Vile

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
391.200
faa20503514d256f853f.jpg

Vile su u današnje, moderno vreme, predstavljene kao mitska, magična ili magijska bića. One su, takođe, opisane kao natprirodne ili vanprirodne.. Uglavnom su bile naklonjene ljudima, međutim bile su i osvetoljubive. Niko ne zna kako nastaju u njihovom ili našem svetu, ali neka usmena predanja kažu da vile imaju poreklo od dece, koja su pila vodu sa izvora na kome se kupala Boginja. Bogu se to jako dopalo, pa ih je blagoslovio i podario im ovo obličje i ovu vilinsku ulogu. S druge strane, postoji verovanje u narodu da se vile rađaju iz rose ili izrastaju iz cveća.

Priče o vilama se baziraju na narodnom verovanju i usmenom kazivanju (svakog podneblja ponaosob), one nemaju jedinstven izvor, ali su ipak vrlo slične, odnosno, osobine vila su neverovatno slične bez obzira na geografski lokalitet, i sa istom mitološkom bazom.

Uvek su ženskog pola u našem narodnom predanju, žive u prirodi, pored jezera i reka, šumama, ređe u planinama, na poljima i svuda gde je priroda raskošna, imaju predivna krila i vrlo često duge prelepe kose, one najmoćnije vile imaju zlatnu kosu. Nisu smele da izgube ni jednu vlas svoje kose, jer je njihova snaga ležala upravo u kosi. Nosile su bele, tanke haljine, pa su ih ljudi, u narodnim pesmama, zato zvali „bele vile“. Vrlo retko su bile gole, ali onda im je duga kosa prekrivala grudi i sve drugo što „treba prekriti“. Kažu da imaju magareće nogice, ali ja lično u to ne verujem, jer predanja drugih naroda o tome ništa nisu rekla. Takođe, u pripovedanju drugih naroda, u vilenjačkoj zajednici postoje i muškarci, vilenjaci.

Vile se nastanjuju ispod svetog vilinskog drveća, a igraju se često vijajući po drveću. One, takođe, imaju i svoje dvorce, koji su prepuni cveća i svetlosti, ali su nedostupni ljudima, jer ljudi ne znaju kako da dođu do njih, ne znaju gde su portali! Mogu ih videti samo inicirani i to samo ako ih vile lično uvedu u svoje kraljevstvo. Neke vile su gradile svoje dvorce u oblacima. Na drugim, ljudskim mestima gde se one vijaju, igraju, vesele ili makar prođu, sve oživi i nabuja od energije, ponekad i na čudan način: vrba živi toliko dugo koliko vile borave na njoj, brest im je omiljeno stanište i od njega ne vole da se sele, ako su pored jabuke – ona će olistati i procvetati ali rod neće imati, beli luk pored koga su prošle vile omogućiće besmrtnost onome ko ga pojede, od vilinske paprati dobija se moć nevidljivosti i, tako redom… Vile imaju svoje biljke, prenose na njih svoju moć i na taj način čovek može da se okoristi vilinskom magijom.

Postoje reazličiti tipovi vila , zavisno od njihovih „uskih specijalnosti“: isceliteljke, biljarice, brodarice, suđenice, zaštitnice putnika, prijateljice moreplovaca, ratnice, dobrice, ljutice, prizivačice kiše, oblakinje, posestrime junaka, bele vile, posrednice u ljubavi, prijateljice mrtvih duša, pomagačice, odmagačice, pastirice, provodadžike… kažu da ih ima tri stotine vrsta, baš koliko ima i vrsta deteline.

c4db3f65ba67470cbdfb-1024x686.jpg

Na lokalitetima gde su Srbi (i Sloveni uopšte) obitavali, poznata su mnoga mesta vilinskog boravka: Ašanj planina, pećina Jajevica, kamen Korito Vilino, put između Velike Ivanče i Kosmaja, planina Koma i tako dalje.

Narod im je davao ljudska imena, ali ponekad i vrlo čudne nadimke (opisujući tim nadimkom ili njihove magijske moći ili njihov fizički izgled): Danica, Đurđa, Etovija, Žaba-devojka, Jana, Jerina, Lena, Morina, Nadanojla, Ružica.

