Viktor Peljevin

Jedno od genijalnih Peljevinovih ostvarenja o besmislenom i apsurdnom *zivotu* savremenih ljudi koji zapravo i ne kreiraju svoj zivot i sudbinu vec su svedeni na marionete - zrtve sveopste maniplacije... Mislim da je u toj knjizi i genijalna scena - metafora savremenih vrednosti kad (dobrostojeci) glavni junak bankar u nekom fensi kaficu iz radoznalosti (da bi isprobao *i to cudo*) narucuje najskuplje pice (skuplje jedno 100 X od drugih *standardno skupih* pica) i, posto ne dobije NISTA posle nekih pola sata se usudi da pita konobara - *Kad ce mu doneti to sto je narucio i platio ogromnu cenu* - a konobar se na to iskreno iznenadi i zacudi njegovom *glupavom* pitanju i ljubazno mu odgovori kako ga je vec usluzio tj. da je gost dobio to ekskluzivno pice... Cime nam pisac cinicno kaze da se u savremenom svetu najskuplje i placa - NISTA tj. sveopsta prevara u svim oblastima stvarnosti (bas kao sto i taj bankar kad je on u ulozi pruzaoca usluga svojim klijentima za skupe novce prodaje nista tj. maglu u vidu raznih *bankarskih proizvoda*)...
Mada mislim da, ako nemas vec neka iskustva sa Peljevinovim knjigama, ovo nije delo kojim treba da krene upoznavanje ovog velikog majstora proze - moze da te odbije od citanja sto bi bila steta... Mozda je bolje da za upoznavanje krenes sa nekim njegovim *romanticnijim* (ne i manje vrednim) delima. Npr. - *Omon Ra* ili *Zivot insekata* ili divne zbirke prica - *Zuta strela* ili *Kristalni svet*...
Peljevina nikako ne treba citati povrsno vec bez zurbe i *meditativno* i tada se dobije najvise

Poslednja izmena:
Vi ste divni, mnogo Vam hvala na ovom iscrpnom komentaru,nisam se nadala da cu dobiti ovako kvalitetnu povratnu informaciju. Otvorili ste mi oci da malo na drugaciji nacin sagledam stvari i uopste citam knjigu, jer sam krenula isuvise olako i napravio mi se haos u glavi zbog svih tih intertekstualnosti, a ima nesto u tom Peljevinu sto me privlaci da se pozabavim njegovim stvaralastvom, tako da, ukoliko naidjem na jos neke nejasnoce, nadam se da mogu da Vam se ponovo obratim. Uglavnom, shvatila sam simboliku brojeva, ali neke scene mi nisu bas bile prijatne za citanje, moram da priznam.
Jos jednom, mnogo Vam hvala na odgovoru i mislim da cu da imam mozda jos par pitanja. Svako dobro i srdacan pozdrav!

Vi ste divni, mnogo Vam hvala na ovom iscrpnom komentaru,nisam se nadala da cu dobiti ovako kvalitetnu povratnu informaciju. Otvorili ste mi oci da malo na drugaciji nacin sagledam stvari i uopste citam knjigu, jer sam krenula isuvise olako i napravio mi se haos u glavi zbog svih tih intertekstualnosti, a ima nesto u tom Peljevinu sto me privlaci da se pozabavim njegovim stvaralastvom, tako da, ukoliko naidjem na jos neke nejasnoce, nadam se da mogu da Vam se ponovo obratim. Uglavnom, shvatila sam simboliku brojeva, ali neke scene mi nisu bas bile prijatne za citanje, moram da priznam. Odusevljena sam ovom scenom kako ste je lepo objasnili, da mi je zao i krivo sto ja nisam bila sposobna da je dozivim na taj visi nacin i povezem je sa zivotnim stvarima. Istrazivala sam o Peljevinu, uglavnom shvatam sta on predstavlja, ali sad sam se uverila da to nije dovoljno i da se tu kriju jos mnogo vrednije stvari, javljaju se ti socijalno-psiholoski problemi, ako tako mogu da se izrazim.
Jos jednom, mnogo Vam hvala na odgovoru i mislim da cu da imam mozda jos par pitanja. Svako dobro i srdacan pozdrav!

Nema na cemu - Peljevin mi je jedan od nekoliko miljenika i drago mi je kad god cujem da ima nove *regrute*.
Nisam vam neki dobar sagovornik u vezi detalja, jer sam te knjige citao pre nekoliko godina i uglavnom pamtim opste utiske, atmosferu i poneke *kljucne* (u mom dozivljaju) scene poput ove gorepomenute sa opsesivnim bankarom u Petrogradskom kaficu u *zlocinackoj misiji*. Pritom ta knjiga mi se u secanju uvek mesa sa *Generacijom P*.
I, jos jednom - verovatno *Dijalektika...*nije najsrecniji izbor za vatreno krstenje sa Peljevinom ali sta je tu je - takva vam je sudbina. Izgurajte to nekako a onda uzmite nesto od pomenutih naslova iz rane faze Peljevina sto sam vam gore predlozio pa, ako se zaljubite kao ja, onda korak po korak...
I, da ne bude sve u hvalospevima - *Capajev i Praznina* ili npr. *Slem uzasa* su me razocarali... ali to je samo moj dozivljaj... a i tesko je biti neprekidno briljantan

Back