Vikend za dvoje

Kad smo vec kod Srbije...Palic...Jezero, parkovi, sume, vinarije, ergele, jedrenje, kajak, letenje zmajem, ZOO vrt... :)

Iz jezera se u 18. veku vadila soda jer nekada jezero bilo slano - danas je jezero u potpunosti slatkovodno.
Izdansko jezero koje je nastalo još u pradavnim vremenima, najvećim delom potiče od okolnih padavina.

palic-1.jpg

218187_shutterstock-1176338026_ls.jpg

medved.jpg
Ali meda...:heart: :lol:

Jesu li životinje u nekom koliko toliko prirodnom okruženju ili je kao u bg samo kavez do kaveza?

Ali meda...:heart: :lol:

Jesu li životinje u nekom koliko toliko prirodnom okruženju ili je kao u bg samo kavez do kaveza?
Nemoj da se ljutis ali meni je onaj u BG-u strasan! Ovde imaju mnogo vise prostora...vecina zivotinja...ceo Zoo je osmisljen vise kao vrt pa + zivotinje. Poslednji put sam bila prosle godine i nisu mi se svidele promene...Vise su ga izgradili.

Nemoj da se ljutis ali meni je onaj u BG-u strasan! Ovde imaju mnogo vise prostora...vecina zivotinja...ceo Zoo je osmisljen vise kao vrt pa + zivotinje. Poslednji put sam bila prosle godine i nisu mi se svidele promene...Vise su ga izgradili.

Apsolutno se ne ljutim nego se potpuno slažem. Tvrđava u centru grada nikako nije adekvantno rešenje u 21 veku. Beogradski je i meni tužno mesto.

Srebrno jezero i okolina

Nastalo je pregrađivanjem dunavskog rukavca 1971. godine. Ovo veštačko jezero prostire se na površini od 4km2, dostiže dužinu od 14km, širinu oko 300m i prosečnu dubinu 8m.

Setnja pored jezera, mnostvo restorana, plaze, aqua park, krstarenje Dunavom koje se organizuje svaki dan i traje po 3h.

U sklopu ovog krstarenja možete posetiti tri destinacije:​

1. Golubac odnosno Golubačka tvrđava koja datira još iz srednjeg veka i nalazi se u nacionalnom parku Đerdap. Sastoji se od deset kula i dve kolske kapije i svakako je jedan od naših značajnijih spomenika kulture.
  2. Ramska tvrđava spada u najstarije na našim prostorima, za koju prvi pisani izvori datiraju još od davne 1128.godine, dok je po naredjenju turskog sultana Bajazita II nadograđena za potrebu borbe 1483.godine.
  3. Ušće reke Pek ili u narodu poznatija kao reka Zlatni Pek jer u svom koritu skriva sitne čestice zlata.
Ako boravite na jezeru nekoliko dana, iskoristite vreme i da posetite arheološko nalazište Lepenski vir, kao i Viminacijum.

0832dbab-7be3-4db2-9dc0-4633621be68a.jpg

images

IMG_6560-usce-Pek-960x300.jpg

Izvor:turizamiputovanja.com

Krupajsko Vrelo

Jedinstvena ekološka oaza, Krupajsko vrelo, sa svojom tirkiznom vodom, okolnim zelenilom i visokim drvećem čini da čovek ima utisak da se nalazi na egzotičnim Karibima, a ne usred Srbije. Vrelo kraškog tipa dobilo je svoj oblik kada je ovde izgrađena betonska brana 1945. godine, pa se zatim napunilo jezerce amfiteatralnog oblika, koje je 40m dugačko i 17m široko. Kristalno čista voda ovog vrela je providna čak do 6m dubine, a ono što je ovde najzanimljivije se nalazi duboko pod vodom.

36586_6610_hp.jpeg

Nakon toga...

Resavska Pećina i Veliki Buk

Udaljena samo sat vremena od Krupajskog vrela nalazi se 80 miliona godina stara pećina iz ledenog doba, Resavska pećina. Skriveno od ljudskog oka do 1962. godine, ova pećina se ubraja u red najlepših u celoj Srbiji, baš zbog mnogobrojnih hodnika i dvorana okićenih crvenim, žutim i belim bojama. Posetioci Resavske pećine imaju priliku da vide 800m hodnika opremljenih za turiste, ali ovaj podzemni svet, koji je inače 4.5km dugačak, u suštini je nedovoljno istražen, tako da je veći deo pećine potpuna nepoznanica.
Nedaleko od Resavske pećine je i Veliki Buk, vodopad pod zaštitom države koji je nekada smatran najvećim u Srbiji. Inače poznat kao Lisine, ovaj vodopad je 25m visok i na njegovom dnu se nalazi bazen sa providnom vodom, kome vodostaj najviše poraste tokom proleća. Okolinu ovog vodopad krase stene, ogromno kamenje i bujno zelenilo, pa tako istočna Srbija poprima kvalitete krajolika koji mogu da se dožive samo na nekim egzotičnim destinacijama.

