VIRGINIJA
Iskusan
- Poruka
- 6.438
kao shto obecah pishem o vezivima.
ne zamerite mi shto cu pisati u delovima(jer sve ruchno kucam, a kao shto rekoh u shkripcu sam sa vremenom)
fizikohemijske karakteristike vezivnih sredstava
vezivna sredstva se upotrebljavaju u technom stanju, a mogu se nabaviti u obliku paste,technosti i chvrstom stanju.
svrha vezivnih sredstava je da se od korishcenog pigmenta dobija homogeni film koji ce chvrsto povezivati sa podlogom i konachno da se premazana podlogfa i pigment zashtite od atnosferskih uticaja i mehanichkih oshtecenja.
Ona mogu biti
-organskog
-neorganskog porekla
prema sastavu ona se mogu podeliti na:
-vodena veziva (gasheni krech, vodeno staklo, tutkalo,..itd..)
-emulzije (vodena i uljana sredstva)
-uljana vezivna sredstva (laneno,makovo ulje i neki dodaci od prirodnih i sintetichkih smola)
-lakovi(prirodni i sintetichki lakovi sa sadrzajem ulja)
e sada jedno po jedno...
ne zamerite mi shto cu pisati u delovima(jer sve ruchno kucam, a kao shto rekoh u shkripcu sam sa vremenom)
fizikohemijske karakteristike vezivnih sredstava
vezivna sredstva se upotrebljavaju u technom stanju, a mogu se nabaviti u obliku paste,technosti i chvrstom stanju.
svrha vezivnih sredstava je da se od korishcenog pigmenta dobija homogeni film koji ce chvrsto povezivati sa podlogom i konachno da se premazana podlogfa i pigment zashtite od atnosferskih uticaja i mehanichkih oshtecenja.
Ona mogu biti
-organskog
-neorganskog porekla
prema sastavu ona se mogu podeliti na:
-vodena veziva (gasheni krech, vodeno staklo, tutkalo,..itd..)
-emulzije (vodena i uljana sredstva)
-uljana vezivna sredstva (laneno,makovo ulje i neki dodaci od prirodnih i sintetichkih smola)
-lakovi(prirodni i sintetichki lakovi sa sadrzajem ulja)
e sada jedno po jedno...
Poslednja izmena: