Вилхелмов врисак

gost 243178

Veoma poznat
Poruka
12.084
Вилхелмов врисак je често коришћен звучни ефекат у филму или телевизији, какав је први пут употријебљен 1951. године у филму Distant Drums.Ефекат је поново постао популаран након што је примијењен у филму Звјездани ратови, као и многим другим популарним филмовима, телевизијским програмима и видео-играма. (Из Википедије, слободне енциклопедије)

Koliko obraćate pažnju na zvuk u filmu? Kako škripe vrata, kako zvoni telefon, koliko su brzi dijalozi, zašto se čije kucanje nečijeg srca. što onoliko glasno kaplje itd. ?

Tema za sve što vam padne na pamet iz ove oblasti...

Вилхелмов врисак je често коришћен звучни ефекат у филму или телевизији, какав је први пут употријебљен 1951. године у филму Distant Drums.Ефекат је поново постао популаран након што је примијењен у филму Звјездани ратови, као и многим другим популарним филмовима, телевизијским програмима и видео-играма. (Из Википедије, слободне енциклопедије)

Koliko obraćate pažnju na zvuk u filmu? Kako škripe vrata, kako zvoni telefon, koliko su brzi dijalozi, zašto se čije kucanje nečijeg srca. što onoliko glasno kaplje itd. ?

digao ruke od zvuka jer sam ga pasovao u filmovima 20 godina... sad samo gledam sliku, jer film je prevashodno vizuelna umetnost

Serđio Lione je u uvodu u početni konflikt u Once Upon a Time in the West koristio zvuk do maksimuma. Zujanje muve, kapanje kišnice po šeširu & škripanje vetrokaza da dočara dosadu i podigne tenziju -

A evo i malo trivie -

That windmill was really making that noise. It was not a sound effect. Someone on the film crew was going to oil it and Leone was like, if you oil that I will strangle you!

Ali ipak bi mogao da baciš par zanimljivosti o zvuku za nas znatiželjne : )

pa sta da ti kazem... zavisi kakav koncept imas pri montazi slike i zvuka... obicno se prvo rade dijalozi sa svim formama podvlacenja... posle se pasuju efekti muzika a ne retko i u samoj fazi sinhronizacije slike i zvuka direktno se dodaju novi ako efekat izostane bez obzira kako se uradi miks svih tonskih traka...a nekad moze biti i do preko 20 kanala... danas je to lakse jer kompjuteri lako obradjuju , ranije si sve morao rucno da seces lepis namestas u frejm... pa ako gazda reditelj nije zadovoljan, a to su generalno retardi koji ne znaju sta zele pa sve razlepljujes i radis ponovo :lol:... pa sad zamisli da imas ogromnu korpu punu otpadaka velicine topnova od pola sekunde koje moras nekad da kopas da trazis jer su ti trake asinhrone a radio si 20 sati bez pauze i ne znas za sebe....uzasno naporan posao...

Once Upon a Time in the West
Moćno :ok:

- - - - - - - - - -

Verujem.
A da li imaš neki omiljeni primer dobro obavljenog posla?

ih... kolko osh...svako ko se bavi tim poslom mora pre svega da ima muzicko obrazovanje radio shumove ili samo muziku...isti q... najgore je kada posle 20 varijanti izmontiras rolnu filma od 10 minuta i prodjes sa producentom i rediteljem i svi ste zadovoljni kako izgleda...i bane u mointazu koja je uzgred puna duvanskog dima jer svi pushe ko stoka a stalno je zatvorena a ti si naravno nepushach :lol: i bane neka dileja iz ekipe, levo smetalo pa kaze a sto ovde niste metli ono sto je tamo...i izadje uz bezboznicko psovanje autora ko si bre ti da seres nama sa velikim N... i sad pauza, dramska... i ako je reditelj idiot, a posto marfi o pravilu uvek deluje kad si mrtav, idiot kaze, aj sve da razmontiramo i pokusamo sta ova budala rece :hahaha:

onda il me izbace iz ekipe il uzmem dve rolne dok mi ne isplate zaostale rate jer posaljem sve redom u pichku materinu kretensku...i zato resio preko noci da se ko gdin coek bavim produkcijom...i u montazu filma koji ja radim nema sanse da udje niklo sem mene i reditelja... pekinpo je imao krevet u montazama kad jedan montazer padne u nesvest samo ga poloze i dovedu drugog :lol: tako sam posto izdrzljiv sto se jel prenelo i na druge oblasti u zivotu od vaznijeg zivotnog i telesnog znacaja :mrgreen:

Izuzetno mnogo obraćam pažnje na zvuk u filmu; bilo da govorimo o analiziranju pojedinačnih melodija različitih segmenata pozadinske muzike (nije film ali na tom polju je izuzetno dobro razrađena, zbog toga mi se posebno sviđa Igra prestola) ili najobičnijih zvučnih efekata. Zvučni efekti su primarni razlog zbog čega mi se Zvjezdane staze prilično dosta sviđaju.

Inače za Haui vrisak, nešto manje poznat i rjeđe korišćen, saznao sam potpuno samostalno i pratio njegovu upotrebu u različitim filmovima i epizodama televizijskih serija.

Back