maxresdefault.jpg

Izvor:travelmagazine.rs

Borsko jezero

Ako ovog leta planirate odmor u Srbiji, jedna od najzanimljivijih, neočekivano lepih turističkih destinacija je svakako Borsko jezero, koje se nalazi na samo dvadesetak minuta vožnje od Bora, odnosno od grada je udaljeno 17 kilometara i predstavlja pravi biser borskog, slobodno možemo reći i srpskog turizma. Borsko jezero je veštačko jezero, nastalo 1959. godine podizanjem brane i akomulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh sa čijih se čistih planinskih izvora jezero napaja vodom. Sezona kupanja traje preko dva meseca, što je za “jezersku sezonu” dosta dug period. To ga čini odličnim izborom za letnji odmor, bilo da je u pitanju putovanje za porodice, izlet ili produženo vikend putovanje za dvoje. Obala jezera je razuđena, ima dosta zaliva, koji su sjajni kada se otisnete čamcem ili želite da se sklonite od svega i zabacite udicu. Malo je poznato da se iznad Borskog jezera uzdiže vulkanska kupa Tilva Njagra. Lepo je prlivati u jezeru, a zatim se zavaliti u leželjku i uživajući na suncu gledati vulkan iz doba Paleolita.

borsko-jezero-bor030-03.jpg

1619618506309.jpeg
1619618560719.jpeg

Izvor: odeontravel.rs

Poslednja izmena:
TEMIŠVAR (rumunski: Timişoara, mađ. Temesvár, nem. Temeschburg / Temesvar) je grad u Rumuniji. Najveći je grad Banata, leži na reci Begej i sedište je Županije Tamiš. Sa 412.753 stanovnika Temišvar je četvrti grad po veličini u Rumuniji. Temišvar je poznat i kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije. Temišvar je i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Najviše srpskog življa okupljeno je upravo u Temišvaru, gde inače postoje mnoge kulturne ustanove koje ih zbližavaju. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik „Naša reč“. Grad se naziva i „Malim Bečom“, jer je grad veoma dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča.

Temisvar-POPULARNO-3.jpg

TEMISVAR1-750x500.jpg

Izvor:trimtravel.rs

Jezero Balaton, Madjarska

Površina jezera je 596 km². Jezero je dugačko 77 km, širina jezera je relativno mala i različita u pojedinim delovima. Najveća iznosi 14 km, a najmanja širina 1,5 km kod Tihanja.
Prilično je skupo i turistički prenatrpano pogotovo na severnom delu jezera gde obično svi idu: Šiofok, Balatonfured, Tihanj.
Možete naći lepe apartmane na jugu, obično su i jeftiniji a ova ostala mesta obići. Naravno samo ukoliko želite mirniji odmor.

Na severu a pogotovo u Šiofoku, puno je mladih.Ima raznih tematskih kampova u koje se možete upisati, recimo da učite usput bačatu, sambu dok ste tamo. Ranije je bilo puno koncerata, festivala, prilično bude živo noću.

balatonfured-beach.jpg

Tihany-Peninsula.jpg

800x500.jpg

Budimpešta i okolina.

Ukoliko boravite u Budipešti o kojoj sada ne bih da pričam, verovatno je manje više poznata svima, grehota je ne posetiti par mesta koja su tu do max 50km udaljena.
Slike nemam, mnoge su mi zarobljene u laptopu koji ne mogu da pokrenem, dakle služiću se slikama sa neta.

bp.jpg

1. dan možete otići to Tatai jezera. Tu se nalazi samo jedno "malo" jezerce površine 200 hektara, parkić za šetnju, tvrđava.
Tatai jezero je najstarije veštačko jezero u Mađarskoj.
U ovom jezeru se ne možete kupati. Ono je specifično po tome što je iako "gradsko" jezero dom mnogim vrstama ptica.

img_0749_1.jpg

img_0890.jpg

Višegrad, na 40tak km od Budipešte.

Ima oko 1800 stanovnika i poznato je mesto po jednoj lepoj tvrđavi i po meni jednom od najboljih restorana u Mađarkoj sa prelepim pogledom na Dunav. Za decu ili nije...ja sam se tamo provozala onim automobilcicima koji idu po pruzi i to par puta :mrgreen:
Postoji i ona zičara ili kako se već zove na koju te privežu i jezdiš po krošnjama :)

Višegrad je izabran kao simbolično mesto gde su se u srednjem veku sastali tadašnji vladari Bohemije, Mađarske i Poljske.

Sve je to smešteno na jednom brdu, nešto poput naše Fruške gore. Jako lepo za šetnju, vožnju.

Ukoliko želite možete i brodom stići iz Budimpešte do Višegrada. Ranije su bili redovni polasci, verujem da ih ima i sada. :)

Moj jedan od omiljenih restorana u Madjarskoj

hotel-silvanus-panorama-etterem.jpg

nagyvillam-etterem-visegrad.jpg

14--visegradi_var_675x380.jpg

Estergom, nekadasnji glavni grad Madjarske je takodje nedaleko od Budimpeste a zaista je lep gradic uz Dunav :)
Svakako ono sto ga izdvaja od drugih gradova jeste bazilika koja je jedna od najvecih u Evropi a ujedno je i sa svojih 100m visine najvisa gradjevina u Madjarskoj.
Crkve ne obilazim, ne interesuju me...ali ova mi je zaista bila mnogo lepa...cak sam i usla u nju :D

maxresdefault.jpg

maxresdefault.jpg

Izmedju Kaposvara i Peca nalazi se mesto Zelic koje je jedno od najpoznatihih mesta za gledanje nocnog neba u Evropi.
Postoje organizovane ture u toku kojih se mogu upoznati i flora i fauna ovoga mesta a takodje i nocnog neba, mlecnog puta, planeta, sazvedja...
U toku ovih tura ne koriste se rekviziti, dvogledi i slicno. Sve je vidljivo golim okom.
Ture su oko 4-5km i trajanja od oko 3-4h.
Pa ko voli... :)

rtt.jpg

Back