U južnoslovenskoj mitologiji vile predstavljaju ženska natprirodna bića, naklonjena ljudima. Zamišljane su kao izuzetno lepe devojke zlatnih kosa i sa krilima, odevene u duge, prozračne haljine i naoružane strelama. One žive daleko od ljudi, po planinama (planinkinje, zagorkinje), pokraj voda (vodarkinje, brodarkinje) ili u oblacima (oblakinje). Verovalo se da se rađaju iz rose, nekog cveća, kad pada kiša i greje sunce i kad se na nebu pojavljuje duga. Svoje dvorce, izuzetne lepote i raskoši, grade na oblacima.

Mogu se preobražavati u različite životinje, prvenstveno u labuda, sokola, konja ili vuka.

Često jašu na konju ili jelenu, odlaze u lov, a još češće igraju u kolu. Zaljubljuju se u junake, koje pomažu i savetima i delima, a katkad su njihove posestrime (npr. Marko Kraljević i vila Raviojla). Naklonjene su i devojkama, koje od njih mnogu izmoliti lepotu ili zaštitu. Vile osobito vešto vidaju rane zadobijene u bojevima, i to različitim biljem. Raspolažu i sposobnošću proricanja.

Vile teško praštaju uvrede i svojim strelama ili pogledom usmrćuju one koji ih povrede. Potčinjavaju se samo onima kojima pođe za rukom da im otmu odeću, a ako im neko oduzme krila, preobražavaju se u obične žene.
Mogu imati kozje, konjske ili magareće noge.
Vrlo često pominju se u deseteračkim narodnim pesmama ili u narodnim pričama. Po narodnim predanjima i verovanjima imaju duge raspletene kose i okupljaju se na izvorima reka i jezerima, gde gole igraju kolo u vodi.
U toponomistici Srbije i Crne Gore ima dosta mesta s imenom vila, npr. Vilin izvor na planini Komu, Viline vode u Beogradu…

Jedna od najpoznatijih vila u srpskom folkloru je vila Ravijojla, kažu da je živela (a možda i sada živi) na Goloj planini, čuvala je devojčice kojih su se roditelji odrekli i „pripremala“ ih da i one budu vile. Njen raskošan glas je bio nadaleko poznat, savršeno je poznavala biljke, lečila je, pomagala brodarima, bila prijateljica sa Kraljevićem Markom. kome je bila neizmerno odana i kome je svesrdno pomagala. Imala je dve sestre, Janojlu i Dragojlu i tu počinje njihova priča… Čuvši za sirotinju jednog sela, Janojla je poklonila selu izdašan izvor i selo se obogatilo zbog njega, a Dragojla je napravila za jednu crkvu. Ali, nakon što su se obogatili, seljani su postali oholi i nezasiti. Sestre su se naljutile, Ravijojla je učinila da izvor presuši, crkvu je srušila i onda su sve tri napustile to mesto (baš kao što bi uradila i ljudska bića kada se naljute). Nikada se više nisu vratile.

Danas su Vile sve ređe među ljudima, neki misle da su potpuno nestale.
Kažu da su ostavile ljudski rod, da se sam izbori sa zlom koji sam i stvorio, a sada više ne može da ga obuzda.
https://savremenavestica.com/srpske-vile/
(autor teksta-rabelamia i wikipedija)

Portret vile, umetnice Sofi Anderson

800px-SophieAndersonTakethefairfaceofWoman.jpg

Naš folklor je pun mašte i kreativnosti.
Čitala sam kao dete jednu knjižicu od Vuka Karadžića i prestravljivala se pred spavanje na njegove opise izmišljenih bića. Zbog njega ne ostavljam nijedan sud neopran u sudoperi preko noći čak i sad, kao odrasla osoba.
Da li su sve te priče imale za cilj da nas odvrate od ružnih navika, ili je ipak bilo nečega dubljeg-ne znam.
Kad kažeš-vila, očekuješ da je očaravajuće i nestvarno lepa... a sad, da li ju je iko ikad video... ostaje da to kroz maštu doživljavamo na svoje načine.

