njihovi preci imali visoku kulturu. Mozda su i oni cobani i divljaci sto se motaju oko juznoamerickih i egipatskih piramida potomci nekadasnjih visokih kultura.
Jos jedan dokaz da razvoj sam po sebi nije linearan i da se moze desiti, usled spontanosti i kulturne ravnodusnosti da covek potone u zivotinjski svet odakle se i uzdigao.

To je u novije vreme natureni nadimak, još jedan od pokušaja preotimanja tuđe istorije.Ako se slučajno dokaže mogućnost vinčanskog pisma, kao preteče azbuke, da se preduhitri da bi to imalo veze sa postojećim i živućim narodom Srba.

Veze sa Sumerima ima, što da ne? I Srbi su nekako tajanstveno povezani sa sumerskom zajednicom, slavila je "cela Serbska" istog Boga Dagona, vezanog za rečne dubine.. kao i ti Daki od kojih nasta jos jedna susedna drzava.
Veza sa Sumerima svakako je i u čudnim oblicima figura, ta trouglasta lica često se tumače kao nezemaljska, odnosno vanzemaljska.Naravno, ako nisu zaštitne maske rudara koji ispod Avale prerađuju cinabarit ..slično mitu o nastanku Ilira (i braće im Kelta i Gala) na vulkanskom terenu, kako je zabeležio Apijan.
vinca_arheolosko_nalaziste.jpg
vinac48danske-glave.jpg

A civilizacija je bila slična našoj ,onoj našoj koja se bila aktuelna do kraja 19.veka:

http://www.politika.rs/rubrike/spektar/Nauka/Vinca-najstarija-evropska-metropola.lt.html

Jedno od pitanja koje se sasvim logično nameće svakoj osobi : što je uticalo za tako visok urbani stupanj u doba kada je po popularnom razmišljanju prostački Balkan mogao imati tek raštrkane pećinske ljude?

http://srbin.info/2014/03/09/german...e-srbija-kolevka-evropske-civilizacije-video/

To ti jasno govori koliko je istorija zapravo izvrnuta i koliko se samo istorijskih činjenica zataškuje sa razlogom. Postavlja se pitanje da li je narod tipa Sloveni zapravo i postojao...

Back