VIDOVDAN:POSLEDNJI POZDRAV DJORDJU VUKADINOVICU

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
Sve vlaške ljubavi su tužne
Vidovdan: Poslednji pozdrav Đorđu Vukadinoviću

thumbnail.php

Duboko si me razočarao, do dna srpskog bića: Oproštajna poruka Đorđu Vukadinoviću
Photo: Stock

Nakon što je Đorđe NSFM Vukadinović stao na čelo liste NOPO (Nijedan od ponuđenih odgovora), javio se razočarani čitalac NSFM, koji je tamo godinama redovno ostavljao komentare. Na sajtu vidovdan.org Svetolik Dragić objavio je tekst pod naslovom “Kome je do morala neka ide u Vlahe” u kojem se razračunao sa svojim nekadašnjim idolom. Sve prave desničarske ljubavi su tužne...

ILI JESI ILI NISI VLAH-ALIJA: Verovatno ste svi čuli da će Đorđe Vukadinović biti poslanik u skupštini Srbije i to tako što će ući sa liste NOPO („Nijedan Od Ponuđenih Odgovora“) koja je proforme registrovana kao vlaška stranka i za koju ne važi izborni cenzus od pet procenata. Na sajtu stranke NOPO stoji da je registrovana kao vlaška partija kako bi se izbegli dodatni nameti, što u prevodu znači da je neko iz sadašnje vlasti dozvolio stranci NOPO da bude registrovana kao vlaška partija iako to nije, i iako javno priznaje da nije.

JESTE DA LAŽU, ALI TO BAR NE KRIJU: U programu te partije ne postoji ništa što se odnosi na Vlahe niti zaštitu prava Vlaha niti bilo čega vezanog za ovu nacionalnu manjinu. Jasno je da je ministar Milan Marković dozvolio stranci NOPO da bude upisana u registar političkih partija kao vlaška stranka iako za to nije bilo nikakvih zakonskih osnova i iako čak i na samom sajtu stranke stoji da su oni „registrovani proforme kao vlaška politička partija“?!?

NE TREBA SE DRŽATI ZAKONA KAO PIJAN PLOTA: Naravno, nakon što je neko, očigledno vlast, dozvolila stranci da se tako registruje, omogućivši im ulazak u skupštinu Srbije sa 0,4 posto osvojenih glasova, našao se i neko drugi koji će to iskoristiti. Naprosto, potpuno je jasno da je ovo nezakonito registrovanje stranke sa Voždovca neko morao da dopusti. Svako može da napravi stranku, ali svako mora da pređe prag od 5 procenata kako bi ušao u parlamet. Ovim je NOPO-u dopušteno da, lažno se predstavljajući kao manjinska vlaška stranka, uđe u parlament Srbije, što predstavlja grubo kršenje zakona o političkim strankama i kandidovanju na izborima.

files.php

V-laško pivo, stvarno najbolje: Antonić i Vukadinović u predizbornoj kampanji
RADIKALI BI MOGLI DA BUDU EGIPĆANI, A URS LUŽIČKI SRBI: Zašto je sve ovo važno? Važno je zato što se time narušava ravnopravnost političkih subjekata koja je utvrđena zakonom, na stranu šta ko o zakonu mislio, i time se druge političke partije dovode u neravnopravan položaj: zašto, na primer, Radikalna stranka ili URS moraju da pređu izborni prag od 5 posto a NOPO ne mora? Neko je, dakle, a tu se konretno misli na ministarstvo Milana Markovića, NOPO-u morao da omogući privilegovan položaj. U motive je najbolje da ne ulazimo, pošto su sasvim očigledni. Ukratko, siguran sam da je svima jasno da Boris Tadić nikada ne bi raspisivao predsedničke izbore da je verovao ili imao istraživanja koja govore da je njegova stranka blizu formiranja nove koalicije. Pošto je sumnjao u izbornu pobedu, odlučio je da raspiše izbore i sam da zamajac svojoj stranci kako bi osvojila što više procenata na predstojećim izborima.

MANDAT PO MANDAT, KOALICIJA: Kako se u to uklapa NOPO? Jednostavno, NOPO je idealna varijanta po kojoj će se opoziciji skinuti još koji procenat koji bi im možda trebao za formiranje postizborne koalicije. Motivacija vlasti je jasna, ali sve to nikako ne govori ništa o kvalitetu opozicije niti tome da li bi bilo dobro da opozicija zaista preuzme vlast. Ali koja je motivacija momaka iz NOPO-a? Sasvim iskrena, najverovatnije. Nema razloga da se sumnja u njihovu čestitost i dobre namere, bar do trenutka do kada se nisu registrovali kao vlaška partija. Nakon toga se ipak može pomalo i posumnjati u njihov moral, mada najiskrenije, nisu oni ni imali neke nacionalne ciljeve koje bi tim postupkom mogli izneveriti.

KO TO SINOĆ KROZ NOPO PROĐE, ČINI MI SE VUKADINOVIĆ ĐORĐE: Stvar se komplikuje kada NOPO izlazi iz anonimnosti i kao vlaška stranka za prvoga na listi kandiduje Đorđa Vukadinovića, čoveka koji je preko NSPM-a nebrojeno puta do sada vodio nacionalnu i patriotsku politiku.

ŠTA JE TO U LJUDSKOM BIĆU ŠTO GA VODI PREMA NOPO PIĆU: Šta je navelo Đorđa Vukadinovića da pristane da učestvuje u ovoj lakrdiji? Šta ga je navelo da na nečastan način uđe u parlament na kvotu proforme registrovane vlaške partije? Ljubav prema Srbiji? Iskreno sumnjam. O tome možemo samo da nagađamo.