Naš folklor je pun mašte i kreativnosti.
Čitala sam kao dete jednu knjižicu od Vuka Karadžića i prestravljivala se pred spavanje na njegove opise izmišljenih bića.
Nije to masta, vile stvarno postoje ili su postojale u proslosti. Nije mi bas jasno sta su, kakva vrsta duhova. Cak u nekom medjudrzavnom sporazumu izmedju Srbije i Bugarske iz 19. veka se pominje da odredjeno mesto treba zaobici jer je tu vilinsko kolo

Poslednja izmena:
Сви народи имају своје виле и оне нису никакви духови него су стварне, чак толико стварне да је могућа веза између човека и виле која даје постомство. Таква деца се зову виленита. Вилински свет је разнолик. Постоје Русалке које су виле везане за воду и водене токове, а постоје и шумске виле. Наше, српске виле су од увек биле од помоћи у прошлости о чему нам говоре предања, песме и легенде.Порекло вила је обавијено тајном. По некима се оне рађају из росе.
Има једна долина са речицом у Хомољу, где је све покривено старом буковом шумом.Кад пролаите туда видећете велика стабла која су поломљена. Предање каже да су води рат између Влашких и Српских вила са Бугарским вилама које гурају ветар ( Кошаву) Од тога које надјачају зависи колико ће кошава код нас да дува.

1644495300026.jpeg

1644495352073.jpeg

1644495377224.jpeg

Ово дрво више не постоји, срушила га је јдне године кошава, а каже се да у њему живела Мума Падури -Мајка шуме

1644495516959.jpeg

Постоје места у шумама где се на неком пропланку може да наиђе на чистини на вилинско коло. Човек може случајно( или можда не :think:) да наиђе на такво место ако је и несвестан ишао вилинском стазом.
Мени је мој деда причао како му се то десило у шуми Микуљи код Мале Плане. Пошто је он родом из Мале Плане често је ишао кроз ту шуму. Тог пута се нашао на једној стази која му је била непозната и одједном је видео испред себе како се нека труба платна пред њим одмотова и у једном моменту је чуо женски глас који му је рекао :"Ђуро стани!" онда је видео и каже да не зна да ли је из дрвета или иза дрвета изашла вила и рекла да се испред налази место које не сме да види јер се ту виле купају. Онда га је она повела и извела из шуме једном другом стазом. До смрти никада није рекао шта су они разговарали и шта му је вила рекла.
Виле чувају таква места где се купају или играју зато што на њима оне зидају крила и окриља. Ако човек украде вилино окриље тиме је везује за себе. Те су везе углавном несрећне , чак и ако оставе потомство , јер вила стално покушава да открије где је сакривено њено окриље и да се ослободи.

Сви народи имају своје виле и оне нису никакви духови него су стварне, чак толико стварне да је могућа веза између човека и виле која даје постомство. Таква деца се зову виленита.
I ko gaji decu, gde... ne mislis li da je to preterivanje :think:

Mozda nesto kao mit o Amazonkama, ako je musko vrate ga u selo a ako je zensko odraste medju njima? ;)

Mozda nesto kao mit o Amazonkama, ako je musko vrate ga u selo a ako je zensko odraste medju njima? ;)
Не, остаје и расте са очевом фамилијом.А амазонке како их ти зовеш нису никакав мит што археолошка истраживања потврђују. Мит је оно што су нам оставили њихови непријатељи Грци.

Ne, barem ne u naši mitovima, a slično je i u Irskoj.

Kod nas vilu ne možeš navesti na brak nikako drukče nego da joj ukradeš okrilje (još uvek nisam skroz načisto šta to podrazumeva, jer većina ljudi s ovih prostora koji su "videli vile" ne pominju nikakva krila) dok se kupa, naprimer. Kod Iraca je nešto drugo što joj moraš uzeti, u onim pričama u kojima se tako dogodilo (kažem ovo jer kod Iraca to nije momenat u svim pričama). Kakogod, dok imaš njeno okrilje, onda joj možeš "gospodariti", pa je i naterati da se uda za tebe. Navodno bez okrilja, vila postaje maltene obična žena. Rađa decu, brine o kući, itd, i ne pokazuje nikakve nadnaravne osobine. Međutim, kako je brak s vilama neprirodan, ona će uvek vrebati da se nekako dočepa okrilja natrag, a kad se to desi, ostaviće i muža i decu i vratiti se - gde već vile prebivaju.

