Vila Lujza -Palić

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.205
Vila Lujza je zdanje s kraja 19. veka, podignuta 1892. godine tipične Palićke arhitekture.
Nalazi se nedaleko od obale Palićkog jezera u gradskom naselju Palić, u gradu Subotici u Severnobačkom okrugu.
Od grada Subotice je udaljeno oko 7 km.

Vila Lujza se nalazi na oko 50m od obale Palićkog jezera, u ulici Obala Lajoša Vermeša, sa pogledom na jezero, okružena velikim parkom.
U neposrednoj blizini se nalazi Zoo vrt, Ženski štrand, teniski tereni, jedriličarski klub, marina za brodove i mnogi restorani.

Vila Lujza je podignuta 1892. godine su u okviru sportskog kompleksa Lajoša Vermeša, istaknutog sportiste i osnivača Palićke olimpijade 1880. g.
Na obali Palićkog jezera, 26. avgusta 1880. godine okupili su se sportisti koji su se nadmetali u tri discipline: bacanju kugle, skoku udalj i rvanju.
Ove igre i u stručnoj literaturi priznate su kao preteča modernih olimpijskih igara, organizovanih 16 godina pre obnovljenih igara u Atini 1896. godine.

vila-Lujza.jpg

Palićka Olimpijada ja održavana sve do 1914..kada je počeo Prvi svetski rat.
Idejni tvorac, organizator i mecena Palićke olimpijade, bio je Lajoš Vermeš. Za potrebe održavanja igara Lajoš Vermeš počeo je da gradi i brojne objekte koji i danas postoje na obali jezera. Vilu Lujzu je podigao za svoju majku.

Vila je izgrađena u tada pomodnom švajcarskom stilu, sa obilatom upotrebom drveta i crepovima od čuvene Žolnai keramike. Nekada se tu nalazila asfaltna biciklistička staza, tribine, paviljoni za vežbanje, letnja pozornica i kafana.Vila Lujza je kasnije menjala namenu,donedavno je bila Kazino,sada je renovirani luksuzni objekat u velikom Palićkom parku sa divnim pogledom na Palićko jezero.

Vila Lujza je zdanje s kraja 19. veka, podignuta 1892. godine tipične Palićke arhitekture.
Nalazi se nedaleko od obale Palićkog jezera u gradskom naselju Palić, u gradu Subotici u Severnobačkom okrugu.
Od grada Subotice je udaljeno oko 7 km.

Vila Lujza se nalazi na oko 50m od obale Palićkog jezera, u ulici Obala Lajoša Vermeša, sa pogledom na jezero, okružena velikim parkom.
U neposrednoj blizini se nalazi Zoo vrt, Ženski štrand, teniski tereni, jedriličarski klub, marina za brodove i mnogi restorani.

Vila Lujza je podignuta 1892. godine su u okviru sportskog kompleksa Lajoša Vermeša, istaknutog sportiste i osnivača Palićke olimpijade 1880. g.
Na obali Palićkog jezera, 26. avgusta 1880. godine okupili su se sportisti koji su se nadmetali u tri discipline: bacanju kugle, skoku udalj i rvanju.
Ove igre i u stručnoj literaturi priznate su kao preteča modernih olimpijskih igara, organizovanih 16 godina pre obnovljenih igara u Atini 1896. godine.
Palićka Arhitektura = Mađarska Secesija ;)

Inače mnogo vila ima na Paliću u tom stilu koje propadaju zbog nedostatka vlasnika i/ili sredstava. Arhitektonska tragedija.

Palić je generalno velika propuštena prilika za jedan ozbiljan turistički projekt. Suludo je da jedno monotono seoce kao Morohalom sa par termalnih bazena, je pojam po broju turista za Suboticu i Palić sa sve jezerom.