ZBOGOM ZAUVEK, BIVŠI PRIJATELJU: Do pre par dana bio sam stalni komentator na tekstovima koje objavljuje NSPM, godinama sam ostavljao komentare i svim srcem podržavao rad ovog izuzetnog, nekada vrlo ozbiljnog časopisa. Mnoge su se stvari u međuvremenu izdešavale u koje zaista nisam verovao. Sada, posle ove vesti, javno kažem da nikada više neću otvoriti taj sajt. Neko ko je u stanju da zbog, najverovatnije ličnih interesa, uradi to što je uradio Vukadinović u najmanju ruku nije vredan moje pažnje, niti pažnje ijednog časnog čoveka koji drži do svog obraza i morala.

DOSLEDNOST I MORAL SU LEPI, ALI JE POSLANIČKI MANDAT IPAK LEPŠI: On je u stanju da na prevaru uđe u srpski parlament kao zastupnik Vlaha i napravi time ličnu promociju. Svi drugi ciljevi, koje on proforme (kao što je i stranka proforme registrovana, biće da su i ciljevi) zastupa, me ne zanimaju. Čovek je ozbiljno u stanju, da kao Srbin, uđe u parlament Srbije na vlaškoj listi uz pomoć vladajuće stranke? On, koji je do juče pisao sve najgore o „stranačkim aktivistima“ drugih partija, ističući da zbog toga nisu objektivni u analizi? On da se izdaje za Vlaha kako bi ušao u srpski parlament? On, koji je pisao protiv manjinskog principa, on koji time daje legitimitet stvaranju miliona malih nacija unutar srpske; on, koji će se, nakon što je kao manjina ušao u parlament boriti za jedinstvo srpske nacije?

VUKADINOVIĆ, VAMPIR U NAJAVI: Koliko taj čovek misli da su svi oko njega glupi, gluvi i slepi. Da li zaista misli da neko ozbiljno veruje da on ulazi tamo kako bi branio Srbiju? Ne, on ulazi tamo kako bi branio sebe i svoje lične interese. Da li je želja za promocijom i slikanjem toliko jaka da se mora gaziti preko sebe, preko obraza, preko svega? Kako može da stane na vlašku listu i da zastupa stavove koje zastupa? Do kada će sve u ovoj zemlji biti samo poligon za sisanje krvi Srbima?

NSPM KLIMOGLAVI, ĐOKIN IZBORNI ADUT: I ko će ga posle ovoga podržavati? Može li iko da ponovo ode na njegov sajt i bez suza ili smeha pročita tekst o srpskoj nacionalnoj politici, o državi, o bilo čemu a da mu pred očima nije Vukadinović koji bi uradio sve kako bi ušao u parlament? I sve je izgleda sada naprasno moralno i prihvatljivo, i sve je nacionalno ako on to radi. A nije ni čudo, ako ima dovoljno poslušnih glava oko njega koji će to odobravati.

files.php

Oduvek sam se osećao kao Vlah: Đorđe Vukadinović, tužna ispovest
Photo: www.mc.rs

OGLEDALCE, OGLEDALCE MOJE, NAJLUKAVIJI U SRBIJI KO JE: Ukoliko je mislio da zaslužuje da bude u parlamentu i da ga Srbi podržavaju, zašto se nije kandidovao i preskočio izborni prag od 5 posto? Ako je mislio da to ne može, nije time ni trebao da se bavi. Ali, kršiti zakon na ovaj način je sramotno. Kako će sutra moći da se pogleda u ogledalo? Kako će sebe doživljavati? Čiji će on predstavnik biti? Vlaha ili Srba? I kojih Vlaha, i kojih Srba? Već mi je mučno što uopšte razdvajam Srbe i Vlahe ali me je izuzetno pogodio ovaj njegov potez.

VOLEO SAM, VIŠE NEĆU: Voleo sam da čitam njegove tekstove, verovao sam da je pošten i ispravan čovek, da sam ga ikada sreo na ulici pružio bih mu ruku u znak poštovanja... ali posle ovoga? Ima li smisla bilo šta reći posle ovoga? Nisu bitni ni Vlasi na čiju kvotu želi da se progura u parlament, ni momci iz NOPO-a koji će mu poslužiti kao odskočna daska da on, prvi na listi, uđe u parlament kao manjina.

POSLEDNJI POZDRAV SAJTU I UREDNIKU: Šta na kraju reći sem da je sve bilo proforme - i stranka i on. A ponajviše njegova savest i obraz. To se nažalost ne kupuje ma koliko se sve to isplatilo kada vas snimi objektiv RTS-ove kamere. Ovako sam se samo oprostio od tog sajta i od svojih zabluda. Zabluda da sam čitao tekstove iole moralnog čoveka.

*Svi citati preuzeti u originalu sa sajta Vidovdan; međunaslovi privatno vlasništvo udruge “A u pismu piše, ne volim te više”
Đokina sanđama

Knjigu piše Boris od Srbije
Te je šalje Đorđu na tepsije
Čuješ more prijatelju Đole
Ja sa čuo birači te vole
Hoću tebi nešto lepo kazat
Uzmi Đole poslanički mandat
U po dana i u pola noći
Naš ministar tebi će pomoći
Budi meni kao dosad vredan
Stranka ti je Odgovor Nijedan
Za manjine nemoj ti da brineš