"Vi mladi ne znate da zivite"

Par puta sam cuo ovu recenicu od strane nekih roditelja, i moram reci da sam malo iznenadjen.
"Vi mladi ne znate da zivite, u moje vreme smo se zezali, provodili, nismo dolazili kuci, a gle vi kakvi ste."

I ok, meni je to cudno jer sam vaspitan u suprotnom maniru, ali sta ti ljudi podrazumevaju pod zivotom i zasto taj stav?
Primera radi, znam veliki broj roditelja koji je imao divlju mladost i svoju decu vaspitava u suprotnom maniru, da ne vise po kafanama po celu noc i da budu odgovorni, zreli, tako da mi je taj stav "vi ne znate da zivite, gle kakav si i sl" jednostavno cudan.

Sta vi mislite o tom stavu?

Mislim da je to jedan prepotentan, hvalisav stav koji znaci: "Mogao sam da lumpujem do zore i odmah da idem na posao i da uopshte ne spavam"
"Kad sam ja bio mali, deca su svaki dan do skole po minusu isla peske i nazad po 30km.."

Jezim se tih nadobudnih fraza, ja, pa ja...i niko drugi...
Toliko se toga promenilo, toliko ima nezdravijih i tezih stvari u danasnje vreme i ne razumem odakle tim starijima pravo da takve stvari govore...jedino ako totalno nisu izgubili kalendar...?!

imaju taj stav zato sto vise nemaju zivot kakav bi hteli ako su ga ikada i imali pa bi da se pohvale onim sto je nekada bilo a sto idealizuju.
ko god zivi ok danas i zadovoljan je sobom nema vremena da se bavi drugima. dosta je da imas klinca, posao, da radis po kuci i oko nje pa da ne stignes da drzis govore, zivot je brz i naporan danas.

Jao, ja imam 31 godinu a i ja mislim da smo se mi bolje provodili, sto kontam da ne moze biti istina jer sam ja bila tinejdzerka tokom "zlatnih" devedesetih. Ali ono, kao klinci smo pa non-stop bili napolju (osim kada se gleda nesto poput Nindza Kornjaca ili crtac kod nekoga ciji su roditelji kupili video), a kasnije se dosta polagalo na ta druzenja u odeljenju, pa onda skupljanje crkavica da se kupi pivo i sl. Sednete na neko stepeniste i zaebavate se.

Sta, to klinci danas ne rade? :manikir:

E, ali ima jos jedna stvar. Cini mi se da su danasnji klinci, oni rodjeni posle Juge, cesto obesniji ali cesto i konzervativniji od prethodnih generacija. I to mozda i nema veze samo sa nasim prostorom vec je tako i u svetu. Generacije njihovih roditelja (pa sad vec i baba i deda) su prkosili establismentu, bili sezdeset osmasi, hipici, i sl. Nekako se podrazumevalo da su nove generacije divlje u odnosu na roditelje. Danas je cesto obrnut slucaj. Imate, recimo, majku koja je kao studentkinja isla na proteste i probala LSD, ali zato njena deca ne piju, ne puse, i ne veruju u seks pre braka. (Ovo mislim na Ameriku). Kod nas do neceg slicnog moze da dodje zbog promena paradigme i klime u drustvu. Recimo, sve cesce cujem mlade kako osudjuju abortus, a u vreme mojih roditelja (rodjeni nakon II svetskog rata) niko o tome nije ni mislio kao o necemu losem (ne kazem da je abortus super stvar, samo je to jos jedan odraz konzervativnijih vrednosti).

Само су отворенији и невероватно рано полно постају активни, нема табуа, нема стида.
То је тако, нова генерација.
Надрк-маторци кажу да су бахати и безобзирни, а ја не бих баш све у исти кош.

Nisu mladi krivi što ne znaju da žive, nisu ni imali priliku da vide kako je to lepo živeti. Sad smo svi pod stresom pa nam nije do ničega.
Ja sam počela da izlazim negde 80-te. Tada je bio dobar standard, roditelji su imali para, pa je bio i lep džeparac.
Nisu postojale ni bande ni mafija pa nije bilo nikakvih problema oko skitnje gradom noću. Droge su bile prilična retkost i nismo bili u iskušenju.
Mogle su se ostvariti sve želje i dece i roditelja (besplatno školovanje, lako zapošljavanje, letovanja, zimovanja, šoping u Trstu...) pa smo svi bili veliki entuzijasti.
Često smo se okupljali na kućnim žurkama i to nije bilo skupo.
Leti smo radili po mesec i po kod nekog privatnika pa onda celo društvo zapalilo 2 nedelje na more. I to u hotel, pun pansion.
Sida nije postojala, mogao je da spava ko sa kim hoće, bez imalo brige.
Život je bio mnogo, mnogo opušteniji nego sada.
Ponekad pričam klincima kako smo mi živeli, a oni jadni slušaju, pokušavaju da zamisle - ali ne mogu. Oni su ceo svoj život proveli u skupoći, krizi, ratovima, pretnjama, sve sam jad i beda, pa nije ni čudo što ne umeju da žive lepo.

Vjerovatno to govore oni koji jos zive u tom vremenu,ovo im je prazno.Ne shvataju ljudi da svaki covjek ima svoje nacine da ze zabavi.Naravno da sam se ja drugacije zabavljala od svoje djece,sto ne znaci da je kvalitetnije,Cak molim boga da neki nacini moje zabave njima budu nepoznati:rumenko:

Back