Ima priča da se čak i takvm situacijama, ako su ostavile malo dete za sobom, vraćaju da ga podoje, naprimer, ili ga obiđu, ali nikad više ne ostaju da žive s njim. Tako je muškarac onaj kojem preostaje da se o detetu stara.

Vilovita deca su uvek posebna, uvek se nečim izdvajaju - navodno su višlja, lepša, pametnija od ostale dece, i po pravilu se razumeju u koekake nadnaravne stvari, ili su vešti s travama i slično. Postoje neke priče da se ta deca ne mogu smiriti među ljudima nikada, i da se uvek u nekom trenutku (to već kao odrasli) vraćaju majci, odnosno da "nađu vile". Svoju rodbinu :))
Koliko znam, nema veze jel dete muško il žensko.

Сличну ствар налазимо и код змајева. И они могу да имају блиску везу са људима. За змајеве се зна да су врло похотни и да у људској форми долазе код жена и остаљају им потомоство. Како је змај у основи ватра, жене не могу да одоле том жару који их омађија. Та се деца зову змајевита и имају од рођења белег на кожи. Наши највћи јунаци су били змајевити, а предање каже да је Милош Обилић био из такве везе рођен и да му је биолошки отац био Змај од Јастребца. То су били и Иван Косанчић и Топлица Милан, као Реља Крилатица, а они су били у реду витезва Змаја .

Mene vile faciniraju, iz nekih ličnih razloga, i ogroman sam fan folklora, naročito keltskog. Irska mitologija ima mnoge poveznice s našom, iz kojeg god razloga, mada, naravno, ima i određenih razlika. Naprimer, Irci nemaju to što mi zovemo "vile", jer ono što bi mi preveli kao vile, faeries, u stvari je zajednički naziv za sva njihova mitološka bića (za leprikone itd) otprilike kao kad bi mi sve, i naše drekavce i karakondžule i ostalo, prosto zvali - vile. Mislim, faeries, faery se i ne može na srpski prevesti drukče nego: vile.
Naravno, Irci (Kelti uopšte) imaju i to što su kod nas vile, s tim da kod njih vile mogu biti oba pola. Naročito mi se dopada način na koji ih opisuju (a koji je sličan našem, samo mnogo detaljnije i mračnije) kao kapriciozne, opasne, nemoralne... Sama sam se pre par meseci zezala i pisala priču temeljenu na irskim "vilma":

https://forum.krstarica.com/threads/snovidjenje.913556/ :lol:

Inače, da, zaboravih. Zmajevi su mi u našem folkloru uvek bili zanimljivi, jer su sasvim specifični za ostatak Evrope, ili barem zapad iste. Tamo je zmaj - zmaj, i uvek je zao. Kod nas je ala (aždaja, aždaha) ono što je u ostatku Evrope zmaj, a naš je zmaj nešto skroz drugo.

Inače, da, zaboravih. Zmajevi su mi u našem folkloru uvek bili zanimljivi, jer su sasvim specifični za ostatak Evrope, ili barem zapad iste. Tamo je zmaj - zmaj, i uvek je zao. Kod nas je ala (aždaja, aždaha) ono što je u ostatku Evrope zmaj, a naš je zmaj nešto skroz drugo.
Потпуно си у праву јер они не праве разлику између змаја и Аждаје.Тако код њих св Ђорђе убија змаја, а не аждају.
Њихова је црква форсирала причу о Црвенкапи и вуку као симболу зла - резултат у западној Европи и Сједњеним државама су истребљени вукови:dash:

Управо је витешки ред Змаја био толико на њиховој мети да је Ватикан место одакле је потекла прича о Владу Цепешу који је (као и његов отац) био витез реда Змаја када је ред обновљен после изгинућа змајевитих витезова, заједно са нашим деспотом Стефаном Лазаревићем. У том обновљеном реду је био и мађарски краљ Жигмунд, али је то било превише за Ватикан, јер је у том реду религијска припадност била неважна.
Али да се вратимо теми. Цинични материјалистички поглед на свет је овладао и зато тај свет вила и змајева и других бића удаљава од нас и све брже нестаје. Резултат можеш да видиш и по коментарима овде:(

