Video i foto editing racunar-pomoc

wuskof

Početnik
Poruka
18
Pozdrav svima, voleo bih prvo da se predstavim!
Imam 18 godina i bavim se fotografijom vec duze vreme kao jednim jako ozbiljnim hobijem. Zapoceo sam blog sa devojkom i planiram da mi ovaj aspekt zivota ostane zauvek.
Takodje, u skorije vreme se interesujem za snimanje (uglavnom putovanja na koja idem, pa kao kratki putopisi u vidu editovanih klipova). Uz sve ovo mi se pojavila potreba za jacim racunarom. Moja, meni vrlo draga, kantica je napunila pre koji mesec punih 7 godina zivota i rada! S obzirom na to da ja apsolutno pojma nemam o hardveru osim onog osnovnog, mene zanima vasa misljenje i potrebna mi je vasa pomoc!
Imam par pitanja koja mogu da postavim kao smernice:
Prvo da navedem da ce PC biti koriscen za editovanje slika u Photoshopu, Lightroom-u, Illustratoru i Premier Pro-u ( z:lol: )
Da li je bitniji RAM ili CPU?
Pretpostavljam da su u ovo vreme 4 jezgra jako bitna?
Koliko RAM-a bi bilo idealno 32 ili 16?
Voleo bih da racunar potraje bar 5-6 godina!
I konacno, budzet mi je do 1000 evrica!
Hvala svima unapred na pomoci!

cpu

gpu

ram je mozda za pocetak dosta i 8

ploca 80-100, procesor 300 , graficka 300

recimo
Capture_2016_12_29_22_34_10_472.png
plus jos

jedan ssd hard http://www.emmi.rs/ssd-ssd-sata3-256gb-patriot-spark-555-500mb-s.11.html?productId=57410

Poslednja izmena:
Intel Core i5 6600 4x 3.30GHz So.1151 BOX 220.- izbegavaj k jer za tvoju potrebu ne doprinosi ništa.

BitFenix Nova mit Sichtfenster Midi Tower 34.- kućište veoma bitno da ima dobru ventilaciju i dovoljno veliko.

16GB Corsair Vengeance LPX rot DDR4-2400 93.- 16GB dovoljno možeš dodati kasnije ako nije dovoljno.

MSI Z170A Krait Gaming 3X Intel Z170 143.-

530 Watt Xilence Performance A+ Serie Non-Modular 80+ Bronze 45.-

Arctic Alpine 11 Pro Rev. 2 Topblow Kühler 11.-

3000GB Intenso Internal Drive 6513113 64MB 84.-

Samsung SSD 850 Pro 256GB, SATA (MZ-7KE256BW) 124.- deset godina garancija..

6GB Palit GeForce GTX 1060 DUAL Aktiv PCIe 3.0 x16 (Retail) 270.- dobra grafična mora.

bilo koji dvd/bluray

- - - - - - - - - -

Care posto putujes, kupi laptop.. Appleovi laptopi su dobri za editovanje, pogotovo videa i dolaze sa propgramima koji su namenjeni tom zadatku.

ti si mi neki car, :rotf:

Procesor je bitan,
ali za komotan rad sa slikama treba
veći RAM.

A pošto reče da dosta putuješ kupi laptop
Sada sa sa karakteristikama kao deskto-ovi
a skuplju ne više od 30%

PS: Obavezno kupi eksternu tastaturu (a i miša).
Jeftino, a nedaj Bože da se neki taster na laptopu zalepi.

PS:
Ovih dana kupujem laptop.
Od 220€ pa gore ima baš dobrih

Poslednja izmena:
pitanje dali uopšte pravi slike u raw, ;)

Sve ide u RAW

Intel Core i5 6600 4x 3.30GHz So.1151 BOX 220.- izbegavaj k jer za tvoju potrebu ne doprinosi ništa.

BitFenix Nova mit Sichtfenster Midi Tower 34.- kućište veoma bitno da ima dobru ventilaciju i dovoljno veliko.

16GB Corsair Vengeance LPX rot DDR4-2400 93.- 16GB dovoljno možeš dodati kasnije ako nije dovoljno.

MSI Z170A Krait Gaming 3X Intel Z170 143.-

530 Watt Xilence Performance A+ Serie Non-Modular 80+ Bronze 45.-

Arctic Alpine 11 Pro Rev. 2 Topblow Kühler 11.-

3000GB Intenso Internal Drive 6513113 64MB 84.-

Samsung SSD 850 Pro 256GB, SATA (MZ-7KE256BW) 124.- deset godina garancija..

6GB Palit GeForce GTX 1060 DUAL Aktiv PCIe 3.0 x16 (Retail) 270.- dobra grafična mora.

bilo koji dvd/bluray

- - - - - - - - - -

ti si mi neki car, :rotf:

Laptop stvarno nije potreban s obzirom na to da vise volim da editujem na starom dobrom desktopu z:lol:

laptopovi mogu da budu solidno jaki. recimo moj ima 12 gb rama i7 4700mq koji je soldino jak procesor

Ne poricem da mogu biti kvalitetni, ali koliko ja znam (mozda se grdno varam, ispravi me ako je tako), ali kada laptop omatori, ti ne mozes da mu menjas komponente da ga "podmladis"?
Kod desktopa je to moguce i vrlo isplativo!
Moj licni izbor ce uvek biti desktop. Veliki monitor, tastatura, mis, graficka tabla i zadovoljan sam!

Max 2 god rada, a pri tome je zamena delova izuzetno teška i skupa pa se ne isplati.

Kupovina DESKTOP-a je ekonomičnija i zahvalnija na duže staze, a pogotovo za video-editing. Za rad u Photoshop-u veći monitor, od 24 do 30 inča, sa lepo definisanim kontrastom.

Kad čujem da neko koristi laptop za profesionalni rad, a može da komotno koristi desktop jer se ne seli svakih 2 minuta, dođe mi da ga lupim čekićem po glavi.

Max 2 god rada, a pri tome je zamena delova izuzetno teška i skupa pa se ne isplati.

Kupovina DESKTOP-a je ekonomičnija i zahvalnija na duže staze, a pogotovo za video-editing. Za rad u Photoshop-u veći monitor, od 24 do 30 inča, sa lepo definisanim kontrastom.

Kad čujem da neko koristi laptop za profesionalni rad, a može da komotno koristi desktop jer se ne seli svakih 2 minuta, dođe mi da ga lupim čekićem po glavi.

Mobilnosst je isto bitna .Moze da prikaci eksterni monitor

Back