Lokalna samouprava će napraviti (već pravi) nepovratnu štetu ovom mestu.
Park koji je tu vekovima već trpi štetu. Isečeno je gomila drveća, nova se jedva sade. Niču hoteli kao na Zlatiboru, betonira se, prave se parkinzi.
Stare vile i kuće se ne renoviraju uglavnom već se ruše i prave neke moderne kockice ograđene zidovima od par metara. Valjda su i došljaci doneli svoju "kulturu" koja će preuzeti dušu samog mesta.
Ako u životu osećam nostalgiju za nečim to je za ovim bajkovitim mestom koje je nekada postojalo a sada samo u tragovima podseća na neka stara vremena.
To je tipičan primer kada novo nema poštovanja prema starom. No već sledeća generacija neće pamtiti ništa...

Ja sam bila na Palicu prije petnaestak godina i bila sam prosle godine.Nocili smo,cini mi se, bas u ovoj vili.
Sad mi Palic neuporedivo bolje izgleda u odnosu na prije i iznenadjuju me ovi komentari.
Ne znam tacno o cemu pricate,o gradnji,rusenju itd...ali nekad je sve bilo prilicno zapusteno,a sad je park uredjen,staze,klupice i bas je lijepo u odnosu na nekadasnje.
Bas sam uporedjivala slike na istim mjestima onda i sada.🙂
Naravno,ima tu jos prostora za poboljsanje,obnovu tih starih gradjevina itd.ali sveukupno mi je dojam bolji.
Ne treba,naravno,dozvoliti da postane novi Zlatibor sa prekomjernom gradnjom,ali mu mozda treba i nekih dodatnih sadrzaja,jer sta tu covjek da radi duze od dan,dva.
Uzgred,vinarija Zvonko Bogdan mi se jako dopala.
Pravi ambijent i vinogradi,onako kako ja romanticno zamisljam.🙂

Ja sam bila na Palicu prije petnaestak godina i bila sam prosle godine.Nocili smo,cini mi se, bas u ovoj vili.
Sad mi Palic neuporedivo bolje izgleda u odnosu na prije i iznenadjuju me ovi komentari.
Ne znam tacno o cemu pricate,o gradnji,rusenju itd...ali nekad je sve bilo prilicno zapusteno,a sad je park uredjen,staze,klupice i bas je lijepo u odnosu na nekadasnje.
Bas sam uporedjivala slike na istim mjestima onda i sada.🙂
Naravno,ima tu jos prostora za poboljsanje,obnovu tih starih gradjevina itd.ali sveukupno mi je dojam bolji.
Ne treba,naravno,dozvoliti da postane novi Zlatibor sa prekomjernom gradnjom,ali mu mozda treba i nekih dodatnih sadrzaja,jer sta tu covjek da radi duze od dan,dva.
Uzgred,vinarija Zvonko Bogdan mi se jako dopala.
Pravi ambijent i vinogradi,onako kako ja romanticno zamisljam.🙂
Ti si bila 2 puta za 15 godina a Lori je lokalka sa Palića pa valjda ima malo bolji uvid. Ja sam priženjen samo ovde ali mislim da i kao lokalni zetonja mogu da vidim realnije neke mane ovog kraja pogotovo ako se uzme moje putničko iskustvo.
Drago mi je da ti se sada više sviđa ali veruj, pošto sam u Mađarskoj skoro stalno i video sam kako umeju, znam da Palić i Subotica uopšte nisu ni na 10% svog kapaciteta u pravo zbog zaostale infrastrukture i lošeg menadžmenta.

Ti si bila 2 puta za 15 godina a Lori je lokalka sa Palića pa valjda ima malo bolji uvid. Ja sam priženjen samo ovde ali mislim da i kao lokalni zetonja mogu da vidim realnije neke mane ovog kraja pogotovo ako se uzme moje putničko iskustvo.
Drago mi je da ti se sada više sviđa ali veruj, pošto sam u Mađarskoj skoro stalno i video sam kako umeju, znam da Palić i Subotica uopšte nisu ni na 10% svog kapaciteta u pravo zbog zaostale infrastrukture i lošeg menadžmenta.
Nisam ni rekla da ona nema bolji uvid.🙂
Samo kazem utisak jednog turiste nekada i sada.
Naravno da uvijek moze bolje i treba da se radi na tome.Ali bitno je da ide nabolje! 🙂

Back