Њихова је црква форсирала причу о Црвенкапи и вуку као симболу зла - резултат у западној Европи и Сједњеним државама су истребљени вукови:dash:

Управо је витешки ред Змаја био толико на њиховој мети да је Ватикан место одакле је потекла прича о Владу Цепешу који је (као и његов отац) био витез реда Змаја када је ред обновљен после изгинућа змајевитих витезова, заједно са нашим деспотом Стефаном Лазаревићем. У том обновљеном реду је био и мађарски краљ Жигмунд, али је то било превише за Ватикан, јер је у том реду религијска припадност била неважна.
Али да се вратимо теми. Цинични материјалистички поглед на свет је овладао и зато тај свет вила и змајева и других бића удаљава од нас и све брже нестаје. Резултат можеш да видиш и по коментарима овде:(
Tačno, apsolutno si u pravu.
Irci kažu da su se vile povukle s dolaskom struje, a poznato je da ništa te vrste ne voli željezo. Prevedeno (a i neprevedeno, jer mnogi to otvoreno kažu) to znači da je sav taj svet pobegao van ljudskog domašaja usled industrijalizacije i materijalizma koji je neizbežno pratio industrijalizaciju.

Irci kažu da su se vile povukle s dolaskom struje, a poznato je da ništa te vrste ne voli željezo. Prevedeno (a i neprevedeno, jer mnogi to otvoreno kažu) to znači da je sav taj svet pobegao van ljudskog domašaja usled industrijalizacije i materijalizma koji je neizbežno pratio industrijalizaciju.
Наравно да Ирци кажу јер су и они стари народ као и ми. Стари народи имају једно другачије памћење. Знаш како се зове брдо на коме су се крунисали стари ирски краљеви ? - Тара !
Нама је прво божансто био огромни бели вук (који у нашим крајевима није живео). Лакота народ из северне Америке има исти опис њиховог божанства:rtfm:

Наравно да Ирци кажу јер су и они стари народ као и ми. Стари народи имају једно другачије памћење. Знаш како се зове брдо на коме су се крунисали стари ирски краљеви ? - Тара !
Нама је прво божансто био огромни бели вук (који у нашим крајевима није живео). Лакота народ из северне Америке има исти опис њиховог божанства:rtfm:
:rtfm:
Imam knjigu (mrzi me sad da tražim ime) jednog Škota, vrsnog poznavaoca Kelta (i što se tiče istorije, i što se tiče mitologije).Čovek je davno umro. On je napisao da su Taru i Moravu u Srbiji imenovali Kelti, između ostalog. Da li je bio u pravu, da li ne, ali celo je jedno poglavlje posvetio Srbiji i srpskim vezama s Keltima.
Naravno da znam za Taru u Irskoj, to je njihovo najsvetije brdo.

Imam knjigu (mrzi me sad da tražim ime) jednog Škota, vrsnog poznavaoca Kelta (i što se tiče istorije, i što se tiče mitologije).Čovek je davno umro. On je napisao da su Taru i Moravu u Srbiji imenovali Kelti, između ostalog. Da li je bio u pravu, da li ne, ali celo je jedno poglavlje posvetio Srbiji i srpskim vezama s Keltima.
Naravno da znam za Taru u Irskoj, to je njihovo najsvetije brdo.
Да ли је баш случајно што се везе и утицаји једних на друге некако нерадо истражују.Ми и Келти имамо јако пуно заједничких ствари и зато се Срби са Ирцима и Шкотима много боље и лакше разумеју на том основном примарном нивоу него са Германима или Енглезима.

Да ли је баш случајно што се везе и утицаји једних на друге некако нерадо истражују.Ми и Келти имамо јако пуно заједничких ствари и зато се Срби са Ирцима и Шкотима много боље и лакше разумеју на том основном примарном нивоу него са Германима или Енглезима.
Ko ono reče da ne postoji slučajnost? Naravno da nije slučajno.
Mene najviše ljuti odnos koji Srbi imaju prema svom folkloru i nasleđu. Naprimer, raspravljati o vilama nije nikakav predmet sprdnje u Irskoj, ili čak i na Islandu (koliko pamtim, osim ako nisu poludeli zadnjih godina što me ne bi iznenadilo), dok se kod nas ljudi odmah krenu nabacivati uvredama: e što si zatucan, e to nema nigde osim u Srbiji... Kao prvo, IMA, mnogo više nego u Srbiji - nije Srbija jedina u kojoj ljudi pričaju da su videli vile i slično - a kao drugo, ta naša samo-mržnja, to je jedna od najgorih stvari kojima smo skloni.

Ja volim čuti svaku priču, i uopšte me ne zanima (nit razmišljam o tome) da li su ljudi halucinirali, da li im se od straha učinilo.... To je deo našeg naseđa, i veoma je bogato, ali ljudi se stide iz ko zna kojih blesavih razloga.

Ima priča da se čak i takvm situacijama, ako su ostavile malo dete za sobom, vraćaju da ga podoje, naprimer, ili ga obiđu, ali nikad više ne ostaju da žive s njim. Tako je muškarac onaj kojem preostaje da se o detetu stara.
Vilovita deca su uvek posebna, uvek se nečim izdvajaju - navodno su višlja, lepša, pametnija od ostale dece, i po pravilu se razumeju u koekake nadnaravne stvari, ili su vešti s travama i slično. Postoje neke priče da se ta deca ne mogu smiriti među ljudima nikada, i da se uvek u nekom trenutku (to već kao odrasli) vraćaju majci, odnosno od da "nađu vile". Svoju rodbinu :))
Koliko znam, nema veze jel dete muško il žensko.
Ali ti o tome pises kao mitu i sujeverju dok ovaj @vučji čopor smatra da se stvarno sve tako desava. Kako pomiriti vase koncepcije?
Sredina bi bila da je pojava vila realnost a ta prica o deci nadovezana izmisljotina :kafa:
Mozda ne povukle nego nestale, kao i tolike vrste flore i faune. Pogotovu jer su vezane za odredjena mesta iz cega proizilazi da im je kretanje ograniceno. Znaci najverovatnije se radi o tipicnim fantomimima. Ima tema o tome https://forum.krstarica.com/threads...ora-fantomskih-entiteta-sirom-planete.934858/

Poslednja izmena:
Да си пажљиво и са разумевањем прочитао предходни пост Susan Sto Helit видео би колико се односи и на тебе.
То је та потреба они који ништа или врло мало, из друге руке, имају потребу да објасне, па се онда поштапају " феноменима".
Да си икада мало прошетао по Србији, по селима и слушао приче старијих људи када говоре отворено јер су проценили да то могу и да нису "предмет проучавања феномена" са фиксиране позиције, можда и само можда би схватио о чему причамо.
Митови легенде су колективно памћење једног народа које се преноси с колена на колено стотинама и стотинама година и карактерише га.

Да си пажљиво и са разумевањем прочитао предходни пост Susan Sto Helit видео би колико се односи и на тебе.
То је та потреба они који ништа или врло мало, из друге руке, имају потребу да објасне, па се онда поштапају " феноменима".
Да си икада мало прошетао по Србији, по селима и слушао приче старијих људи када говоре отворено јер су проценили да то могу и да нису "предмет проучавања феномена" са фиксиране позиције, можда и само можда би схватио о чему причамо.
Митови легенде су колективно памћење једног народа које се преноси с колена на колено стотинама и стотинама година и карактерише га.
Pa ovo je bio njen odgovor na moj komentar i dokaz da su vile postojale.
To ništa ne mora da znači, osim preživelog sujeverja.
Jedino osporavam deo da donose decu, kao rode. ;) Zato sto se ocigledno radi o simbolici... na primer ako je neko nadaren za nadnaravno, mora da je vilinskog porekla.
Mitovi dakle mogu imati poreklo kako u cinjenicama ili masti, tako i simbolici.

Back